Хірургія - тести

В які терміни проводиться відстрочена ПХО рани?

a. З 12 до 24 годин
b. До появи ознак інфекції
c. До 36 годин
d. До 12 годин
e. До 48 годин
Правильный ответ: З 12 до 24 годин


В які терміни проводиться рання ПХО рани?

a. До 24 годин
b. До 36 годин
c. До появи ознак інфекції
d. До 48 годин
e. До 12 годин
Правильный ответ: До 12 годин


Головною причиною при політравмі вважають –

a. травматичний шок і кровевтрата
b. інфекції сечової системи
c. загноювання відкритих переломів з розвитком остеомієліта і сепсиса
d. застійна пневмонія
e. розиток травматичної хвороби
Правильный ответ: розиток травматичної хвороби


Для торпідної фази травматичного шоку не є характерним –

a. втрата зору
b. гіперімія шкірних покровів
c. підвищення пульсу
d. зниження А/Т
e. дихальна недостатнічть, гіпоксія
Правильный ответ: дихальна недостатнічть, гіпоксія


Еректильна фаза травматичного шоку характеризується –

a. прискоренням дихання
b. усіма означеними симптомами
c. підвищенням пульсу
d. підвищенням А/Т
e. збудження
Правильный ответ: збудження


Під множинною травмою при вибухових ушкщдженнях вважають –

a. переломи кісток кінцівок ,хребта, таза з одночасним ушкодженням внутрішніх органів
b. переломи верхніх,нижніх кінцівок
c. перелом стегна і гомілки з одної аба двух сторін
d. пошодження порожнистих і пренхіматозних органів при травмах живота
e. пошкодження магістральних судин і нервів
Правильный ответ: переломи кісток кінцівок ,хребта, таза з одночасним ушкодженням внутрішніх органів


Під час вибуху солдат був відкинутий ударною хвилею і впав на край бруствера лівим боком. З'явилися сильні болі в животі, слабкість, блідість, спрага. Стан важкий. Пульс слабкий, частий. Живіт напружений, в диханні не бере участь. Виражені симптоми подразнення очеревини. Язик сухий. Блювота. Пульс ниткоподібний, АТ 60/40 мм. рт. ст. При перкусії визначається тупість в пологих місцях живота, печінкова тупість відсутня. Перистальтика не прослухується. Діагноз, хіркругічна тактика?

a. Діагноз: закрита травма живота з ушкодженням порожнистих і паренхіматозних органів (селезінка); масивна внутрішньочеревна кровотеча шок 3 ступеня. Перша допомога: евакуація в госпіталь.
b. Діагноз: закрита травма живота з ушкодженням порожнистих і паренхіматозних органів (селезінка); масивна внутрішньочеревна кровотеча шок 3 ступеня. Перша допомога: винос в положенні лежачи на носилках після підшкірного введення промедолу з шприц-тюбика, евакуація в першу чергу в положенні лежачи на ношах.
c. Діагноз: комбінована травма з ушкодженням голови та живота, масивна внутрішньочеревна кровотеча шок 3 ступеня. Перша допомога: введення промідолу, винос з поля бою.
d. Діагноз: закрита травма живота та тазу. Перша допомого: введення промідолу, винос з поля бою.
e. Діагноз: закрита травма живота з ушкодженням порожнистих і паренхіматозних органів (селезінка); масивна внутрішньочеревна кровотеча шок 3 ступеня. Перша допомога: внутрішньовенно струменевий 400 мл поліглюкіну з 1 мл 2% розчину промедолу, 1 мл 0,06% розчину коргликона, 250 мл крові, антибіотики внутрішньом'язово; двостороння поперекова новокаїнова блокада.
Правильный ответ: Діагноз: закрита травма живота з ушкодженням порожнистих і паренхіматозних органів (селезінка); масивна внутрішньочеревна кровотеча шок 3 ступеня. Перша допомога: винос в положенні лежачи на носилках після підшкірного введення промедолу з шприц-тюбика, евакуація в першу чергу в положенні лежачи на ношах.


Поранений Д. 20 років, при вибуху отримав сильний удар в області правої половини грудної клітки великим уламком бетонної стіни. Доставлений на МПП у важкому стані. Скарги на різкі болі, відчуття нестачі повітря. Виражений цианоз. Дихання поверхневе до 36 в хв. Пульс 110 уд. в хв., ритмічний, АТ = 140/100. Перкуторно-звук праворуч з коробочним відтінком. Дихання різко ослаблене. Притуплення в реберно-діафрагмальному синусі. При аускультації вислуховується "хрускіт снігу", пальпаторно - тестувата консистенція грудної стінки і крипітація газу в м'яких тканинах. Відзначається западіння грудної стінки під час вдиху між передньою і задньою пахвовими лініями на рівні 3 і 4 межреберних проміжків. Діагноз, хірургічна тактика, евакуаційне призначення?

a. Перелом ребер справа з пошкодженням легені. Торакоцентез, знеболення.
b. Діагноз: Множинний вікончастий перелом ребер справа з пошкодженням легені. Пневмоторакс. Торакоцентез голкою Дюфо у 2 міжребер’ї, фіксуюча пов’язка евакуація до госпіталю.
c. Перелом ребер та ушкодження хребта. Фіксуюча пов’язка, евакуація в госпіталь у лежачому положенні.
d. Діагноз: Множинний вікончастий перелом ребер справа з пошкодженням легені. Гемопневмоторакс. Гостра дихальна недостатність. У перев'язочній, в першу чергу виконують новокаїнову блокаду, пункцію плевральної порожнини для видалення повітря. Лейкопластирна фіксуюча пов'язка на зону пошкодження. Симптоматична медикаментозна терапія.
e. Забій грудної клітини. Знеболення та спостереження.
Правильный ответ: Діагноз: Множинний вікончастий перелом ребер справа з пошкодженням легені. Гемопневмоторакс. Гостра дихальна недостатність. У перев'язочній, в першу чергу виконують новокаїнову блокаду, пункцію плевральної порожнини для видалення повітря. Лейкопластирна фіксуюча пов'язка на зону пошкодження. Симптоматична медикаментозна терапія.


Поранений кулею в груди справа. З'явилися значний кашель з кров'янистим харкотинням, наростаюча задишка. Шкірні покриви цианотичні. Холодний піт. Дихання значно ускладнене. Пульс 120 за хвилину. На рівні 3-го ребра справа по середньо ключичній лінії є рана розміром 1х1 см, у нижнього кута правої лопатки, друга рана розміром 2,5х2,0 см. Підшкірна емфізема поширюється на шию, обличчя, живіт. Очі відкрити не може через емфіземи повій. Перкуторно серцева тупість значно зміщена вліво. Діагноз, перша допомога?

a. наскрізне кульове проникаюче поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені; напружений пневмоторакс; виражена дихальна недостатність, перша допомога – евакуація в напівсидячому положенні на носилках в госпіталь для поранених в груди, живіт, таз. Клініка наскрізного кульового ураження та напруженого пневмотораксу. Головне завдання – винести постраждалого з поля бою. Пункцію виконують на МПП. Торакоцентез – в госпіталі.
b. сліпе кульове поранення правої половини грудної клітини, перша допомога – торакоцентез в другому міжребер'ї спереду, плевральний дренаж; оксигенотерапія; вагосимпатическая блокада; наркотики, антибіотики; протишокова терапія.
c. правобічний гемоторакс внаслідок кульового поранення грудної клітини, перша допомога – торакоцентез в другому міжребер'ї спереду, плевральний дренаж; оксигенотерапія; вагосимпатическая блокада; наркотики, антибіотики; протишокова терапія.
d. дотичне кульове поранення правої половини грудної клітини, перша допомого – пункція плевральної порожнини у другому межребер’ї по середньоключичній лінії,товстою голкою; правобічна вагосимпатична блокада; внутрішньом'язово 1 мл 2% розчину промедолу; антибіотики, 0,5 мл правцевого анатоксину підшкірно; оксигенотерапія.
e. наскрізне кульове проникаюче поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені; напружений пневмоторакс; виражена дихальна недостатність, перша допомога: асептична пов'язка на обидві рани; підшкірно промедол з шприц-тюбика; антибіотики; Винос пораненого в напівсидячому положенні. Під верхню частину тулуба підкладають скатку шинелі або речовий мішок.
Правильный ответ: наскрізне кульове проникаюче поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені; напружений пневмоторакс; виражена дихальна недостатність, перша допомога: асептична пов'язка на обидві рани; підшкірно промедол з шприц-тюбика; антибіотики; Винос пораненого в напівсидячому положенні. Під верхню частину тулуба підкладають скатку шинелі або речовий мішок.


Поранений осколком міни в ліве стегно. На внутрішній поверхні стегна в середній третині - рана розміром 3 Х 3 см. Стегно деформовано. Сильна кровотеча. При доставці в МПП обмундирування рясно просякнуте кров'ю. Блідий. Пульс 128 в хвилину, слабкий. На стегні джгут. Стопа холодна. Чутливість знижена. Після зняття джгута виникла сильна кровотеча.

a. Діагноз: наскізне осколкове поранення середньої третини стегна з пошкодженням стегнової артерії; кровотеча, масивна крововтрата, шок 3 ступеня. Перша медична допомога: пальцеве притискання ушкодженої артерії, транспортування до госпіталю.
b. Діагноз: наскізне осколкове поранення середньої третини стегна з пошкодженням стегнової артерії; кровотеча, масивна крововтрата, шок 3 ступеня. Перша медична допомога: накладання затискача на поранену артерію.
c. Діагноз: сліпе осколкове поранення середньої третини стегна з пошкодженням стегнової кістки і стегнової артерії; кровотеча; масивна крововтрата; шок 3 ступеня. Перша медична допомога: джгут на стегно (закрутка); промедол внутрішньом'язово з шприц тюбика; асептична пов'язка; іммобілізація прібінтовиваніем до здорової кінцівки; таблетовані антибіотики; винос з поля бою.
d. Діагноз: сліпе осколкове поранення середньої третини стегна з пошкодженням стегнової кістки і стегнової вени; кровотеча; масивна крововтрата; шок 3 ступеня. Перша медична допомога: імпровізований джгут на стегно (закрутка); промедол внутрішньом'язово з шприц тюбика; асептична пов'язка; іммобілізація прібінтовиваніем до здорової кінцівки; таблетовані антибіотики; винос з поля бою.
e. Діагноз: сліпе осколкове поранення середньої третини стегна з пошкодженням стегнової кістки і стегнової артерії; кровотеча; масивна крововтрата; шок 3 ступеня. Перша медична допомога: повторно накласти джут, транспортування до госпіталю.
Правильный ответ: Діагноз: сліпе осколкове поранення середньої третини стегна з пошкодженням стегнової кістки і стегнової артерії; кровотеча; масивна крововтрата; шок 3 ступеня. Перша медична допомога: джгут на стегно (закрутка); промедол внутрішньом'язово з шприц тюбика; асептична пов'язка; іммобілізація прібінтовиваніем до здорової кінцівки; таблетовані антибіотики; винос з поля бою.


Поранений осколком снаряда в груди. Дихання утруднене. Задишка. Кровохаркання. Загальний стан важкий. Шкірні покриви бліді. Пульс 110 в хвилину. На рівні 4 ребра по боковій поверхні правої половини грудної клітки є рана розміром 3х4 см, яка в момент вдиху всмоктує повітря. При кашлі з-під пов'язки виділяється піниста кров. Діагноз, перша лікарська допомога, допомога на етапах евакуації?

a. сліпе осколкове поранення правої половини грудної клітки з пошкодженням легені і відкритим пневмотораксом, перша лікарська та долікарська допомога: герметизируюча асептична пов'язка; підшкірно промедол з шприц-тюбика; таблетовані антибіотики; винос в напівсидячому положенні на ношах.
b. сліпе осколкове поранення правої половини грудної клітини, перша допомога – торакоцентез в другому міжребер'ї спереду, плевральний дренаж; оксигенотерапія; вагосимпатическая блокада; наркотики, антибіотики; протишокова терапія.
c. наскрізне осколкове проникаюче поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені; напружений пневмоторакс; виражена дихальна недостатність, перша допомога – евакуація в напівсидячому положенні на носилках в госпіталь для поранених в груди, живіт, таз. Клініка сліпого осколкового ураження. Головне завдання – винести постраждалого з поля бою, герметиззувати рану. Пункцію виконують на МПП. Торакоцентез – в госпіталі.
d. дотичне осколкове поранення правої половини грудної клітини, перша допомого – пункція плевральної порожнини у другому межребер’ї по середньоключичній лінії,товстою голкою; правобічна вагосимпатична блокада; внутрішньом'язово 1 мл 2% розчину промедолу; антибіотики, 0,5 мл правцевого анатоксину підшкірно; оксигенотерапія.
e. правобічний гемоторакс внаслідок осколкового поранення грудної клітини, перша допомога – торакоцентез в другому міжребер'ї спереду, плевральний дренаж; оксигенотерапія; вагосимпатическая блокада; наркотики, антибіотики; протишокова терапія.
Правильный ответ: сліпе осколкове поранення правої половини грудної клітки з пошкодженням легені і відкритим пневмотораксом, перша лікарська та долікарська допомога: герметизируюча асептична пов'язка; підшкірно промедол з шприц-тюбика; таблетовані антибіотики; винос в напівсидячому положенні на ношах.


Поранений осколком снаряда в живіт. З рани випали петлі тонкої кишки. Стан важкий. Блідий. Пульс 124 за хвилину, слабкого наповнення. Язик сухий. Повторна блювота. Черевна стінка напружена. Виражені симптоми подразнення очеревини і різка болючість. АТ 60/30 мм. рт. ст. Діагноз, хірургічна тактика, евакаційне призначення?

a. Діагноз: сліпе осколкове проникаюче поранення живота, евентрацієя кишечника; шок 3 ступеню. Перша допомога: вправлення кишечнику, герметизуюча пов’язка, евакуація в госпіталь.
b. Діагноз: сліпе осколкове проникаюче поранення живота з пошкодженням порожнистих органів і евентрацією кишечника; шок 3 ступеню. Перша допомога: лапаротомія; промивання випалих нутрощів фізіологічним розчином натрію хлориду, ушивання ран кишечника, дренування черевної порожнини для проточного промивання, назогастроінтестінальная інтубація для дренування кишечника в післяопераційному періоді; тимчасова госпіталізація.
c. Діагноз: сліпе осколкове проникаюче поранення живота, евентрацієя кишечника; шок 3 ступеню. Перша допомога: комплексна терапія шоку., евакуація в госпіталь.
d. Діагноз: сліпе осколкове проникаюче поранення живота з пошкодженням порожнистих органів і евентрацією кишечника; шок 3 ступеню. Перша допомога: евакуація через 4-6 доби в госпіталь для поранених в груди, живіт, таз.
e. Діагноз : сліпе осколкове проникаюче поранення живота з пошкодженням порожнистих органів і евентрацією кишечника; шок 3 ступеню. Перша допомога: підшкірно промедол з шприц-тюбика; пов'язка на випалі нутрощі за допомогою декількох перев'язувальних пакетів або протиопіковий пов'язка (внутрішньо не вправляти!) терміновий винос в положенні лежачи на ношах.
Правильный ответ: Діагноз : сліпе осколкове проникаюче поранення живота з пошкодженням порожнистих органів і евентрацією кишечника; шок 3 ступеню. Перша допомога: підшкірно промедол з шприц-тюбика; пов'язка на випалі нутрощі за допомогою декількох перев'язувальних пакетів або протиопіковий пов'язка (внутрішньо не вправляти!) терміновий винос в положенні лежачи на ношах.


Пошкодження сечового міхура і уретри частіше спостерігаються –

a. при дії вибухової хвилі
b. при переломах крестца і копчика
c. при переломах крила здухвинної кістки
d. при чрезвертлужному переломі
e. при центральном звивихе стегна
Правильный ответ: при дії вибухової хвилі


При вибуху кулькової бомби отримав поранення у праву половину грудей. З'явилося кровохаркотиння, виражений кашель, слабкість, затруднення дихання. Стан важкий. Пульс 108 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 75/45 мм. рт. ст. Дихання 32 в 1 хв. Шкірні покрови бліді. На передній поверхні грудей дві рани діаметром 0,5 см. Відстань між ранами 4 см. При перкусії над правою половиною грудної клітини визначається тупість до 2 ребра спереду. Кров, витягнута при плевральній пункції, згортається в шприці. Діагноз, об’єм першої допомоги?

a. Діагноз: Подвійне сліпе кулькове поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені, гемоторакс, шок. Перша лікарська та долікарська допомога: широка торакотомія, лігування з прошиванням пошкоджених легеневих судин, ушивання тканини легені;
b. Діагноз: Подвійне дотичне кулькове поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені, хілоторакс, шок. Перша лікарська та долікарська допомога: розвантажувальна пункція плевральної порожнини; в/в 400 мл поліглюкіну; вагосимпатична блокада праворуч; оксигенотерапія.
c. Діагноз: Подвійне наскрізне кулькове поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені, гемоторакс, шок. Перша лікарська та долікарська допомога: переливання крові, кровозамінників, антибіотики в плевральну порожнину і в окружність рани
d. Діагноз: Подвійне сліпе кулькове поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені, гемоторакс, шок. Перша лікарська та долікарська допомога: дренування плевральної порожнини у восьмому міжребер'ї по Бюлау; переливання крові, кровозамінників, антибіотики в плевральну порожнину і в окружність рани.
e. Діагноз: Подвійне сліпе кулькове поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені, триваюча масивна нутрішньоплевральна кровотеча, великий гемоторакс, шок 3 ступеню. Перша лікарська та долікарська допомога: асептична пов'язка; підшкірно: промедол з шприц-тюбика; винос в напівсидячому положенні на ношах.
Правильный ответ: Діагноз: Подвійне сліпе кулькове поранення правої половини грудної клітини з пошкодженням легені, триваюча масивна нутрішньоплевральна кровотеча, великий гемоторакс, шок 3 ступеню. Перша лікарська та долікарська допомога: асептична пов'язка; підшкірно: промедол з шприц-тюбика; винос в напівсидячому положенні на ношах.


При вибуху кулькової бомби поранений в область живота. Скаржиться на наростаючі сильні болі внизу живота. Зліва над лобком є рана діаметром до 0,4 см. Живіт різко болючий в нижніх відділах. Не мочився. Пульс 110 за хвилину, АТ 95/60 мм. рт. ст. При катетеризації сечового міхура отримано кілька мілілітрів сечі зі значною домішкою крові. Діагноз, об’єм хірургічної допомоги?

a. Діагноз: сліпе осколкове поранення тазу з пошкодженням внутриочеревного відділу сечового міхура; шок 1 ступеня. Перша допомога: підшкірно промедол з шприц-тюбика; таблетований антибіотики з індивідуальної аптечки; асептична пов'язка; винос в положенні лежачи на носилках.
b. Діагноз: дотичне осколкове поранення тазу з пошкодженням внутриочеревного відділу сечового міхура; шок 1 ступеня. Перша допомога: підшкірно промедол з шприц-тюбика; таблетований антибіотики з індивідуальної аптечки; асептична пов'язка; винос в положенні лежачи на носилках.
c. Діагноз: сліпе осколкове поранення черевної порожнини з пошкодженням позаочеревного відділу сечового міхура; шок 1 ступеня. Перша допомога: катетерізація сечового міхура, евакуація в госпіталь. Наяність тільки вхідного отвору свідчить про сліпе ушкодження, кров в сечі є ознакою ушкодження сечового міхура, сильний біль внизу живота свідчить про витікання сечі в черевну порожнину. Необхідно провести знеболення, почати антибіотикотерапію і найшвидше евакуювати до госпіталю.
d. Діагноз: сліпе осколкове поранення тазу з пошкодженням внутриочеревного відділу сечового міхура; шок 1 ступеня. Перша допомога: лапаротомія, ушивання сечового міхура; дренування черевної порожнини, постійний катетер в сечовий міхур; антибіотики; тимчасова госпіталізація; евакуація через 3-5 доби в госпіталь для поранених в груди, живіт, таз.
e. Діагноз: наскрізне осколкове поранення тазу з пошкодженням внутриочеревного відділу сечового міхура; шок 3 ступеня. Перша допомога: підшкірно промедол з шприц-тюбика; таблетований антибіотики з індивідуальної аптечки; асептична пов'язка; винос в положенні лежачи на носилках.
Правильный ответ: Діагноз: сліпе осколкове поранення тазу з пошкодженням внутриочеревного відділу сечового міхура; шок 1 ступеня. Перша допомога: підшкірно промедол з шприц-тюбика; таблетований антибіотики з індивідуальної аптечки; асептична пов'язка; винос в положенні лежачи на носилках.


Рядовий М. 20 років доставлений на МПП через 1 годину після кульового поранення грудної клітки, отриманого з близької відстані. При огляді: дотичне кульове поранення лівої половини грудної клітки в 6 міжребер'ї по задній і середній пахвовій лініях. Рана помірно кровоточить. Надходження повітря в рану при дихальних рухах немає. Стан середньої тяжкості. Помірний цианоз. Пульс 110 уд. в хв. задовільного наповнення. АТ = 140/100, ЧДД до 40 в хв., поверхневе. Ліва половина грудної клітки майже не бере участь в диханні, дещо вибухає. Перкуторний звук зліва коробковий. Дихання не проводиться. Аускультативно – зміщення проекції тонів серця вправо. Діагноз, перша допомога?

a. Діагногз: дотичне непроникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Розрив легені. Напружений лівобічний закритий пневмоторакс. Направити у перев'язувальню в першу чергу. Вагосимпатична блокада. Пункція плевральної порожнини з залишенням голки Дюфо і клапанного дренажу. Пов'язка на рану.
b. Діагногз: дотичне проникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Напружений лівобічний закритий пневмоторакс. Герметизуюча пов’язка на рану.
c. Діагногз: дотичне непроникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Розрив легені. Направити у перев'язувальню для тяжкопоранених, для надання допомоги за життєвими показаниками
d. Діагногз: сліпе проникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Напружений лівобічний закритий пневмоторакс? Торакоцентез у VII міжребер’ї, вагосимпатична блокада.
e. Діагногз: наскрізне проникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Травма легені. Герметизуюча пов’язка на рану, вагосимпатична блокада.
Правильный ответ: Діагногз: дотичне непроникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Розрив легені. Напружений лівобічний закритий пневмоторакс. Направити у перев'язувальню в першу чергу. Вагосимпатична блокада. Пункція плевральної порожнини з залишенням голки Дюфо і клапанного дренажу. Пов'язка на рану.


Рядовий М. 20 років доставлений на МПП через 1 годину після кульового поранення грудної клітки, отриманого з близької відстані. При огляді: дотичне кульове поранення лівої половини грудної клітки в 6 міжребер'ї по задній і середній пахвовій лініях. Рана помірно кровоточить. Надходження повітря в рану при дихальних рухах немає. Стан середньої тяжкості. Помірний ціаноз. Пульс 110 уд. в хв. задовільного наповнення. АТ = 140/100, ЧДД до 40 в хв., Поверхневе. Ліва половина грудної клітки майже не бере участь в диханні, кілька вибухає. Перкуторнийзвук зліва коробковий. Дихання не проводиться. Аускультативно - зміщення проекції тонів серця вправо. Діагноз, хірургічна тактика, евакуаційне призначення?

a. Діагноз: Забій грудної клітини, розрив легені? Фіксуюча пов’язка, знеболення, транспортування до госпіталю.
b. Діагноз: дотичне поранення грудної клітки, гемоторакс. Знеболення, евакуація на МПП.
c. Діагноз: Дотичне непроникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Розрив легені. Напружений лівобічний закритий пневмоторакс. Евакуація в госпіталь.
d. Діагноз: Дотичне непроникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Розрив легені. Напружений лівобічний закритий пневмоторакс. Направити у перев'язувальний, в першу чергу. Вагосимпатична блокада. Пункція плевральної порожнини з залишенням голки Дюфо і клапаного дренажу. Пов'язка на рану.
e. Діагноз: дотичне поранення грудної клітки, перелам ребер. Фіксуюча пов’язка, спотереження.
Правильный ответ: Діагноз: Дотичне непроникаюче поранення лівої половини грудної клітки. Розрив легені. Напружений лівобічний закритий пневмоторакс. Направити у перев'язувальний, в першу чергу. Вагосимпатична блокада. Пункція плевральної порожнини з залишенням голки Дюфо і клапаного дренажу. Пов'язка на рану.


Симптом Розанова «ваньки-встаньки» є характерним для пошкодження –

a. тонкого кишківника
b. шлунку
c. печінки
d. селезінки
e. товстого кишківника
Правильный ответ: селезінки


Який обсяг допомоги виконується при ПХО рани?

a. Висічення пошкоджених країв рани, пов’язка .
b. Туалет шкіри навколо рани, пов’язка з антибіотиком.
c. Обробка рани антисептиком (йодопирін,3% перекис водню, фурацилін 1:5000).
d. Висічення країв, стінок і дна рани, обробка анісепиком,накладання швів.
Правильный ответ: Обробка рани антисептиком (йодопирін,3% перекис водню, фурацилін 1:5000). В клініку госпіталізований хворий з анаеробною (газовою) гангреною правого стегна. Хворому по життєвим показам виконана висока ампутація прво нижньо кінцівки. Який розчин антисептика повинен обов язково бути застосований для обробки інструментацію після даного оперативного втручання?

a. розчин йоду;
b. 0,1 розчин перманганату калію;
c. 0,1 розчин формаліну;
d. 6% розчин перекису водню;
e. розчин фурациліну;
Правильный ответ: 6% розчин перекису водню;


В травмпункт звернувся пацієнт з свіжою колото-різаною раною право ступні. Зі слів хворого, години тому випадково наступив на дошку з іожавим гвіздком. амбулаторній картці хвого існує відмітка, що 3 роки тому йому проведена в повному об ємі вакцинація проти правцю. Яка екстрена профілактика правцю повинна бути проведена в данному вападку?

a. специфічна профілактика не проводиться;
b. 1 мл правцевого анатоксина;
c. ввести 3 МО протиправцево сироватки;
d. 0,5 мл правцевого анатоксина;
e. ввести 1 мл анатоксина та 3 МО протиправцево сироватки;
Правильный ответ: специфічна профілактика не проводиться;


В чому суть симптома А. .Мельникова при анаеробній гангрені ?

a. дзвінкий хруст при голінні волосся на шкірі вражено кінцівки;
b. крепітація при пальпаці ;
c. зміна кольору шкіри при натискуванні;
d. за рахунок стрімкого набряку, врізання лігатури в шкіру;
e. поява лінійних тріщин шкіри;
Правильный ответ: за рахунок стрімкого набряку, врізання лігатури в шкіру;


Виберіть найбільш ефективний спосіб лікування газово гангрени із представлених:

a. рентгенотерапія;
b. гіпербарична оксигенація;
c. обробка рани в ультрафілетовому полі;
d. проточне промивання рани;
e. вакуумна повязка на рану;
Правильный ответ: гіпербарична оксигенація;


До фаз сепсису належать всі перераховані крім:

a. септикопіємія
b. септицемія
c. токсемія
d. бактеріємія
Правильный ответ: бактеріємія


Збудник правцю продукує екзотоксин. Які клінічні ефекти викликає його дія на організм людини?

a. нудоту;
b. пронос;
c. розлади зору;
d. спазм жувальних м язів
e. висипання на шкірі;
Правильный ответ: спазм жувальних м язів


Лікувальна доза протигангренозно сироватки складає:

a. 1 ОД;
b. 2 ОД внутрішньом язово та 2 ОД внутрішньовенно;
c. ОД;
d. 200000 ОД;
e. 2 ОД;
Правильный ответ: 200000 ОД;


Опишіть характер больового синдрому в області рани при правцю:

a. різкий
b. відсутній;
c. розпираючий;
d. нападоподібний;
e. слабко виражений;
Правильный ответ: слабко виражений;


Офіцер збройних сил доставлений з поля бою на добу після вогнепального поранення ліво гомілки. Скаржиться на різкий розпираючий біль в ділянці ліво гомілки. Стан важкий. емпература 39 С. ліва гомілка набрякла, шкіра багряно-цианотична, напружена, на шкірі стопи 2 тонкостінних міхурі з мутним вмістом. ри натискуванні по задній поверхні гомілки відчувається підшкірна крепітація. Яке оперативне втручання слід виконати в даній ситуаці ?

a. зробити ревізію рани, дренування;
b. ампутація кінцівки;
c. зробити вторинну хірургічну обробку раи, призначити антибіотики;
d. широке розкриття флегмони лампасними розрізами, застосувати серветки з перманганатом калію в рану;
e. провести профілактику правцю;
Правильный ответ: широке розкриття флегмони лампасними розрізами, застосувати серветки з перманганатом калію в рану;


Під час сільськогосподарських робіт в полі тракторист отримав відкриту травму кисті. З анамнезу відомо, що проти правцю не вакцинований. чому буде заключатись екстранна специфічна профілактика правцю в даному випадку?

a. профілактика не показана;
b. 1 мл анатоксину;
c. 3 МО протиправцево сироватки;
d. мл протиправцевого імуноглобуліну;
e. 0,5 мл анатоксину та 3000 МО протиправцевої сироватки;
Правильный ответ: 0,5 мл анатоксину та 3000 МО протиправцевої сироватки;


Принципи проведення хірургічно обробки ран при анаеробній інфекці .

a. нанесення лампасних розрізів;
b. іммобілізація кінцівки;
c. рихле дренування рани серветками, що змочені розчинами донаторів атомарного кисню (3 розчин перекису водню, розчин перманганату калію);
d. широке розкриття та розведення кра в рани;
e. вакуумне дренування та зашивання рани рідкими косметичними швами по Донаті;
Правильный ответ: вакуумне дренування та зашивання рани рідкими косметичними швами по Донаті;


Рядовий ЗСУ, 2 років, доставлений в госпіталь з вогнепальним пораненням правого стегна. ораненому надана допомога в полковому медпункті. Але на добу у хворого спостерігається нагноєння рани, рана гіперимована, набрякла, з інтенсивною гнійною ексудацією. емпература 37,7 С, загальний стан відносно задовільний. ісля проведення хірургічно обробки рани, розкриття та дренування гнійних запливів, набряк, гарячка зменшились, проте через 2 доби хворий почав скаржитись на болі при ковтанні, жуванні, при відкриванні рота. ри огляді відмічається ригідність м язів потилиці. Яке ускладнення має місце?

a. дані прояви слід розглядати, як ознаки гнійно-резорбтивно гарячки;
b. менінгококцемія;
c. правець
d. сепсис;
e. вторинний стафілококовій менінгіт;
Правильный ответ: правець


У військовий госпіталь доставлений старший сержант ЗСУ з вонепальним пораненням правого колінного суглоба на добу після отриманих ушкоджень. ри огляді стан хворого важкий, свідомість спутана, склери субіктеричні. емпература 38,8 С, пульс 12 уд/хв., А 9 / мм.рт.ст. при огляді діагностоване вогнепальне наскрізне поранення правого колінного суглоба. ри рентгенографі виявлено вогнепальний багатоуламковий перелом великоголілково кістки. рава нижня кінцівка набрякла, чутливість в пальцях стопи порушена, активні рухи неможливі. З вхідного та вихідного отворів рани видяляється сіро-коричневий ексудат. иберіть оптимальний об єм хірургічного лікування.

a. лампасні розрізи на кінцівці;
b. розкриття гнійних запливів, інтрамедулярний металоостеосинтез, антибіотикотерапія;
c. розкриття гнійних запливів, накладення апарата Ілізарова;
d. висока ампутація правої нижньої кінцівки;
e. розкриття гнійних запливів, антибіотикотерапія;
Правильный ответ: висока ампутація правої нижньої кінцівки;


У хірургічне відділення районно лікарні доставлений пацієнт з різаною раною право ступні. Зі слів хворого, під час купання у ставку під водою наступив на гострий предмет. ри огляді на правій ступні визначаєтся різана рана до см з набряклими краями та інтенсивною гнійною ексудацією. акцинація проти правцю хворому не проводилась. Як правильно провести екстрену профілактику правцю в дані ситуаці ?

a. правцевий імуноглобулін мл в/м;
b. протиправцева сироватка 3000 МО і 0,5 мл анатоксину в різні ділянки в/м.
c. 50 МО правцево сироватки в/м;
d. 0,5 мл правцевого анатоксину в/м;
e. 50 МО правцево сироватки в/в;
Правильный ответ: протиправцева сироватка 3000 МО і 0,5 мл анатоксину в різні ділянки в/м.


У хірургічний госпіталь доставлений військовослужбовець з вогнепальним пораненням лівого стегна. медпункті постраждалому проведена хірургічна обробка рани, накладено первинні шви, проведена іммобилізація кінцівки та введено антибіотики. На 7 добу стан хворого різко погіршився, температура 39 С, скаржиться на розпираючі різкі болі в кінцівці. Крі рані гіперимовані, набряклі, з під швіві виділяється сірий ексудат. лівій паховій області визначаються різко збільшені, болючі лімфатичні вузли. Яка принципова помилка допущена на попередньому етапі?

a. не проведена екстренна профілактика правця;
b. не призначено парний антибіотик;
c. накладено первинні шви на рану;
d. на кладена тиснуча пов язка на рану
e. не введена протигангренозна сиворотка;
Правильный ответ: накладено первинні шви на рану;


Хворий 37 років на 3 добу після травматично ампутаці правого стегна скаржиться на нестерпний біль в області кукси та на відчуття розпирання в області пов язки. ри огляді температура 39 С, пульс 13 уд/хв, слабокого наповнення та напруження. Кукса правого стегна набрякла, шкіра бліда. Повязка промокла серозно-геморачічинм вмістом з різким, неприємним запахом. Навколо рани крепітація. Яке ускладення виникло у даного хворого?

a. тромбоз глибоких вен кукси;
b. нагноеєння післяопераційно рани кукси;
c. тромбофлебіт поверхневих вен кукси;
d. газова гангрена кукси;
e. флегмона кукси;
Правильный ответ: газова гангрена кукси;


Що є основною причиною виникнення анаеробно раново інфекці в сучасних бойових умовах?

a. неправильне та несвоєчасне призначення антибіотиків;
b. недостатнє забезпечення препаратами екстренно імунізаці ;
c. переважання в структурі бойових поранень поєднаніх та комбінованих травм;
d. неможливість ранньо евакуаці поранених в тилові госпіталі;
e. неправильне технічне виконання первинної хірургічної обробки рани;
Правильный ответ: неправильне технічне виконання первинної хірургічної обробки рани;


Який із перерахованих збудників раново інфекці практично не викликає значних місевих змін в рані?

a. Cl. hystolyticum;
b. Cl. tetani;
c. Cl. oedematiens;
d. Cl. septicum;
e. Cl. perfringens;
Правильный ответ: Cl. tetani;


Яким є типовий колір мязів в рані при анаеробній гангрені?

a. колір вареного м яса;
b. залежить від виду збудника;
c. залежить від фази ранового процесу;
d. яскраво - червоний;
e. звичайний;
Правильный ответ: колір вареного м яса;


Які заходи застосовуються в лікуванні правцю?

a. Введення протиправцево сироватки по 1 – 2 тис. ОД на фізіологічному розчині 1:1 . Сироватку вводять в перші два дні хвороби ( МО в/м та МО в/в). Анатоксин вводять тричі в/м з інтервалом в днів.
b. Боротьба з судомними нападами - введення нейроплегічних сумішей, у тяжких випадках - введення міорелаксантів та штучна вентиляція легень.
c. Парентеральне харчування;
d. Профілактика легеневих ускладнень (догляд, антибіотики);
e. Протиправцева сироватка 3000 МО і 0,5 мл анатоксину в різні ділянки.
Правильный ответ: Протиправцева сироватка 3000 МО і 0,5 мл анатоксину в різні ділянки.


Які лікувальні заходи мають вирішальне значення для зменшення проявів гнійно-резорбтивно гарячки?

a. введення імуноглобуліну;
b. своєчасна та правильна санація первинного гнійного вогнища;
c. раціональна антибіотикотерапія;
d. іммобілізація кінцівки;
e. забезпечення функціонального спокою вражено кінцівки;
Правильный ответ: своєчасна та правильна санація первинного гнійного вогнища; В опіковому шпиталі обпеченому танкісту С., 20 років, на 7 добу опікової хвороби здійснено переливання консервованої крові А(ІІ) Rh(+). Перед трансфузією ретельно проведені проби на індивідуальну сумісність та на резус-фактор. Після переливання 65 мл крові погіршився стан хворого, виникли болі за грудиною, озноб, утруднення дихання, задишка, акроціаноз, блідість, пульс 110 уд/хв., АТ 90/60 мм рт. ст., вкритий липким холодним потом. Яке ускладнення має місце ?

a. Цитратний шок
b. Бактеріально-токсичний шок
c. Гемотрансфузійний шок
d. Калієва інтоксікація
e. Тромбоемболія легеневоїартерії
Правильный ответ: Гемотрансфузійний шок


Військовий В., 28 років, під час вибуху бронетранспортера, отримав 3 години тому закриту травму живота. В медроті при сортуванні скаржиться на біль у животі, слабкість, головокружіння. Загальмований, адинамічний, вкритий липким холодним потом, PS – 120 ударів за 1 хвилину, АТ 90/60 мм рт. ст., частота дихання 26 за хвилину, ознаки притуплення перкуторного тону у відлогих ділянках черевної порожнини, зниження діурезу Встановіть попередній діагноз на сортувальному майданчику.

a. Внутрішньочеревна кровотеча, травматичний шок ІІ ступеня
b. Травматичний шок І ступеня, внутрішньочеревна кровотеча, пошкодження паренхіматозних органів черева
c. Внутрішньочеревна кровотеча, травматичний шок ІІІ ступеня
d. Внутрішньочеревна кровотеча, геморагічний шок ІІ ступеня, пошкодження внутрішніх органів черевної порожнини.
e. Внутрішньочеревна кровотеча, геморагічний шок ІІІ ступеня, пошкодження печінки
Правильный ответ: Внутрішньочеревна кровотеча, геморагічний шок ІІ ступеня, пошкодження внутрішніх органів черевної порожнини.


Військовий Н., 40 років, отримав різану, глибоку рану в середній третині правого стегна. Інтенсивна кровотеча пульсуючим струменем, кров яскраво-червоного кольору. Через годину після накладання пов'язки та імпровізованого джгута поступив в хірургічне відділення ВППГ. Черговий хірург під час первинної хірургічної обробки рани виявив пошкодження стегнової артерії з дефектом (розходженням) кінців судини на 4см. Яка тактика хірурга?

a. Накладання циркулярного судинного шва після мобілізаціїартерії
b. Первинна хірургічна обробка рани, пластика стегнової артерії аутовеною В. Перев'язка артерії в рані
c. Проведення шунтування силіконовою трубочкою
d. Перев'язка артерії вище пошкодження
Правильный ответ: Накладання циркулярного судинного шва після мобілізаціїартерії


Для виконання проби на сумісність використовують

a. сироватку донора і кров реципієнта
b. кров донора і кров реципієнта
c. сироватку донора і сироватку реципієнта
d. еритроцити донора і сироватку реципієнта
e. кров донора і стандартну сироватку або цоліклон
Правильный ответ: еритроцити донора і сироватку реципієнта


До яких кісткових утворень виконують пальцеве притиснення соної артерії?

a. До поперечного відростка III шийного хребця
b. До поперечного відростка VI шийного хребця
c. До поперечного відростка IV шийного хребця
d. До поперечного відростка V шийного хребця
e. До поперечного відростка II шийного хребця
Правильный ответ: До поперечного відростка VI шийного хребця


До якої кістки виконують пальцеве притесненная стегнової атерії?

a. Притесненная артерії до хребта
b. До горизонтальної гілки лобкової кістки
c. Шийки стегнової кістки
d. До стегнової кістки
e. До пахвинної зв’язки
Правильный ответ: До горизонтальної гілки лобкової кістки


Пораненому Ш., 47 років, у шпиталі після виконання торакотомії та резекції правої легені на 4 добу, у звя’зку з постгеморагічною анемією, перелито внутрішньовенно 500 мл консервованої крові групи В(ІІІ) Rh(+), після ретельної перевірки всіх проб на сумісність. Через 20 хв після гемотрансфузії у пораненого підвищилась температура тіла до 38°, з’явились шкірні висипи з еритемою на шиї та обличчі, свербіння, нудота, головний біль, слабкість, еритема вздовж вени, в яку проводилась гемотрансфузія. Яке ускладнення розвинулось?

a. Анафілактичний шок
b. Анафілактична реакція
c. Цитратний шок
d. Алергічна реакція
e. Пірогенна реакція
Правильный ответ: Алергічна реакція


При яких кровотечах не показано накладанняджгута?

a. Венозна
b. Артеріо-венозна
c. Паренхіматозна
d. Капілярна
e. Артеріальна
Правильный ответ: Паренхіматозна


При якому з перерахованих випадків можливий розвиток повітряної емболії?

a. При пораненні підключичної вени
b. При пораненні печінки судинний тиск завжди позитивний і підвищений
c. При пораненні селезінки судинний тиск завжди позитивний і підвищений
d. При пораненні вен нижніх кінцівок
e. При пораненні стегнової артерії тиск завжди позитивний і підвищений
Правильный ответ: При пораненні підключичної вени


Скільки крові накопичується в плевральній порожнині при малому гемотораксі?

a. Більше 2л тотальним
b. До 500 мл
c. гемоторакс обмежений -який займає невелику ділянку плевральної порожнини, відмежований спайками .
d. 2000 мл
e. До 1,5 літра
Правильный ответ: До 500 мл


У медичну роту поступив прапорщик, 35 років, який 3 години тому впав з висоти чотирьох метрів, блідий, пульс 120 уд/хв , в області живота різкий біль, напруження м’язів в правому підребер’ї, АТ 100/60 мм рт. ст. Встановлено діагноз - закрита травма живота, пошкодження печінки, внутрішня кровотеча. Під час операції у прапорщика виявлено розрив правої долі печінки, кровоточива рана розміром 8x5 см. Яким методом хірург повинен зупинити кровотечу?

a. Ушивання рани одиночними швами, тампонада рани серветкою
b. Окремі поодинокі шви на печінку, тампонада рани за допомогою марлевої серветки та виведення її через окремий розтин
c. Ушивання рани п-подібними швами з одночасною тампонадою сальником на ніжцію
d. Гемостатична губка в рану печінки, гемотрансфузія, тампонада рани серветкою
e. Застосування гемостатичної губки та тампонада рани
Правильный ответ: Ушивання рани п-подібними швами з одночасною тампонадою сальником на ніжцію


У пораненого К.., 28 років, який був доставлений у ВППГ з травмою черева, отриманою 5 годин тому, під час операції в черевній порожнині виявлено пошкодження селезінки, до 1,5 літрів рідкої крові, кишековник не пошкоджений. Який вид трансфузії необхідно застосувати в цьому випадку ?

a. Аутотрансфузію
b. Замінну
c. Непряму
d. Пряму
e. Реінфузію крові
Правильный ответ: Реінфузію крові


У пораненого сержанта, 27 років, який був доставлений у ВППГ, після зняття джгута на операційному столі з рани лівого стегна, що розміщена на 6 см нижче пахової складки, пульсуючим струменем витікає червона кров. Під час хірургічної обробки рани виявлено, що стегнова артерія має бокове пошкодження на 1/3 її діаметра. За допомогою яких методів необхідно остаточно зупинити кровотечу?

a. Перев’язка стегнової артерії проксимальніше та дистальніше рани
b. Перев’язка стегнової артерії проксимальніше та дистальніше рани з наступним протезуванням
c. Перев’язка стегнової артерії проксимальніше та дистальніше рани з наступною шунтуючою операцією за допомогою синтетичних протезів
d. Накладання судинного шва атравматичною голкою на стегнову артерію
e. Перев’язка стегнової артерії проксимальніше та дистальніше рани з наступним шунтуванням за допомогою аутовени
Правильный ответ: Накладання судинного шва атравматичною голкою на стегнову артерію


У хірургічному відділенні ВППГ пораненому К., 38 років, у зв’зку з гострою великою крововтратою і тяжким пораненням грудної клітки, протягом доби було перелито 1,5 літра одногрупної консервованої крові В(ІІІ) Rh(+). Після гемотрансфузії поранений скаржиться на головний біль та болі у м‘язах і за грудиною, з’явились судоми, температура тіла 37,5°, знизився артеріальний тиск до 90/60 мм рт. ст., пульс 15 уд/хв. Яке ускладнення можна припустити ?

a. Пірогенна реакція
b. Калієва інтоксикація
c. Цитратний шок
d. Анафілактична реакція
e. Алергічна реакція
Правильный ответ: Цитратний шок


У шпиталі пораненому Б., 40 років, у якого було сліпе проникаюче поранення живота з пошкодженням печінки та внутрішньою кровотечею, з метою ліквідації постгеморагічної анемії на третю добу перелито внутрішньовенно 375 мл одногрупної А(ІІ) Rh(+) крові. Через 30 хв. після переливання стан пораненого погіршився, підвищилась температура до 38,5°, з’явились головний біль, слабкість, озноб. Пульс – 100 уд/хв, АТ – 115/70 мм рт. ст. Яке виникло ускладнення ?

a. Анафілактичний шок
b. Анафілактична реакція
c. Алергічна реакція
d. Пірогенна реакція ІІ ступеня
e. Цитратний шок
Правильный ответ: Пірогенна реакція ІІ ступеня


Укажіть вміст аглютиногенів в еритроцитах у пораненого з групою крові О(І):

a. еритроцити містять аглютиногени А та В
b. еритроцити не містять аглютиногенів
c. еритроцити містять аглютиногени А, В,С
d. еритроцити містять аглютиногени А
e. еритроцити містять аглютиноген В
Правильный ответ: еритроцити не містять аглютиногенів


Через три години після поранення у живіт в медичну роту був доставлений військовий, 30 років. Загальний стан тяжкий, скаржиться на біль у животі, слабкість, головокружіння, пов’язка рясно просякла кров’ю, пульс – 120 уд/хв., АТ – 80/60 мм рт. ст., блідий, вкритий липким холодним потом, адинамічний, загальмований, кінцівки холодні, акроціаноз. Встановіть при огляді на сортувальному майданчику попередній об’єм крововтрати.

a. 21-30% ОЦК
b. Більш ніж 40% ОЦК
c. 31-40% ОЦК
d. 10% ОЦК
e. 11-20% ОЦК
Правильный ответ: 10% ОЦК


Яка кількість крові при гемоперикарді загрожує життю хворого?

a. 200 мл
b. 150 мл
c. 100 мл
d. Понад 300 мл
e. 300 мл
Правильный ответ: Понад 300 мл


Який з препаратів не використовують для місцевої зупинки кровотечі?

a. Кріопреципітат
b. Желатинова губка
c. Тромбін
d. Celox Gauze
e. Гемостатична
Правильный ответ: Кріопреципітат


Який передбачуваний емпіричний обсяг крововтрати при закритих переломах гомілки?

a. 500-600 мл
b. 300 мл
c. 1-1,5 л
d. 200 мл
e. 400 мл
Правильный ответ: 500-600 мл


Які головні ознаки гостроїкрововтрати?

a. Сонливість, частий ниткоподібний пульс, блідість
b. Блідість та вологість шкіри, низький АТ, частий ниткоподібний пульс, сонливість, спрага
c. Слабкість, сонливість, частий ниткоподібний пульс, апатія
d. Тахікардія, біль у серці, слабкість
e. Головний біль, слабкість, байдужість, спрага
Правильный ответ: Блідість та вологість шкіри, низький АТ, частий ниткоподібний пульс, сонливість, спрага


Які показники найбільш точно відображають величину крововтрати вперші години при важкій кровотечі?

a. Питома вага крові
b. Гематокрит
c. Зміна показників гемодинаміки разом
d. Вміст гемоглобіну
e. Вміст еритроцитів
Правильный ответ: Зміна показників гемодинаміки разом 18-річний чоловік доставлений в відділення невідкладної допомоги колотою раною в шостому міжреберному проміжку справа від грудини. САТ 80 мм рт. Тони серця приглушені, парадоксальний пульс. При аускультаціяї правих відділів грудної клітки визначається приглушені дихальні шуми. Який з даних кроків має бути першочерговим?

a. зняття ехокардіограми
b. пункція та аспірація правої грудної клітки
c. встановлення центрального венозного доступу
d. пункція та аспірація перикарду
e. перикардіальне вікно
Правильна відповідь: пункція та аспірація правої грудної клітки


18-річний чоловік доставлений у відділення невідкладної допомоги з вогнепальною раною в лівій половині грудної клітки по прямій пахвинній лінії у сьомому міжребер'ї. Вислуховується свистячий звук при вдиханні. Який першочерговий крок слід виконати?

a. Пошукова лапаротомія
b. Закриття отвору стерильною пов'язкою
c. плевральна пункція
d. Пошукова торакотомія
e. введення грудної трубки
Правильна відповідь: Закриття отвору стерильною пов'язкою


26-річний чоловік доставлений в відділення надзвичайній ситуації з різаною раною в правій половині спини медіальніше за задньоаксіальну лінію. Його АТ 120/80 мм рт.ст., пульс складає 98 ударів в хвилину, а частота дихання становить 22 за хв. Фізичне обстеження не виявляє перитонеальних ознак чи неврологічних порушень. Локальна ревізія раньового каналу виконана під місцевою анестезією. Раньовий канал закінчується у параспінальних м'язах. Яким буде Ваш наступний крок у веденні даного пацієнта?

a. Виконання КТ з ректальним та внутрішньовенним контрастуванням.
b. спостерігати пацієнта 24 години
c. Виконати ультразвук обстеження.
d. переведення в амбулаторію для амбулаторного спостереження
e. Виконання перитонеального лаважу.
Правильна відповідь: переведення в амбулаторію для амбулаторного спостереження


26-річний чоловік з різаною раною у правому міжреберному просторі в середньоключичній лінії поступає в відділення невідкладної допомоги. Під час обстеження підшкірна емфізема правої грудної клітки, відсутні дихальні шуми, трахея зміщена вліво та припіднята. Який найбільш вірогідний серйозний діагноз?

a. Гемопневмоторакс
b. Напружений пневмоторакс
c. Масивний гемоторакс
d. розрив грудної стінки
e. Пневмоторакс
Правильна відповідь: Напружений пневмоторакс


60-річна жінка доставлена у відділення невідкладної допомоги після ДТП (зіткнення автомобіля зі стовпом). Наявні важкі болі в передній частині грудей, АТ 110/80 мм рт. На рентгенограммі ОГП сумнівне розширене середостіння. Який наступний крок слід прийняти у веденні даного пацієнта

a. КТ грудної клітини
b. аортограма
c. встановка центрального венозного катетера
d. перикардіоцентез
e. Трансторакальна ЕхоКГ
Правильна відповідь: аортограма


60-річний чоловік, втрапив у ДТП (його автомобіль врізався у опору мосту), знайдений причавленим до руля. У відділенні невідкладної допомоги ознаки та симптоми тампонади перикарду очевидні. Ці ознаки найбільш характерні для яких з наступних уражень?

a. розрив коронарної артерії
b. розрив лівого передсердя
c. травма інтраперикадріальної частини порожнистої вени
d. розрив правого передсердя
e. розрив коронарної вени
Правильна відповідь: розрив коронарної артерії


70-річний чоловік доставлений у відділення невідкладної допомоги, пісдя автомобільної аварії, під час якої перебував на місці пасажира. Він скаржиться на біль у правій половині грудної клітки. Фізикальне дослідження виявляє ЧД 42 уд/хв та численні зламані ребра з ділянкою грудної клітки, що рухається парадоксально під час дихальних рухів. Який Ваш наступний крок?

a. Трахеостомия
b. Плевроцентез
c. ендотрахеальна інтубація
d. міжреберна блокада нерва
e. торактостомія
Правильна відповідь: Плевроцентез


Відстрочені торакотомії виконуються при:

a. гемотораксі, що згорнувся;
b. двосторонньому напруженому пневмотораксі;
c. гострому абсцесі легені, що займає більше 1 сегмента;
d. всі твердження вірні.
e. при клапанному пневмотораксі;
Правильна відповідь: гемотораксі, що згорнувся;


Малий гемоторакс – це:

a. скупчення крові до кута лопатки;
b. скупчення крові в плевральних синусах при наявності ознак триваючої кровотечі;
c. скупчення крові в підшкірній клітковині і міжм'язовому просторі грудей.
d. скупчення крові в плевральних синусах (200-500 мл);
e. скупчення крові тільки в одній плевральній порожнині;
Правильна відповідь: скупчення крові в плевральних синусах (200-500 мл);


Основні ознаки триваючої внутрішньоплевральної кровотечі:

a. проба Рувілуа-Грегуара;
b. симптом «ваньки-встаньки».
c. проба подвійної плями;
d. проба Рівальта;
e. симптом Мейо;
Правильна відповідь: проба Рувілуа-Грегуара;


Основні рентгенологічні ознаки при напруженому пневмотораксі:

a. повна або часткова відсутність легеневого малюнка, зміщення середостіння в протилежну сторону, емфізема м'яких тканин;
b. відсутність легеневого малюнка, зміщення середостіння, рівень рідини;
c. відсутність легеневого малюнка, рівень рідини, зміщення середостіння в сторону пошкодження;
d. тотальне затемнення, зміщення середостіння в здорову сторону;
e. все перераховане вірно.
Правильна відповідь: повна або часткова відсутність легеневого малюнка, зміщення середостіння в протилежну сторону, емфізема м'яких тканин;


Основні ускладнення поранення стравоходу:

a. підшкірна емфізема;
b. пневмоторакс;
c. медіастиніт;
d. перитоніт;
e. анаеробна флегмона заглоточного простору.
Правильна відповідь: медіастиніт;


Парадоксальне дихання – це:

a. потрапляння у велике коло кровообігу неоксигенованої крові;
b. западіння фрагмента грудної стінки при видосі;
c. зполучення плевральної порожнини з навколишнім середовищем;
d. дихання Чейна-Стокса;
e. пролабування фрагмента грудної стінки при видосі.
Правильна відповідь: пролабування фрагмента грудної стінки при видосі.


При гемотораксі, що звернувся альтернативою торакотомії є:

a. вичікувальна тактика;
b. дренування плевральної порожнини по Бюлау;
c. відеоторакоскопія;
d. використання зігріваючих компресів;
e. пункція плевральної порожнини.
Правильна відповідь: відеоторакоскопія;


При закритій травмі грудей основною причиною розвитку пневмотораксу є:

a. розрив стравоходу;
b. ушкодження бронхів і легеневої тканини;
c. зполучення плевральної порожнини з навколишнім повітрям;
d. перелом ребер;
e. обтурація бронха кров'ю.
Правильна відповідь: ушкодження бронхів і легеневої тканини;


При травмі легень у потерпілого розвинеться:

a. гемоторакс;
b. пневмоторакс;
c. гемопневмоторакс;
d. гемопневмоперітонеум.
e. пневмоперітонеум;
Правильна відповідь: пневмоторакс;


Тріада Бека – це:

a. ознака поранення печінки і жовчного міхура;
b. ознака поранення легені;
c. ознака поранення стравоходу;
d. ознака поранення серця;
e. ознака ушкодження шийного сплетіння.
Правильна відповідь: ознака поранення серця;


у 25-річного чоловіка ввогнепальна рана лівої половини грудної клітки. У відділенні невідкладної допомоги, його АТ 120/90 мм рт.ст., частота пульсу становить 104 ударів в хвилину (уд), а частота дихання 36 за хвилину. На рентгенограмі виявлено повітря і рідину в лівій левральній порожнині. Носошлункова аспірація виявила кров'янисту рідину. Що є найкращим кроком для виявлення ураження стравоходу?

a. Езофагоскопія
b. введення грудної трубки
c. введення назогастрального зонду
d. езофагограмма з гастрографіном
e. перитонеальний лаваж
Правильна відповідь: Езофагоскопія


У 31-річного чоловіка вогепальна рана з вхідним отвором в лівій задній грудній стінці та з вихідним отвором в лівій передній грудній стінці. АТ пацієнта 130/90 мм рт.ст., ЧД становить 28 /хв, пульс 110 уд./в/хв. За даними рентгену ОГП - гемоторакс. Встановлено грудну трубку, видалено 800 мл крові; швидкість дренування 200 мл/год та 240 мл/год за першу та другу годину відповідно. Яким буде наступний крок у веденні даного пацієнта?

a. Виконати ліву торакотомію.
b. Вставити катетер Swan-Ganz.
c. переливати і спостерігати за трубкою ще годину.
d. Збір крові для аутотрансфузії.
e. Помістіть другу трубку в грудях.
Правильна відповідь: Виконати ліву торакотомію.


У пацієнта, описаного вище, швидше за все причиною кровотечі є травма якого з наступних відділів?

a. легких паренхіми
b. внутрішньої грудної (маммарной) і / або міжреберної артерії
c. Ліве передсердя
d. в легеневій артерії
e. легеневої вени
Правильна відповідь: внутрішньої грудної (маммарной) і / або міжреберної артерії В разі пошкодження очеревини при ножовій травмі в живіт, під час ревізії ранового каналу слід виконати:

a. Первинну хірургічну обробку рани
b. Лапаротомію з ревізією органів черевної порожнини
c. Діагностичний лапароцентез з окремого доступу
d. Пошарове ушивання м”яких тканин і очеревини
e. Тугу тампонаду ранового каналу
Правильный ответ: Лапаротомію з ревізією органів черевної порожнини


Види закритих ушкоджень сечового міхура:

a. внутрішні та зовнішні
b. відкриті та закриті
c. позатазові та внутрішньотазові
d. поза очеревинні та внутрішньоочеревинні
Правильный ответ: поза очеревинні та внутрішньоочеревинні


Визначення терміну „шукаючий катетер” має на увазі

a. Введення дренажної трубки в малий таз
b. Пункція черевної стінки ін’єкційною голкою
c. Цілеспрямована ін’єкція та дренування катетером патологічного вогнища черевної порожнини
d. Мікролапаротомія та пальцеве мануальне дослідження черевної порожнини
e. Введення поліхлорвінілового катетера у різні ділянки черевної порожнини шляхом виконання лапароцентезу
Правильный ответ: Введення поліхлорвінілового катетера у різні ділянки черевної порожнини шляхом виконання лапароцентезу


Вкажіть, пошкодження яких органів черевної порожнини супроводжується масивною кровотечею?

a. Пошкодження порожнистих органів
b. Пошкодження очеревини любої локалізації
c. Пошкодження судин передньої черевної стінки
d. Пошкодження діафрагми
e. Пошкодження паренхіматозних органів
Правильный ответ: Пошкодження паренхіматозних органів


До абсолютних симптомів проникаючого поранення черевної порожнини не відносяться:

a. Випадання сальника
b. Присутність кровотечі з країв рани та згустків крові
c. Присутність в рані кишкового вмісту, сечі, жовчі
d. Виділення з ранового каналу повітря
e. Поява кишкових петель
Правильный ответ: Присутність кровотечі з країв рани та згустків крові


На рентгенограмі при розриві порожнистого органу під куполом діафрагми може відзначатися вільний газ у вигляді серпа:

a. тільки при вдиху
b. тільки при видоху
c. ні
d. так
e. періодично
Правильный ответ: так


Основновні ознаки флегмони тазової клітковини при розривах сечового міхура:

a. Нудота, гематурія
b. Сухість язика, затримка сечовипускання, піурія
c. Висока температура тіла, затримка стільця, лейкоцитоз
d. Лейкоцитоз, біль насподі живота, висока температура тіла
Правильный ответ: Висока температура тіла, затримка стільця, лейкоцитоз


Перед тим, як здійснити реінфузію крові, з черевної порожнини при розриві паренхіматозного органа або судин брижі, слід:

a. виключити інфікованість і гемоліз зібраної крові
b. визначити джерело внутрішньочеревної кровотечі
c. порахувати пульс і виміряти артеріальний тиск пацієнта
d. верифікувати рівень гемоглобіну зібраної крові
e. здійснити все наведене
Правильный ответ: здійснити все наведене


Під час лапароскопії у випадку розриву печінки у черевній порожнині визначається тільки жовч:

a. ні
b. нічого не визначається
c. серозна рідина
d. так
e. кишковий вміст
Правильный ответ: ні


Під час ревізії в черевній порожнині виявили лінійне пошкодження капсули та тканини селезінки, кровотечу, що продовжується. Який радикальний метод хірургічного лікування слід застосувати в даній ситуації:

a. Підшивання сальника до місця травми селезінки
b. Зашивання рани селезінки
c. Гемостаз за допомогою використання коагуляції та прикладання гемостатичної губки
d. Спленектомія
e. Туга тампонада ранового каналу
Правильный ответ: Спленектомія


При внутрішньоочеревинному розриві сечового міхура сеча:

a. потрапляє в черевну порожнину
b. виходить через сечовидільний канал
c. виливається в навколишні тканини
d. залишається в сечовому міхурі
Правильный ответ: потрапляє в черевну порожнину


При закритій травмі живота з розривом сечового міхура найінформативнішим діагностичним методом обстеження є:

a. оглядова рентгенографія черевної порожнини
b. загальний аналіз сечі
c. іригоскопія
d. ультрасонографія
e. контрастна цистографія
Правильный ответ: контрастна цистографія


При закритій травмі черева найлегше, частіше і в значному ступені виникає розрив порожнистого органу за умови, якщо останній був:

a. наповненим
b. спалим
c. порожнім
d. рухомим
e. атонічним
Правильный ответ: наповненим


Причини розвитку флегмони тазової клітковини при травмі сечового міхура:

a. Сечова інфільтрація клітковини, випадання солей
b. Лужне шумування сечі, цистит
c. Урогематома, сечова інфільтрація, розвиток інфекції
d. Випадання сечових солей, пієлонефрит
Правильный ответ: Урогематома, сечова інфільтрація, розвиток інфекції


Раннім симптомом проникаючого поранення живота буде:

a. Виникнення раптового болю в череві
b. Ретроградна амнезія
c. Раптова втрата функції внутрішніх органів
d. Гостра серцева недостатність
e. Раптова втрата свідомості
Правильный ответ: Виникнення раптового болю в череві


Розрив порожнистого органу при закритій травмі черева не супроводжується:

a. гематурією
b. наявністю вільного газу під куполом діафрагми
c. наявністю рідини в черевній порожнині
d. симптомами подразнення очеревини
e. розвитком перитоніту
Правильный ответ: гематурією


Розрив порожнього органу при закритій травмі живота супроводжується:

a. Гематурією
b. Гемоперітонеумом
c. Писутністю вільного газу в порожнині малого тазу
d. Присутністю вільного газу під куполом діафрагми
Правильный ответ: Присутністю вільного газу під куполом діафрагми


Симптом Розанова визначається при ушкодженні:

a. селезінки
b. тонкої кишки
c. шлунка
d. печінки
e. підшлункової залози
Правильный ответ: селезінки


Що дозволяє встановити істинний характер поранення живота?

a. Інструментальні методи дослідженя області поранення
b. Скарги і клінічні прояви поранення
c. Пальпаторне дослідження країв рани
d. Сукупність усіх факторів
e. Розширення рани з ретельним оглядом ранового каналу
Правильный ответ: Сукупність усіх факторів


Як швидко починається клінічна картина перитоніту після травматичного пошкодження органів черевної порожнини?

a. Через 2 години
b. Через 12 годин після дії причинного фактору
c. Одразу після травматичного пошкодження органів черевної порожнини
d. Початок клінічних проявів перитоніту буде залежати від збудника і опірності організму, тобто починається у різний час
e. Протягом 24-48 годин
Правильный ответ: Одразу після травматичного пошкодження органів черевної порожнини Головний гемодинамічний прояв митральної недостатності:

a. Легенева гіпертензія.
b. Трикуспідальна недостатність.
c. Гіпертрофія лівих відділів серця.
d. Підвищення тиску в лівому передсерді.
e. Регургітація.
Правильный ответ: Регургітація.


Для якого захворювання не характерна стенокардія?

a. Недостатність клапану аорти.
b. Звуження гирла аорти.
c. Мітральний стеноз.
d. ІХС.
e. Гіпертрофічна кардіоміопатія.
Правильный ответ: Мітральний стеноз.


Найбільш ранньою ознакою зниження серцевого викиду є:

a. Рожева піниста мокрота.
b. Біль в ділянці серця.
c. Стомленість.
d. Набряки.
e. Задишка.
Правильный ответ: Задишка.


Найбільш характерна ознака стенозу гирла аорти, яка визначається при катетеризації порожнин серця:

a. Збільшення діастолічного тиску в лівому шлуночку.
b. Підвищення тиску в лівому передсерді.
c. Hаявність градієнту систолічного тиску між лівим шлуночком та аортою.
d. Збільшення систолічного тиску в лівому шлуночку.
e. Різко підвищується тиск в судинах легень.
Правильный ответ: Збільшення систолічного тиску в лівому шлуночку.


Основними клінічними ознаками ексудативного перикардиту є:

a. Лівошлуночкова недостатність.
b. Дихальна недостатність.
c. Інтоксикація.
d. Правошлуночкова недостатність.
e. Акроціаноз.
Правильный ответ: Правошлуночкова недостатність.


Основною причиною коронарної недостатності при аортальному стенозі є:

a. Недостатнє кровопостачання гіпертрофірованого міокарду.
b. Тромбоз вінцевих артерій.
c. Збільшене навантаження на серце.
d. Немає звязку.
e. Значне зменшення систолічного тиску в аорті.
Правильный ответ: Тромбоз вінцевих артерій.


Пацієнта з ІХС, стабільною стенокардією VI ФК виписано з кардіологічного стаціонару, проте через 2 дні знову госпіталізовано з рецидивом ішемії міокарда без ознак незворотного ушкодження. Хворий перебуває в ПІТ, йому призначено постійні внутрішньовенні інфузії нітратів і знеболювальних препаратів. За відміни останніх розвиваються рецидиви стенокардії. Визначіть тактику ведення хворого:

a. Mедикаментозна тактика.
b. Kоронаровентрикулографія після стабілізації стану.
c. Pадіоізотопна ветрикулографія.
d. Kоронароаентрикулографія в майбутньому.
e. Hевідкладна коронаровентрикулографія з подальшим АКШ.
Правильный ответ: Hевідкладна коронаровентрикулографія з подальшим АКШ.


При якій стадії митральної недостатності з’являються показання до протезування клапану:

a. І.
b. ІІІ.
c. ІV.
d. ІІ.
e. V.
Правильный ответ: І.


У 48-річної жінки з ІХС протягом півроку прогресуючі напади стенокардії. Після проведеної коронарографії виявлено: стеноз >70% передньої міжшлуночкової артерії (ПМША) на протязі 0,7 см. В інших артеріях — пристінкові атеросклеротічни зміни, гемодинамічно незначущі. Хворій показано::

a. Балонна ділятація ПМША.
b. Медикаментозна терапія.
c. Операція АКШ 2-3 артерій.
d. Стентування ураженої артерії.
e. Операція АКШ однієї артерії.
Правильный ответ: Балонна ділятація ПМША.


У 48-річної жінки з ІХС протягом півроку прогресуючі напади стенокардії. Після проведеної коронарографії виявлено: стеноз >70% передньої міжшлуночкової артерії (ПМША) на протязі 0,7 см. В інших артеріях — пристінкові атеросклеротічни зміни, гемодинамічно незначущі. Хворій показано::

a. Операція АКШ 2-3 артерій.
b. Медикаментозна терапія.
c. Балонна ділятація ПМША.
d. Стентування ураженої артерії.
e. Операція АКШ однієї артерії.
Правильный ответ: Балонна ділятація ПМША.


У хворої 35 років встановлено діагноз: «Мітральний стеноз, III стадія». Під час обстеження виявлено, що рухливість стулок не страждає, кальцинозу клапана немає. Який метод лікування буде оптимальним у цьому випадку?

a. Операція Бентала.
b. Комісуротомія.
c. Протезування мітрального клапана.
d. Операція Еліса.
e. Анулопластика.
Правильный ответ: Комісуротомія.


Хвора 19 років страждає на ревматизм протягом 5 років. Під час профогляду виявлено розширення меж серця вліво, мітральну конфігурацію серця і відхилення контрастованого стравоходу по колу великого радіуса, ослаблення І тону, систолічний шум над верхівкою, який іррадіював у ліву аксилярну ділянку, акцент II тону над легеневою артерією. Яку набуту ваду серця варто запідозрити:

a. Hедостатність мітрального клапана.
b. Hедостатність тристулкового клапана.
c. Cтеноз лівого передсердно-шлуночкового отвору.
d. Hедостатність аортального клапана.
e. Cтеноз гирла аорти.
Правильный ответ: Hедостатність мітрального клапана.


Хвора 38 років звернулася до кардіолога зі скаргами на постійну задишку підвищену втомлюваність, біль у ділянці серця, періодичне виникнення пневмонії. Вислуховується систолічний шум у другому міжребер'ї зліва із захопленням систоли та діастоли, акцент II тону над легеневою артерією. Систолічний артеріальний тиск підвищений, діастолічний — знижений. На ЕКГ — гіпертрофія лівого шлуночока. На рентгенограмі — тінь серця розширена, легеневий малюнок підсилений. Сформулюйте діагноз:

a. Аортальна недостатність.
b. Відкрита артеріальна протока.
c. Мітральний стеноз.
d. ІХС з значною коронарною недостатністю.
e. Тетрада Фалло.
Правильный ответ: Відкрита артеріальна протока.


Хворий 68 років скаржиться на задишку, сухий кашель переважно вранці, ниючий біль у правому підребер'ї. Хворіє 10 років. Часто були пневмонії. Об'єктивно: ціаноз обличчя, набухання вен шиї, набряк ніг, асцит. Систолічний шум над грудниною, в легенях — дихання ослаблене, з обох боків вологі різнокаліберні хрипи. ЕКГ: правограма, гіпертрофія правого шлуночка. Сформулюйте діагноз:?

a. Легеневе серце.
b. Лівошлуночкова недостатність.
c. Цироз печінки.
d. ІХС.
e. Ексудативний перикардит.
Правильный ответ: Легеневе серце.


Хворого 45 років, якому тиждень тому виконано операцію на серці, турбують задуха в спокої, біль за грудниною з іррадіацією в шию, виражена слабість, підвищення температури тіла до 39 °С. Об'єктивно: загальний стан тяжкий, межі серця розширені на 4 см, ослаблення верхівкового поштовху. Аускультативно — шум тертя перикарда. Сформулюйте діагноз:

a. Тромбоемболія легеневої артерії.
b. Гостра аневризма серця.
c. Гостра міогенна дилатація серця.
d. Гострий перикардит.
e. Інфаркт міокарда.
Правильный ответ: Гострий перикардит.


Хворого 54 років після виникнення больового серцевого нападу госпіталізовано в ЦРЛ, де встановлено діагноз гострого інфаркту міокарда. Через 3 тиж після стабілізації стану пацієнта спрямовано в обласний центр для вирішення подальшої лікувальної тактики:

a. Bелоергометрія, визначення толерантності до фізичного навантаження.
b. Балонна ангіопластика вінцевих артерій.
c. Медикаментозна терапія, коронарографія через 6 міс.
d. Холтерівське ЕКГ-моніторування.
e. Операція АКШ.
Правильный ответ: Медикаментозна терапія, коронарографія через 6 міс.


Хвору 54 років госпіталізовано в стаціонар з вираженим акроціанозом, набубнявілими шийними венами, збільшеною печінкою, асцитом. Об'єктивно: межі серця поширені. Тони серця не вислуховуються, верхівковий поштовх не визначається. АТ — 100/50 мм рт. ст. На рентгенограмі органів грудної клітки виявлено тінь серця у вигляді трапеції. Яким патологічним станом можна пояснити зазначені симптоми?

a. Kомбінованою вадою серця.
b. Грижею стравохідного отвору діафрагми.
c. Тампонадою серця.
d. Eксудативним плевритом.
e. Гострою серцевою недостатністю.
Правильный ответ: Тампонадою серця.


Яка з перерахованих аритмій найбільш часто зустрічається у хворих з митральним стенозом?

a. Пароксизмальна передсердна тахікардія.
b. Фібриляція передсердь.
c. Лівопередсердний ритм.
d. Тріпотіння передсердь.
e. Миготлива аритмія.
Правильный ответ: Пароксизмальна передсердна тахікардія.


Яке найбільш доцільне лікування на ІІ - ІІІ стадії мітрального стенозу:

a. Протезування мітрального клапану.
b. Анулопластикa.
c. Аорто-коронарне шунтування.
d. Консервативна терапія.
e. Мітральна комісуротомія.
Правильный ответ: Мітральна комісуротомія.


Яку операцію слід виконати при недостатності митрального клапана?

a. Митральну комісуротомію.
b. Балонну дилатацію.
c. Аортокоронарне шунтування.
d. Протезування клапана.
e. Анелопластику.
Правильный ответ: Протезування клапана. Вкажіть найтиповіші рентгенологічні ознаки медіастиніту:

a. Множинні ділянки затемнення легеневого поля.
b. Зміна конфігурації тіні серця.
c. Зміщення органів середостіння у здорову сторону й низьке положення купола діафрагми на стороні ураження.
d. Підвищення прозорості легеневого поля.
e. Розширення тіні середостіння, випіт в плевральні порожнини.
Правильный ответ: Розширення тіні середостіння, випіт в плевральні порожнини.


Інструментальне розширення опікових і пептичних стриктур стравоходу зумовлює ризик перфорації з розвитком гнійного медіастиніту й емпієми плеври. Який найменш небезпечний метод для перфорації варто застосовувати під час першого розширення стриктури:

a. Бужування по металевій струні-провіднику.
b. Бужування під місцевою анестезією наосліп.
c. Бужування під контролем рентгеноскопії.
d. Бужування під контролем езофагоскопа.
e. Дилятація стриктури балонним дилататором зі стабільним діаметром балона.
Правильный ответ: Бужування під контролем езофагоскопа.


Інформативним ендоскопічним методом діагностики утворень середостіння є:

a. Всі перераховані.
b. Торакоскопія.
c. Трахеобронхоскопія.
d. Медіастиноскопія.
e. Езофагоскопія.
Правильный ответ: Всі перераховані.


Найбільш часта локалізація бронхогених кіст:

a. Переднє середостіння.
b. Всередині органів середостіння.
c. У ділянці біфуркації трахеї.
d. Заднє середостіння зліва.
e. Заднє середостіння справа.
Правильный ответ: У ділянці біфуркації трахеї.


Найефективнішим методом лікування ахалазії стравоходу є:

a. Езофагокардіоміотомія з фундоплікацією
b. Введення ботулотоксину в нижній стравохідний сфінктер
c. Дилатація стравоходу
d. Езофагокардіоміотомія без фундоплікації
e. Медикаментозна терапія
Правильный ответ: Езофагокардіоміотомія з фундоплікацією


Найінформативнішим методом дослідження при захворюваннях стравоходу із синдромом дисфагії:

a. Стравохідна манометрія.
b. ФЕГДС.
c. Оглядова рентгенографія ОГП.
d. УЗД ОЧП.
e. Рентгенконтрастне дослідження.
Правильный ответ: Рентгенконтрастне дослідження.


Найчастішими причинами гострого гнійного медіастиніту є всі нижче перераховані стани, окрім:

a. Механічне пошкодження стравоходу.
b. Флегмона біляглоткового простору.
c. Флегмона дна порожнини рота.
d. Хімічне пошкодження стравоходу.
e. Абсцес легені.
Правильный ответ: Абсцес легені.


Основними лікувальними заходами при гострому медіастиніті є:

a. Корекція серцево-судинних та дихальних розладів.
b. Дезінтоксикаційна терапія.
c. Усі наведені.
d. Масивна антибіотикотерапія.
e. Дренування середостіння з промиванням гнійного вогнища.
Правильный ответ: Усі наведені.


Симптом «вологої подушки» спостерігається при:

a. Стриктурах стравоходу.
b. Синдромі мальабсорбції.
c. ГЕРХ.
d. Ахалазії стравоходу.
e. Медіастиніті.
Правильный ответ: Ахалазії стравоходу.


Синдром дисфагії це:

a. Порушення процесу всмоктування в товстій кишці.
b. Порушення акту ковтання.
c. Заковтування повітря під час вживання їжі.
d. Порушення процесу всмоктування рідини в шлунку.
e. Порушення акту дефекпції.
Правильный ответ: Порушення акту ковтання.


У хворого з хронічним тонзилітом виникло ускладнення – заглотковий абсцес (гнійник). Куди може поширитися інфекція із заглоткового (ретровісцерального) простору, якщо абсцес терміново не ліквідувати?

a. У грудну порожнину, в середнє середостіння.
b. У передвісцеральний простір.
c. У плевральну порожнину.
d. У надгрудинний міжапоневротичний простір.
e. У грудну порожнину, в заднє середостіння.
Правильный ответ: У грудну порожнину, в заднє середостіння.


У хворого на післяопіковий стеноз стравоходу після чергового сеансу бужування виникла лихоманка, тахікардія, біль за грудниною. Рентгенологічно – горизонтальний рівень рідини в задньому середостінні. Сформулюйте найбільш вірогідний діагноз:

a. Гострий задній медіастеніт.
b. Параезофагальна грижа.
c. Дивертикул стравоходу.
d. Гостра емпієма плеври.
e. Гострий передній медіастеніт.
Правильный ответ: Гострий задній медіастеніт.


У якому об'ємі проводяться оперативні втручання при грижах стравохідного отвору діафрагми?

a. Резекція шлунку + СПВ.
b. Ушивання стравохідного отвору діафграгми, фундоплікація.
c. Фундоплікація.
d. Ушивання стравохідного отвору діафрагми.
e. Езофагокардіоміотомія.
Правильный ответ: Ушивання стравохідного отвору діафграгми, фундоплікація.


Хворий 32 років, доставлений у стаціонар в тяжкому стані із скаргами на різкий розпираючий біль за грудиною, з ірадіацією в спину. Шкіра та слизові бліді, t –38,80С. Відмічається підшкірна емфізема м'яких тканин шиї, одутловатість обличчя. Напередодні їв рибу. При рентгенографії знайдено розширенна тіні межистіння. Який найбільш ймовірний діагноз?

a. Абсцес легені.
b. Інфаркт міокарду.
c. Пневмонія.
d. Медіастиніт.
e. Пневмоторакс.
Правильный ответ: Медіастиніт.


Хворий Б., 63 років, госпіталізований до відділення торакальної хірургії із скаргами на нудоту, блювоту після прийому їжі, слабкість, втрату ваги. Після рентгенологічного дослідження встановлено діагноз: “ахалазія стравоходу”. Що є причиною цього захворювання?

a. Грижа діафрагмального отвору.
b. Недостатність розвитку Ауербахового сплетіння.
c. Рубцевий стеноз стравоходу.
d. Варикозне розширення вен стравоходу.
e. Пухлина нижньої третини стравоходу.
Правильный ответ: Недостатність розвитку Ауербахового сплетіння.


Хворий, 30 років, поступив до клініки зі скаргами на задишку, гарячку, болі за грудиною, які посилюються при закиданні голови назад. 3 дні назад хворому проведена екстракція сьомого зуба нижньої щелепи справа і розкрита флегмона дна порожнини рота. Незважаючи на це, стан хворого прогресивно погіршувався. При рентгенологічному обстеженні в клініці виявлено розширення тіні середостіння й зниження прозорості його відділів. Яке захворювання розвинулося в даного хворого?

a. Заглотковий абсцес.
b. Гнійний тиреоїдит.
c. Інфекційний ендокардит.
d. Ексудативний перикардит.
e. Гострий гнійний медіастиніт.
Правильный ответ: Гострий гнійний медіастиніт.


Хворого 45 років госпіталізовано в хірургічне відділення через 3,5 години після травми з вираженою підшкірною емфіземою верхньої половини тулуба,задишкою, тахікардією. Пульс – 122 за 1 хв. Рентгенологічно виявлено значно розширене межистіння в обидва боки. Яку невідкладну допомогу потрібно надати хворому:

a. Торакотомію.
b. Торакоскопію.
c. Трахеотомію.
d. Пункцію плевральної порожнини.
e. Дренування переднього межистінняТоракоскопію.
Правильный ответ: Дренування переднього межистінняТоракоскопію.


Ценкерівський дивертикул локалізується у:

a. Глотково-стравохідному переході.
b. Нижній третині стравоходу.
c. Середній третині стравоходу.
d. Сигмоподібній кишці.
e. Клубовій кишці.
Правильный ответ: Глотково-стравохідному переході.


Які методи контрастування судин застосовуються при утвореннях середостіння:

a. Контрастне дослідження судин не застосовується.
b. Аортографія.
c. Застосовуються всі перелічені методи контрастування судин.
d. Лімфографія.
e. Флебографія.
Правильный ответ: Застосовуються всі перелічені методи контрастування судин.


Які перераховані симптоми можуть з часом з'явитись у хворого з прогресуючою пухлиною середостіння?

a. Синдром верхньої порожнистої вени.
b. Осиплість голосу.
c. Синдром Горнера.
d. Дисфагія.
e. Усі наведені.
Правильный ответ: Усі наведені. 11-річна дівчина поступає на на обстеження в зв’язку з наявністю сімейного анамнезу - медулярної карциноми щитовидної залози. Фізичне обстеження без змін. Який з перелічених нижче тестів ви виконаєте ?

a. Рівень глюкагону в сироватці крові
b. Рівень ванілілмандлінової кислоти (ВМА) в сечі
c. Сироватковий рівень гастрину
d. Сироватковий рівень соматостатину
e. Рівень інсуліну сироватки
Правильный ответ: Сироватковий рівень гастрину


23-річна жінці виконана тиреоїдектомія з приводу карциноми щитовидної залози. На другий післяопераційний день вона починає скаржитися на відчуття поколювання в руках. У неї з'являється тривога , а пізніше скаржиться на судоми м'язів. Початкова терапія має включати:

a. вітамін D per os
b. 100 мкг орального синтероїду
c. Пероральний глюконат кальцію
d. 10 мл 10% сульфату магнію внутрішньовенно
e. Безперервна інфузія кальцію глюконат
Правильный ответ: Безперервна інфузія кальцію глюконат


36-річна жінка має 20 тижнів вагітності. В неї було виявлено утворення 1,5 см в щитовидній залозі при незміненому розмірі. Результати токоголокової аспіраційної біопсії відповідають папілярному вузловому новоутвореню, що має «холодну» структуру на узд. Який метод лікування буде протипоказаним?

a. Загальна тиреоїдектомія з лімфодисекцією
b. Субординарна тиреоїдэктомия
c. Правильна лобектомія щитовидної залози.
d. 131I радіоактивна абляція щитовидної залози
e. Загальна тиреоїдэктомия
Правильный ответ: 131I радіоактивна абляція щитовидної залози


38-річна жінка має 1,2-см вузол щитовидної залози. У якій з наступних ситуацій результати сцинтиграфії щитовидної залози можуть впливати на лікування?

a. ФНК, що демонструє недіагностичний результат
b. Результати FNAB відповідають фолікулярним новоутворенням
c. Результати FNAB відповідають доброякісним новоутворенням
d. Попередня історія опромінення голови або шиї
e. Результати FNAB відповідають злоякісним новоутворенням
Правильный ответ: Результати FNAB відповідають фолікулярним новоутворенням


52-річній жінці з анамнезом безсимптомного стенозу сонних артерій проведено ультразвукове дослідження шиї, що виявило стійкий стеноз каротиду та випадкове виявило кілька твердих і заповнених рідиною вузликів, які видно в обох долях щитовидної залози. Найбільший з них вузлики мають діаметр 0,3 см. Її сироватка TSH знаходиться в межах норми діапазону значень. Який, з наведених нижче, є найбільш правильним протоколом ведення цього пацієнта?

a. Аспірація заповнених рідиною утворень
b. Розміщення на супресивну дозу левотироксину
c. Загальна тиреоїдектомія
d. Йод-131 - радіоабляція щитовидної залози
e. Спостереження
Правильный ответ: Спостереження


55-річний чоловік, як зазначається, має вузол розміром 1,4 см у правій частціn щитовидної залози. У якому з них в наступних ситуаціях тиреоїдектомія є найкращим вибором для лікування цього вузлика щитовидної залози?

a. Гіпотиреоз.
b. Мати, яка мала папілярний рак.
c. Результати FNAB відповідають доброякісним новоутворенням, коли присутні симптоми стиснення.
d. Початкові недіагностичні результати FNAB.
e. Пацієнт має гіперпластичне захворювання щитовидної залози (зоб).
Правильный ответ: Результати FNAB відповідають доброякісним новоутворенням, коли присутні симптоми стиснення.


56-річна жінка лікувався протягом 3 років від задухи при напружені, яке було діагностовано як астма. Рентгенограма грудної клітини вказує на стиснення трахеї по середній лінії. Найбільш імовірним є діагноз

a. Перикарда кіста
b. Нейрогенна пухлина
c. Рак легенів
d. Зоб
e. Лімфома
Правильный ответ: Зоб


60-річний чоловік, як зазначалося, має 2-см вузлик у правій долі щитовидної залози. Він є асимптомним, біопсія FNA була проведена в трьох окремих випадках, що демонструють недіагностичні висновки. Ультразвук показав твердий щитовидний вузлик без інших аномалій та сцинтиграфія йоду 123 виявили нефункціонуючий вузлик. Які з наступних підходів ведення хворого є найбільш доречними?

a. Помістіть пацієнта на супресивну дозу левотироксину і повторіть FNA через 3 місяці.
b. Ін'єкція етанолу вузликів під контролем ультразвуку.
c. Загальна тиреоїдэктомия з розсіченням центральної шиї.
d. Правильна тиреоїдэктомия.
e. Помістіть пацієнта на супресивну дозу левотироксину та повторіть ультразвукове дослідження протягом 3 місяців.
Правильный ответ: Правильна тиреоїдэктомия.


В якого з наступних пацієнтів показа біопсія під КТ-конролем?

a. 47-річний чоловік з розширеними шийними лімфатичними вузлами, пахвовими лімфатичними вузлами, лімфатичними вузлами середостіння
b. 55-річна жінка з тиреоїдною масою, яка зростала протягом останніх 15 років скаржиться на симптоми стиснення, коли вона лягає на спину, Існує також стиснення трахеї, відхилення у верхньому середостінні, як результат розтягнення утворення середостіння.
c. 35-річна людина з ВІЛ, у якої розвилася пухлина в передньому середостінні, що тісно спаяна судинами середостіння.
d. 23-річна жінка з біоптатом-підтвердженим папілярним раком щитовидної залози з лімфаденопатією і залученням центральної та правої латеральної частини шиї ї.
e. 28-річний чоловік з новоутворенням лівого яєчка з помітно підвищеним рівнем сироваткового альфа-фетального білка і великим новоутворенням в передньому середостінні.
Правильный ответ: 35-річна людина з ВІЛ, у якої розвилася пухлина в передньому середостінні, що тісно спаяна судинами середостіння.


Діагноз первинного гіперпаратиреозу має наступний маркер:

a. Паратиреоїдний гормон рівень нижче 5 ммоль / л
b. Сироваткова кислота фосфатаза вище 120 IU / L
c. Кальцій сечі нижче 100 мг / добу
d. Сироваткова лужна фосфатаза вище 120 МО / л
e. Сироватка кальцію вище 11 мг / дл
Правильный ответ: Сироватка кальцію вище 11 мг / дл


Етапність розвитку папілярної карциноми щитовидної залози найкраще описується в наступному твердженні:

a. Кісткові метастази є частими і призводять до остеолітичного ураження особливо в хребцях
b. Швидке, поширене метастатичне ураження печінки, легенів і кісткового мозку призводить до 5 років виживаності приблизно у 10% осіб.
c. Місцеве втручання та метастази майже ніколи не відбувається, в зв’язку з чим термін "рак" вводить в оману
d. Метастази частіше зустрічаються в шийці матки? лімфатичні вузли; віддалені метастази і місцеве вторгнення рідкісні
e. Метастази зустрічаються рідко; місцеве зростання є швидким; ерозія в трахею і великі кровоносні судини буває часто
Правильный ответ: Метастази частіше зустрічаються в шийці матки? лімфатичні вузли; віддалені метастази і місцеве вторгнення рідкісні


З поширених ускладнень тиреоїдэктомії, яких можна уникнути через профілактику є:

a. Післяопераційні кровотечі та ранова гематома
b. Травма поверхневого нерву гортані
c. Травма поворотного нерву гортані
d. Симптоматична гіпокальціємія
e. Щитовидна буря
Правильный ответ: Щитовидна буря


Правильні твердження відносно: Гіртло-клітинна карцинома щитовидної залози включає в себе наступні пояснення з наведених нижче?

a. Лікування складається з майже загальної чи загальної тиреоїдектомії
b. Вона метастазує через лімфатику у регіональні лімфатичні вузли
c. Після обробки відповідним чином, він має низька частоту рецидиву
d. Це форма анапластичного раку щитовидної залози
e. Мікроскопічно він складається з кластерів з клітин, розділених областями колаген та амілоїд
Правильный ответ: Лікування складається з майже загальної чи загальної тиреоїдектомії


При сцинтіографії 17-річної дівчини виявлено об’ємне утворення по серединній лінії на передній поверхні шиї, яке, здається, не є частиною самої залози. Якому з наведених розладів характерна така картина?

a. Аданома паращитовидної залози
b. Тироглосная кіста протока
c. Хвороба Грейвса
d. Гіперсекреціійна аденома
e. Карцинома
Правильный ответ: Тироглосная кіста протока


При сцинтіографіъ щитовидної залози виявлено "гарячий" вузіл; інша частина щитовидної залози не накопичує радіоактивний йод. Якому із розладів характерна наведена картина ?

a. Медулярна карцинома щитовидної залози
b. Бічна аберрантна щитовидна залоза
c. Хвороба Грейвса
d. Папілярний рак щитовидної залози
e. Гіперсекреційна аденома
Правильный ответ: Гіперсекреційна аденома


У 25-річної жінк визначається збільшення розмірів шиї спереду. При проведжені сцинтіографії щитовидної залози виявлено, що дискретна область менше накопичує радіоактивний йод, порівняно із залишком залози, що накопичує йод нормально. Якому з наведених нижче захворювань відповідає дана картина?

a. Карцинома ЩЗ.
b. Хвороба Грейвса
c. (підгострий) тиреоїдит де Кервейна
d. Токсичний вузловий зоб
e. Токсична аденома ЩЗ.
Правильный ответ: Карцинома ЩЗ.


У 40-річнаої жінки виявлений один вузол щитовидної залози. Яка з наведених нижче ситуацій може показувати найвищий ризик злоякісності?

a. Опромінення голови та шиї в анамнезі
b. Історія хвороби Грейвса
c. Наявність домінуючого вузлика в межах зообіту
d. Гіпофункція вузлів, що спостерігаються на сцинтиграфії (холодний вузлик)
e. Гіперфункція вузлів, що спостерігаються при щитовидній сцинтиграфії
Правильный ответ: Опромінення голови та шиї в анамнезі


Хто з наведених нижче пацієнтів, швидше за все, розвине CTS (випуск карпального тунелю)?

a. 18-річний чоловік з синдромом аддісонія
b. 48-річна жінка з гіпертонією
c. 45-річна жінка з цукровим діабетом
d. 51-річна жінка з фіброміалгією
e. 32-річна жінка з гіпотиреозом
Правильный ответ: 32-річна жінка з гіпотиреозом


Яке твердження щодо радіаційно-індукованого раку щитовидної залози є правильним?

a. Більшість радіаційно індукованих фолікулярні раки щитовидної залози
b. Лікування вибору –загальна тиреоїдектомія
c. Близько 25% хворих з опроміненнямголови та шиї а анмнезі розвивати рак щитовидної залози
d. Зазвичай це слідує за високою дозою випромінювання в області голови і шиї
e. Пацієнт з радіаційним анамнезом, якщо раку не виявлено 20 років після впливу
Правильный ответ: Лікування вибору –загальна тиреоїдектомія


Які з наступних процедур слід виконувати в пацієнта з щитовидною залозою вузлик, який клінічно еутиреоїдний?

a. Сцинтиграфія щитовидної залози
b. Вимірювання рівня сироватки T4, трийодтироніну (Т3) та ТТГ
c. УЗД щитоподібної залози для виділення твердого тіла з муковісцидозного вузлика
d. Вимірювання поглинання радіойоду та щитовидної залози
e. FNAB і визначення скринінгового рівня сироваткового ТТГ
Правильный ответ: FNAB і визначення скринінгового рівня сироваткового ТТГ 61-річний чоловік, який хворіє на справжню поліцитемію, госпіталізований у хірургічне відділення зі скаргами на здуття та біль у животі, які тривають протягом 2 тижнів. У пацієнта не було гарячки, нудоти, блювання, фізіологічні відправлення без патологічних змін. Під час об’єктивного дослідження: пульс – 100 уд./хв., артеріальний тиск 120/80 мм рт. ст., живіт при пальпації м’який, незначно болючий у всіх відділах, спленомегалія. Ректальне дослідження – на перчатці сліди свіжої крові зі слизом. Результати лабораторних досліджень: гемоглобін – 137 г/л, лейкоцити – 6,8 Г/л, тромбоцити – 400 Г/л, електроліти в крові без змін. Встановіть ймовірний діагноз.

a. Дивертикулярна хвороба товстої кишки, дивертикуліт
b. Розлитий перитоніт
c. Синдром нижньої порожнистої вени
d. Лейкемічний криз
e. Абдомінальний ішемічний синдром
Правильный ответ: Абдомінальний ішемічний синдром


Вкажіть найпоширеніше ранне ускладнення реконструктивних операцій при облітеруючому атеросклерозі магістральних артерій нижніх кінцівок.

a. Тромбоз сегмента реконструкції
b. Хронічна венозна недостатніс
c. Тромбоз нижньої порожнистої вени
d. Гострий тромбофлебіт в системі великої підшкірної вени
e. Гострий тромбофлебіт в системі малої підшкірної вени
Правильный ответ: Тромбоз сегмента реконструкції


Назвіть метод остаточної діагностики у хворих на гостру мезентеріальну ішемію (гострого тромбозу мезентеріальних судин):

a. Аортографія
b. КТ органів черевної порожнини
c. Рентгеноскопія органів грудної клітки
d. Ультрасонографія
e. Рентгеноскопія органів черевної порожнини
Правильный ответ: Аортографія


Назвіть найчастішу причину хронічної мезентеріальної ішемії (абдомінального ішемічного синдрому)?

a. Неспецифічний аортоартеріїт
b. Атеросклероз
c. Аневризми вісцеральних артерій
d. Фібромускулярна дисплазія
e. Тупа травма живота
Правильный ответ: Атеросклероз


Назвіть основні види перкутанних транслюмінальних оперативних втручань, які застосовують при хірургічному лікуванні облітеруючого атеросклерозі магістральних артерій нижньої кінцівки, що виконуються у спеціально обладнаному рентгенопераційному модулі?

a. Сафенектомiя
b. Операція Троянова-Тренделенбурга, Бебкока
c. Операція Лінтона, Коккета
d. Стентування, балонна ангіопластика, обхідне шунтування
e. Емболектомія
Правильный ответ: Стентування, балонна ангіопластика, обхідне шунтування


Назвіть симптоми, які НЕ входять в принцип «п'яти P» («five Ps»), який використовується при діагностиці гострої артеріальної ішемії кінцівки:

a. Парастезії (paralysis)
b. Параліч (paralysis)
c. Відсутність пульсу (pulslessness)
d. Поліцитемія (policytemia)
e. Біль (pain)
Правильный ответ: Поліцитемія (policytemia)


При поступленні хворий 45 років, скаржиться на виражений біль в ділянці правої гомілки та ступні, відчуття холоду, блідість шкірних покривів гомілки. Захворів раптово, близько 4 години тому, коли відмітив появу болю на рівні гомілки. Поступово біль посилилась. При огляді шкірні покриви правої гомілки та ступні бліді, холодні на дотик. Всі види чутливості збережені. Відмічено запустіння підшкірних вен. Пульсація на артерія стопи, підколінній артерії відсутня, збережена на стегновій артерії. Найбільш вірогідний діагноз?

a. Хвороба Рейно
b. Гострий тромбоз вен нижньої кінцівки
c. Первинний гострий тромбоз поверхневої стегнової артерії
d. Тромбемболія підколінної артерії
e. Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок
Правильный ответ: Тромбемболія підколінної артерії


У хворої 42 років, яка страждає на мітральний стеноз та миготливу аритмію, 6 годин тому з'явився сильний біль у животі, двічі було блювання, рідкий стілець. Під час огляду стан хворої середньої важкості. Язик сухий. Живіт м'який у всіх відділах, визначається виражена болючість у мезогастрії. Перитонеальні симптоми від’ємні. Перистальтика кишок ослаблена. Лейкоцити крові – 21 Г/л. Якому захворюванню відповідає ця клінічна картина?

a. Гостра мезентеріальна ішемія.
b. Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки
c. Неоклюзійна мезентеріальна ішемія
d. Абдомінальний ішемічний синдром
e. Ішемічний коліт
Правильный ответ: Гостра мезентеріальна ішемія.


Усі перелічені чинники спричиняють гостру мезентеріальну ішемію, крім:

a. Неоклюзійна вісцеральна ішемія
b. Тромбоз мезентеріальних вен
c. Аневризма селезінкової артерії
d. Емболія мезентеріальних судин
e. Тромбоз мезентеріальних артерій
Правильный ответ: Аневризма селезінкової артерії


Хвора 52 років скаржиться на різкий біль у лівій гомілці та стопі, похолодання, оніміння стопи. Хворіє на мітральну ваду серця та миготливу аритмію. Лікувалася самостійно протягом 3-х діб. Об’єктивно: пальці та стопа «мармурового» відтінку, холодні на дотик. Відсутні активні рухи в стопі, при пальпації має місце субфасціальний набряк, парціальна контрактура пальців стопи. Пульсація виявлена тільки на стегновій артерії. Ургентно виконана артеріографія, під час якої виявили «бідна» колатеральна сітка на стегні, відсутність кровотоку на гомілці. Який найбільш імовірний діагноз?

a. Тромбемболія підколінної артерії
b. Гострий тромбофлебіт глибоких вен нижньої кінцівки
c. Аневризма поверхневої стегнової артерії
d. Первинний гострий тромбоз підколінної артерії
e. Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок
Правильный ответ: Тромбемболія підколінної артерії


Хвора, 34 років, поступила в судинне відділення через 9 годин від початку захворювання, яке проявилося появою нестерпного болю в ділянці лівої нижньої кінцівки, блідістю шкірних покривів лівої гомілки та стопи. У хворої складана мітральна вада серця ревматичного генезу. При огляді на рівні лівої ступні та гомілки виражений набряк м’якоеластичної консистенції, шкірні покриви бліді з мармуровим відтінком на ступні, прохолодні на дотик. Виявлено знижену температурну та тактильну чутливість. Активні рухи в суглобах стопи різко обмежені, пасивні рухи – болісні. Яку найбільш оптимальну лікувальну тактику необхідно обрати.

a. Стентування ділянки окклюзії стегнової артерії під рентгенконтролем
b. Селективна внутрішньоартеріальна тромболітична терапія ураженої артерії
c. Артеріотомія загальної стегнової артерії, відкрита тромбектомія
d. Ендоваскулярна балонна дилатація стегнової артерії
e. Постановка кавафільтру
Правильный ответ: Артеріотомія загальної стегнової артерії, відкрита тромбектомія


Хворий 64 років, скаржиться на швидку втому при ходьбі, відчуття холоду в нижніх кінцівках, появу болю в м’язах гомілок при ходьбі на відстань 150-200 м. Хворіє близько 12 років, в останні 3 роки відмітив погіршення. При огляді шкірні покриви нижніх кінцівок з блідим відтінком, прохолодні на рівні стоп, має місце гіперкератоз, бідне оволосіння на гомілках. Пульсація на підколінній, артерії та задній артерії стопи значно послаблена. Найбільш імовірний діагноз?

a. Хвороба Рейно
b. Гострий тромбоз вен обох нижніх кінцівок
c. Гострий білатеральний артеріальний тромбоз аорто-феморального сегменту
d. Облітеруюче захворювання артерій нижніх кінцівок
e. Тромбоз нижньої порожнистої вени
Правильный ответ: Облітеруюче захворювання артерій нижніх кінцівок


Хворий В., 61 року, поступив до стаціонару зі скаргами на постійне змерзання пальців стоп, швидку втому та появу болю в м'язах гомілок, стегон та інколи сідниць при ходьбі на відстань 120-150 м. Хворіє протягом 6 років, погіршення свого стану відмітив протягом останнього року. При обстеженні хворий звичайної будови тіла, зниженого годування. Пульс 78 уд. за хв., ритмічний, АТ — 150/80 мм рт ст. При огляді шкірні покрови нижніх кінцівок з блідим відтінком, особливо на рівні ступнів, сухі та прохолодні на дотик, бідним волосяним покровом на гомілках, вираженим кератозом на ступнях. Пульсація на периферичних артеріях нижніх кінцівок послаблена. Який метод хірургічного лікування показаний пацієнту?

a. Емболектомія
b. Операція Троянова-Тренделенбурга, Бебкока
c. Сафенектомiя
d. Операція Лінтона, Коккета
e. Аутовенозне обхідне шунтування
Правильный ответ: Аутовенозне обхідне шунтування


Хворий Д., 29 років, поступив до стаціонару із скаргами на швидку втому, відчуття холоду в нижніх кінцівках, появу болю в м'язах гомілок при подоланні відстані до 300 м. Загальний стан хворого задовільний. Пульс - 72 за 1 хв., ритмічний. Артеріальний тиск – 115/70 мм рт. ст. Серцеві тони ритмічні. Шкірні покриви нижніх кінцівок на рівні стоп та нижньої третини гомілки з блідим відтінком, прохолодні на дотик, з бідним оволосінням на гомілці, витончені, сухі. Пульсацію на артеріях нижньої кінцівки визначено на стегновій артерії, на підколінній пульсація ослаблена, на артеріях ступні - відсутня. Пульсація на правій стегновій та підколінній артеріях задовільна, на артеріях ступні - відсутня. Найбільш імовірних діагноз?

a. Тромбоз нижньої порожнистої вени
b. Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок
c. Гострий білатеральний артеріальний тромбоз аорто-феморального сегменту
d. Хвороба Рейно
e. Гострий тромбоз вен обох нижніх кінцівок
Правильный ответ: Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок


Хворий, 31 року, доставлений машиною швидкої допомоги. Скаржиться на біль у верхній кінцівці, відчуття холоду в ній, зміну кольору шкіри. Захворів раптово, близько 2,5 годин тому, коли раптово з'явився біль в ділянці лівого передпліччя, виникла блідість його шкірних покривів. Протягом 8 років страждає ревматичною вадою серця. При огляді шкірні покриви лівої верхньої кінцівки бліді, прохолодні на дотик, всі види чутливості збережені. Пульсація на ліктьовій артерії відсутня, збережена на пахвовій артерії. Який найбільш імовірний діагноз?

a. Первинний гострий тромбоз кубітальної артерії
b. Аневризма поверхневої артерії
c. Гострий тромбофлебіт плечової вени
d. Стеноз плечової артерії
e. Тромбемболія плечової артерії
Правильный ответ: Тромбемболія плечової артерії


Чоловік, віком 68 років, поступив у кардіологічне відділення з діагнозом гострий інфаркт міокарда. У хворого розвинулась гостра серцева недостатність та артеріальна гіпотензія. На четверту добу перебування у кардіологічному відділенні, у пацієнта з’явився сильний біль у животі. Під час об’єктивного дослідження: артеріальній тиск 90/60 мм рт ст., пульс – 110 уд./хв., живіт під час пальпації м’який, дещо піддутий, аускультативно перистальтика ослаблена. Тест на приховану кров у калі позитивний. Який неінвазійний метод дослідження дозволить підтвердити діагноз?

a. Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини
b. Діагностична лапароскопія
c. Рентгеноскопія легень
d. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини
e. Допплерівське ультразвукове сканування мезентеріальних судин
Правильный ответ: Допплерівське ультразвукове сканування мезентеріальних судин


Який неінвазійний метод передопераційної діагностики виконується пацієнтам з підозрою на гостру артеріальну ішемію в першу чергу?

a. КА-ангіографія
b. Ехокардіографія
c. МРТ-ангіографія
d. Доплерографії артерій нижніх кінцівок
e. Контрастна артеріографія
Правильный ответ: Доплерографії артерій нижніх кінцівок


Який основний метод медикаментозної терапії постреперфузійного синдрому, який виникає після хірургічного лікування гострої артеріальної ішемії?

a. Інгібітори протонової помпи
b. Алкалізація крові та діурезу
c. Непрямі антикоагулян
d. Тромболітична терапія
e. Прямі антикоагулянти
Правильный ответ: Алкалізація крові та діурезу


Який судинний басейн найчастіше уражується при гострій мезентеріальній ішемії (гострому тромбозі мезентеріальних судин):

a. Селезінкова артерія
b. Нижня мезентеріальна артерія
c. Гастродуоденальна артерія
d. Черевний стовбур
e. Верхня мезентеріальна артерія
Правильный ответ: Верхня мезентеріальна артерія


Які клінічні ознаки типові для хронічної мезентеріальної ішемії (гострого мезентеріального тромбозу)?

a. Пульсуючий утвір в животі
b. Кров’яниста діарея, клінічні ознаки перитоніту
c. Помірний біль в животі, закрепи
d. Гострий біль в животі, блювання, діарея
e. Немає типових клінічних ознак
Правильный ответ: Гострий біль в животі, блювання, діарея Абсолютним показанням до сафенектомії є:

a. Гострий тромбофлебіт глибоких вен
b. Гострий тромбофлебіт поверхневих вен
c. Гострий тромбофлебіт сполучних вен
d. Тромбоз легенів
Правильный ответ: Гострий тромбофлебіт поверхневих вен


Велика підшкірна вена видаляється за допомогою стерилізатора вени, яка вставляється в її дистальний кінець. Яка це операція?

a. Операція Троянова-Тренделенберга
b. Операція Бебкока
c. Операція Лінтона
d. Операція Кокета
e. Операція Нарата
Правильный ответ: Операція Бебкока


Велика підшкірна вена у підшкірно--стегновому з'єднанні лігована і вирізана. Яка це операція?

a. Операція Коккета
b. Операція Бабкока
c. Операція Е. Лінтона
d. Операція Нарайх
e. Операція Троянова-Тренделенберга
Правильный ответ: Операція Троянова-Тренделенберга


Венозна система нижніх кінцівок поділяється на:

a. Ні
b. Сполучна венозна система
c. Поверхнева венозна система
d. Усі твердження є вірними
e. Глибоко венозна система
Правильный ответ: Усі твердження є вірними


Деякі пацієнти після фізичного навантаження відчувають важкість в ногах. При обстеженні таких хворих у вертикальному положенні можна відзначити дещо виражену варикозність припливів великих і малих підшкірних вен. При функціональному обстеженні клапани не зачіпаються. Яка стадія захворювання?

a. Субкомпенсована стадія
b. Декомпенсована стадія
c. Компенсована стадія
d. Хронічна венозна недостатність II ступеня
e. Хронічна венозна недостатність ІІІ ступеня
Правильный ответ: Компенсована стадія


До ускладнень варикозу відносяться всі наступні, за винятком:

a. Флеботромбоз
b. Трофічні розлади
c. Кровотеча
d. Набряк та свербіж шкіри
e. Прободіння
Правильный ответ: Прободіння


Клінічне виявлення, пов'язане з варикозним розширенням вен, включає в себе всі наступні, за винятком:

a. Глибокий венозний тромбоз
b. Зменшення болю за допомогою еластичних панчох
c. Клапанна некомпетентність
d. Позитивний Тренделенбургський тест
e. Місцевий крововилив
Правильный ответ: Глибокий венозний тромбоз


Паліативні операції тромбозу нижньої порожнистої вени включають все наступне, за винятком:

a. Обклеювання та виготовлення лігатурних сіток
b. Імплантація спеціальних фільтрів, що попереджають емболію
c. Видалення тромбів за допомогою балонного катетера Фогарті.
d. Лігація нижньої порожнистої вени
Правильный ответ: Видалення тромбів за допомогою балонного катетера Фогарті.


Підфасціальне лігування та рорізання перфоративних вен. Яка це операція?

a. Операція Бабкока
b. Операція Кокетта
c. Операція Троянова-Тренделенберга
d. Операція Нарайх
e. Операція Лінтона
Правильный ответ: Операція Лінтона


Правильні твердження щодо тромбозу глибоких вен включають всі наступні, за винятком:

a. Близько 50% пацієнтів не мають фізичних недомагань у кінцівках
b. Сканування фібриногену йоду-125 дуже точне для тромбозу суглобових вен
c. Найбільш точно діагностовано флебографією
d. Найчастіше він утворюється в венозній системі нижніх кінцівок
e. Гепаринова інфузія - це вибір лікування
Правильный ответ: Сканування фібриногену йоду-125 дуже точне для тромбозу суглобових вен


Протипоказання для хірургічного лікування варикозу включають всі наступні, за винятком:

a. Ожиріння III ступеня
b. Обструкція глибоких вен
c. Декомпенсація варикозу з недостатністю клапанів поверхневих та перфорантних вен
d. Захворювання печінки та нирок із значними порушеннями функції
e. Декомпенсована серцева недостатність
Правильный ответ: Декомпенсація варикозу з недостатністю клапанів поверхневих та перфорантних вен


Прояви декомпенсації з трофічними змінами м'яких тканин, такі як затвердіння, гіперпігментація, гемосидероз, демартит шкіри, характерні для:

a. Хронічна венозна недостатність III-го ступеня
b. Хронічна венозна недостатність II-го ступеня
c. Хронічна венозна недостатність I ступеня
d. Декомпенсована стадія варикозу
e. Компенсована стадія варикозу
Правильный ответ: Хронічна венозна недостатність II-го ступеня


Супрафасциальне лігування та розрізання перфорантних вен. Яка це операція?

a. Операція Нарайх
b. Операція Бабкока
c. Операція Кокетта
d. Операція Троянова-Тренделенберга
e. Операція Лінтона
Правильный ответ: Операція Кокетта


Тест для оцінки клапанної недостатності перфорантних вен:

a. Тест Шейніса
b. Тест Дельбе-Пертеса
c. Тест Троянова-Трендельенберга
d. Тест Майо-Пратта
e. Тест Хакенбрунха
Правильный ответ: Тест Шейніса


Тест для оцінки прохідності глибоких вен:

a. Тест Хакенбрунк
b. Тест Шейніса
c. Тест Дельбе-Пертеса
d. Тест Талмана
e. Тест Троянова-Трендельенберга
Правильный ответ: Тест Дельбе-Пертеса


Тести для визначення клапанної некомпетентності поверхневих вен:

a. Тест Хакенбрунха
b. Тест Шейніса
c. Тест Талмана
d. Тест Дельбе-Пертеса
e. Тест Пратта
Правильный ответ: Тест Хакенбрунха


У порівнянні з венозним відновленням

a. Хоча тромбози вен ліговані, вони часто повторюються
b. Венозне лігування призводить до зменшення операційного часу у пацієнтів з численними травмами або важкими травмами у порівнянні з венозним відновленням
c. При наявності великої асоційованої травми м'яких тканин, венозний відтік послаблюється
d. Артеріальна ішемія
Правильный ответ: Венозне лігування призводить до зменшення операційного часу у пацієнтів з численними травмами або важкими травмами у порівнянні з венозним відновленням


У разі застосування сафенектомії:

a. Зонд Блекмора
b. Катетер Нелатона
c. Стриппер Бебкока
d. Зонд Фоарті
Правильный ответ: Стриппер Бебкока


Хворі з флебографічно підтвердженим тромбозом глибокої вени литки:

a. Є ризик серйозної емболії легеневої артерії
b. Можна ефективно лікувати ацетилсаліциловою кислотою
c. Можна чекати асимптоматичного відновлення, якщо негайно лікувати антикоагулянтами
d. Можна ефективно лікувати низькою дозою гепарину
e. Можна ефективно лікувати пневматичними компресійними панчохами
Правильный ответ: Є ризик серйозної емболії легеневої артерії


Яке твердження про контрастну флебографію вірно?

a. Це легко проводиться в судинній лабораторії або радіологічному відділенні або в палаті.
b. Вона виявляє некомпетентні глибокі, поверхневі та перфорантні вени
c. Це абсолютно безболісно і безпечно
d. Вона особливо чутлива при виявленні проксимальної протяжності підчеревностегнового тромбу
e. Вона більш точна, ніж допплерівський аналіз та ультразвукове дослідження в режимі B (дуплексне сканування) при виявленні тромбів у глибоких венах, відповідальних за легеневі емболії
Правильный ответ: Вона виявляє некомпетентні глибокі, поверхневі та перфорантні вени 35-річний чоловік госпіталізований з приводу правобічного перелому стегна після автомобільноїаварії. Він скаржився на задишку і біль у лівому стегні після травми на 5 день. V/Q сканування інтерпретувалося як "низька вірогідність" для ТЕЛА. Яке з наведених нижче тверджень є найбільш точним?

a. Для підтвердження слід провести аналіз d-димера
b. Легенева ангіографія повинна бути проведена для ефективного виключення ТЕЛА
c. Системна гепаринізація не повинна починатися, доки ТЕЛА не підтверджена
d. Ймовірність ТЕЛА до 40%
e. Ймовірність ТЕЛА менше 1%
Правильный ответ: Ймовірність ТЕЛА до 40%


57-річному чоловік встановлений постійний центральний венозний катетер 1 день тому для хіміотерапії, нещодавно йому була діагностована неходжкінська лімфома. У хворого розвинувся раптовий напад болю у грудній клітині. Його життєві ознаки є нормальними. Його легені чисті. Які з наведених досліджень найменш корисні для цього пацієнта?

a. d-димер.
b. VQ сканування.
c. ЕКГ.
d. КТ-ангіографія грудноїклітини.
e. Рентген грудноїклітини.
Правильный ответ: d-димер.


60-річний чоловік, який був госпіталізований із пневмонією, мав ліжковий режим протягом останніх 15 днів і, незважаючи на агресивне лікування, не відчував повного покращення. Пневмонія вилікувана, всі поакзники є нормальними, за винятком того, що пацієнт продовжує відчувати тривогу і задишку. Яка клінічна можливість?

a. ТЕЛА.
b. Загальний тривожний розлад.
c. симуляція.
Правильный ответ: ТЕЛА.


Інфаркт яких відділів серця є типовим для пацієнтів із ТЕЛА?

a. Інфаркт нижньоїстінки.
b. Інфаркт ПШ.
c. Інфаркт ЛШ.
d. Комбінований інфаркт ПШ і ЛШ.
Правильный ответ: Інфаркт ПШ.


Наступні порушення є характерними для пізньої/прогресуючоїТЕЛА або масивноїТЕЛА?

a. Септальна дисфункція.
b. Лівошлуночкова дисфункція.
c. Аортальна регургітація.
d. Дисфункція правого шлуночка.
e. Комбінована дисфункція правого та лівого шлуночків. Правильные ответы: Дисфункція правого шлуночка., Лівошлуночкова дисфункція.


ТЕЛА викликає:

a. зменшення анатомічного шунтування.
b. збільшення фізіологічного мертвого простору.
c. збільшення анатомічного мертвого простору і збільшення фізіологічного мертвого простору.
d. збільшення анатомічного мертвого простору.
e. зменшення фізіологічного шунтування.
Правильный ответ: збільшення анатомічного мертвого простору і збільшення фізіологічного мертвого простору.


У 72-річного чоловіка, якому 4 дня тому проведена хірургічна операція по заміні стегна, діагностується невелика субсегментарна ТЕЛА. Яке з наступних досліджень, напевно, найбільш корисне для діагностики?

a. 12-провідна ЕКГ.
b. Визначення тропонінів.
c. КТ-ангіографія.
d. Венозна дуплексне сканування нижніх кінцівок.
e. Рентгенографія грудноїклітини.
Правильный ответ: КТ-ангіографія.


Що з нижченаведеного не відповідає патофізіологічним аномаліям при ТЕЛА?

a. Альвеолярна гіпервентиляція.
b. Збільшення легеневого судинного опору.
c. Підвищення передачі кисню через альвеоли в ділянці обструкції.
d. Збільшення опору дихальних шляхів.
e. Погіршення газообміну. Правильные ответы: Збільшення легеневого судинного опору., Погіршення газообміну., Альвеолярна гіпервентиляція., Збільшення опору дихальних шляхів.


Що з перерахованого є проявом м’якоїформи ТЕЛА?

a. Порушення функціїправого шлуночка з легеневою гіпертензією та системною гіпотензією.
b. Нормальна функція правого шлуночка при нормальній гемодинаміці
c. Плевральний грудний біль.
d. Порушення функціїправого шлуночка, важка задишка.
e. Порушення функціїправого шлуночка при нормальній гемодинаміці.
Правильный ответ: Плевральний грудний біль.


Що з перерахованого є проявом масивноїформи ТЕЛА?

a. Задишка, гемодинамічний коллапс
b. Задишка, гемодинамічний колапс.
c. Плевральний грудний біль.
d. Нормальна функція правого шлуночка при нормальній гемодинаміці.
e. Порушення функціїправого шлуночка з легеневою гіпертензією та системною гіпотензією.
Правильный ответ: Задишка, гемодинамічний колапс.


Що з перерахованого є проявом середньоїабо великоїформи ТЕЛА?

a. Плевральний грудний біль.
b. Порушення функціїправого шлуночка, важка задишка.
c. Порушення функціїправого шлуночка при нормальній гемодинаміці.
d. Порушення функціїправого шлуночка з легеневою гіпертензією та системною гіпотензією.
e. Задишка, гемодинамічний коллапс
Правильный ответ: Порушення функціїправого шлуночка при нормальній гемодинаміці.


Який з наступних пацієнтів має найнижчу ймовірність наявності ТЕЛА?

a. 21-річний чоловік, який три дні тому мав неускладнену лапароскопічну апендектомію
b. 38-річний чоловік із ГВТ правого стегна в анамнезі 3 роки тому після 6-годинного перебування на літаку
c. 26-річна вагітна 38 тижнів, вагітність якоїускладнюється HELLP синдромом
d. 47-річна жінка з раком яєчників 3-го ступеня під час хіміотерапії
e. 65-річний чоловік з історією ХСН, який госпіталізований після перенесення заміни правого стегнового суглоба.
Правильный ответ: 21-річний чоловік, який три дні тому мав неускладнену лапароскопічну апендектомію


Які розлади серцевоїдіяльності є типовими для ТЕЛА на ранніх прогресуючих стадіях або при середньо-масивних ТЕЛА?

a. комбінована дисфункція РВ та ЛШ.
b. відсутність серцевоїдисфункції.
c. Дисфункція правого шлуночка.
d. дисфункція лівого шлуночка.
Правильный ответ: Дисфункція правого шлуночка.

Гострий апендицит

 

Хворий 26 років звернувся до лікаря з скаргами на біль в правій здухвинній ділянці. Біль виник в епігастральній ділянці, три години тому, потім біль перемістився в праву здухвинну ділянку, була одноразова блювота. Стілець був нормальний. При огляді:температура тіла 37,6 С, язик вологий, відмічається напруження м'язів передньої черевної стінки в правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми Щоткіна-Блюмберга, Ровзінга, Сітковського. Лейкоцити - 8,0 Г/л. Загальний аналіз сечі без особливостей. Ваш діагноз.

+Гострий апендицит.

-Правобічна ниркова колька.

-Гострий холецистит.

-Хвороба Крона.

-Регіональний мезентеріальний лімфаденіт.

 

Хвора, 29 років скариться на постійний неінтенсивний біль в правій здухвинній ділянці та частий сечопуск. Захворіла гостро 11 годин тому. Спершу відчула важкість в епігастральній ділянці, нудоту, позиви на блювання. Одноразово був стул. За 8 годин біль перемістився у праву здухвинну ділянку, інтенсивність його збільшилась. Менструації регулярні. Загальний стан середньої важкості. Положення в ліжку на правому боці з підтягнутими до живота ногами. Температура тіла – 37,30 С. АТ – 110/60 мм рт ст.. ЧСС – 88 за 1 хв.. Живіт не здутий, симетричний. Права половина дещо відстає при диханні. При пальпації живіт болючий і напружений у правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми Ровзінга, Роздольского, Сітковського, Щоткіна-Блюмберга. Ректально –болючисть при натискуванні на передню стінку. При вагінальному дослідженні зміщення шийки матки не болюче, придатки пальпуються не чітко, праві придатки дещо болючі. Найбільш імовірний попередній діагноз?

+ Гострий апендицит.

-Гострий цистит.

-Гострий правобічний аднексит.

-Позаматкова вагітність.

-Правобічна ниркова коліка.

 

Хвора 35 років була госпіталізована до хірургчного відділення з діагнозом гострий апендицит. Хворіє 6 діб. Лікувалася самос-тійно, приймала аналгетики, спазмолітики. В правій здухвинній області пальпується щільне утворення, практично нерухоме, з чіткими контурами. Був встановлений діагноз – апендикулярний інфільтрат. Хворій показано:

+ Консервативне лікування. Потім апендектомія через 2-3 місяці після розсмоктування апендикулярного інфільтрату

-Апендектомія в плановому порядку, дренування черевної порожнини

-Апендектомія в ургентному порядку, дренування черевної порожнини

-Виписати хвору під нагляд хірурга поліклінічного відділення

-Ендоскопічна апендектомія

 

У хворого під час лапаротомії на 6-й день від початку захворювання виявлено апендикулярний інфільтрат. При спробі його роз’єднання наступає десерозація кишки. Який об’єм хірургічного втручання?

+Дренування черевної порожнини, тазу, антибактеріальна терапія, місцево холод і фізпроцедури.

-Апендектомія без дренування черевної порожнини.

-Апендектомія, дренування черевної порожнини.

-Роз’єднання інфільтрату з виконанням апендектомії.

-Ушивання лапаротомної рани, антибіотикотерапія, фізпроцедури.

 

 

 

 

 

 

 

У хворого 18 років на 3 день після апендектомії з’явилась жовтяниця, біль в правому підребір’ї, гектична температура, пальпується збільшена болюча печінка. Про яке ускладнення необхідно думати?

+Пілефлебіт

-Вірусний гепатит

-Токсичний гепатит

-Цироз печінки

-Холедохолітіаз

 

У хворої 40 років з на 8 день від початку захворювання різко посилився біль внизу живота. Температура набула гектичного характеру, пульс 106 уд. за хв. Язик сухий. В правій здухвинній ділянці при пальпації в зоні інфільтрату визначається різкий біль та позитивні симптоми подразнення очеревини. При ректальному обстеженні болючості, нависання передньої стінки кишки не виявлено. Яке ускладнення виникло у хворої?

+Нагноєння апендикулярного інфільтрата

-Пілефлебіт

-Правосторонній аднексит

-Дифузний перитоніт

-Тіфліт

 

Оперовано хворого 52 років з приводу гострого гангренозного апендициту, місцевого перитоніту. Виконано апендектомію, дренування черевної порожнини. На 5 день після операції стан хворого погіршився, з’явились озноб, різке підвищення температури, іктеричність склер, пульс 120 уд. за хв, АТ-110/70 мм рт. ст. Живіт здутий, при пальпації біль в правій половині живота, збільшення в розмірах печінки та її болючисть. Виділень із черевної порожнини не має. Лейкоцитів крові - 22,4х109/л, еритроцитів-2,7х1012/л. Яке ускладнення виникло у хворого?

+Пілефлебіт

-Підпечінковий абсцес

-Післяопераційний перитоніт

-Тіфліт

Гостра кишкова непрохідність

 

У хворого 22 років, оперованого 16 годин тому назад з приводу гострого апендициту, появилась слабість, головокружіння. Хворий блідий, пульс 110 уд. в хвилину. Живіт м”ягкий, болючий в ділянці операційної рани

. В пологих місцях живота визначається вкорочення перкуторного звуку. Яке ускладнення Ви запідозрюєте?

+Внутрішня кровотеча

-Перитоніт

-Абсцес

-Кишкова непрохідність

-Кишкова нориця

 

Жінка 40 років на протязі 3-х діб відмічає поступово нарастаючий біль у правій здухвинній ділянці, що починався з епігастральної ділянки. Температура до 37,5-37,8 С. При поступленні язик вологий, пульс 80 уд. в хв., лейкоцитоз 12х109. Живіт при пальпації мякий помірно болючий в правій здухвинній ділянці де нечітко пальпується якись утвір. Про яку патологію слід думати?

+Апендикулярний інфільтрат

-Пухлина сліпої кишки

-Перекручена кіста яєчника

-Позаматкова вагітність

-Апендикулярнниц абсцес

 

 

 

 

 

 

У хворої 21 року діагностовано апендикулярний інфільтрат. В прцесі консервативного лікування на 5-у добу лікування з’явилась температура до 38?С, озноб, відмічалось збільшення розмірів інфільтрату і підсилення його болючості. Лейкоцитоз збільшився до 17,2?109/л. Якою повинна бути тактика лікуванн?

+Термінова операція (вскриття абсцесу доступом у правій здухвинній ділянці і дренування його)

-Термінова операція (серединна лапаратомія, вскриття і дренування абсцесу)

-Термінова операція (апендектомія)

-Консервативна

-Продовжити консервативне лікування протягом 5-7 діб, потім планова операція – апендектомія.

 

При якому розташуванні червоподібного паростка ректальне дослідження буде найбільш корисним?

+ Тазовому

-Ретроцекальному

-Медіальному

-Підпечінковому

-Підселезінковому

 

Хворий 37 роківв поступив в клініку з болями в правому попереку, підвищенням температури, дізуричними розладами. Захворювання почалося гостро з болю в епігастральній ділянці. При огляді симптоми подразнення очеревини не виражені. Є болючість при пальпації трикутника Пті, позитивний симптом Пастернацького справа. Для якого розміщення паростка характерна наведена клінічна картина гострого апендициту?

+Ретроперітонеального

-Підпечінкового

-Тазового

-Серединного

-Лівобічного

 

Хвора 40 років поступила в клініку з наявністю пухлиноподібного утвору в правій клубовій ділянці. Захворіла тиждень тому, за допомогою не зверталася. При поступленні стан хворої важкий, температура гектична. При сонографії в ділянці інфільтрату виявлено розрідження. Ваша тактика?

+Дренування абсцесу, апендектомія

-Консервативне лікування

-Планова апендектомія

-Спостереження

-Лапароскопічна апендектомія

 

Хворий 67 років, що страждає хронічною ішемією кінцівок, раптово відчув сильні болі в правій здухвинній ділянці. Звернувся за медичною допомогою через добу. На момент огляду болі в правій здухвинній ділянці зменшились, проте є симптоми подразненя очеревини по всьому животу. Температура 37,5 град.С., лейкоцитоз помірний, проте є виражений зсув вліво. Про яку форму гострого апендициту слід думати в даному випадку ?

+Первинно-гангренозний

-Катаральний

-Флегмонозний

-Вторинно-гангренозний

-Емпієма паростка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хвора 55 років поступила в клініку з загальною слабкістю, блювотою, підвищенням температури тіла до 39 град.С., пульсуючими болями в правій здухвинній ділянці. Захворіла 5 днів тому. Болі почалися в правій здухвинній ділянці, були тупими. Захворювання повільно прогресувало. На момент огляду симптоми подразненння очеревини не виражені, проте при глибокій пальпації живота спостерігається різка болючість в правій клубовій ділянці. Лейкоцитоз 15 тис. з зсувом вліво. Для якох форми гострого апендициту характерна вищенаведена симптоматика?

+Емпієма паростка

-Катаральний

-Флегмонозний

-Вторинно-гангренозний

-Первинно-гангренозний

 

Хворий 57 років прооперований з приводу вторинно-гангренозного апендициту. Проте стан хворого після операції погіршився. На наступний день відмічено виражений метеоризм, болі в животі, підвищення температури до 39 град.С. Симптоми подразнення очеревини не виражені. Не дивлячись на масивну антибіотикотерапію, стан прогресивно погіршувався, приєдналася жовтяниця. Про яке ускладнення слід думати?

+Пілефлебіт

-Піддіафрагмальний абсцес

-Гангренозній холецистит

-Розлитий перитоніт

-Тазовий абсцес

 

Хвора С, 35 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділі з приводу апендикулярного інфільтрату. На 8-у добу від початку захворювання відмічається посилення болю в правій здухвинній ділянці. Температура тіла набула гектичного характеру. Пульс 110 за хв.. Язик вологий. Живіт приймає участь у диханні, не болючий за виключенням правої здухвинної ділянки, де визначається різка болючість та позитивні симптоми Роздольського і Щоткіна-Блюмберга. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

+Апендикулярний абсцес.

-Розлитий перитоніт.

-Правобічний пієлонефрит.

-Пілефлебіт.

-Гострий гангренозний апендицит.

 

Хворий 47 років, скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці, підвищення температури тіла до 37,50 С, відсутність апетиту, слабість. Пять днів тому відмітив біль під ложечкою, нудоту, одноразову блювоту. Через декілька годин біль перемістився в праву здухвинну ділянку. Об’єктивно: при пальпації живота в правій здухвинній ділянці відмічається утвір 9,0х8,0 см, незначно болючий, нерухомий. При перкусії - над ним тупий перкуторний звук, аускультативно – виражені кишкові шуми. PS- 88 за 1 хв. Загальний аналіз крові: еритроцити - 4,2х1012 /л, лейкоцити - 8,3х109 /л, паличкоядерні -10, сегментоядерні -64, лімфоцити-22, моноцити-4, ШОЕ -15 мм/год. Найбільш ймовірний діагноз, що зумовлює таку клінічну картину?

+Апендикулярний інфільтрат.

-Злоякісна пухлина пухлина сліпої кишки.

-Рак правої нирки.

-Хвороба Крона (термінальний ілеїт)

-Спастичний коліт.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хворий 29 років скаржиться на біль в правій підвздошній області протягом 2 діб. Біль почався в епігастрії. Стул у нормі, дізурії немає. Т° — 38,1°С, пульс — 92 хв-1, положення на спині, ноги зігнуті, праве стегно приведене до живота. Живіт не роздутий, м'який, хворобливий у правій підвздошній області при глибокій пальпації, симптоми Щьоткіна, Ровзінга, Сітковського негативні, Образцова і Пастернацького позитивні. Лейкоцитоз 15,0•109 л-1 із зсувом уліво. Аналіз сечі без змін. Найбільше ймовірний діагноз:

+Гострий ретроцекальний апендицит

-Правобічна ниркова колька

-Гострий правобічний паранефрит

-Апендикулярний підвздошний абсцес

-Гострий холецистит

 

До лікарні поступив хворий чоловік 43 років на 3-й день хвороби в тяжкому стані. Після огляду, кліничного та лабораторного обстеження поставлен діагноз “Розливний гнійний перітоніт апендикулярного походження. ”Рекомендоване оперативне лікування після дезінтоксикаційной терапії. При розливному гнійному перітоніті апендікулярного походження застосовують:

+ все перераховане нижче

-Серединна лапаротомія

-Апендектомія

-Промивання черевноі порожнини

-Дренування черевноі порожнини

 

Молода жінка поступила зі скаргами на біль у клубовій ділянці, які віддають у праву статеву губу. Підвищення температури до 37,6°С. Лейкоцити 9800. Під час пальпації позитивні симптоми Кохера-Волковича, Ровзінга, Ситковського. Досліджена гінекологом - патології жіночих органів не виявлено. Ваш діагноз? Клінічно гострий аппендицит.

+ запалення червеобразного відростку

-Гостре запалення жовчного міхура (холецистит)

-Дивертикуліт Меккеля

-Позауразняя вагітність

-Поза друга патологія

 

Дівчинка, 2,5 р., вступила в приймальне відділення на другу добу захворювання, що розпочалося з підвищення температури тіла до 38°С, повторного блювання, болю в правій здухвинній ділянці. Дитина погано спала, вередувала, дефекація залишилася нормальною. Виражені явища токсикозу, в контакт не вступає, опирається під час огляду.Попередній діагноз?

+Гострий апендицит

-Інвагінація кишечника.

-Глистна інвазія.

-Кишкова інфекція.

-Гострий менінгоенцефаліт.

 

Хворий скаржиться на болі в правій здухвинній ділянці, які спочатку виникли в епігастрії. Язик сухий, при диханні права половина живота відстає від лівої. При пальпації - напруження м’язів передньої черевної стінки. Позитивні симптоми Блюмберга в правій здухвинній ділянці, Сітковського, Ровзінга. Температура тіла 37,60С. Визначається лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво. Ваш діагноз?

+Гострий апендицит

-Гострий холецистит

-Гострий панкреатит

-Перфоративна виразка шлунку

-Механічна кишкова непрохідність

 

Хворий 60 років скаржиться на відсутність апетиту та постійний біль у правій здухвинній ділянці, який виник у нього 16 годин тому, температура тіла субфебрильна, в анамнезі спастичний коліт. Об’єктивно: пульс 92 в одну хвилину, язик обкладений сірими нашаруваннями, живіт помірно вздутий приймає участь в акті дихання. Пальпаторно м’який локально болючий в правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми: Сітковського, Бартом’є-Міхельсона, Ровзінга. Симптом Щоткіна-Блюмберга негативний. Сеча без патологічних змін, випорожнення були добу назад. Лейкоцитоз 7,2 тисячі. Ваш діагноз ?

+ Гострий апендицит

-Загострення коліту

-Гострий пієлонефрит

-Гострий холецистит

-Мезентеріальний тромбоз

 

У хворого С. 27 років після апендектомії з приводу гангренозного апендициту та дренування черевної порожнини на шостий день пов”язка сильно промокла кишковим вмістом з неприємним каловим запахом. Живіт м”який, при пальпації не болючий, гази відходять. Про яке ускладнення слід думати?

+Товстокишкова калова нориця

-Абсцес здухвинної ділянки

-Ограничений перитоніт

-Кишкова непрохідність

-Панкреатит

 

Дитину трьох років направили в приймальне відділення з підозрою на гострий апендицит. Скарги на біль в животі, повторне блювання, температуру тіла 37,4о С. Черговий хірург гострої хірургічної патології не знайшов. Яка подальша тактика чергового лікаря?

+Госпіталізація, спостереження хірургом

-Повторний огляд через 12 годин

-Повторний огляд через 24 години

-Спостереження по місцю проживання

-Лікування по місцю проживання

 

Хвора поступила через добу від початку захворювання із скаргами на біль в правій здухвинній і поперековій ділянці живота. Загальний стан задовільний, температура тіла до 37,40 С, пульс 92 в одну хвилину, зветрає на себе увагу змушенне положення хворої (права нога зігнута в кульшовомі суглобі і приведена до живота, лежить на правому боці). Пальпаторно живіт м’який, болючий в правій здухвинній ділянці, а також в проекції трикутника Петі. Позитивні симптоми: Ровзінга, Образцова, Пастернацького. Сеча без патологічних змін, лейкоцитоз 10,2 тисяч. Ваш діагноз, тактика лікування ?

+ Гострий аппендицит, хірургічне лікування

-Гнійний паранефрит, хірургічне лікування

-Ниркова коліка, спазмолітична терапія

-Гострий пієлонефрит, антибактеріальна терапія

-Гострий аднексит, антибактеріальна терапія

 

З метою попередження розвитку перитоніту, спровокованого спорожненням вмісту абсцесу кукси червоподібного відростка в черевну порожнину, оберіть найбільш раціональний метод обробки кукси під час апендектомії у дорослих:

+Перев’язка кетгутовою лігатурою з послідуючою перітонізациєю кукси

-Перев’язка шовковою лігатурою і перітонізация кукси

-Заглиблення неперев’язаної кукси

-Перев’язка шовковою лігатурою без заглиблення

-Перев’язка кетгутовою лігатурою без заглиблення


Гострий холецистит

 

Для клініки гострого холангіту характерно:

+ Висока температура, болі у правому підребір’ї, жовтяниця.

-Нудота блювота.

-Мелена.

-Нестійкий рідкий стілець.

-Оперізуючий біль.

 

Хвора Р., 43 років скаржиться на сильний гострий біль в правій половині живота, який іррадіює в праву надключичну ділянку; підвищення температури тіла, сухість та гіркоту в роті. Було неодноразове блювання, яке не приносило полегшення. Появу болю пов’язує з вживанням жирної та смаженої їжі. Хвора лежить на правому боці. Бліда. Тахікардія. Язик сухий. Живіт при пальпації болючий в правій половині живота та дещо напружений в правому підребер’ї. Ймовірний діагноз?

+ Гострий холецистит.

-Перфоративна виразка.

-Гострий апендицит.

-Правобічна ниркова коліка.

-Гостра кишкова непрохідність.

 

Хвора 63 років хворіє протягом двох тижнів, коли помітила іктеричність склер, відмічався незначний біль розпираючого характеру в правому підребер’ї. Через дві доби від початку захворювання, з’явився кал сірого кольору, жовтяничність шкіри, яка поступово посилювалась. При надходженні у відділення загальний стан задовільний. При УЗД виявлено розширення внутрішньопечінкових і позапечінкових жовчних протоків і головної протоки підшлункової залози. Який діагноз найбільш ймовірний?

+ Пухлина великого дуоденального сосочка

Холедохолітіаз, защемлення конкремента в супрадуоденальній частині холедоха

Холестатична норма вірусного гепатиту

Цироз печінки

Пухлина загальної печінкової протоки

 

Хвора 53 років оперована з приводу хронічного калькульозного холециститу, холедохолітіазу. Через три роки після операції у хворої настав рецидив холедохолітіазу. Яка із перерахованих причин не відноситься до основних, що привели до рецидиву жовчних конкрементів в позапечінкових протоках після операції холецистектомії?

+ Недотримання рекомендацій дієти

-Наявність перешкоди для нормального відтоку жовчі

-Звуження термінального відділу холедоха і супутній холангіт

-Довга культя міхурової протоки

-Шовні нитки в просвіті холедоха, які не розсмоктуються

 

Хвора 52 років оперована з приводу гострого флегмонозного холециститу. Операція виконан без ускладнень, жовчний міхур вилучений субсерозно від шийки до дна з роздільною перев’язкою міхурової артерії і міхурової протоки. Ложе міхура перитонізоване. Гепатикохоледох не розширений. Як Ви зашиєте черевну порожнину?

+ Операційну рану зашити наглухо з дренуванням підпечінкового простору через контрапертуру

-Черевну порожнину зашити наглухо без дренування черевної порожнини

-Накласти провізорні шви на рану

-Черевну порожнину зашити наглухо з дренуванням черевної порожнини через нижній кут рани

-Поставити марлеві тампони і дренаж до культі міхурової протоки, операційну рану зашити наглухо

 

 

 

 

 

У хворої віком 52 років після приступу болю у правому підребірї виникла жовтушність шкіри і слизових оболонок. При УЗД виявлено конкременти у жовчному міхурі, холедох поширений до 1,5 см. Вміст холедоху чітко не візуалізується. Який метод обстеження дозволить підтвердити холедохолітіаз?

+ Ендоскопічна ретроградна холангіографія

-Фіброгастродуоденоскопія

-Повторне УЗД обстеження після підготовки

-Комп’ютерна томографія

-Аналіз крові на білірубін, амінотрасферази

 

Хвора Н., 46 років, надійшла до хірургічного відділення зі скаргами на болі в правому підребер'ї, що віддають у праву лопатку, нудоту, блювоту, підвищення температури тіла до 37,80С. Живіт не роздутий, при пальпації визначається ригідність, хворобливість у правому підребер'ї, там же визначається щільне, хворобливе утворення. Позитивні симптоми Ортнера, Мюссі-Георгіевьского. В аналізі крові - лейкоцити 12,6х109. Сформулюйте попередній діагноз?

+Гострий холецистит

-Гострий панкреатит

-Перфоративна виразка шлунка

-Гостра кишкова непрохідність

-Правобічна ниркова колька

 

Хвора Р, 58 років, скаржиться на періодичні ниючі болі в правому підребер'ї, гіркоту в роті, посилення болю після прийому жирної, гострої їжи. При УЗТ: стінка жовчного міхура потовщена, у просвіті конкременти, холедох 0,8 см. Який вид оперативного втручання найбільш оптимальний у даному випадку?

+Лапароскопічна холецистектомія

-Відкрита холецистектомія

-Ендоскопічна папілосфінктеротомія, лапароскопічна холецистектомія

-Холецистектомія, холедоходуоденоанастомоз

-Холецистектомія, зовнішнє дренування холедоха

 

Під час операції у хворої 68 років з приводу гострого деструктивного холециститу визначена наявність гнійного холангіта. При ревізії холедоха не знайдені конкременти та признаки стенози дуоденального соску. Виконано холецистектомію. Як необхідно закінчити операцію?

+Виконати зовнішнє дренування холедоха

-Накласти супрадуоденальний холедоходуоденоанастомоз

-Виконати трансдуоденальну холедоходуоденостомію

-Виконати холедохоеюностомію

-Дренувати черевну порожнину

 

Жінка 53 років, три роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу гострого калькульозного холециститу. Після олперації вже чотири рази були приступи болю в правому підребер”ї, які тривали 6-8 годин, проходили після спазмолітиків. Після другого приступу відмітила пожовтіння шкіри і склер. Які дослідження будуть найбільш інформативними для поставлення діагнозу?

+Ультрасонографія

-Рентгеноскопія шлунку

-Фіброколоноскопія

-Пероральна холангіографія

-Термографія

 

 

 

 

 

 

 

 

У 38-річної хворої після перенесеної два роки тому назад холецистектомії відновились приступи печінкової коліки з пожовтінням шкірних покривів. Діагностовано постхолецистектомічний синдром. Яка найчастіша причина його винивкнення?

+Залишені під час першоЇ операціЇ конкременти

-Стенозуючий папіліт

-Дуоденостаз

-Дискенезія жовчевих шляхів

-Холестаз

 

Хвора 32 років два роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу жовчекам”яної хвороби. В жовчевому міхурі було багато дрібних конкрементів. На протязі шести місяців 3 рази повторились приступи печінкової коліки. Два дні тому назад після приступу появилось пожовтіння шкіри та склер. Білірубін 90 ммоль/л. Які дослідження найефективніше допоможуть поставити діагноз?

+УЗД панкреодуоденальної зони

-Рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту

-Гастрофіброскопія

-Пероральна холангіографія

-Ангіографія

 

У хворої 32 років після перенесеної холецистектомії через 6 місяців відновились приступи печінкової коліки, які супроводжуються пожовтінням шкірних покровів. При УЗД дослідженні виявлено залишений конкремент 2 х 1см в дистальній частині холедоха. Яке лікування для хворої буде оптимальним?

+Ендоскопічна дуоденохоледохоскопія з папілосфінктеропластикою і літоекстракцією

-Консервативна терапія спазмолітиками і жовчегінними препаратами

-Літотрипсія

-Холедохолітотомія

-Холедоходуоденоанастомоз

 

Хворий 62 років скаржиться на наявність жовтяниці, свербіння шкіри, світлий кал, темну мочу. Об’єктивно: склера та шкіра жовтушні, на шкірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жочний міхур. Аналіз крові: загальний білірубін 85 ммоль/л. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу?

+Ретроградну холангіопанкреатографію

-Дуоденальне зондування

-Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

-Оральну холецистографію

-Інфузійну холеграфію

 

Хворий 76 років поступив до лікарні на сьому добу від початку захворювання зі скаргами на біль у правому підребер’я, слабкість, повторна блювота, підвищення температури тіла до 38 градусів. При огляді – загальний стан середньої важкості. Блідість, пальпується збільшений жовчний міхур, у правому підребер”ї відмічається напруженням. Якому методу лікування віддається перевага?

+ дрібнохолецистостомія під контролем УЗД

-Дистанційна хвільова літотрипсія

-Комплексне консервативне лікування

-Пелюхоскопічна холецистектомія в екстреному порядку

-Невідкладна операція –холецистектомія

 

 

 

 

 

 

 

 

Хворий 64 років поступив з клінічною картиною гострого калькульозного холециститу. На другу добу від моменту вступу на фоні консервативної терапії виникла гостра біль у правому підребер’ї, стан тяжкий, блідість, тахікардія. Відмічається напруженність м”язів животу та перитоніальні явища у всіх відділах. Про яке ускладнення слід думати?

+ Прободіння жовчного міхура, перитоніт

-Гострий руйнуючий панкреатит

-Підпечінковий абсцес

-Жовчнокам’яна непрохідність кишковин

-Тромбоз мезентеріальних судин

 

Хворий 42 років оперований з ймовірним діагнозом холедохолітіаз, механічна жовтяниця. На операції патології жовчовивідних шляхів та жовчного міхура не виявлено. Встановлено збільшення печінки, вона має червоно-коричневий колір. Встановлен діагноз гепатита. Які лікувальні міроприємства доцільні?

+ нічого не робити, рану зшити

-Холецисектомія, дренування черевноі порожнини

-Десимпатизація печінковой артеріі

-Холецистостомія

-Зовнішне дренування жовчних протоків

 

Хвора М. 47 років поступила в клініку з різкими болями в правому підребер’ї з ірадіацією в лопатку, блюванням жовчю. Хворіє впродовж останніх 2-ох років, коли періодично з’являються гострі болі і після введення спазмолітиків купіруються.. Стан хворої посередній. Р-s 98. А/Т 140/90. Об-но: живіт болючий в правому підребер’ї, позитивні симптоми Грекова-Ортнера, Мерфі, Мюссі.Ваш діагноз:

+Жовчнокам’яна хвороба.

-Гострий панкреатит.

-Гострий гастродуоденіт.

-Пухлина печінки.

-Розрив порожнистого органу.

?

Найчастіше причиною розвитку гострого панкреатиту є ?

+ Жовчно-кам’яна хвороба

-Травма підшлункової залози

-Аліментарний фактор

-Цукровий діабет

 

Хвора 70 років доставлена в хірургічне відділення з скаргами на постійний тупий біль в правому підребер’ї з розповсюдженням в праву половину шиї і в праве плече, підвищення температури тіла, блювоту. Об’єктивно – 90 в одну хвилину, температура тіла 380 С, живіт при пальпації напружений і болючий під ребром справа, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга є на цій ділянці. В інших ділянках живіт м’який, безболісний. Симптом Пастернатського негативний. Попередній діагноз ?

+ Гострий холецистит

-Гострий аппендицит

-Правостороння ниркова шпигота

-Загострення виразкової хвороби шлунка

-Кишкова непрохідність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хворий 70 років доставлена в хірургічне відділення з скаргами на біль в животі, блювоту, підвищення температури тіла. Хворіє 3 добу. Об’єктивно – важкий загальний стан, шкіра і слизові оболонки жовті, пульс 100 в одну хвилину, живіт не приймає участі в диханні, при пальпації напружений і болючий по проекції усіх відділів, але більш всього в правому підребр’ї, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга на усьому протязі. На УЗД – збільшений жовчний міхур з конкрементами, діагноз деструктивний холецистит, перитоніт. Лікувальна тактика?

+ Лапаротомія з видаленням жовчного міхура і дренуванням черевної порожнини

-Лапароскопічна холецистектомія

-Ендоскопічна папілосфінктеротомія

-Лапароцентез

-Консертавативне лікування

 

Дитина 9 років. Скарги на біль у животі, більше зправа, субфебрілітет, блювоту, яка не приносить полегшення. В аналізах крові підвищення швидкості зсідання еритроцитів.Хворіє три роки. На диспансерному спостереженні.Яке захворювання обумовлює таку клінічну картину:

+ Хронічний холецистит

-Хронічний ентероколіт

-Неспецифічний виразковий коліт

-Дискінезія жовчновивідних шляхів за гіпотоничним типом.

-Гостра кишкова інфекція

 

Хвору К, 45 р., після прийому “жирної” їжі турбує гострий біль у правій підреберній ділянці з іррадіацією у праву лопатку, нудота, сухість і гіркота у роті. Р-92 за 1 хв., ритмічний. АТ-135/85 мм.рт.ст. Язик сухуватий, обкладений біло-жовтим нашаруванням. Живіт “дихає”, помірно напружений і різко болючий у правому підребер’ї. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Позитивний симптом Грекова-Ортнера. Ваш діагноз?

+ Гострий холецистит

-Гострий панкреатит

-Перфоративна виразка

-Гепатит

-Гострий апендицит

 

Хворий 43 років, скаржиться на нічні болі в правому підребер’ї, загальну, слабкість, здуття живота, жовтушність склер. АЛТ 1,9, АСТ 2,4, білірубін 88 (прямий 40, непрямий 48), ШОЄ 26 в/год. Рекомендації по лікуванню ?

+Жовчогінні

-Спазмолітики

-Вітаміни

-H2-блокатори

 

Больная 68 лет жалуется на желтушность кожи, склер, обесцвеченный кал, потемнение мочи, повышение температуры тела до 37,4 град. Желтуха появилась через день после приступа боли в правом подреберье. Живот мягкий, болезненный в правом подреберье, печень не увеличена. Симптом Мерфи положителен. Пальпируется увеличенный желчный пузырь. Сформулируйте предварительный диагноз.

+Острый холецистит, обтурационная желтуха

-Холестатический гепатит.

-Резидуальный холедохолитиаз.

-Рак головки поджелудочной железы.

-Холецистолитиаз.

 

Больная жалуется на боль в эпигастральной области, в правом подреберье с иррадиацией в правую лопатку, одышку, усиление боли на вдохе, была рвота. Температура тела 37,1 град. Живот поддут, напряжен и болезненный в правом подреберье. При сонографии конкрементов в желчном пузыре нет, стенка пузыря 1,2 см, контур двойной. Гепатикохоледох 0,6 см в диаметре, просвет его гомогенный. Сформулируйте предварительный диагноз:

+ Острый холецистит

-Холедохолитиаз, холангит.

-Желчно-пузырная колика.

-Нижнедолевая пневмония справа.

-Хронический холецистит, водянка желчного пузыря.

 

Больному месяц назад произведена “открытая” холецистэктомия по поводу острого калькулезного холецистита. Операция закончена наружным дренированием холедоха. Холангиография не производилась. Дренаж удален на 7 день после операции. Три дня назад повысилась температура тела до 38,8, был озноб и проливной пот. Склеры желтые, кал цвета белой глины. При пальпации живота умеренная боль в правом подреберье. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Резидуальный холедохолитиаз, холангит, обтурационная желтуха.

-Постхолецистэктомический синдром, стеноз холедоха.

-Абсцесс ложа желчного пузыря

-Стенозирующий папиллит

-Стриктура гепатикохоледоха, холангит.

 

Животновода на протяжении месяца беспокоит ноющая боль в правом подреберье, горечь во рту, слабость, снижение массы тела на 12 кг, периодическая рвота желчью. Температура тела вечером 37,6 град. При сонографии: желчный пузырь 5,5х2,7 см, стенка его 0,4 см, главный печеночный проток 0,8 см в диаметре. В переднем сегменте печени имеется округлое гипоэхогенное образование до 6 см в диаметре, рядом еще два по 1,2 см, стенки образований до 0,3 см толщиной Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Эхинококк печени

 

 

 

-Гемангиомы печени

-Абсцессы печени

-Кистозный рак печени

-Постнекротические кисты печени.

 


Гострий панкреатит

 

Які ранні ускладнення гострого панкреатиту, крім?

+Нориця підшлункової залози

-Панкреатогений шок.

-Колапс.

-Ферментативний перитоніт.

-Панкреатогений деліріозний синдром.

 

Хвора 55 років страждає жовчнокам'яною хворобою. Після вживання алкоголю і смаженої їжі з'явився біль в епігастральній ділянці і спині оперізуючого характеру, нудота, багаторазове блювання, яке не приносило полегшення. Стан прогресивно погіршувався. При огляді стан вкрай важкий, дихання поверхневе. На шкірі навколо пупка і в поперековій ділянці з'явились синюшні плями. Живіт здутий. При пальпації в епігастральній ділянці пальпується болючий інфільтрат. Пульс 130 за 1 хв, АТ 90\50 Hg. Добовий діурез до 500 мл. Який найбільш вирогідний діагноз?

+Гострий біліарний панкреатит.

-Гострий холецистит.

-Перфоративна виразка шлунка.

-Токсичний гепатит.

-Цироз печінки.

 

У хворої 60 років, яка знаходилася на стаціонарному лікуванні з приводу гострого панкреатиту, через 14 діб з'явилося пухлиноподібне утворення в епігастральній ділянці, підвищилася температура тіла до 38 гр. При пальпації утворення діаметром до 15 см, помірно болюче, нерухоме. При ультрасонографії виявлено порожнисте утворення, яке містить рідину. Яке найбільш вирогідне ускладнення гострого панкреатиту?

+Постнекротична кіста

-Флегмона заочеревинного простору

-Перфорація порожнистого органа

-Абсцесс черевної порожнини

-Ферментативний перитоніт

 

Хвора 42 років скаржиться на різкий пекучий оперізуючий біль в епігастральній ділянці живота. На фоні постійного болю виникають приступи його посилення, що супроводжується печією, багаторазовим блюванням жовчю з прожилками крові. Захворювання пов’язує з прийняттям напередодні значної кількості жирної гострої їжі . Хвора неспокійна. Загальний стан середньої важкості. Частота пульсу 94 за 1 хвилину. АТ 150/90 мм рт.ст. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини пневматоз поперечно-ободової кишки. Лейкоцити крові - 10,8 х 109 /л. Цукор крові – 4,3 ммоль/л. Діастаза сечі 512 од. Який найбільш імовірний діагноз?

+ Легкий гострий панкреатит

-Рецедив виразкової хвороби

-Перфоративна виразка шлунка

-Гострий холецистит

-Рецидив сечокам’яної хвороби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хворий 57 років поступив на другу добу після початку захворювання зі скаргами на різкий, дуже сильний ріжучий оперізуючий біль в мезогастральній ділянці живота, який супроводжується збільшенням об’єму живота, задишкою, тахікардією, постійним блюванням, порушенням відходження газів. Захворювання пов’язує з прийомом гострої жирної їжі із значною кількістю алкоголю. Хворий ейфоричний. Загальний стан важкий. Частота пульсу 140 за 1 хвилину, дихання - 27. АТ. 170/100 мм рт.ст. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини виражений пневматоз шлунка та кишечника. Лейкоцити крові - 17,8 х 109 /л. Цукор крові – 12 ммоль/л. Діастаза сечі 1024 од. Який найбільш імовірний діагноз?

+ Тяжкий гострий панкреатит

-Перфоративна виразка шлунка

-Гострий холецистит

-Гостра кишкова непрохідність

-Тромбоз мезентеріальних судин

 

Хвора 62 років надійшла до хірургічного відділення зі скаргами на сильний біль в епістрії оперізуючого характеру, нудлту, блювоту. Протягом 10 років страждає ЖКХ. Після порушення дієтиз’явились вище названі явища. Консервативна терапія, яка проводилася протягом доби, ефекту не дала.Була виконана лапаротомія, під час операції діагностовано гострий набряковий пвнкреатит біліарного генезу.Укажіть оптимальний об’єм операції.

+ Санація та дренування жовчовідвідних шляхів

-Введення розчину новокаїну в парапанкреатичну клітковину

-Розтин “капсули” підшлункової залози

-Дренування сальникової сумки

-Резекція підшлункової залози

 

У хворого 50 років після зловживання алкоголем з’явилися різні болі в епігастрії оперізуючого характеру з іррадіацією в спину. Виникла багаторазова блювота, яка не приносила полегшення. При пальпації живота відмічалась незначна болючість в епігастрії, симптомів подразнення очеревини немає. Аналіз сечі 4096 од. Консервативна терапія полегшення не дала. Наступної доби стан хворого погіршився, пульс до 110 уд/хв; АТ – 90/70 мм рт. ст. З’явилися симптоми подразнення очеревени. Аналізи сечі 64 од. Констатовано, що у хворого деструктивний панкреатит. Яка ваша лікувальна тактика?

+ Перевести хворого у відділення інтенсивної терапії для підготовки до операції.

-Хворому показана термінова операція.

-Хворому оказане лапароскопічне дренування черевної порожнини.

-Продовжити попередню консервативну терапію у відділенні.

-Хворому показане оперативне втручання в плановому порядку.

 

У хворої 46 років під час обстеження через 3 місяця після перенесеного гострого панкреатиту виявлена кіста підшлункової залози до 8 см в діаметрі.В аналізах: Нв-130г\л, лейкоцити - 7,0х109 Амілаза сечі - 32од. Вкажіть оптимальний спосіб лікування:

+ Операція не показана, диспансерне спостереження

-Зовнішнє дренування кісти

-Внутрішнє дренування кісти

-Внутрішнє дренування протоку підшлунової залози

-Резекція підшлункової залози з видаленням кісти

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час діагностчної лапароскопії у хворого виявлено: серозно-геморагічний випіт в черевній порожнині, випинання сальникової сумки, набряк великого сальника, стеаринові бляшки на паріетальній очеревині. Що є патогномонічним симптомом панкреонекрозу?

+“Стеаринові бляшки”

-Підвищення рівня ?-амілази крові

-Зникнення пульсації аорти у епігастрії (симптом Воскресенського)

-Панкреатичний делірій

-Блювота, що не приносить полегшення

 

Хворий скаржиться на сильну біль у верхній половині живота, що оперезує, нудоту, неприборкану блювоту. Стан важкий, пульс 110 за хв, АТ 90/60 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт роздутий. При пальпації напруженість, хворобливість у верхніх відділках. На шкірі обличчя, живота синюшно-багряні плями. Ваш діагноз?

+Гострий панкреатит

-Гострий холецистит

-Гостра кишкова непрохідність

-Тромбоз мезентеріальних судин

-Перфоративна виразка ДПК

 

 

У хворої 67 років після прийому жирної їжі з’явився сильний біль в епігастрії, правому і лівому підребер’ї, була блювота з доміжком жовчі. З анамнезу відомо, що хвора страждає хронічним калькульозним холециститом, виразкової хворобою. Клінічно: стан хворої середньої важкості. Неспокійна, стогне від болі в животі. РS=100 уд. за хв. Язик сухий. Живіт вздутий, болючий при пальпації в епігастрії і правому підребір’ї. Симптом Щьоткіна-Блюмберга, Спіжарського від’ємні. Симптом Мейо-Робсона і Воскресенського – позитивні. Температура 37,5?С, лейкоцитоз – 10,1?109/л. Найбільш вірогідний діагноз?

+Гострий панкреатит

-Загострення калькульозного холециститу

-Гостракишкова непрохідність

-Гострий апендицит

-Перфорація виразки 12-палої кишки

 

У хворого 60 років жовтяниця на протязі 3-х тижнів, почалася без болю і інтенсивність ії наростає. Живіт при пальпації м'який. Позитивний симптом Курвуаз'є. При УЗД жовчних шляхів відмічається розширення жовчного міхура й холедоху. Яка першопричина цих змін.

+ Рак головки підшлункової залози

-Жовчно-кам'яна хвороба

-Хронічний індуративний панкреатит

-Інфекційний гепатит

-Рак печінки

 

Найчастіше гострий панкреатит розвивається в наслідок наступної причини

+ Жовчнокам'яна хвороба

-Травма підшлункової залози

-Аліментарний фактор

-Хронічний алкогольний панкреатит

-Кардіоспазм

 

Який найважливіший гормон виробляється острівками Лангенганса підшлункової залози

+ Інсулін

-Тироксин

-Глюкагон

-Паратгормон

-Ліпокаїн

 

Найбільш інформативний симптом гострого холециститу

+ Симптом Ортнера

Симптом Мерфі

Симптом Чугуєва

Високий лейкоцитоз

Жовтяниця

 

Хворий 56 років звернувся до хірурга з приводу появи болю у верхніх відділах живота з ірадіацією у спину, періодичну нудоту, багаторазове випорожнення, сверблячку шкіри. За два місяці до цього перебував у стаціонарі з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. При об’єктивному обстеженні знайдено жовтушність шкіри, помірну болючість у верхніх відділах живота, особливо у точках Дежардена та Губергріца. Яке захворювання треба запідозрити?

+ Хронічний панкреатит

-Виразкова хвороба шлунку

-Хронічний холецистит

-Гострий панкреатит

-Гострий холецистит

 

Пацієнт 53 років звернувся до хірурга по місту мешкання після виписки з хірургічного стаціонару, де він знаходився на лікуванні з приводу вперше виявленого гострого панкреатиту. Яких рекомендацій потребує пацієнт для профілактики розвитку в нього хронічного панкреатиту?

+ Дотримання дієти, санаторно-курортне лікування, планове обстеження 2 рази на рік з проведенням протирецидивного лікування в поліклінічних умовах

-Багаторазове рентгенівське опромінювання ділянки підшлункової залози

-Призначення препаратів, що сприяють нормалізації тонусу та моторики дванадцятипалої кишки

-Призначення дієти, повторних курсів антибіотикотерапії

-Обстеження 4 рази на рік, курси протирецидивної терапії у стаціонарі 2 рази на рік

 

Хворий 76 років поступив до лікарні з клінікою механічної жовтяниці, хворіє на протязі місяця. При обстеженні виявлені пістряк (рак) голівки підшлунковоі залози. Страждае цукровим діабетом та гіпертонічною хворобою. Якому виду лікування віддати перевагу?

+ Операція Мікуліча

-Холецистостомія

-Панкреатодуоденальна резекція

-Ендоскопічна папілосфінктеротомія

-Відмовитись від операціі,провести консервативне лікування.

 

У хворого клінічна картина гострого панкреатиту, не можна виключити прободну виразку шлунку. Виберіть ймовірну лапароскопічну ознаку деструктивного панкреатиту.

+ бляшки стеанонекрозу на очеревені

-Пневматізація кишечника

-Кровонаплив очеревини

-Набряк великого очіпка

-Наявність крові у очеревній порожнині

 

Хвориий, госпіталізований у клініку зі скаргами на біль в надчеревній ділянці, нудоту, блювоту. На протязі 6 місяців схуд на 15 кг. При рентгенологічному дослідженні шлунку виявлено відтіснення його вперед. Ваша вірна відповідь.

+ пухлина підшлункової залози

-Стеноз брамника

-Виразкова хвороба шлунку

-Пістряк (рак) шлунку

-Пухлина товстой кишки

 

 

 

Під час операції хворої 70 років виявлений великий міхур підшлунковой залози, тісно припаяний до задньої стінки шлунку. Який об”ем операції?

+ Цисто-гастроентероанастомоз

-Висічення міхура по Мельнікову

-Цистодуоденоанастомоз

-Цистоентероанастомоз

-Резекція шлунку з міхуром

 

У хворого 30 років з деструктивним панкреатитом на 14 день хвороби з”явилися гектична температура, мороз, тахікардія, зсув лейкоцитарної формули вліво, їнфільтрат в епігастрії. Чим це може бути визвано? Ваш попередній діагноз?

+ Псевдокіста підшлункової залози, гострий холецистит

-Пневмонія

-Міхур підшлункової залози

-Зачеревна флегмона

-Гострий апендицит

 

Хворий 44 років скаржиться на інтенсивний оперізуючий біль у верхній половині живота, нудоту, багаторазове блювання. Захворювання пов’язує із вживанням алкоголю і жирної їжі. Стан важкий. Пульс 106 за 1 мин. АТ - 100/60 мм.рт.ст. Живіт роздутий, болючий в епігастрії і лівому підребір’ї. Симптом Блюмберга-Щоткіна сумнівний. Позитивні симптоми Мейо-Робсона, Воскресенського. Який імовірний попередній діагноз?

+Гострий панкреатит.

-Гострий холецистит.

-Гостра кишкова непрохідність.

-Тромбоз мезентеріальних судин.

-Гострий перитоніт.

 

У хворого М., 47 років, інтенсивний біль на 2 – 3 см. Вище пупка. Який посилюється в горизонтальному положенні вночі, голодний біль що не проходить після їжі, а навпаки, збільшуються після надмірного її вживанні. Про які захворювання можна подумати?

+Хронічний панкреатит

-Виразкова хвороба

-Хронічний холецистит

-Хронічний гострит

-Дискінезія жовчовивідних шліхів

?

Яка найважливіша мета у лікуванні хворого на гострий панкреатит ?

+ Пригнічення секретоної активності підшлункової залози

-Усунення болю

-Дезінтоксикація організму

-Стимуляція моторики кишки

 

Хворого Д, 53 р., після “жирної” їжі та прийому алкоголю турбує гострий оперізуючий біль у верхній половині черева та багаторазове блювання. Шкіра бліда, на животі - синюшна. Р-98 за 1 хв. АТ-100/60 мм.рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт “дихає”, пальпаторно м’який, різко болючий в епігастрії. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Позитивні симптоми Керте, Мейо-Робсона. Ваш діагноз?

+Гострий панкреатит

-Гострий холецистит

-Перфоративна виразка

-Кишкова непрохідність

-Гострий апендицит

 

Больной жалуется на ноющую боль в эпигастрии и в правом подреберье, тошноту, слабость, снижение аппетита, потерю веса. Страдает алкоголизмом. При сонографии в проекции тела поджелудочной железы обнаружено гипоэхогенное образование до 8 см в диаметре, стенка его до 1,2 см толщиной, гиперэхогенная. В проекции ткани поджелудочной железы кальцинаты. Сформулируйте диагноз.

+ Киста поджелудочной железы.

-Аневризма брюшного отдела аорты.

-Киста левой доли печени.

-Рак поджелудочной железы.

-Острый панкреатит, оментобурсит.

 

Больная жалуется на боль в эпигастральной области опоясывающего характера, тошноту, многократную рвоту, вздутие живота, нарастающую слабость. Состояние тяжелое, выражена бледность кожных покровов. Пульс 100 уд. в минуту. АД 90/50 мм рт. ст. Язык сухой, обложен. Живот вздут, но мягкий при пальпации. Симптомов раздражения брюшины нет. Сформулируйте предварительный диагноз. Лейкоцитоз 26 Т/л. Амилаза крови 44 г/ч/л. Сформулируйте диагноз.

+ Острый панкреатит

-Пенетрация и кровотечение из язвы 12-перстной кишки

-Острый холецистит

-Острый тромбоз мезентериальных сосудов

-Острый аппендицит

 

Больной жалуется на сильную боль в верхней половине живота опоясывающего характера, многократную рвоту. Состояние тяжелое. Возбужден. Склеры иктеричны. Пульс 120 уд. В мин., АД 70/40 мм рт. ст. Язык сухой. Живот вздут, при пальпации отмечается резкая болезненность в верхних отделах живота. Перистальтика кишечника не определяется. Вокруг пупка синюшно-багрового цвета пятно. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Острый панкреатит

-Перфоративная язва желудка

-Острый тромбоз мезентериальных сосудов

-Острый холецистит

-Разрыв аневризмы аорты.

 

Больной жалуется на сильную боль в животе нелокализованного характера, боль в правом надплечье, многократную рвоту, покраснение мочи. Начало заболевания связывает с употреблением алкоголя. Лицо гиперемировано. АД 70/40 мм рт ст. При рентгенографии живота – патологических теней не выявлено. Амилаза крови 54 мг/ч/л. Протромбин 46\%. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Острый панкреатит

-Острый инфаркт миокарда

-Перфоративная язва желудка

-Тромбоз мезентериальных сосудов

-Расслаивающая аневризма брюшного отдела аорты

 


Виразкова хвороба. Перфорація, кровотеча

 

Найчастіше перфорують виразки:

+Передньої стінки ампули дванадцятипалої кишки.

-Задньої стінки ампули дванадцятипалої кишки

-Кардіального відділу шлунку.

-Пенетруючі в підшлункову залозу.

-Задньої стінки тіла шлунку.

 

Хворий, 49 років, був доставлений у приймальне відділення близько 5-ї години ранку зі скаргами на інтенсивний біль в епігастральній ділянці та правому підребер’і з ірадіацією в надпліччя. Близько 1-ї годин ночі прокинувся від сильного болю. В анамнезі періодична нудота, печія й дискомфорт в епігастральній ділянці. Загальний стан середньої важкості. Свідомість збережена. Шкіра і слизові оболонки блідо-рожеві. АТ – 100/60 мм рт ст. Пульс – 100 за 1 хв. Живіт не здутий, симетричний, відстає при диханні, напружений, болючий у правій підреберній та епігастральній ділянці. Печінка й селезінка не збільшені. Симптоми подразнення очеревини позитивніі. Ректально – без патології. Найбільш раціональна тактика:

+ Негайна госпіталізація в хірургічне відділення з приводу підозри на проривну виразку.

-Негайна госпіталізація в гастроентерологічне відділення для купірування больового синдрому.

-Планова госпіталізація в гастроентерологічне відділення для обстеження і консервативного лікування.

-Планова госпіталізація в хірургічне відділення для планової операції.

-Лікування у дільничного терапевта.

 

Хворий, 53 роки, поступив зі скаргами на загальну слабкість, “криваве” блювання, нудоту, запаморочення при спробі підвестись. Захворювання пов’язує із значним фізичним навантаженням (після обіду з прийомом алкоголю почав рубати дрова). Спершу відмітив нудоту, невдовзі – “некриваве” блювання, а потім блювання зі значними домішками червоної крові. В анамнезі патології шлунка й стравоходу немає. Загальний стан середньої важкості. Свідомість збережена. Шкіра бліда, обличчя вкрите холодним, липким потом. Слизові оболонки бліді. АТ – 100/60 мм рт ст.. Пульс – 92 за 1 хв. Живіт не здутий, симетричний, бере участь в акті дихання, м’який, не болючий. Печінка й селезінка не збільшені. Ректально – без патології. Найбільш імовірний попередній діагноз?

+ Синдром Маллорі-Вейсса.

-Геморагічна езофагогастропатія.

-Виразкова хвороба шлунка.

-Гостра стресова виразка шлунка.

-Ковзна грижа стравохідного отвору діафрагми.

 

Найбільш часто профузною кровотечею ускладнюються виразки розташовані на:

+ Задній стінці ампули дванадцятипалої кишки.

-Передній стінці ампули дванадцятипалої кишки.

-Великій кривині шлунку.

-Задній стінці тіла шлунку.

-Дні шлунку.

 

Хворий 39 років надійшов до хірургічного відділення втретє за два роки з приводу кровотечі виразкової етіології. Комплексом консервативної терапії кровотечу зупинено, стан хворого протягом тижня покращився, порівняно з періодом до виникнення ускладнення. Яка ваша тактика при лікуванні хворого?

+ Хворого необхідно оперувати планово

-Хворого необхідно оперувати екстрено

-Хворого перевести в гастроентерологічне відділення для консервативного лікування

-Хворий підлягає динамічному нагляду

-Хворого виписати на амбулаторне лікування

 

У хворого з тривалим “шлунковим” анамнезом на роботі раптово з’явилися різкі болі в верхній половині живота. Була однократна блювота. Хворий змушений був лягти, через пів години болі набагато зменшились і хворий самостійно пішов додому. Наступного дня залишались малоінтенсивні болі в правому підребер’ї, температура до 37,60 С. При огляді живіт м’який, не болючий, за винятком правого підребер’я, де відмічається помірна болючість, напруження м’язів, позитивні симптоми Грекова-Ортнера, Ратнера-Вікера, слабо-позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Який ваш діагноз?

+ У хворого прикрита перфоративна виразка

-У хворого загострення виразкової хвороби шлунка

-У хворого напад печінкової коліки

-У хворого гострий холецистит

-У хворого хронічний рецидивуючий холецистит

 

Больной 20 лет жалуется на сильную боль в эпигастральной области, тошноту, рвоту. Боль появилась внезапно, два часа назад. Язык влажный. Живот умеренно вздут, при пальпации напряжен, болезненный в правой половине, больше в эпигастрии. Печеночная тупость отсутствует. Сформулируйте предварительный диагноз

+Перфоративная язва двенадцатиперстной кишки

-Обострение язвенной болезни

-Острый панкреатит.

-Острый перфоративный холецистит

-Острый перфоративный аппендицит

 

Больной 30 лет внезапно ощутил острую боль в животе, интенсивность боли нарастает, приняла разлитой характер. Бледен. Была однократная рвота. Периодически лечился по поводу атрофического гастрита. Живот напряжен. Печеночная тупость сохранена. При Рентгенографии живота патологических теней нет. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Перфоративная язва желудка

-Острый панкреатит

-Острый холецистит

-Тромбоз мезентериальных сосудов

-Перфорация опухоли желудка

 

Больной жалуется на сильную боль в животе. Положение больного вынужденное: на правом боку с приведенными бедрами к животу. Живот резко болезненный в эпигастрии, выражено защитное напряжение мышц брюшной стенки. Боль появилась час назад, натощак. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Перфоративная язва двенадцатиперстной кишки

-Острый панкреатит

-Обострение язвенной болезни

-Панкреонекроз

-Ущемление диафрагмальной грыжи.

 

Больная 30 лет перенесла острые гепатиты А и В. Доставлена в тяжелом состоянии. При поступлении рвота жидкой кровью и сгустками полным ртом. АД 80/40 мм рт. ст. Пульс 108 в мин. Принимает кортикостероиды. Живот увеличен, безболезненный. Изо рта “печеночный” запах. Определите наиболее вероятный источник кровотечения:

+ Варикозные вены пищевода и желудка.

-Острые язвы 12-перстной кишки.

-Разрыв слизистой кардиального отдела желудка

-Хроническая язва желудка.

-Легочное кровотечение.

 

 

 

 

 

 

У хворого 48 років діагностовано проривну виразку 12-палої кишки. З часу перфорації пройшло більше 2 годин. Ознак перитоніту немає. Який об’єм хірургічного втручання?

+ Висічення проривної виразки, пілоропластика, СПВ, дренування черевної порожнини.

-Висічення проривної виразки, стовбурова ваготомія.

-Висічення проривної виразки, пілоропластика.

-Ушивання проривної виразки.

-Ушивання проривної виразки, селективна ваготомія.

 

Хворого К., 38 років, доставлено в ургентному порядку через 6 годин від початку захворювання з клінікою перфоративної виразки. Під час лапаротомії виявлено, що виразка розміром 2х2,5 см, розташована на верхньозадній стінці залуковичного відділу дванадцятипалої кишки, має місце рубцьова деформація кишки. В черевній порожнині дифузний серозно-фібринозний перитоніт. В якому обсязі слід виконати операцію?

+Висічення виразки, ваготомія

-Зашивання перфоративного отвору

-Висічення виразки

-Резекція шлунка за Більрот ІІ

-Резекція шлунка за Більрот І

 

Доставлено хворого 45 років зі скаргами на загальну слабкість , запаморочення, дьогтьоподібний кал. Стан хворого середньої тяжкості. Шкіра бліда. Пульс 110 уд./хв, АТ-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Під час термінової гастроскопії виявлено поліп антрального відділу шлунка розміром 1,5х2,1 см на широкій основі. Верхівка поліпа активно кровоточить. Визначте тактику лікування?

+Ендоскопічний гемостаз, біопсія поліпа

-Ендоскопічна поліпектомія

-Ендоскопічна діатермокоагуляція поліпа

-Негайна операція в об’ємі резекції шлунка

-Лапаротомія, висічення поліпа

 

Доставлено хворого 45 років з гострою шлунковою кровотечею ІІ-ІІІ ступеня, що проявилася гематомезією. Із анамнезу відомо, що хворий 10 років тому переніс напад гострого деструктивного панкреатиту, після якого з часом з’явилась спленомегалія. При огляді хворого шкіра бліда, пульс 110 уд./хв, АТ-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Живіт дещо збільшений в розмірах, м’який, помірно болючий в лівому підребер’ї, де визначається великих розмірів селезінка. Печінка, підшлункова залоза не пальпуються. Перістальтика прискорена. Яка патологія спричинила кровотечу?

+Позапечінкова портальна гіпертензія

-Кровотеча із кісти підшлункової залози

-Гострі виразки шлунка

-Рак шлунка, ускладнений кровотечею

-Синдром Малорі-Вейса

 

Хворий М., 38 років, надійшов зі скаргами на слабість, запаморочення, нудоту, блювоту “кавовою гущею”. Протягом 3 років страждає виразковою хворобою дванадцятипалої кишки. Пульс 102 за хв, АТ 100/60 мм рт.ст. Клінічний аналіз крові: Нв 87 г/л, еритр. 2,9х1012, лейк 10,2х109. При терміновій ЕФГДС: на задній стінці ДПК виразковий дефект 1,2х0,8 см, прикритий пухким тромбом, з, під якого підтікає кров. Яка тактика лікування хворого?

+Термінове оперативне втручання

-Оперативне втручання після передопераційної підготовки

-Консервативне лікування

-Консервативне лікування, при його неефективності термінова операція

-Консервативне лікування, операція в плановому порядку

 

 

 

 

Хворий К., 43 років, надійшов зі скаргами на слабість, запаморочення, нудоту, блювоту “кавовою гущею”, мелену. У анамнезі періодичні нічні, “голодні” болі у верхній половині живота, нудота, печія. Пульс 110 за хв, АТ 90/60 мм рт. ст., Нв 78 г/л, еритр. 2,6х1012, лейк. 9,8х109. Ваш попередній діагноз?

+Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, гостра шлунково-кишкова кровотеча

-Виразкова хвороба шлунка, гостра шлунково-кишкова кровотеча

-Рак шлунку, гостра шлунково-кишкова кровотеча

-Геморагічний гастрит

-Синдром Малорі-Вейса

 

Хворий Л., 36 років, надійшов зі скаргами на слабість, запаморочення, нудоту, блювоту кров'ю. Занедужав раптово, після підняття ваги, раніше шлунок не турбував. Пульс 100 за хв, АТ 100/60 мм рт. ст, Нв 100 г/л, эритр. 3,0х1012/л. Ваш попередній діагноз?

+Синдром Малорі-Вейса, гостра шлункова кровотеча

-Виразка ДПК, гостра шлункова кровотеча

-Виразка шлунка, гостра шлункова кровотеча

-Рак шлунка, гостра шлункова кровотеча

-Геморагічний гастрит

 

Хворий, 28 років, оперується з приводу перфоративної виразки дванадцятипалої кишки через 3 години з моменту захворювання. Який обсяг оперативного втручання найбільш оптимальний у даному випадку?

+Висічення виразки, селективна проксимальна ваготомія

-Висічення виразки, селективна ваготомія

-Висічення виразки, стовбурова ваготомія

-Резекція шлунка

-Антрумектомія

 

У 24-річного мужчини після прийому значної кількості їжі і алкоголю появилась блювота спочатку їжею, потім кров”ю зі згустками. При фіброгастроскопії встановлено синдром Мелорі-Вайса. Вкажіть оптимальний метод лікування хворого:

+Кoнсервативна гемостатична терапія

-Використання зонду Блекмора

-Ваготомія

-Гастротомія і зашивання слизової оболонки

-Резекція шлунку

 

У хворого 54 років, який на протязі 10 років хворіє виразково. хворобою 12-палої кишки, піля прийому Їжі виникла гостра “кинжальна” біль в епігастрії. Хворий блідий, брадікардія, “доскоподібний живіт”, різко позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Яку патологію запідозрить лікар швидкої допомоги:

+Проривна виразка 12-палої кишки

-Тромбоз кишківника

-Гостра кишкова непрохідність

-Защемлена кила

-Гострий панкреатит

 

40-річний хворий поступив в приймальне відділення з симптомами шлункової кровотечі: чорний стілець, блювота типу “кофейної гущі”, блідий, кров”яний тиск 100/60 мм рт.ст., пульс 120 в хв. Який найбільш інформований метод встановлення причини кровотечі?

+Ургентна фіброгастродуоденоскопія

-УЗД

-Рентгенографія шлунку

-Лапароскопія

-Оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини

 

 

 

У мужчини 34 років раптово почалась сильна блювота, спочатку Їжею, а потім свіжою (червоною) кров”ю. Раніше ніяких шлункових скарг не заявляв. Напередодні був у гостях, де прийнв значну кількість їжі та алкоголю. Про яке захворювання слід думати?

+Синдром Мелорі-Вейса

-Варікозне розширення вен стравоходу

-Пілоростеноз

-Діафрагмальна кила

-Виразкова хвороба

 

Хворий, 42 років, з десятирічним виразковим анамнезом поступив у хірургічне відділення. Об'єктивно: блідий, вкритий холодним потом, АТ 70/40 мм рт.ст., пульс 110 уд./хв. слабого наповнення, діурез 20 мл/ год., Hb 80 г/л, еритроцити 2,1х1012/л. Орієнтовно дефіцит об'єму циркулюючої крові становить:

+30-40\%

-10-20\%

-20-30\%

-40-45\%

-більше 45\%

 

У хворого 36 років, водія за фахом, годину тому виник різкий біль в епігастральній ділянці. Диспептичних явищ не відмічає. РS – 56 уд. за хв. Язик сухий. Спостерігається блідність, пітливість. Положення вимушене. Живіт втягнутий з напруженням м’язів. Печінкова тупість не ивзначається. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Який найбільш імовірний діагноз?

+Перфоративна виразка

-Гострий гастрит

-Гострий холецистит

-Гостра кишкова непрохідність

-Гострий панкреатит

 

Хворий протягом останніх 6 місяців відмічає важкість в епігастральній ділянці. Не обстежувався. Напередодні ввечері зловживав горілкою. Ранком була блювота, а після фізичного навантаження через 30 хвилин запаморочення і гематемезіс великою кількістю. Про яку патологію слід думати в першу чергу?

+Синдром Мелорі-Вейса

-Хвороба Менетріє

-Виразка шлунка

-Перфоративна виразка

-Синдром Золлінгера-Еллісона

 

Хворий госпіталізований у клініку в ургентоному плані. Скаржився на болі в животі, які виникли гостро. В минулому страждав виразковою хворобою. При обстеженні виявлено подразнення очеревини. Був запідозрений прорив виразки. Яке обстеження дозволить підтвердити попередній діагноз?

+Оглядовий знімок черевної порожнини в вертикальному положенні хворого

-Оглядовий знімок черевної порожнини в горизонтальному положенні хворого

-Термографія черевної порожнини

-УЗД черевної порожнини

-Рентгенконтрастне обстеження шлунка і 12-палої кишки

 

Хворий 40 р. багато років страждає виразкою 12-палої кишки. В останні 2 дні біль в епігастрії став не таким інтенсивним, але з'явилась наростаюча слабкість, головокружіння. Сьогодні, піднявшись з ліжка, знепритомнів. Блідий. Пальпація в епігастрії болісна. Перитоніальні симптоми негативні. Яке ускладнення виразкової хвороби у хворого?

+ Кровотеча із виразки 12-палої кишки

-Стеноз воротаря шлунку

-Малігнізація виразки 12-палої кишки

-Пенетрація виразки в підшлункову залозу

-Перфорація виразки 12-палої кишки

 

Хворий 40 років страдає багато років виразкової хворобою 12-палої кишки. Два дні назад болі в животі утихли, але появилась слабкість, кружіння голови. В цей день після підняття з ліжка було запаморочення. Блідий. В епігастральної дільниці пальпація болюча. Яке ускладнення відмічається у хворого?

+ Кровотеча з виразки

-Стеноз воротаря шлунку

-Малігнізація виразки

-Прободіння виразки

-Пенетрація виразки

 

Під час операції з приводу перфоративної виразки дванадцятипалої кишки та загального перітониту, після її вшивання, з’ясувалося, що її просвіт звужено. Який оперативний прийом необхідно виконати?

+ Вшивання виразки по Опель-Полікарпову

-Ваготомія

-Гастроєнтеростомія

-Економна резекція шлунку

-Резекція шлунку з ваготомією

 

У хворого 40 років раптово з'явився різкий “кинджальний” біль у епігастрії. Шкіра обличчя бліда, покрита холодним потом. Т° - 37,4 °С, ЧСС – 80 хв-1, АТ 100/70 мм рт. ст. Положення на спині з приведеними до живота стегнами, дихання грудне, поверхневе, часте. Живіт утягнен, “як дошка”. Ro-логічно — вільний газ у черевній порожнині. Найбільше ймовірний діагноз:

+Перфорація виразки шлунка

-Гострий панкреатит

-Гострий холецистит

-Гострий апендицит

-Перітоніт

 

Хворий 42 років поступив в хірургічне відділення з скаргами на блювання кров”ю, кволість, втрата свідомості. З анамнезу відомо, що він 5 років тому знаходився на стаціонарному лікуванні в інфекційній лікарні з приводу вірусного гепатиту. Відмічае зловживання алкоголем. При фізикальному обстеженні стан хворого середньої важкості, пульс 105 уд. на хв., ритмічний А/Т – 90/60 мм рт.ст. Язик сухий, живіт вздутий, при пальпації виявляеться, що збільшена печінка, пальпація болісна, збільшена селезінка. При ректальному дослідженні – мелена. Маючи на підозрі шлункову кишкову кровотечу встановіть Ваші дії, як черевного хірурга.

+ екстрена ЕГДС

-Гемостатична консервативна терапія, нагляд у дінамиці

-Екстрена хірургія

-УЗД органів черевноі порожніни

-Промивання шлунка лідяною водою через товстий шлунковий зонд

 

В хірургічне відділення поступив хворий з гастродуоде-нальною кровотечею. Проведено консервативне лікування. Кровотеча припинилась, але через деякий час відновилась. При виразці що кровоточить та малому ступені операційного ризику рекомендовано?

+Резекція шлунку та виразки що кровоточить

-Клінодібне видалення виразки що кровоточить з СПВ

-Ушивання виразки що кровоточить з пилоропластикою та ставбуровою ваготомією

-Клінодібне видалення виразки що кровоточить з пілоропластикою та стовбуровою ваготомиєю

-Видалення виразки

 

Хворий 38 років, доставлений у приймальне відділення хірургічного стаціонару з клінічними ознаками скрізноі виразки 12-палоі кишки. Із анамнезу відомо, що він хворів і неодноразово лікувався з приводу виразкової хвороби 12-палоі кишки. 6 годин тому з”явились різкий кінжальний біль в надчревній ділянці, холодний піт. Доставлений каретою швидкоі допомоги. При вступі було зроблено оглядовий рентгенологічний знімок черевноі порожнини. Як ви вважаєте, що є достовірною рентгенологічною ознакою перфорації гастродуоденальної виразки?

+ наявність вільного газу в черевній порожнині

-Високе стояніє діафрагми

-Пневматизація кишковини

-“Чаши” Клойбера

-Збільшений газовий міхур шлунка

 

У хворого, страждаючого виразковою хворобою під час чергового загострення захворювання зник біль в надчеревній ділянці. У той же час хворий відмітив з”явлення рідкого чорного стулу. Як Ви вважаєте, зниження болю і з”явлення “мелени” при дуоденальній виразки характерно для

+Кровотечі

-Пенетрації в підшлункову залозу

-Малігнізації виразки

-Перфорації виразки

-Пілородуоденального стенозу

 

В клініку невідкладноі хірургії доставлений молодий чоловік з клінікою продірявленої виразки шлунку через 12 годин від початку продірявлення. Терміново взятий в операційну для предопераційної інфузійної терапії. Під час лапаротомії діагностован розливний гнійний перитоніт. Яка Ваша тактика? Операцією вибору при продірявленій виразки шлунка в умовах гнійного перитоніту є:

+ Ушивання перфорації, промивання і дренування черевної порожнини

-Резекція шлунку

-Висічення виразки зі стволовою ваготомією і пилоропластикою

-СПВ з ушиванням перфорації

-Справжня антрумектомія

 

Хворий Н., 58 років, поступив зі скаргами на чорний стул на протязі 4–5 діб, слабкість, запамороку. В анамнезі – виразкова хвороба 12-палої кишки на протязі 20 років з нечастими загостреннями. Останнє загострення було за тиждень до вступу до лікарні. Нв – 48 од. При терміновому ендоскопічному дослідженні виявлена хронічна виразка бульби 12-палої кишки в діаметрі 0,8 см, яка спричинила кровотечу. Оберіть вірну тактику.

+Через виражену анемію, що вказуе на кровотечу важкого ступеня, короткочасна, на протезі 24 годин, підготовка та термінова операція

-Консервативна, противиразкова, гемостатична терапія з наступною операціею через 5-8 діб ваготомією, прошиванням судини у виразки, пілоропластикою

-Через тривалий анамнез, важкий ступень крововтрати ваготомія з пілоропластикою та зшивання виразки

-Через тривалість кровотечі, виражену анемію, показана противиразкова гемостатична терапія з наступною плановою операцією.

-Консервативна терапія в умовах терапевтичного відделення

 

Хворий С., 37 років хворіє виразковою хворобою цибулини ДПК 10 років. 2 тижні чк сильно турбує голодній нічний біль. Печія. Вчора біль значно зменшився, з’явилась слабкість, головокружіння, темний кал. Яке обстеження потрібно виконати в першу чергу?

-Гастродуоденофіброскопія

-ЗАК

-Кал на скриту кров

-Рентген шлунку

-ЕКГ

 

Хворий 45 років поступив з різкими болями в верхній ділянці живота, блювання. Хворіє виразковою хворобою шлунка. Об-но: Стан хворого важкий. Р-s 130. А/Т 110/70. Перистальтика не прослуховується. Живіт піддутий, болючий на всьому протязі, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. R-чно: під правим куполом діафрагми виявлено вільний газ. Ваш діагноз:

+Перфоративна виразка шлунку.

-Гострий панкреатит.

-Гострий деструктивний холецистит.

-Внутрішньоочеревинна кровотеча..

-Карціноматоз черевної порожнини.

?

Назвіть три основні симптоми перфоративної виразки ?

+ Виразковий анамнез, раптовий “кинжальний” біль в епігастрії, дошкоподібний живіт

-Біль в живота, багаторазове блювання, здуття живота

-Біль в животі, який поступово наростає, затримка стільця, перитоніт

-Біль в животі, блідість шкіри та слизивих оболонок, зниження артеріального тиску

?

Вкажіть найінформативніший метод діагностики кровотечі із виразки шлунка ?

+ Фіброгастродуоденоскопія

-Рентгеноскопія шлунка

-Ультразвукове дослідження

-Лапароскопія

 

У випадку розвитки гострої кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу ефективним засобом гемостаза може виявитися введення:

+Пітуітрину

-Квамателу

-Нітрогліцерину

-Обзидану

-Еуфілліну

 

У хворого з виразковою хворобою у анамнезі виник раптово кинжальний біль у епігастрії, дошкоподібне напруження м’язів передньої черевної стінки, симптом Щоткіна-Блюмберга, позитивний симптом Спіжарського. Який діагностичний метод найбільш інформативний для уточнення діагнозу і вирішення тактики лікування?

+Оглядова рентгенографія живота у вертикальному положенні

-Фіброгастродуоденоскопія

-Діагностична лапаротомія

-Ультразвукове дослідження живота

-Загальний аналіз крові та сечі

 


Кишкова непрохідність

 

Хворий 42 років зі скаргами на різкий переймоподібний біль в животі, нудоту, блювоту, затримку випорожнення та газів. Хворіє 6 годин. В минулому - операція з приводу проривної виразки шлунку. Пульс 84 за 1 хв. Язик помірно вологий. Живіт помірно здутий з асиметрією за рахунок збільшення лівої половини. Визначається шум плескотіння. Перистальтичні шуми періодично підсилюються. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини тонкокишкові чаші Клойбера. Найбільш вирогідний діагноз?

+Спайкова непрохідність кишечника

-Обтураційна кишкова непрохідність /пухлинного генезу/

-Тромбоз мезентеріальних судин

-Неспецифічний виразковий коліт

-Заворот сигмоподібної кишки

 

Хворий скаржиться на переймоподібний біль в животі, було блювання. Біль жорстокий, поступово наростаючий. На 3-ю добу перистальтика зменшилась. Відмічається затримка газів і стула. Біль локалізований більше справа і внизу живота. Обличчя має переляканий вигляд. Температура тіла субфебрильна. Пульс 98 уд. за 1 хв., артеріальний тиск – 110/7о мм рт.ст. Простежується метеоризм – нерівномірний. При погладжуванні живота виникає перистальтика кишечника. Відмічається (вислуховується) „шум плеску”. Результати перкусії – тимпанічний звук. Зміни в крові – еритроцити 3,5х10 12/л , лейкоцитоз – 10,0х109/л. На шкірі рубець після операції. Найбільш імовірний діагноз?

+ Гостра кишкова непрохідність.

-Гострий апендицит.

-Гострий панкреатит.

-Тромбоз мезентеріальних судин.

-Гострий холецистит

 

У хворого, оперованого з приводу гангренозного апендициту, місцевого перитоніту апендикулярної етіології на 3-й день розвинулась клінічна симптоматика гострої кишкової непрохідності. Під час релапаротомії виявлено злуковий процес в правій клубовій ділянці, одна із злук послужила причиною непрохідності. Злуки роз’єднано без пошкодження кишки. Який найбільш надійний метод попередити нове утворення злук.

+ Стимуляція перистальтики кишечника з другого дня після операції.

-Старанне промивання черевної порожнини розчином фурациліну 1:5000.

-Введення в черевну порожнину сухих антибіотиків.

-Інтубація тонкого кишечника.

-Резекція втягнутої в злуковий процес кишки.

 

У хворого 19 років з’явились переймоподібні болі в животі, блювота, затримка стільця та газів. При оглядовій рентгенографії органів черевної порожнини виявлено “чаші Клойберга”. Про яке гостре захворювання органів черевної порожнини може йти мова?

+Про кишкову непрохідність

-Про метеоризм

-Про погану підготовку хворого до обстеження

-Про ентероколіт

-Про глистну інвазію

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час операції з приводу гострої сполукової кишкової непрохідності виявлено, що привідна петля розтягнута, стінка її набрякла на всьому протязі, набряк поширюється на брижу. В просвіті кишки секвестровано від 2 до 3 літрів рідини. В черевній порожнині міститься близько 500 мл серозно-геморагічного ексудату. В чому полягає профілактика синдрому ентеральної недостатності?

+Деконтамінації кишечнику, кишковому лаважі та декомпресії кишечнику

-Назогастроінтестінальній інтубації

-Дренуванні черевної порожнини

-Екстракорпоральній детоксикації

-Форсованому діурезі, антибактеріальній терапії

 

Хворий, 76 років, при надходженні в клініку скаржиться на нудоту, здуття живота, утруднення відходження газів. Стула не було на протязі 2 діб. При огляді хворого в пупочній області має місце грижа, досить великих розмірів, безболісна, в черевну порожнину не вправляється. Симптом “кашльового поштовху” позитивний. При ректальному обстеженні визначаються калові камінці. Яка патологія розвинулась у хворого?

+Копростаз

-Інвагінація кишечника

-Заворот сигмовидної кишки

-Защемлена грижа

-Сполукова кишкова непрохідність

 

Хвору 56 років доставлено в хірургічне відділення зі скаргами на інтенсивні болі в животі, багаторазову блювоту кишковим вмістом, що не приносить полегшення. Захворіла 2 години тому, після надмірного прийняття їжи. Хвора збуджена, шкіряні покрови бліді, акроцианоз, пульс 120 уд., слабкого наповнення, АТ -90\60 мм рт.ст. Живіт помірно здутий у надчерев’ї, в нижніх відділах запалий. При пальпації черевна стінка м’яка, болюча в епігастрії. При перкусії відмічається високий тимпаніт у мезогастрії, перістальтика посилена. При рентгеноскопії роздуті петлі кишечника. Яке захворювання виникло у хворої?

+Заворот тонкої кишки

-Гострий панкреатит

-Тромбоз мезентеріальних судин

-Перфорація виразки шлунка

-Інвагінація кишечнику

 

Хвора О., 23 років, госпіталізована зі скаргами на нудоту, блювоту, переймоподібні болі в правій половині живота. В анамнезі апендектомія. Пульс 96 за хв, АТ 110/70 мм рт. ст. Живіт роздутий, асіметричний за рахунок випинання в правій половині, де визначається симптом плескоту. Перистальтика кишок посилена. Симптоми подразнення очеревини не виявляються. Ректально: тонус сфинктера знижений, ампула розширена. Визначте попередній діагноз?

+Гостра сполукова кишкова непрохідність

-Гостра обтураційна непрохідність

-Гострий панкреатит

-Гострий аднексит

-Харчове отруєння

 

Хворий М. 40 років два роки тому переніс апендектомію. 4 години тому, після вечері почалися наростаючі переймисті болі в животі, до них приєдналось вздуття живота, гази не відходять. При огляді: стан середньої важкості, стогне, змінює положення тіла. Язик сухий. Пульс 112 за хв. Живіт роздутий, м”який, болючий. При ректальному дослідженні: пряма кишка пуста, стінки її м”які, не болючі. Рентгенологічно: множинні чаші Клойбера, тонка кишка пуста, роздуте газами. Діагноз?

+Злукова кишкова непрохідність

-Панкреатит

-Перитоніт

-Перфоративна виразка

-Гострий холецистит

 

Хворий 50 років скаржиться на гострий біль в епігастральній ділянці, часту блювоту, що не приносить полегшення, різку загальну слабість. При поступленні відмічаеться різка блідість шкірних покровів, язик сухій. Пульс 110 уд. В 1 хв. Слабкого наповнення, АТ 80/40 мм. рт.ст. Живіт запавший, при пальпації м+який, помірно болючий в епігастрії, симптомів подразнення очеревини немає. При оглядовій рентгенографії є поодинока чаша Клойбера зліва. Хворіє на протязі доби. Про яку патологію слід думати?

+Висока кишкова непрохідність

-Гострий панкреатит

-Проривна виразка 12-палої кишки

-Гострий холецистит

-Харчове отруення

 

Дівчинка 3-х місяців напротязі 12 годин періодично стає беспокійною, плаче, корчиться. Між тими приступами лежить спокійно. Декілька раз була блювота. Стілець слиз з кров”ю /малинове желе/. Живіт при пальпації м”який, справа по ходу висхідної кишки пальпується досить болючий утвір еластичної консистенції. Про яку патологію слід думати?

+Інвагинація

-Дизентерія

-Гострий апендицит

-Спастична непрохідність

-Внутрішне защемлення

 

Жінка 45 років, яка в минулому перенесла екстирпацію матки, поступає в приймальний відділ з болями в животі, блювотою. При оглядовій рентгенографії живота виявлено ознаки тонкокишкової непрохідності. Найбільш ймовірна причина обструкції:

+Злукова хвороба

-Карцинома товстої кишки

-Рак тонкої кишки

-Защемлена пахова грижа

-Дивертикуліт

 

Жінка 65 років, яка оперована рік тому з приводу гострого апендициту, поступає в приймальне відділення зі скаргами на приступоподібні болі і здуття живота. На протязі добіи не відходили гази і не було стільця. При оглядовій рентгенографії живота виявлено здуті петлі тонкої кишки і чаші Клойбера. Ваш діагноз?

+Злуково-тонкокишкова непрохідність

-Ішемія внаслідок тромбозу верхньої брижовох артерії

-Перфоративна виразка 12-палої кишки

-Гострий панкреатит

-Інвагінація здухвинної кишки в сліпу

 

Зі слів матері у 6-місячної дитини після першого догодовування овочевим пюре появився неспокій, плач, повторна блювота. Стан середньої важкості. Живіт м'який, чутливий в правій клубовій ділянці. При ректальному дослідженні злегка кров'янистий слиз. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

+Інвагінація

-Кишкова інфекція

-Диспепсія

-Шлунково-кишкова кровотеча

-Поліпоз кишечника

 

Дитина, 9 місяців, доставлена в ургентну клініку через 12 годин від моменту захворювання. З анамнезу відомо, що захворіла раптово, спочатку з‘явилася блювота їжею, потім кишковим вмістом. Дитина знаходиться на штучному годуванні, хворіла на диспепсію. При огляді: стан дитини середньої важкості, вона неспокійна, плаче, підчас огляду була повторна блювота кишковим вмістом. Живіт здутий, при пальпації в правій здухвинній ділянці визначається болюче потовщення, тістуватої консистенції, рухоме. Аускультативно – перистальтика посилена. При пальцевому дослідженні прямої кишки – остання вільна від калових мас, на рукавичці є кров. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

+Інвагінація.

-Пухлина тонкого кишечника

-Заворот кишечника.

-Ентероколіт.

-Апендикулярний інфільтрат.

 

Машиною швидкої допомоги в ЦРЛ доставлений хворий 65 років з підозрою на гостру кишкову непрохідність. Який метод дослідження є найбільш цінним для підтвердження діагнозу гострої кишкової непрохідності?

+ Оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини

-Фіброгастроскопія

-Загальний аналіз крові

-Ангіографія

-Рентгеноскопія шлунка

 

При гостій кишковій непрохідності дегедратація організму відбувається переважно за рахунок

+ Секвестрації в третій простір

-Збільшення діурезу

-Блювоти

-Випаровування з поверхні шкіри та при диханні

-Втрат рідини з міжклітинного простору

 

Хвора 56 років, страждае на жовчнокам’яну хїворобу, поступила на 3-й день від початку загострення хвороби. Проведення комплексноі терапіі не призвело до покращення стану хвороі. По мірі спостереження відмічено значне здуття черева, перемістий характер болю, повторна блювота з домішками жовчі. При рентгенографії черевної порожнини пневматоз тонкоі кишки, аерохолія. Ваш діагноз?

+ жовчнокам”яна кишкова непрохідність

-Гострий гнійний холангіт

-Дінамічна непрохідність тенесі

-Гострий деструктивній холецісто-панкреатит

-Гострий перфоративний холецистіт, ускладненний перітонітом.

 

Хвора 68 р. скаржиться на переймободібний біль у животі, нестримну блювоту. Хворіє 8 год. без видимої причини. В анамнезі холецистектомія. Язик сухий. Живіт асиметричний, визначається видима перистальтика. Пальпаторно – м’який, болючий у верхній половині. Симптоми подразнення очеревини негативні. Перистальтика підсилена, дзвінка. Який найбільш ймовірний діагноз?

+Гостра злукова тонкокишкова непрохідність

-Постхолецистектомічний синдром

-Гострий холангіт

-Гострий панкреатит

-Гостра обтураційна товстокишкова непрохідність

 

 

 

 

 

 

 

Під час операції з приводу гострої кишкової непрохідності у хворого 63 р. виявлено, що причиною її є пухлина сигмоподібної кишки. Оральна частина ободової кишки роздута, переповнена вмістом. Тонка кишки майже не змінена. Лімфатичні вузли у брижі ободової кишки не визначаються. Метастази у печінці не визначаються. Оберіть метод операції.

+Операція Гартмана

-Лівобічна геміколонектомія

-Тотальна колектомія

-Обхідна ілеоректостомія

-Трансверзостомія

 

Хворий Ш. 65 років поступив в клініку через добу від початку захворювання зі скаргами на схваткоподібні болі в животі, блювання. Стан середній. Р-s. 92. А/Т 120/70. Живіт піддутий, м’який. В правій здухвинній ділянці пальпується болючий утвір м'яко-еластичної консистенції. Аускультативно [ посилена перистальтика. Перкуторно [ тимпаніт. Рентгенологічно [ чаші Клойбера. Ваш попередній діагноз?

+Тонко-товстокишкова інвагінація

-Злукова хвороба. Злукова кишкова непрохідність

-Заворот тонкої кишки

-Обтураційна кишкова непрохідність

-Паралітична кишкова непрохідність

 

Хворий Ш. 47 років поступив в клініку з схваткоподібними болями в животі, блюванням через добу після початку захворювання. Два роки тому переніс апендектомію. Стан середньої важкості. P-s 92 в 1 хв. АТ 120/70 мм рт. ст. Живіт правильної форми, піддутий, м'який. Аускультативно [ посилена перистальтика. Перкуторно [ тимпаніт. Pентгенологічно [чаші Клойбера. Ваш попередній діагноз.

+Злукова хвороба. Злукова кишкова непрохідність.

-Тонко-товстокишкова інвагінація.

-Заворот тонкої кишки.

-Обтураційна товстокишкова непохідність.

-Паралітична товстокишкова непохідність.

Хворий 65 років скаржиться на сильний переймоподібний біль в животі, нудоту, багаторазову блювоту. Хворіє протягом доби, коли з’явились вище названі симптоми. Обєктивно: шкіра і склери звичайного кольору, язик сухий з білими нашаруваннями. Пульс – 92 удара в одну хвилину. А/Т – 150/80 мм рт.ст.. Живіт симетричний, рівномірно вздутий, при пальпації болючий в епігастральній та мезогастральній ділянках, визначаються позитивні симптоми Валя, “шума плеска”. При обзорній рентгенографії органів живота відмічається позитивний посимптом “чаши Клойбера”. Фізіологічні оправлення: стілець був дві доби тому, сечовиділення – безболісне, нечасте. Який діагноз Ви поставите хворому?

+Гостра кишкова непрохідність

-Гострий панкреатит

-Гострий перитоніт

-Перфоративна виразка двенадцятипалої кишки.

 

Хворій 57 років, яка поступила в хірургічне відділення по швидкій допомозі встановлений попередній діагноз: Гостра кишкова непрохідність. Гострий панкреатит? Які найбільш інформативні допоміжні методи обстеження хворій з метою верифікації діагнозу Ви призначите?

+Оглядова рентгенографія живота

-Біохімічний аналіз крові

-Загальний аналіз крові та сечі

-ФГДС

-УЗД органів черевної порожнини

 

 

 

 

З метою попередження послідуючих смертельних ускладнень оберіть правильну тактику у початковій стадії обтураційної кишкової непрохідності:

+Хірургічне лікування, якщо консервативні міроприємства виявились не ефективними

-Тільки консервативне лікування

-Екстрена операція

-Планова операція

-Назогастральна інтубація

 

Гостре розширення шлунку клінічно нагадує

+Високу кишкову непрохідність

-Перфоративну виразку шлунку

-Гострий холецистит

-Низьку кишкову непрохідність

-Гостру кровотечу

 


Перитоніт

 

У хворої 40 років на 8 день від початку захворювання різко посилився біль внизу живота. Температура набула гектичного характеру, пульс 106 уд. за хв. Язик сухий. В правій здухвинній ділянці при пальпації в зоні інфільтрату визначається різкий біль та позитивні симптоми подразнення очеревини. При ректальному обстеженні болючості, нависання передньої стінки кишки не виявлено. Яке ускладнення виникло у хворої?

+Нагноєння апендикулярного інфільтрату

-Пілефлебіт

-Правобічний аднексит

-Дифузний перитоніт

-Тіфліт

 

Оперовано хворого 52 років з приводу гострого гангренозного апендициту, місцевого перитоніту. Виконано апендектомію, дренування черевної порожнини. На 5 день після операції стан хворого погіршився, з’явились озноб, різке підвищення температури, іктеричність склер, пульс 120 уд. за хв, АТ-110/70 мм рт. ст. Живіт здутий, при пальпації біль в правій половині живота, збільшення в розмірах печінки та її болючість. Виділень із черевної порожнини не має. Лейкоцити крові - 22,4х109/л, еритроцитів-2,7х1012/л. Яке ускладнення виникло у хворого?

+Пілефлебіт

-Підпечінковий абсцес

-Післяопераційний перитоніт

-Тіфліт

Гостра кишкова непрохідність

 

У хворого 22 років, оперованого 16 годин тому назад з приводу гострого апендициту, появилась слабкість, головокружіння. Хворий блідий, пульс 110 уд.за хв. Живіт м”який, болючий в ділянці операційної рани. В пологих місцях живота визначається вкорочення перкуторного звуку. Яке ускладнення ви запідозрюєте?

+Внутрішня кровотеча

-Перитоніт

-Абсцес

-Кишкова непрохідність

-Кишкова нориця

 

Хворий 57 років прооперований з приводу вторинно-гангренозного апендициту. Проте стан хворого після операції погіршився. На наступний день відмічено виражений метеоризм, болі в животі, підвищення температури до 39 град.С. Симптоми подразнення очеревини не виражені. Не дивлячись на масивну антибіотикотерапію, стан прогресивно погіршувався, приєдналася жовтяниця. Про яке ускладнення слід думати?

+Пілефлебіт

-Піддіафрагмальний абсцес

-Гангренозній холецистит

-Розлитий перитоніт

-Тазовий абсцес

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хвора С, 35 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділі з приводу апендикулярного інфільтрату. На 8-у добу від початку захворювання відмічається посилення болю в правій здухвинній ділянці. Температура тіла набула гектичного характеру. Пульс 110 за хв.. Язик вологий. Живіт приймає участь у диханні, не болючий за виключенням правої здухвинної ділянки, де визначається різка болючість та позитивні симптоми Роздольського і Щоткіна-Блюмберга. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

+Апендикулярний абсцес.

-Розлитий перитоніт.

-Правобічний пієлонефрит.

-Пілефлебіт.

-Гострий гангренозний апендицит.

 

У хворого С. 27 років після апендектомії з приводу гангренозного апендициту та дренування черевної порожнини на шостий день пов”язка сильно промокла кишковим вмістом з неприємним каловим запахом. Живіт м”який, при пальпації не болючий, гази відходять. Про яке ускладнення слід думати?

+Товстокишкова калова нориця

-Абсцес здухвинної ділянки

-Ограничений перитоніт

-Кишкова непрохідність

-Панкреатит

 

Хворий 64 років поступив з клінічною картиною гострого калькульозного холециститу. На другу добу від моменту вступу на фоні консервативної терапії виникла гостра біль у правому підребер’ї, стан тяжкий, блідість, тахікардія. Відмічається напруженність м”язів животу та перитоніальні явища у всіх відділах. Про яке ускладнення слід думати?

+ Прободіння жовчного міхура, перитоніт

-Гострий руйнуючий панкреатит

-Підпечінковий абсцес

-Жовчнокам’яна непрохідність кишковин

-Тромбоз мезентеріальних судин

?

Хворий 44 років скаржиться на інтенсивний оперізуючий біль у верхній половині живота, нудоту, багаторазове блювання. Захворювання пов’язує із вживанням алкоголю і жирної їжі. Стан важкий. Пульс 106 за 1 мин. АТ - 100/60 мм.рт.ст. Живіт роздутий, болючий в епігастрії і лівому підребір’ї. Симптом Блюмберга-Щоткіна сумнівний. Позитивні симптоми Мейо-Робсона, Воскресенського. Який імовірний попередній діагноз?

+Гострий панкреатит.

-Гострий холецистит.

-Гостра кишкова непрохідність.

-Тромбоз мезентеріальних судин.

-Гострий перитоніт.

 

Хворий 70 років доставлений в хірургічне відділення з скаргами на біль в животі, блювоту, підвищення температури тіла. Хворіє 3 добу. Об’єктивно – важкий загальний стан, шкіра і слизові оболонки жовті, пульс 100 в одну хвилину, живіт не приймає участі в диханні, при пальпації напружений і болючий по проекції усіх відділів, але більш всього в правому підребр’ї, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга на усьому протязі. На УЗД – збільшений жовчний міжур з конкрементами, діагноз деструктивний холецистит, перитоніт. Лікувальна тактика?

+ Лапаротомія з видаленням жовчного міхура і дренуванням черевної порожнини

-Лапароскопічна холецистектомія

-Ендоскопічна папілосфінктеротомія

-Лапароцентез

-Консертавативне лікування

 

Хворий знаходиться на лікуванні у інфекційному відділенні з приводу черевного тифу. Хворого турбують різкі болі в животі, черевна стінка слабо приймає участь в акті дихання. Поизитивний симптом Щьоткина-Блюмберга. При оглядовій рентгенографії черевної порожнини визначається вільний газ під обома куполами діафрагми. Чим зумовлена клініка перитоніту?

+Перфорацією виразки кишечника

-Гангренозно-перфоративним холециститом

-Гангренозно-перфоративним апендицитом

-Спонтанною перфорацією виразки товстої кишки

-Перфорацією гастродуоденальної виразки

 

Хворий протягом декількох років страждає на туберкульоз легень. Доставлен в клініку зі скаргами на різкий біль в животі. Виставлений діагноз - перитоніт. Під час операції виявлені множинні лімфатичні вузли в чепці, брижі тонкої кишки, серозний перитонеальній ексудат, пухлиноподібне новоутворення, що стискає тонку кишку з боку брижі. Сформулюйте попередній діагноз.

+Туберкульоз лімфатичних вузлів

-Пухлина тонкої кишки

-Кіста брижі

-Рак кишечника з розпадом

-Інвагінація кишечника

 

Хвора страждає на ІХС, атеросклеротичний кардіосклероз, перенесла 2 інфаркта міокарда. При госпіталізації скарги на сильні болі в животі, більше в епігастральній зоні. Виставлений діагноз перитоніту. Хвора оперована. Під втручання патології в черевній порожнині не виявлено. Яке обстеження потрібно було обовязково зробити до операції?

+ЕКГ

-УЗД

-ФГДС

-рентгенографію черевної порожнини

-дослідження крові на цукор

 

У хворої раптово виник біль в нижній половині живота, більше зправа, ірадіює в пряму кишку. В анамнезі - тривалий час хворіє на хронічний коліт і двобічним запаленням придатків матки. Температура тіла 38,6. Живіт здутий. При пальпації болючий в нижній відділах, більше зправа. Тут же суттєве напруження мязів черевної стінки. С-ми подражнення очеревини позитивні в нижніх відділах. При найменшому порусі або намаганні прийняти вертикальне положення - різкий біль. Ваш попередній діагноз?

+Пельвиоперитоніт

-Гострий апендицит

-Камінь правого сечовода

-Порушена позаматкова вагітність

-Загострення хронічного коліту

 

Під час операції у зв'язку з підозрою на гострий апендицит в черевній порожнині виявлено 800 мл прозорої серозної рідини з сироподібними включенями. Храпакоподібний відросток змінений, дивертикул Мекеля не виявлений. В брижі тонкої кишки - велика кількість звеличиних лімфовузлів. На очеревині кишечника та черевної стінки - велика кількість білуватих вузликів. Ваш попередній діагно?

+Туберкульозний перитоніт

-Актиномікоз черевної поржнини

-Мезаденіт

-Гострий панкреатит

-Гінекологічний перитоніт

 

Жінка госпіталізована до гінекологічного відділення зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури до 39,5 град. Об'єктивно: ЧСС 108 /хв., АТ 120/80 мм рт. ст., живіт помірно піддутий, різко болючий в гіпогастральній зоні. С-м Щьоткина-Блюмберга позитивний в гіпогастральній зоні. При бімануальному дослідженні не вдається визначити Матку та придатки через напруження передньої черевної стінки. Заднє склепіння піхви нависає, різко болюче. Попередній діагноз?

+Пельвиоперитоніт

-Гострий аднексит

-Апоплексія яєчника

-Гострий ендометрит

-Позаматкова вагітність

 

В приймальне відділення доставлений хлопчик 2,5 років. Батьки відмічають, що останні 24 години дитина стала плаксивою, вялою, напередодні нічь погано спав, була дворазова блювота, вранці рідкий стілець. При огляді стан тяжкий, температура 39,8 град, тахи-кардия, ребенок лежит на правом боку с подведенными до живота ногами. При пальпації живота виявлено напруження мязів и болісність в правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми подразнення очеревини.

Ваш попередній діагноз:

-первичнний перитоніт.

-Гостра кишкова непрохідність.

-Гостра кишкова інфекція .

+Гострий аппендицит.

-Гострий мезаденіт.

 

Хвора скаржиться на схваткоподібні болі в животі, блювоту, затримку стільця та газів. Хвора беспокійна, крутиться від болі. Живіт піддут, при пальпації різко болісній во всіх відділах. Перитониальні симптоми сумнівні, перистальтика кишківника звінка, окремими волнами. Ректально - ампула прямої кишки пуста. В прошлому перенесла аппендєктомію.

Ваш попередній діагноз:

-Гострий аппендицит

-Перфоративна гастродуоденальна виразка

-Гострий панкреатит

+Гостра непрохідність кишківника

-Пельвіоперитоніт

 

Хворий скаржиться на постійні болі в животі. Живіт різко піддут, в черевній порожнині виявлено вільну рідину. Язик сухий, обкладений коричневим нальотом. Періодична поява калової блювоти. АТ 90/60 мм рт. ст., пульс частий, слабкий, гази не відходять, стула не було на протязі 3 діб. Виявлені позитивні симптоми подразнення очеревини. Перистальтику не можна вислухати. Акроцианоз. В прошлом переніс холецистэктомію.

Ваш попередній діагноз:

+Гостра кишкова непрохідність

-Гострий панкреатит

-Гострий аппендицит, перитоніт

-Цирроз печінки, асцит

-Тромбоз мезентеріальних судин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хворий три доби тому назад оперований з приводу гострого гангренозного перфоративного аппендициту, розлитого фібринозно-гнійного перитоніту. При огляді: пульс - 104 за хв задовільного наповнення. АТ 110/60 мм рт ст. Живіт помірно піддут, симметричний. При пальпації мякий, болісний на всьому протязі. Симптоми подразнення очеревини сумнівні. Перистальтика кишківника окремими волнами. Сечовиділення не порушено. Гази не відходят.

Ваш попередній діагноз:

-Ішемічний абдомінальний синдром

-Перитоніт

-Внутрішньочеревна кровотеча

+Динамічна кишкова непрохідність

-Злукова кишкова непрохідність

 

Хворий скаржиться на разлитий біль у животі, піддутий живіт, тошноту, периодичну блювоту. Захворів три дні тому назад, коли виникла інтенсивна біль в эпігастрії та правому підребірї. Потім біль затихла, но зявилась тошнота та вздуття животу. З анамнезу відомо, що на протязі 10 років хворіє на жовчокамяну хворобу. Язик сухий, живіт рівномірно піддут, при пальпації болісний на всьому протязі. На оглядовій рентгенографії черевної порожнини наявні роздуті петлі кишківника, що містять газ та рідину.

Сформулюйте попередній діагноз:

-Гострий панкреатит

-Гостра паралітична непрохідність кишківника

-Гострий перитоніт, гострий холецистіт

+Гостра обтураційна непрохідність кишківника

-Гострий холецистопанкреатит

 

Жінка госпіталізована у гінекологічне відділення зі скаргами на болі внизу живота, підвишення температури тіла до 39,5 град. Объєктивно: ЧСС 108 уд./хв., АТ 120/80 мм рт.ст. Живіт помірно піддут, різко болючий в гіпогастральній ділянці. Симптом Щеткіна позитивний в гіпогастральній ділянці. Піхвове дослідження: матка та додатки не пальпуються у зв’язку з напруженням передньої черевної стінки, задній свод піхви нависає, різко болючий.

Ваш попередній діагноз:

-Гострий аднексит

-Позаматкова вагітність

-Апоплексія яїчника

-Гострий эндометрит

+Пельвіоперитоніт

 

Хворий госпіталізований до хірургічного відділення з болями невідомої этіології. Для уточнення діагнозу прийнята діагностична лапароскопія, за якої в черевній порожнині виявлено до 1000 мл геморрагічного випоту. Випіт був аспірований, відмічений набряк сальникової сумки та просочення її геморрагічною рідиною.

Сформулюйте попередній діагноз:

+Гострий гемморагічний пакнкреатит

-Гострий жировий панкреатит.

-Гострий змішанийе панкреатит.

-Прогресивний панкреатит.

-Абортивний панкреатит

 

 

 

 

 

 

 

 

За час лапаротомії, яка була проведена з приводу перитоніту, обнаружены множественные очаги стеатонекроза на брюшной стенке, в круглой связке печени, в предбрюшинной клетчатке и в толще боль-шого и малого сальников.

Ваш попередній діагноз:

+Жировий панкреонекроз.

-Геморрагічний панкреатит.

-Геморрагічний панкреонекроз.

-Гнійний панкреатит.

-Гострий панкреатит, ускладнений перебіг.

 

У хворого різкі болі у верхній половині живота, які зявилися на фоні повного благополуччя, язик вологий. Пульс 87 уд. За хв. Живіт різко напружений, позитивний симптом Щеткіна-Блюмберга во всіх відділах. Симптом Спижарского позитивний. При рентгендослідженні: вільний газ під куполом діафрагми.

Ваш попередній діагноз:

+Перфоративна гастродуоденальна виразка, перитоніт.

-Гострий холецистіт з перфорацією жовчного міхура, перитоніт.

-Гострий панкреатит, паралітична кишкова непрохідність.

-Перфорація полого органу інородним тілом, перитоніт.

-Гострий перфоративний аппендицит, перитоніт.

 

Хворий доставлений з клінікою розлитого перитоніту. В ургентному порядку проведена лапаротомія, за час якої діагностований разлитий перитоніт у зв’язку з перфорацією дивертикула середньої третини сигмовидної кишки.

Хворому показано:

-Санація та дренування черевної порожнини.

-Ушивання перфорації черевної порожнини.

-Резекція ураженої ділянки з анастомозом.

-Наложення обхідного анастомозу.

+Операція типу Гартмана

 


Грижа

 

Хворий 70 років, рік тому назад, помітив в обох пахвинних ділянках випинання розміром 5х5 см., які зникають в горизонтальному положенні. Сім'яні мотузочки розташовані зовнішньо від випинань. Зовнішні пахові кільця круглі діаметром 1,5 см. Ваш діагноз.

+Двобічні прямі пахові грижі.

-Двобічні косі пахові грижі

-Двобічний пахових лімфаденіт.

-Двобічні ліпоми пахових ділянок.

-Метастази пухлини черевної порожнини, або заочеревинного простору.

 

Хворий 32 років скаржиться на болюче утворення в паховій ділянці, яке появилося після підняття важкого предмету. До цього вихід внутрішніх органів черевної

порожнини в правій пахвинній ділянці у хворого можна було вправити в живіт. Майже 6 років хворіє паховою грижею. Утворення в паховій ділянці болюче, напружене, нерухоме. Місцево підвищення температури в ділянці утворення. Було одноразове блювання. Біль після пальпації посилюеться. Температура тіла підвищена – 37,80 С. Загальний стан з часом погіршується.Найбільш імовірний діагноз?

+ Пахова защемлена грижа.

-Пахвинний гострий лімфаденіт.

-Гострий тромбофлебіт великої підшкірної вени.

-Гостра флегмона пахвинної ділянки.

-Ліпома пахової ділянки

 

Під час грижосічення у пацієнта 12 років виявили знаходження яєчка у грижовому мішку. Яка грижа у хворого?

+ У хворого вродженна коса пахвинна грижа

-У хворого набута коса пахвинна грижа

-У хворого пряма пахвинна грижа

-У хворого стегнова грижа

-У хворого затульна грижа

 

У хворого 35 років правобічна пахвинна грижа, яка періодично опускається в мошонку. При обстеженні виявлено розширення зовнішнього пахвинного кільця, грижа розташована лате-рально у відношенні елементів сім’яного канатика. Який спосіб пластики буде оптимальним?

+ По Жирару-Спасокукоцькому зі швами Кімбаровського

-По Жирару-Спасокукоцькому

-По Мартинову

-По Бассіні

-По Постемпському

 

Хвора 60 років, звернулася зі скаргами на наявність випинання в правій пахвинній області, яке виникло 6 місяців тому, після інтенсивного фізичного напруження, за остан-ній час випинання збільшилося в розмірах. С-м кашлевого поштовху позитивний. Декілька разів виникало защемлення, яке ліквідувала сама вправленням. Діагностована пахвинна грижа. Яке лікування показано хворій?

+ Оперативне втручання в плановому порядку

-Динамічний нагляд в хірургічному відділенні

-Ургентне оперативне втручання

-Динамічний нагляд у хірурга за місцем проживання

-Оперативне втручання не показане

 

 

 

 

 

 

Больного беспокоит боль в области грыжевого выпячивания в области пупка. Грыжевое выпячивание до 6 см в диаметре, в брюшную полость при легкой пальпации не вправляется, болезненное, кожа над ним не изменена, симптом кашлевого толчка положительный, определяется край грыжевых ворот.

+ Невправимая пупочная грыжа

-Ущемленная пупочная грыжа

-Предбрюшинная липома

-Киста урахуса

-Вправимая пупочная грыжа

 

Больного на протяжении трех часов беспокоит боль внизу живота с частыми позывами к мочеиспусканию. В правой паховой области выше пупартовой связки имеется грыжевое выпячивание до 4 см в диаметре, плотное, болезненное. Боль нарастает непрерывно. Появилась после подъема тяжести. Оба яичка в мошонке. Пальпация правого яичка болезненная. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Ущемленная паховая грыжа справа.

-Невправимая пахово-мошоночная грыжа

-Скользящая грыжа мочевого пузыря

-Травматический орхит, паховый лимфаденит справа.

-Невправимая паховая грыжа справа.

 

Призывник жалуется на наличие патологического образования, появляющегося в правой паховой области при физической нагрузке и при натуживании. Образование округлой формы, диаметром около 3,5 см, при пальпации мягко-эластической консистенции, располагается у медиальной части пупартовой связки. Образование расположено кнутри от семенного канатика. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Правосторонняя прямая паховая грыжа

-Правосторонняя косая паховая грыжа.

-Правосторонняя бедренная грыжа.

-Варикозное расширение вен семенного канатика.

-Киста семенного канатика.

 

Больная жалуется на наличие опухолевидного образования в области пупка, периодические боли в нем при нагрузках. Оперирована в прошлом – лапароскопическая холецистэктомия. Ниже пупка имеется опухолевидное образование до 4 см в диаметре, эластической консистенции, безболезненное в момент осмотра. В брюшной стенке ниже пупка на 1 см округлый дефект кольцевидной формы до 3 см в диаметре. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Вправимая послеоперационная околопупочная грыжа.

-Невправимая послеоперационная пупочная грыжа.

-Параумбиликальная невправимая грыжа

-Грыжа белой линии живота

-Диастаз прямых мышц живота

 

Больной ранее произведена лапароскопическая холецистэктомия. Больная с ожирением Ш степени. В области околопупочного операционного рубца появилось болезненное выпячивание, размерами 6х11 см, мягко-эластической консистенции, увеличивающееся при натуживании и кашле. В положении лежа образование исчезает. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Послеоперационная вентральная грыжа

-Опухоль брюшной полости

-Диастаз прямых мышц живота

-Предбрюшинная липома

-Вправимая пупочная грыжа.

 

 

 

 

 

У хворого 28 років наявна правобічна коса пахова грижа, виявлена 1,5 року назад. Серед можливих ускладнень дуже небезпечне защемлення грижі. Як найбільш ефективно попередити таке ускладнення?

+ Зробити герніотомію з пластикою пахового каналу.

-Зробити герніотомію.

-постійно носити паховий бандаж.

-Уникати значних фізичних навантажень.

-Робити фізичні вправи для укріплення м’язів передньої черевної стінки.

 

Під час операції з приводу защемленої пахвинно-калиткової кили після розкриття грижового мішка з’ясувалось, що останній містить некротизовану петлю тонкої кишки, а також значну кількість геморагічного ексудату з фібрином. Запальний процес поширився на м’які тканини в оточенні грижового мішка. Яким чином слід продовжити операцію?

+Перейти на середину лапаротомію

-Виконати герніолапаротомію

-Розсікти защемляюче кільце

-Провести резекцію нежиттєздатної кишки

-Вилучити грижовий мішок

 

В ургентну клініку доставлено хворого 50 років з попереднім діагнозом защемленої грижи білої лінії живота. Стан хворого важкий, мають місце прояви інтоксикації та гіповолемії. Живіт здутий, обмежено приймає участь у диханні. Грижове випинання різко болюче, над ним позитивні симптоми подразнення очеревини. Хірург погодився з попереднім діагнозом і виконав герніотомію. При ревізії грижового мішка останній не містить защемлених органів, однак із черевної порожнини надходить мутна рідина з фібрином. Як слід оцінити дану патологію?

+Грижа Брока

-Гостра сполукова кишкова непрохідність

-Грижа Майдля

-Грижа Ріхтера

-Асцитичний синдром

 

В приймальне відділення звернувся хворий зі скаргами на сильний біль, набряк і почервоніння в області грижового вип’ячування навколопупочної ділянки. Пупочна грижа у хворого більше 10 років. При загальному огляді у хворого було виявлено розчухи та мацерацію шкіри в області грижового вип’ячування. Симптом кашльового поштовху – позитивний. Ваш діагноз і тактика лікування?

+Запалення грижового мішку. Консервативне лікування: антибіотикотерапія, дезинтоксікаційна терапія, місцеве лікування.

-Запалення грижового мішку. Оперативне лікування.

-Копростаз. Консервативне лікування.

-Защемлена пупочна кила. Оперативне лікування.

-Травма грижового мішку. Оперативне лікування.

 

Під час оперативного втручання з приводу защемленої післяопераційної вентральної кили, після вскриття грижового мішку, в ньому було виявлено чотири петлі тонкого кишківника. Колір стінок – звичайний, серозна оболонка блискуча, пульсація судин і перистальтика задовільнені. Як слід продовжити оперативне втручання в данному випадку?

+Ревізія петель кишківника, які знаходяться у черевній порожнині з метою діагностики ретроградного защемлення Мадля.

-Занурити петлі кишківника у черевну порожнину.

-Виконати резекцію петель кишківника, які знаходились у грижовому мішку і накласти анастомоз.

-Виконати резекцію петель кишківника, які знаходились у грижовому мішку і вивести стому.

-Виконати лапаратомію і широку ревізію органів черевної порожнини.

 

 

 

 

 

 

Під час операції хворого 76 років з приводу защемленої пупочної кили, було виявлено збільшену у розмірі, заповнену каловими масами привідну петлю. Відвідна петля невеликих розмірів, на її поверхні чітко визначається странгуляційна борозда. Який вид защемлення у данного хворого, яка петля більше страждає і як правильно виконати резекцію кишківника у данному випадку?

+Калове защемлення, яке перейшло у змішане. Більше страждає відвідна петля. Резекція відвідної петлі на відстані 40-50 см, привідної – 15-20 см.

-Калове защемлення, яке перейшло у змішане. Більше страждає привідна петля. Резекція привідної петлі на відстані 40-50 см, відвідної – 15-20 см.

-Еластичне защемлення. Більше страждає привідна петля. Резекція привідної петлі на відстані 40-50 см, відвідної – 15-20 см.

-Еластичне защемлення. Більше страждає відвідна петля. Резекція відвідної петлі на відстані 40-50 см, привідної – 15-20 см.

-Еластичне защемлення. Однаково страждає привідна і відвідна петлі. Резекція обох петель на відстані 40-50 см.

 

Хворого було доставлено у стаціонар зі скаргами на сильні спастичні болі в нижніх відділах живота, більше в правій пахвинній ділянці, де визначалось плотно-еластичне, різко болюче утворення, розмірами 4?5 см. Шкіра над випячуванням гіперемована та набрякша. Кашльовий повштовх не визначається. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

+Защемлена пахвинна кила.

-Запалення грижового мішку пахвинної кили.

-Невправима пахвинна кила.

-Гостра інвагінаційна кишкова непрохідність.

-Ліпома черевної стінки, яка нагноїлася.

 

Хворий 86 років доставлений у стаціонар з клінікою защемленої пупочної кили через 1 годину від момента защемлення. В анамнезі у хворого два інфаркти міокарду (останній три місяці тому назад), інсульт (два роки тому назад). Хворий страждає на гіпертонічну хворобу більше 30 років. При загальному клінічному обстежанні у хворого спостерігаються виражєні ознаки серцево-судинної та дихальної недостатності. Яка ваша тактика лікування хворого?

+Спочатку консервативне лікування протягом 2-х годин від моменту защемлення (спазмолітики, анальгетики, масаж, тепла ванна), при неефективності – хірургічне втручання

-Відразу оперативне лікування, але під місцевою анестезією.

-Відразу оперативне лікування під загальним знеболенням.

-Лише консервативне лікування.

-Спочатку лікування серцево-судинної і дихальної недостатності у відділені інтенсивної терапії, потім – оперативне лікування.

 

Хворий був доставлений у приймальне відділення каретою швидкої допомоги з діагнозом: защемленна правобічна пахвинно-мошоночна кила. Від початку захворювання пройшло більше 6 годин. Зі слів лікаря швидкої допомоги, при первинному огляді у хворого визначалось невправиме, болюче, плотно-еластичне випячування в правій пахвинній ділянці, яке спускалося в мошонку. Симптом кашльового повштовху був негативний. Хворий скаржився на спастичні болі в животі, нудоту, загальну слабкість, кволість. Але під час транспортування у машині швидкої допомоги кила самовільно вправилась. Які повинні бути подальші дії лікаря-хірурга?

+Госпіталізація і спостереження у динаміці: при необхідності оперативне лікування.

-Відразу оперативне лікування.

-Оперативне лікування протягом першої доби.

-Госпіталізація не потрібна. Спостереження хірурга поліклініки за місцем проживання.

-Виконання діагностичної лапароскопії.

 

 

 

Під час операції у хворого із защемленою післяопераційною вентральною килою (з моменту защемлення пройшло більше 2-х годин) у грижовому мішку були виявлені багрово-цианотичні петлі тонкого кишківника. На привідній петлі визначалась странгуляційна борозда. Перистальтика і пульсація кишківника були сумнівні. Яка повинна бути хірургічна тактика у данному випадку?

+Введення новокаіну в брижейку кишківника, зігрівання пошкоджених петель кишківника салфетками з фізіологічним розчином протягом 10-15 хвилин, при ---відсутності позитивної динамікі – резекція кишки.

-Відразу одномоментна резекція кишки з накладанням кишкового анастомозу.

-Відразу резекція кишки з виведенням стоми на передню черевну стінку.

-При відсутності ознак перитоніту – закінчення операції з дренуванням черевної порожнини.

-При відсутності ознак перитоніту – закінчення операції з інтубацією кишківника і дренуванням черевної порожнини.

 

У хірургічний стаціонар було доставлено хворого з діагнозом: защемлена лівобічна стегнова кила. Хворий скаржився на сильний біль під пахвинною зв’язкою, де визначалось болюче при пальпації ущільнення. При загальному клінічному обстеженні було виявлено варикозне розширення вен лівої гомілки. В анамнезі у хворого був тромбофлебіт. Який Ваш діагноз і тактика лікування?

+Гострий тромбоз варикозного вузлу великої підшкірної вени. Оперативне лікування.

-Гострий тромбоз варикозного вузлу внликої підшкірної вени. Консервативне лікування.

-Защемлена стегнова кила. Оперативне лікування.

-Пахвинний лімфаденіт. Оперативне лікування.

-Пахвинний лімфаденіт. Консервативне лікування.

 

У хірургічний стаціонар було доставлено хворого зі скаргами на болі в животі, нудоту, одноразову блювоту. В лівій пахвинній ділянці у хворого спостерігалось вип’ячування, яке було майже зовсім безболісне, слабко напружене, тістоподібної консистенції. Симптом кашльового повштовху – позитивний. Загальний стан хворго середньої важкості. В останній час хворий скаржився на постійні закрепи. Ваш діагноз і тактика лікування?

+Копростаз. Консервативне лікування: сифонні клізми, спазмолітики, анальгетики.

-Копростаз. Оперативне лікування.

-Защемлена пахвинна кила. Оперативне лікування.

-Защемлена пахвинна кила. Консервативне лікування.

-Пахвинна кила, яка не вправляється. Оперативне лікування.

 

Хвора 72 р. поступила ургентно через добу від початку захворювання. Діагностовано защемлену стегнову килу. Від показаної операції категорично відмовляється. Яка повинна бути подальша тактика хірурга?

+Подальше переконання хворої для отримання згоди, симптоматичне лікування

-Оперувати без згоди хворої

-Оперувати, заручившись згодою родичів

-Оперувати з дозволу головного лікаря

-Переконувати до отримання згоди

 

Хвора О., 50 років, звернулась на прийом до хірурга зі скаргами на пухлиноподібне вип‘ячування в правій паховій ділянці, яке збільшується при фізичному навантаженні. Об‘єктивно: у положенні стоячи нижче пахової складки відмічається вип’ячування розмірами 2х3 см, м‘яко-еластичної консистенції. Кашльовий поштовх – позитивний. По зовнішньому краю чітко визначається пульсація стегнової артерії. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

+Стегнова грижа.

-Паховий лімфаденіт.

-Пахова грижа.

-Судинна аневризма.

-Наливний абсцес.

 

Хвора 54 років скаржиться на біль за грудиною в епігастрії, які виникають після приійому їжі, завада полику, відрижку. Під час рентгенографії в позаднім межистінні викруглює просвіток з рівнем рідини. Послід прийому контрасту виявлено росполог кардіі віще діафрагми. Яку хворобу можна запідозрити у хворої? Ваш діагноз?

+Кила стравохідного отвору грудоперетинкова

-Позастернальную килу Лоррея

-Колоезофагальная кила

-Релаксація грудоперетинкова

-Пістряк (рак) кардіального відділу шлунку

 

У хворої 50 років зненацька з”явилася гостра дісфагія, яка супроводжувалася різкою біллю за грудиною. Яка можліва причина з указаних нижче захворювань?

+Защемлення параезофагальної кили

-Рефлюкс-езофагит

-Кила Лоррея

-Стенокардія

-Міжреберна нервобіль

 

Хворий К. скаржиться на печію та постійний біль за грудиною. При нахилі після прийому їжі виникає зригування. При рентгенологічному дослідженні виявлено – сковзька кардіофункціональна кила стравохідного отвіру діафрагми з розмищенням кардіі на дні шлунку на 8 см вище діафрагми. При езофагоскопії є ознаки рефлюксезофагита. Яку тактику Ви вибирете для лікування цього хворого?

+Операція в хірургічному стаціонарі

-Консервативне лікування в полікліниці

-Консервативне лікування в терапевтическому стаціонарі

-Консервативне лікування в хірургічному стаціонарі

-Санаторно-курортне лікування

 

Хаворий 70 р. звернувся з защемленою пахвинною килою, викликав терапевта до дому. Давність защемлення 10 годин. Е ознаки кишкової непрохідності. Гіперемія кожи над киловим випячуванням. Якою повинна бути тактика лікаря, який обстежив хворого?

+ Екстренна госпіталізація в хірургічний стаціонар

-Направлення на консультацію до хірурга

-Холод на область кили, аналгетики, антибіотики

-Вправлення кили після ін”екції наркотиків

-Вправлення кили

 

Хворий з защемленою пахвово-калитковою килою поступив на 3-ю добу з початку захворювання. Температура до 39?С, гіперемія, інфільтрація, набряк килової торбини. Яке ускладнення спостерігається у хворого?

+Нагній (флегмона) килової торбини

-Мутузниця (фуникулит)

-Гостра кишкова непрохідність

-Гострий орхіт

-Водниця яєчка (яйко)

 

Хвора 65 років поступила в хірургічне відділення за скаргами на різкий біль на ділянці пупка та епігастрії, нудоту, блювання, затримку випорожнень. Захворіла 3 години тому назад. Об’єктивно: живіт напружений, болючий. На ділянці пупка випинання 6х8 см, напружене та болюче. Ваш діагноз, лікувальна тактика ?

+ Термінова операція

-Спазмолітики, очисна клізма

-Спазмолітики, вправлення грижі

-Сифонна клізма

-Спазмолітики та спостереження впродовж 6 годин

 

Під час операції з приводу прямої пахової грижі виявлено високий паховий проміжок. Який варіант пластики ви будете обирати?

+За допомогою метода Ліхтенштейна з використанням сітчастих алотрансплантатів

-За Мартиновим

-За Постемпським

-За Жираром

-За Спасокукоцьким

 

Якщо у склад шрижевого мішка входить стінка порожнистого органа, то грижа називається:

+Ковзна

-Защимлена

-Невправима

-Вправима

-Вроджена

 

У хворого 82 років защемлена пахова кила самостійно вправилась в приймальному відділенні. З часу защемлення пройшло не більше 1 години. У хворого виражена серцево-судинна патологія. Яка хірургічна тактика?

+Динамічне спостереження в стаціонарі, при появі симптомів перитоніту – лапаротомія.

-Герніотомія при поступленні.

-Невідкладна лапаротомія з ревізією органів черевної порожнини.

-Герніотомія в плановому порядку.

-Спостереження за хворим в приймальному відділенні 2 години і при відсутності ознак перитоніту відпустити хворого додому.

 

Яка найчастіша причина розвитку пептичної стриктури стравоходу, пов’язаної з рефлюкс-езофагітом?

+Ковзна грижа стравохідного отвору діафрагми.

-Тривале стояння в стравоході назогастрального зонда.

-Короткотривале стояння в стравоході назогастального зонда.

-Часта блювота вагітних при токсикозі.

-Халазія кардії

 


Виразкова хвороба. Стеноз, малігнізація, хвороби оперованого шлунка

 

Під час планового хірургічного втручання з приводу рецидивної виразки цибулини дванадцятипалої кишки після СПВ знайдено запальний інфільтрат діаметром до 5 см, який включає гепатодуоденальну зв’язку, жовчний міхур . 12-пала кишка розширена. МАО - 30 ммоль/год. Який із видів операції доцільно вжити?

+ Резекцію 2/3 шлунка на виключення по Більрот-2 .

-Стовбурову ваготомію, пілоропластику по Фінею.

-Стовбурову ваготомію, пілоропластику по Діверу-Бардену-Шалімову.

-Стовбурову ваготомію, гастродуодено-анастомоз по Джабуле

-Резекцію шлунка за Більрот-I.

 

Больной 63 года обратился с жалобами на боли в области желудка. При фибрскопии у больного обнаружена язва тела желудка до 9 см в диаметре. Биопсия . Цитологически и гистологически-воспалительный процесс. Какая тактика лечения наиболее правильная в данном случае?

+Хирургическое лечение

-Симптоматическое лечение

-Противоязвенное в условиях местной больницы

-Санаторно-курортное лечение

-Наблюдение

 

Больной жалуется на затрудненное глотание, загрудинные боли, отрыжку, срыгивания. При рентгенографии с бариевым контрастированием пищевода на уровне пересечения пищевода с бифуркацией трахеи обнаружен дефект наполнения неправильной формы до 2 см в диаметре и задержкой контрастного вещества более 2 минут и слоистостью содержимого. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Дивертикул пищевода

-Ахалазия пищевода

-Халазия пищевода

-Опухоль пищевода

-Инородное тело пищевода

 

Больная жалуется на жжение за грудиной, сопровождающееся болевым синдромом. Боль иррадиирует в спину, усиливается в положении лежа и на левом боку, купируется приемом щелочных вод. Боль появляется после приема жирной, острой пищи, при переедании. Гиперстеник. Перечисленные жалобы на протяжении двух месяцев. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Рефлюкс-эзофагит

-Ахалазия кардии

-Халазия кардии

-Дивертикул пищевода

-Параэзофагеальная диафрагмальная грыжа

 

Больной оперирован два года назад по поводу перфоративной язвы двенадцатиперстной кишки, произведено ушивание язвы. За последние два месяца похудел на 12 кг, что связывает с боязнью принимать плотную пищу из-за возникающих после еды боли и изнурительной тошноты. Стал самостоятельно вызывать рвоту, последняя приносит облегчение. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Рубцовый пилородуоденальный стеноз.

-Хронический послеоперационн\ый панкреатит.

-Пенетрирующая язва двенадцатиперстной кишки.

-Язвенная болезнь двенадцатиперстной кишки, обострение.

-Пилороспазм.

 

Хворий Н., 62 років, надійшов із скаргами на біль у верхній половині живота після прийому їжи, печію, нудоту, зниження маси тіла на 15 кг протягом року, запори. Три року тому оперований з приводу перфоративної виразки шлунка, виконана резекція шлунка. Через рік після операції відновився біль у верхній половині живота, печія, періодично виникала блювота їжею, з часом стан хворого погіршився. Ваш попередній діагноз?

+Пептична виразка гастроентероанастомозу

-Синдром привідной петлі

-Рак кукси шлунка

-Гастрит оперованого шлунка

-Хронічний панкреатит

 

У виснаженого мужчини 42 років, який 15 років страждає виразковою хворобою 12-палої кишки, на протязі останніх двох тижнів щовечора має місце масивна блювота. При рентгеноскопії виявлено стеноз воротаря шлунку. Вищезгаданий стан ускладнився судомами. яке ускладнення виникло у хворого?

+Хлоропривна тетанія

-Кровотеча

-Перфорація

-Пенетрація

-Малізнізація

 

Мужчина 58 років на протязі 20 років страждає виразковою хворобою шлунка з типовими сезонними загостреннями, під час яких лікується стаціонарно. Останні два роки до лікарів не звертався. На протязі восьми місяців змінився характер болі, стала постійною. Зник апетит, схуд на 15 кг. Стілець буває 1 раз в 2-3 дні, блювота не було. Яке ускладнення виразкової хвороби шлунка слід підозрювати у хворого?

+Малігнізацію виразки

-Пенетрацію в підшлункову залозу

-Стеноз воротаря шлунку

-Хронічний панкреатит

-Рефлюкс-гастрит

 

Чоловік 46 років скаржиться на виражену загальну слабкість, напади серцебиття та пітливість, інтенсивні болі в епігастрії, які виникають через 10-15 хвилин після прийому їжі. Протягом 10 років хворіє на виразкову хворобу шлунка. 2 роки тому виконана резекція шлунка за Більрот-2. При обстежені живіт м’який. Болючий в епігастрії та пілородуоденальній зоні. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворого?

+Демпінг – синдром

-Холецистит

-Пептична виразка шлунка

-Хронічний панкреатит

-Гастрит кукси шлунка

 

Хворий 42 років чотири роки тому переніс резекцію шлунка за Гофмейстером-Фінстерером з приводу виразки 12-палої кишки з пенетрацією у підшлункову залозу. Протягом останнього року відмічає біль в епігастрії та правому підребір’ї. Больовий синдром супроводжується масивним бліванням застійним вмістом з великою кількістю жовчі. Після блівання біль зменьшується або проходить. Неодноразове лікування покращення не приносило. Хворий схуд на 12 кг. Який найбільш вірогідний дагноз?

+Синдром привідної петлі

-Пухлина кукси шлунка

-Хронічний панкреатит

-Рецидив виразки

-Пептична виразка гастроентероанастомозу

 

 

 

 

Хворий 35 років надійшов у клініку з приводу виразкової хвороби 12-палої кишки, асоційованої з хелікобактерною інфекцією. Який з препататів, які використовуються для лікування виразкової хвороби, має антихелікобактерну дію?

+Амоксицилін

-Омепразол

-Гастроцепін

-Маалокс

-Циметідін

 

У хворого, який переніс резекцію шлунка рік тому, з’явились напади слабкості, що виникали натщесерце або через 15-20 хвилин після прийому їжі. Напади супроводжувались м’язевою слабкістю, головним болем, зниженням цукру крові, зниженням артеріального тиску, іноді запамороченням. Яке ускладнення виникло у хворого?

+Гіпоглікемічний синдром

-Харчова алергія

-Демпінг-синдром

-Пострезекційна астенія

-Синдром малого шлунка

 

У хворого, який переніс резекцію шлунку по Більрот-2 з приводу виразкової хвороби 12-палої кишки відмічаються скарги на різку слабість, приступи серцебиття, приливи жару до обличчя та головокружіння при прийомі солодкої і молочної їжі. Дефіцит ваги тіла – 15кг. R-логічно культя шлунку невеликих розмірів з неприривною евакуацією барію в розширену відводящу кишку. Яке оперативно втручання потрібно було раніше зробити хворому?

+ СПВ з пілоропластикою

-Єюногастропластика

-Резекция шлунку по Ру

-СтВ

-Екстирпація шлунку

 

Хворий 51 року, оперований рік тому з приводу перфоративної виразки 12-палої кишки. Зроблена стовбурова ваготомія з висіченням виразки. Скаржиться на періодичну появу рідкого стулу, котрий виникає раптово (по два три рази на добу протягом тижня), після чого самостійно нормалізується. Визначте діагноз.

+ Післяваготомна діарея

-Хронічний панкреатит

-Демпінг - синдром

-Хронічний коліт

-Поліпоз товстої кишки

 

У хворого при проведенні гастродуоденоскопії виявлена невеликих розмірів поверхнева виразка на малій кривизні шлунка. Як Ви вважаєте, з чим пов’язаний початковий процес виразкоутворення?

+З механізмами, порушаючими рівновагу між факторами захисту та агресії гастродуоденальної зони

-Зі зниженням секреторної функції підшлункової залози

-З порушенням кислотонейтралізуючої функції дванадцятипалої кишки

-З декомпенсацією антральної кислотонейтралізуючої функції

-Зі зворотньою діфузією водиєвих іонів

 

 

 

 

 

 

У хворого 40 років з тривалим виразковим анамнезом розвинувся декомпенсований стеноз воротаря (привратника) з характерною клінікою цього ускладнення – блювання раніше принятою їжею, зниження маси тіла, інколи – судоми. При декомпенсованому пілородуоденальному стенозі рекомендовано застосувати?

+ Економна резекція шлунку зі стовбуровою або селективною ваготомією

-Економна резекція шлунку з СПВ

-Селективна ваготомія з гастроентероанастомозом

-Стовбурна ваготомія з гастроентероанастомозом

-СПВ з пілоропластикою

 

Хворий К., госпіталізований з нападами судом. Багато років страждає виразкою ДПК. В останній місяць відмічає щоденну блювоту, схуд на 20 кг. Об’єктивно: Хворий виснажений. В епігастральній ділянці визначається “шум плеску”. Нижня межа шлунку на рівні гребінцевої лінії. Лабораторно: загальний білок 43 г/л; К - 2,1 ммоль/л, Na - 118 ммоль/л, Ca - 1,6 ммоль/л, хлориди - 82 ммоль/л, гематокрит - 64\%. Який попередній діагноз?

+Декомпенсований стеноз воротаря

-Кровоточива виразка ДПК

-Субкомпенсований стеноз воротаря

-Малігнізована виразка шлунку

-Компенсований стеноз воротаря

 

Хвора 63 років, хворіє на хронічний гастрит, більше 20 років. Препарати (вікалін, ранітідін), які раніше поліпшували стан. Останнім часом не приносять полегшення. Під час останнього гастрофіброскопічного дослідження був виявлений атрофічний гастрит. Ваші рекомендації по лікуванню ?

+Замісна терапія (ацидин-пепсин)

-Жовчогінні

-Гатропротектори

-Вітамінотерапія

-Антиоксидантна терапія

 

Який з перелічених станів не відносять до передракових захворювань шлунка?

+Гіперпластичні поліпи шлунку

-Хронічний мета пластичний дисрегенераторний гастрит, зумовлений helicobacter pylori

-Війчасті поліпи шлунка та хронічні виразки

-Vit-B12- дефіцитну [перніціозну] анемію

-Резектований шлунок із приводу виразки

 

Хлопчик 12 років, скаржиться на голодні нічні болі, закрепи. Хворіє більше двох років. Яке захворювання, на вашу думку, має місце?

+ Виразкова хвороба 12-палої кишки

-Гострий гастрит

-Хронічний гастрит

-Дискінезія жовчовивідних шляхів

-Виразкова хвороба шлунку

 

Дитині 14 років. Скарги на відчування печії, що посилюється після приняття жирної та жареної їжі, відрижка повітрям. При фіброгастроскопії спостерігається гіперемія дистальних відділів стравоходу. Який діагноз є вірогідним?

+ Рефлюкс-езофагіт

-Хронічний холецистит

-Виразкова хвороба

-Хронічний вірусний гепатит

-Хронічний панкреатит

 

Дитина 12 років скаржиться на "нічний" та "голодний" біль в животі. При обстеженні встановлено діагноз – Виразкова хвороба 12-палої кишки. Виявлено Н. pilory [+++]. Які препарати є оптимальними для ерадикації хелікобактера:

+ Кларитроміцин+азітроміцин+трихопол

-Трихопол+цизаприд+маалокс

-Омепразол+альмагель+вікалін

-Ранітідін + Де-нол+мотиліум

-Кларитроміцин + сульфамід+вікаір

 

Назвіть основний компонент консервативної противиразкової терапії, що сприяє профілактиці рецидивування захворювання.

+ Ерадикація Helicobacter pylori.

-Поліпшення мікроциркуляції.

-Підвищення імунітету.

-Нормалізація судинних порушень.

-Цитопротективна терапія.

 

Пролабірування слизової шлунку в дванадцятиперстну кишку (синдром Шмідена) клінічно найбільш часто проявляється:

+Болем в епігастрії

-Розвитком ГШКК

-Печією, нудотою і блювотою

-Протікає безсимптомно

-Жовтяницею

 

Наявність синдрому Золлінгера-Еллісона дозволяє діагностувати підвищення в крові рівня:

+Гастріна

-амілази

-Білірубіна

-Холецистокініна

-Лужної фосфатази

 


Хірургія печінки

 

У хворого 66 років з'явилися скарги на виділення крові при акті дефекації, тенезми. При обстеженні виявлена пухлина 4см на відстані 4 см від анального отвору. Пахвинні лімфоузли не збільшені. Гістологічно - аденокарцинома. Вкажіть найчастішу локалізацію віддаленних метастазів:

+Печінка

-Легені

-Кістки тазу

-Підшлункова залоза

-Селезінка

 

Хворий 37 років доставлений каретою швидкоїмедичної допомоги з місця ДТП. При огляді стан - яжкий , блідий. АТ90\60, PS-100в хв. Скарги на помірні болі в правому підребер’ї. Попередній діагноз: закрита травма черева. Пошкодження печінки? Вкажіть найбільш інформативний метод діагностики пошкоджень печінки в перщі години після закритої травми черева:

+Лапараскопія

-Ультразвукове дослідження

-Оглядове ренгенівське дослідження

-Комп’ютерна томографія

-Ангіографія

 

Хворий 30 років переніс гострі гепатити А і В. Доставлена у важкому стані. Під час поступлення блювота рідкою кров'ю і згустками повним ротом. АТ 80/40 мм рт. ст. Пульс 108 в хв. Приймає кортикостероїди. Живіт збільшений, безболісний. З рота “печінковий” запах. Визначите найбільш вірогідне джерело кровотечі:

+Варикозні вени стравоходу і шлунку.

-Гострі виразки кишки 12-палої кишки.

-Розриви слизистою кардіального відділу шлунку

-Хронічна виразка шлунку.

-Легенева кровотеча.

 

Тваринника впродовж місяця турбує ниючий біль в правому підребер'ї, гіркота в роті, слабкість, зниження маси тіла на 12 кг, періодична блювота жовчю. Температура тіла увечері 37,6 град. При сонографії: жовчний міхур 5,5х2,7 см, стінка його 0,4 см, головна печінкова протока 0,8 см в діаметрі. У передньому сегменті печінки є округла гипоехогенноє тінь до 6 см в діаметрі, поряд ще дві по 1,2 см, стінки утворень до 0,3 см завтовшки . Сформулюйте попередній діагноз.

+Эхинокок печінки

-Гемангіоми печінки

-Абсцеси печінки

-Кістозний рак печінки

-Постнекротичні кісти печінки.

 

Хворий С.,63 років, поступив у приймальний покій із масивною блювотою кров’ю. Блювота виникла раптово, в анамнезі вірусний гепатит. При огляді виявлено телеангіектазії на обличчі та грудях, на черевній стінці венозна сітка у вигляді “голови медузи”, пальпуються збільшена печінка та селезінка. Яка причина кровотечі на Вашу думку?

+Розрив варикозних вен стравоходу

-Ерозивний гастродуоденіт

-Кровоточива виразка шлунку

-Карцинома стравоходу

-Бронхоектатична хвороба

 

Доставлено хворого 45 років з гострою шлунковою кровотечею ІІ-ІІІ ступеня. Із анамнезу відомо, що хворий 10 років тому переніс напад гострого деструктивного панкреатиту, після якого з часом з’явилась спленомегалія. При огляді хворого шкіра бліда, пульс 110 уд./хв, АТ-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Живіт дещо збільшений в розмірах, м’який, помірно болючий в лівому підребер’ї, де визначається великих розмірів селезінка. Печінка, підшлункова залоза не пальпуються. Перістальтика прискорена. Яка патологія спричинила кровотечу?

+Позапечінкова портальна гіпертензія

-Кровотеча із кісти підшлункової залози

-Гострі виразки шлунка

-Рак шлунка, ускладнений кровотечею

-Синдром Малорі-Вейса

 

Хворий С., 63 років страждає цирозом печінки 10 років. Після фізичного навантаження з’явилась загальна слабкість, запаморочення, нудота, мелена. Об-но: АТ 100/60 мм.рт.ст.., Ps=100 в хв., ниткоподібний. Яке ускладнення розвинулось ?

+Кровотеча з розширених вен стравоходу

-Печінкова кома

-Виразкова хвороба

-Гемороїдальні кровотечі

-Еклампсія

 

Хворий 16 років, скаржиться на колькоподібний біль в правому підребер’ї. Об-но: Загальний стан задовільний. Шкірні покриви жовтушні. Живіт м’який, болючий в правому підребер’ї. Ан.крові: Ер.-3,2x1012/л, Нв-94г/л, ретик.-5\%, ШЗЕ-38мм/год. Заг.білірубін - 23,4мкмоль/л. УЗД - калькульозний холецистит, селезінка - 25x15x10см. Ваш діагноз?

+Хвороба Мінковського-Шофара

-Таласемія

-Хвороба Верльгофа

-Хвороба Гоше

-Гострий калькульозний холецистит

 

Хворому 64 роки. 2 місяці тому зроблено аорто-коронарне шунтування з використанням апарату штучного кровобігу. Зараз жаліється на різку слабкість, лихоманку, нудоту, відсутність апетиту. На ЕКГ - без гострої патології. Обовязково слід виключити:

+Вірусний гепатит.

-Грип.

-Катаральна ангіна.

-Менінгіт.

-Інфаркт міокарда.

 

Причиною внутрішньопеччінкої форми портальної гiпертензiї є:

+цироз печiнки

-тромбоз печiнкових вен (синдром Budd-Chiari).

-тромбоз основного стовбура ворiтної вени

-правошлуночкова серцева недостатність

-стиснення пухлиною підшлунковї залози селезінкової вени.

 

Синдром Бадда-Кіарі це:

+тромбоз печiнкових вен

-тромбоз основного стовбура ворiтної вени

-атрезія порожнистої вени

-атрезія селезінкової Вени

 

 

 

 

Причиною надпечінкої форми портальної гiпертензiї є:

+тромбоз печiнкових вен (синдром Budd-Chiari).

-цироз печiнки

-тромбоз основного стовбура ворiтної вени

-стеноз селезінкової артерії

-стиснення пухлиною підшлунковї залози селезінкової вени.

 

Причиною піддпечінкої форми портальної гiпертензiї є:

+ тромбоз основного стовбура ворiтної вени

-цироз печiнки

- тромбоз печiнкових вен (синдром Budd-Chiari).

-серцева недостатність

-стиснення пухлиною порожнистої вени.

 

Причиною надпечінкої форми портальної гiпертензiї є:

+серцеванедостатність

-цироз печiнки

-тромбоз основного стовбура ворiтної вени

-стеноз селезінкової артерії

-стиснення пухлиною підшлунковї залози селезінкової вени .

 

Хворий 60 років доставлений в хірургічне відділення. Скаржиться на блювоту темною кровю, запаморочення, слабкість. Об’єктивно: відмічається блідість шкіри та слизових, PS-124, АТ- 90/60, розширення вен передньої черевної стінки, збільшення об’єму Живота(асцит). Яке найбільш ймовірне джерело кровотечі?

+кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу.

-синдром Мелори-Вейса

-виразка шлунку

-виразка ДПК

-геморагічний гастрит

 

Хворий 55 років. Скаржиться на постiйний ниючий бiль у верхній частині живота , а також вiдчуття розпирання й тяжкостi в лiвому пiдребер’ї. Об'єктивнi данi: жовтушнiсть шкiри та слизових, судиннi "зiрочки" на обличчi, шиї, грудях, "печiнковi долонi", збiльшений у розмiрах живiт, варикозне розширення вен черевної стiнки ("голова медузи"). Пiд час пальпацiї печiнка збiльшена, щiльна, i майже неболюча. Селезiнка збiльшена, вiдзначається асцит. Лабораторнi данi: анемiя, лейкопенiя, тромбоцитопенiя, гiпопротеїнемiя, гiперглобулiнемiя та гiпоальбумiнемiя. Яке ускладнення потральної гіпертензії у даного хворого?

+асцит

-перитоніт

-внутрішня крототеча

-тромбоз ворітної вени

-хр.панкреатит

 

 

 

 

 

 

У приймальне відділення доставлений чоловік 48 років зі скаргами на слабкість, запаморочення, помірні болі в лівому підребер'ї'. З анамнезу відомо, що хворий 5 років страждає на цироз печінки. 8 годин назад після надсадного кашлю раптово зявився біль в животі. Спочатку в лівій половині, потім у всіх відділах. Напередодні госпіталізації була непритомність. Хворий лежить у вимушеному положенні. Зміна положення тіла підсилює біль в животі. Шкірні покриви бліді. Пульс - 120 ударів на хвилину. Артеріальний тиск - 90/50 мм.рт.ст. Дихання поверхневе. Пальпаторно відзначаються помірна напруга м'язів черевної стінки, притуплення перкуторного звуку в лівому підребір'ї і пологих місцях живота. Гемоглобін крові - 80 г/л. Ваш можливий діагноз?

+спонтанний розрив селезінки

-гострий панкреатит

-асцит

-перитоніт

-внутрішня крототеча

 

Хвора М., 32 р. доставлена в хірургічне відділення з скаргами на кровотечу з розширених гемороїдальних вузлів. З анамнезу відомо, що хвора 6 років тому хворіла на вірусний гепатит С. Страждає на геморой два роки. На протязі останніх 4 місяців відмічає збільшення гемороїдальних вузлів. При цьому, констатує і збільшенням в об’ємі живота. З чим ймовірніше може бути повязано прогресування геморою ?

+розвитком портальної гіпертензії

-генетичними факторами

-вагітністю

-збільшенням маси тіла

-всі відповіді невірні

 

Основними ознаками травматичного пошкодження печінки є:

+наявність вільної рідини в черевній порожнині, симптоми подразнення очеревини позитивні, сниження гемоглобину в загальному аналізі крові

-симптоми подразнення очеревини, гематурія

-вільний газ в черевній порожнині при оглядовій рентгенографії черевної порожнини

-наявність вільної рідини в черевній порожнині, симптоми подразнення очеревини відсутні

-наявність вільної рідини в черевній порожнині, симптоми подразнення очеревини, в загальному аналізі крові – лейкоцитоз

 

Хворий Ц., 46 р. доставлений в хірургічне відділення з скаргами на інтенсивний біль у животі, іррадіюючий у праву надключичну область. Дві години назад отримав сильний удар у живіт арматурою, втратив свідомість від больового шоку. Язик сухий, пульс 100 уд. на хв., АТ 90/60 мм рт. ст. відмічається субіктеричність склер. Живіт піддутий, не приймає участі в акті дихання, напружений у верхній частині, болючий більше спрва, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, Ортнера. При перкусії живота визначається вільна рідина у черевній порожнині. Аускультативно перистальтика не вислуховується. Ваш попередній діагноз та тактика ?

+травма печінки. Протишокові заходи. Діагностична лапаротомія

-травма селезінки. Протишокові заходи

-травма селезінки. Протишокові заходи. Діагностична лапаротомія

-травма підшлункової залози. Протишокові заходи

-травма підшлункової залози. Протишокові заходи. Негайна операція

 

 

 

 

 

 

 

 

У приймальне відділення доставлений чоловік 48 років зі скаргами на слабкість, запаморочення, помірні болі в правому підребер'ї'. З анамнезу відомо, що 12 годин назад він упав зі сходин і вдарився правою реберною дугою. Напередодні надходження була непритомність. Хворий лежить у вимушеному положенні. Зміна положення тіла підсилює біль в животі. Шкірні покриви бліді. Пульс - 120 ударів на хвилину. Артеріальний тиск - 90/50 мм.рт.ст. Дихання поверхневе. Пальпаторно відзначаються помірна напруга м'язів черевної стінки, притуплення перкуторного звуку в лівому підребір'ї і пологих місцях живота. Гемоглобін крові - 98 г/л. Ваш можливий діагноз і тактика?

+Травматичний розрив печінки з внутрішньочеревною кровотечею, протишокові заходи. Негайна операція

-Травматичний розрив селезінки з внутрішньочеревною кровотечею. Переливання одногрупної крові. Протишокові заходи.

-Перелом ребер, ускладнений гемотораксом. Негайна торакотомія

-Розрив брижі тонкої кишки з внутрішньочеревною кровотечею. Протишокові заходи. Негайна операція

-Перелом УШ-Х ребер ліворуч із внутрішньочеревною кровотечею. Негайна тораколапаротомія.

Хворий 45 років. Скаржиться на постiйний ниючий бiль у верхній частині живота , а також вiдчуття розпирання й тяжкостi в лiвому пiдребер’ї. Об'єктивно: субіктерічність шкiри та слизових, судиннi "зiрочки" на грудях, збiльшений у розмiрах живiт, варикозне розширення вен черевної стiнки ("голова медузи"). Печiнка збільшена, помірно болюча. Селезiнка збiльшена. При перкусії живота визначається вільна рідина у черевній порожнині. Який стан може характеризуватись описаною клінікою

+портальна гіпертензія

-гострий панкреатит

-апостематозний пієлонефрит

-перитоніт

-внутрішня крототеча

 

Який з нижче перечисленних показників не характеризує мезенхімально - запальний синдром?

+підвищення лужної фосфатази

-СРБ

-серомукоїд

-поява ревматоїдного чинника

-антитіла до субклітинних чинників гепатоцита

 


Механічна жовтяниця, ПХЕС

 

Для клініки гострого холангіту характерно:

+ Висока температура, болі у правому підребір’ї, жовтяниця.

-Нудота блювота.

-Мелена.

-Нестійкий рідкий стілець.

-Оперізуючий біль.

 

Хвора Р., 43 років скаржиться на сильний гострий біль в правій половині живота, який іррадіює в праву надключичну ділянку; підвищення температури тіла, сухість та гіркоту в роті. Було неодноразове блювання, яке не приносило полегшення. Появу болю пов’язує з вживанням жирної та смаженої їжі. Хвора лежить на правому боці. Бліда. Тахікардія. Язик сухий. Живіт при пальпації болючий в правій половині живота та дещо напружений в правому підребер’ї. Ймовірний діагноз?

+ Гострий холецистит.

-Перфоративна виразка.

-Гострий апендицит.

-Правобічна ниркова коліка.

-Гостра кишкова непрохідність.

 

Хвора 63 років хворіє протягом двох тижнів, коли помітила іктеричність склер, відмічався незначний біль розпираючого характеру в правому підребер’ї. Через дві доби від початку захворювання, з’явився кал сірого кольору, жовтяничність шкіри, яка поступово посилювалась. При надходженні у відділення загальний стан задовільний. При УЗД виявлено розширення внутрішньопечінкових і позапечінкових жовчних протоків і головної протоки підшлункової залози. Який діагноз найбільш ймовірний?

+ Пухлина великого дуоденального сосочка

Холедохолітіаз, защемлення конкремента в супрадуоденальній частині холедоха

Холестатична норма вірусного гепатиту

Цироз печінки

Пухлина загальної печінкової протоки

 

Хвора 53 років оперована з приводу хронічного калькульозного холециститу, холедохолітіазу. Через три роки після операції у хворої настав рецидив холедохолітіазу. Яка із перерахованих причин не відноситься до основних, що привели до рецидиву жовчних конкрементів в позапечінкових протоках після операції холецистектомії?

+ Недотримання рекомендацій дієти

-Наявність перешкоди для нормального відтоку жовчі

-Звуження термінального відділу холедоха і супутній холангіт

-Довга культя міхурової протоки

-Шовні нитки в просвіті холедоха, які не розсмоктуються

 

У хворої віком 52 років після приступу болю у правому підребірї виникла жовтушність шкіри і слизових оболонок. При УЗД виявлено конкременти у жовчному міхурі, холедох поширений до 1,5 см. Вміст холедоху чітко не візуалізується. Який метод обстеження дозволить підтвердити холедохолітіаз?

+ Ендоскопічна ретроградна холангіографія

-Фіброгастродуоденоскопія

-Повторне УЗД обстеження після підготовки

-Комп’ютерна томографія

-Аналіз крові на білірубін, амінотрасферази

 

Якi контрастнi речовини використовують для pетpогpадної панкpеатохолангiогpафії?

+Бiлiгност.

-Холевiд.

-Iндiгокармiн.

-Сульфат барiю.

-Йодлiпол.

Під час операції у хворої 68 років з приводу гострого деструктивного холециститу визначена наявність гнійного холангіта. При ревізії холедоха не знайдені конкременти та признаки стенози дуоденального соску. Виконано холецистектомію. Як необхідно закінчити операцію?

+Виконати зовнішнє дренування холедоха

-Накласти супрадуоденальний холедоходуоденоанастомоз

-Виконати трансдуоденальну холедоходуоденостомію

-Виконати холедохоеюностомію

-Дренувати черевну порожнину

 

У 38-річної хворої після перенесеної два роки тому назад холецистектомії відновились приступи печінкової коліки з пожовтінням шкірних покривів. Діагностовано постхолецистектомічний синдром. Яка найчастіша причина його винивкнення?

+Залишені під час першоЇ операціЇ конкременти

-Стенозуючий папіліт

-Дуоденостаз

-Дискенезія жовчевих шляхів

-Холестаз

 

Хвора 32 років два роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу жовчекам”яної хвороби. В жовчевому міхурі було багато дрібних конкрементів. На протязі шести місяців 3 рази повторились приступи печінкової коліки. Два дні тому назад після приступу появилось пожовтіння шкіри та склер. Білірубін 90 ммоль/л. Які дослідження найефективніше допоможуть поставити діагноз?

+УЗД панкреодуоденальної зони

-Рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту

-Гастрофіброскопія

-Пероральна холангіографія

-Ангіографія

 

У хворої 32 років після перенесеної холецистектомії через 6 місяців відновились приступи печінкової коліки, які супроводжуються пожовтінням шкірних покровів. При УЗД дослідженні виявлено залишений конкремент 2 х 1см в дистальній частині холедоха. Яке лікування для хворої буде оптимальним?

+Ендоскопічна дуоденохоледохоскопія з папілосфінктеропластикою і літоекстракцією

-Консервативна терапія спазмолітиками і жовчегінними препаратами

-Літотрипсія

-Холедохолітотомія

-Холедоходуоденоанастомоз

 

Хворий 62 років скаржиться на наявність жовтяниці, свербіння шкіри, світлий кал, темну мочу. Об’єктивно: склера та шкіра жовтушні, на шкірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жочний міхур. Аналіз крові: загальний білірубін 85 ммоль/л. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу?

+Ретроградну холангіопанкреатографію

-Дуоденальне зондування

-Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

-Оральну холецистографію

-Інфузійну холеграфію

 

У хворого 60 років жовтяниця на протязі 3-х тижнів, почалася без болю і інтенсивність ії наростає. Живіт при пальпації м'який. Позитивний симптом Курвуаз'є. При УЗД жовчних шляхів відмічається розширення жовчного міхура й холедоху. Яка першопричина цих змін.

+ Рак головки підшлункової залози

-Жовчно-кам'яна хвороба

-Хронічний індуративний панкреатит

-Інфекційний гепатит

-Рак печінки

 

Больная 68 лет жалуется на желтушность кожи, склер, обесцвеченный кал, потемнение мочи, повышение температуры тела до 37,4 град. Желтуха появилась через день после приступа боли в правом подреберье. Живот мягкий, болезненный в правом подреберье, печень не увеличена. Симптом Мерфи положителен. Пальпируется увеличенный желчный пузырь. Сформулируйте предварительный диагноз.

+Острый холецистит, обтурационная желтуха

-Холестатический гепатит.

-Резидуальный холедохолитиаз.

-Рак головки поджелудочной железы.

-Холецистолитиаз.

 

Больному месяц назад произведена “открытая” холецистэктомия по поводу острого калькулезного холецистита. Операция закончена наружным дренированием холедоха. Холангиография не производилась. Дренаж удален на 7 день после операции. Три дня назад повысилась температура тела до 38,8, был озноб и проливной пот. Склеры желтые, кал цвета белой глины. При пальпации живота умеренная боль в правом подреберье. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Резидуальный холедохолитиаз, холангит, обтурационная желтуха.

-Постхолецистэктомический синдром, стеноз холедоха.

-Абсцесс ложа желчного пузыря

-Стенозирующий папиллит

-Стриктура гепатикохоледоха, холангит.

 

Покази до холедохотомії.

+Холангіт, механічна жовтяниця, камені в протоках.

-Епмієма жовчевого міхура.

-Холецистопанкреатит.

 

Який найбiльш iнформативний метод для дифеpенцiальної дiагностики жовтяницi?

+Pетpогpадна панкpеатохолангiогpафiя.

-Холецистографiя пероральна.

-Холецистографiя внутрiшньовенна.

-Фiстулохолангiографiя.

 

Якi контрастнi речовини використовують для черезшкiрної черезпечiнкової холангiографії?

+Кардiотраст.

-Холевiд.

-Iндiгокармiн.

-Сульфат барiю.

-Йодлiпол.

 

Якi контрастнi речовини використовують для iнтраоперацiйної холангiографії?

+Кардiотраст.

-Холевiд.

-Iндiгокармiн.

-Йодлiпол.

-Сульфат барiю.

 

Якi нормальнi показники залишкового тиску в жовчевих шляхах (холангiоманометрiя по Мане-Гi-Виноградову)?

+100 - 160 мм. вод. ст.

-80 - 90 мм. вод. ст.

-200 - 220 мм. вод. ст.

 

 

 

Яка операцiя застосовується при вколоченому камiнцi в ампулi великого дуоденального соска?

+Трансдуоденальна папiлосфiнктеротомiя.

-Холецистектомiя.

-Холедохотомiя.

-Сегментарна резекцiя холедоха.

 

Пiсля якої операції зустрiчаеться синдром "слiпого мiшка"?

+Холедоходуоденостомії.

-Холецистектомії.

-Зовнiшнього дренування холедоха.

-Холедохотомії.

-Папiлосфiнктеротомії.

 

Яку операцiю застосовують при постхолецистектомiчному синдpомi, стенозi великого дуоденального сосочка?

+Ендоскопiчну папiлосфiнктеротомiю.

-Гепатикотомiю.

-Резекцiю великого дуоденального соска.

 

Хвора М. 47 років поступила в клініку з різкими болями в правому підребер’ї з ірадіацією в лопатку, блюванням жовчю. Хворіє впродовж останніх 2-ох років, коли періодично з’являються гострі болі і після введення спазмолітиків купіруються.. Стан хворої посередній. Р-s 98. А/Т 140/90. Об-но: живіт болючий в правому підребер’ї, позитивні симптоми Грекова-Ортнера, Мерфі, Мюссі.Ваш діагноз:

+Жовчнокам’яна хвороба.

-Гострий панкреатит.

-Гострий гастродуоденіт.

-Пухлина печінки.

-Розрив порожнистого органу.

Найчастіше причиною розвитку гострого панкреатиту є ?

+ Жовчно-кам’яна хвороба

-Травма підшлункової залози

-Аліментарний фактор

-Цукровий діабет

 

Дитина 9 років. Скарги на біль у животі, більше зправа, субфебрілітет, блювоту, яка не приносить полегшення. В аналізах крові підвищення швидкості зсідання еритроцитів.Хворіє три роки. На диспансерному спостереженні.Яке захворювання обумовлює таку клінічну картину:

+ Хронічний холецистит

-Хронічний ентероколіт

-Неспецифічний виразковий коліт

-Дискінезія жовчновивідних шляхів за гіпотоничним типом.

-Гостра кишкова інфекція

 

Хворий 43 років, скаржиться на нічні болі в правому підребер’ї, загальну, слабкість, здуття живота, жовтушність склер. АЛТ 1,9, АСТ 2,4, білірубін 88 (прямий 40, непрямий 48), ШОЄ 26 в/год. Рекомендації по лікуванню ?

+Жовчогінні

-Спазмолітики

-Вітаміни

-H2-блокатори

 


Хронічний панкреатит

 

У хворого 30 років, який виписаний під диспнсерний нагляд з кістою підшлункової золози після перенесеного деструктивного панкреатиту на 15 добу після виписки з”явилися гектична температура, тахікардія, зсув лейкоцитарної формули вліво, їнфільтрат в епігастрії. Чим це може бути викликано? Ваш попередній діагноз?

+Нагноєння кісти підшлункової залози

-Пневмонія

-Гострий холецистит

-Зачеревна флегмона

-Гострий апендицит

 

У хворої 60 років, яка знаходилася на стаціонарному лікуванні з приводу гострого панкреатиту, через 3 місяці після з'явилося пухлиноподібне утворення в епігастральній ділянці, підвищилася температура тіла до 38 гр. При пальпації утворення діаметром до 15 см, помірно болюче, нерухоме. При ультрасонографії виявлено порожнисте утворення, яке містить рідину. Яке найбільш вирогідне ускладнення гострого панкреатиту?

+Постнекротична кіста

-Флегмона заочеревинного простору

-Перфорація порожнистого органа

-Абсцесс черевної порожнини

-Ферментативний перитоніт

 

Немовля, від 2 вагітності, яка перебігала з токсикозом першої половини, із загрозою внутрішньоутробної інфекції, переведена у першу добу з пологового будинку з клінікою вродженої кишкової непрохідності. Під час оперативного втручання виявлено меконієвий ілєус. Що лежить в основі патогенезу цього захворювання.

+Порушення функції підшлункової залози (кістофіброз)

-Внутрішньоутробна інфекція

-Запалення підшлункової залози

-Травма підшлункової залози під час пологів

-Порушення та ферментативна недостатність шлунково-кишкового тракту

 

У хворої 46 років під час обстеження через 3 місяця після перенесеного гострого панкреатиту виявлена кіста підшлункової залози до 8 см в діаметрі.В аналізах: Нв-130г\л, лейкоцити - 7,0х109 Амілаза сечі - 128од. За даними інструментальних методів обстеження встановлено звязок кісти з протоковою системою кіста підшлункової залози. Вкажіть оптимальний спосіб лікування:

+Внутрішнє дренування протокової системи підшлунової залози

-Операція не показана, диспансерне спостереження

-Зовнішнє дренування кісти

-Пломбування панкреатичних проток

-Резекція підшлункової залози з видаленням кісти

 

Хворий скаржиться на ниючий біль в епігастрії і в правому підребер'ї, нудоту, слабкість, зниження апетиту, втрату ваги. Страждає алкоголізмом. При сонографії в проекції тіла підшлункової залози виявлено гіпоехогенне утворення до 8 см в діаметрі, стінка його до 1,2 см завтовшки, гіперехогенная. У проекції підшлункової залози кальцинати. Сформулюйте діагноз.

+Кіста підшлункової залози.

-Аневризма черевного відділу аорти.

-Кіста лівої частки печінки.

-Рак підшлункової залози.

-Гострий панкреатит, оментобурсит.

 

 

 

 

Під час операції хворої 30 років виявлений велика кіста підшлунковой залози, тісно припаяна до задньої стінки шлунку. Який об”ем операції?

+Цистоентероанастомоз

-Цисто-гастроанастомоз

-Висічення кісти по Мельнікову

-Цистодуоденоанастомоз

-Резекція шлунку з кістою

 

У хворого 30 років після перенесеного деструктивного панкреатиту на через 4 місяці після виписки з”явилися гектична температура, тахікардія, зсув лейкоцитарної формули вліво, їнфільтрат в епігастрії. Чим це може бути викликано? Ваш попередній діагноз?

+Псевдокіста підшлункової залози

-Пневмонія

-Гострий холецистит

-Зачеревна флегмона

-Гострий апендицит

 

У хворого М., 47 років, інтенсивний біль на 2 – 3 см. Вище пупка. Який посилюється в горизонтальному положенні вночі, голодний біль що не проходить після їжі, а навпаки, збільшуються після надмірного її вживанні. Про які захворювання можна подумати?

+Хронічний панкреатит

-Виразкова хвороба

-Хронічний холецистит

-Хронічний гострит

-Дискінезія жовчовивідних шліхів

 

Який найважливіший гормон виробляється острівками Лангенганса підшлункової залози

+Інсулін

-Тироксин

-Глюкагон

-Паратгормон

-Ліпокаїн

 

Хворий 62 років скаржиться на наявність жовтяниці, свербіння шкіри, світлий кал, темну мочу. Об’єктивно: склера та шкіра жовтушні, на шкірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жочний міхур. Аналіз крові: загальний білірубін 85 ммоль/л. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу?

+Ретроградну холангіопанкреатографію

-Дуоденальне зондування

-Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

-Оральну холецистографію

-Інфузійну холеграфію

 

Етіологічним фактором хронічного панкреатиту не є:

+гіпопаратиреоз

-алкоголь

-жовчнокамяна хвороба

-вірус паротиту

-вірус гепатиту В

 

Класифікаційною формою хронічного панкреатиту не є:

+геморагічний панкреатит

-калькульозний панкреатит

-індуративний панкреатит

-псевдотуморозний панкреатит

-спадковий

 

Нехарактерним для хронічного панкреатиту є:

+странгуляційна непрохідність кишечника

-розвиток кіст

-розвиток сегментарної форми портальної гіпертензії

-розвиток цукрового діабету

-утворення нориць

 

Розвиток калькульозного панкреатиту найчастіше спостерігається при:

+алкогольному панкреатиті

-біліарному панкреатиті

-постравматичному панкреатиті

-вірусному панкреатиті

-медикаментозному панкреатиті

 

Причинами розвитку больового синдрому при хронічному панкреатиті є всі перечислені окрім

+Ендокринна недостатність

-ферментативна недостатність

-протокова гіпертензія

-залучення в паталогічний процес нервових закінчень

-стиснення навколишніх органів

 

Консервативне лікування хронічного панкреатиту полягає у:

+всі відповіді вірні

-ліквідації больового синдрому

- корекції вуглеводного обміну

-замісна ферментна терапія

-санаторно-курортне лікування

 

Основним показом для хірургічного лікування хронічного панкреатиту є:

+протокова гіпертензія

-больовий синдром

-наростаючі явища екзокринної недостатності

-наростаючі явища ендокринної недостатності

-наявність зовнішньої панкреатичної нориці

 

Основним оперативним втручанням при протоковій гіпертензії при хронічному панкреатиті є:

+панкреатоєюностомія

-дистальна резекція підшлункової залози

-панкреатодуоденальна резекція

- операція Фрея

-всі варіанти вірні

 

Який з інструментальних методів є найбільш інформативним при зовнішніх норицях підшлункової залози?

+фістулографія

-УЗД

-КТ

-ЯМР

-РХПГ

 

 

 

 

 

 

Основним оперативним втручанням при тривалих зовнішніх панкреатичних норицях є:

+висічення нориці, панкреатоєюностомія

-висічення нориці

-висічення нориці, резекція підшлункової залози

-пломбування нориці

-пломбування протоків підшлункової залози

 

Псевдокіста підшлункової залози найчастіше є результатом:

+деструктивного гострого панкреатиту

-хронічної протокової гіпертензіЇ

-дії токсичних чинників

-має вроджений характер

-всі варіанти вірні

 

Який вислів відносно справжньої кісти підшлункової залози є вірним?

+має епітеліальну вистилку

-немає епітеліальної вистилки

-є результатом деструкції підшлункової залози

-всі варіанти вірні

 

Який вислів відносно псевдокісти підшлункової залози є невірним?

+має епітеліальну вистилку

-немає епітеліальної вистилки

-є результатом деструкції підшлункової залози

-може бути вродженою

-всі варіанти вірні

 

Який з інструментальних методів є найменш інформативний при кістах підшлункової залози за наявності блоку в її протоковій системі?

+РХПГ

-УЗД

-КТ

-ЯМР

-спіральна МРТ

 

Яким фактором з перечислених визначається вибір способу оперативного втручання при кістах підшлункової залози?

+наявністью або відсутністью звязку кісти з протокою системою підшлункової залози

-розміром кісти

-терміном її існування

-наявністью або відсутністью компресії навколишніх органів кістою

- наявність або відсутністью епітеліальної вистилки в її стінці

 

Яка з операцій при кістах підшлункової залози, звязаних з протокою системою є найбільш патогенетично обгрунтованою

+панкреатоцистоєюностомія

-зовнішнє дренування кісти

-цистоєюностомія

-резекція залози з кістою

-висічення кісти

 

 

 

 

 

 

Яка з операцій при нагноєнні кісти підшлункової залози є найбільш патогенетично обгрунтованою

+зовнішнє дренування кісти

-панкреатоцистоєюностомія

-цистоєюностомія

-резекція залози з кістою

-пломбування протоків підшлункової залози

 

Яка з операцій при кістах підшлункової залози, незвязаних з протокою системою є найбільш патогенетично обгрунтованою

+зовнішнє дренування кісти

-панкреатоцистоєюностомія

-цистоєюностомія

-резекція залози з кістою

-пломбування протоків підшлункової залози

 

Який з методів є найбільш інформативним при диференційній діагностиці раку підшлункової залози та псевдотуморозного хронічного панкреатиту?

+біопсія

-КТ

-УЗД

-ЯМР

-РХПГ

 

Паліативною операцією при кістах звязаних з протоковою системою підшлункової залози є

+зовнішнє дренування кісти

-панкреатоцистоєюностомія

-цистоєюностомія

-резекція залози з кістою

-всі варіанти вірні

 


Захворювання товстої кишки

 

Хворий 60 років, знаходиться в практологіч-ному відділенні зі скаргами на біль в животі, пронос з болючими позивами ( до 10-15 р. за добу), з домішками крові, слизу, підвищення температури тіла, схуднення. Хворіє протягом 15 років з короткочасними ремісіями після лікування. Загострення почалося 1 місяць тому після психічної травми і фізичного напружен-ня. Укажіть найбільш вірогідний діагноз.

+ Неспецифічний виразковий коліт

-Хвороба Крона

-Гостра дизентерия

-Дифузний поліпоз товстої кишки

-Дивертикуліт товстої кишки

 

Під час лапаротомії у хворого виявлено травматичний розрив сигмовидної кишки, розлитий перитоніт. У черевній порожнині наявні калові маси. Який об’єм оперативного лікування?

+ Ушивання розриву сигми, трансверзостома, дренування черевної порожнини.

-Ушивання розриву сигми.

-Трансверзостома.

-Дренування черевної порожнини.

-Виведення розірваної ділянки сигми на шкіру.

 

У хворого, 35 років, протягом 10 днів скарги на проноси до 15 разів на добу із слизом, кров’ю і гноєм, біль в лівій здухвинній області. Максимальна температура тіла за добу 37,90С. Виставлено попередній діагноз - неспецифічний виразковий коліт. Визначте особливості тяжкості перебігу захворювання.

+Важка

-Середня

-Легка

-Блискавична

-Рецидивуюча

 

У хворого, 55 років, часте випражнення до 20-30 разів на добу з домішками крові і слизу, болі в лівій здухвинній області, що підсилюються при позивах на дефекацію, температура 38 0С. Бактеріологічне дослідження калу - дизентерійних бактерій, амеб немає. Ректороманоскопія - слизова оболонка різко гіперемована, набрякла, покрита виразками різних розмірів, що кровоточать. Ваш діагноз?

+Неспецифічний виразковий коліт

-Дизентерія

-Хвороба Крона

-Дивертикульоз

-Поліпоз товстої кишки

 

Хворий, 50 років, скаржиться на проноси, підвищення температури тіла до 37,60С протягом останнього місяця. При об’єктивному дослідженні пальпується болючий інфільтрат у правій половині живота. При колоноскопії у висхідній частині товстої кишки виявлені виразки у вигляді глибоких щілин, слизова між ними виглядає як "брукова бруківка" з вогнищами гранульоматозного запалення. В аналізі крові: анемія, диспротеінемія, порушення електролітного балансу. Ваш діагноз?

+Хвороба Крона

-Апендикулярний інфільтрат

-Пухлина висхідної частині товстої кишки

-Неспецифічний виразковий коліт

-Дивертикульоз висхідної частині товстої кишки

 

 

 

 

У хворого, 46 років, скарги на випражнення рідким з домішками слизу і крові, загальну слабкість, підвищення температури до 37,40С . При ректороманоскопії: на фоні набряку слизової оболонки і відсутності судинного малюнка визначається контактна кровотечливість, поверхня слизової “зерниста”, визначаються ерозії. При іригоскопії - відсутність гаустр, місцями звуження просвіту. Ваш діагноз?

+Неспецифічний виразковий коліт

-Рак прямої кишки

-Фібринозний проктосигмоідит

-Дивертикульоз сигмовидної кишки

-Хвороба Крона

 

Жінка 26 років поступає зі скаргами на рідкий стілець з кров‘ю протягом шести місяців, зниження маси тіла та спастичні болі в животі. При іригоскопічному дослідженні виявлено запальний процес в товстій кишці. Між ділянками ураження є незмінені зони. Пряма кишка без уражень. Імовірний діагноз:

+ Хвороба Крона.

-Виразковий коліт.

-Амебна дизентерія.

-Ішемічний коліт.

-Хвороба Гіршпрунга.

 

Хворий 43 років госпіталізований ургентно з клінікою гострої кишкової кровотечі І ступеня, яка була зупинена консервативною гемостатичною терапією. При подальшому обстеженні (колоноскопія) встановлений діагноз: дивертикульоз нисхідної ободової та сигмоподібної кишок. Вкажіть найбільш ефективний спосіб профілактики можливих наступних ускладнень виявленого захворювання у хворого?

+ Планова лівобічна геміколектомія

-Строге дотримання дієти та режиму арчування

-Виключення підвищеного фізичного навантаження

-Планові курси консервативної терапії

-Ургентне оперативне втручання при розвитку наступного ускладнення

 

Під час операції з приводу гострої кишкової непрохідності у хворого 63 р. виявлено, що причиною її є пухлина сигмоподібної кишки. Оральна частина ободової кишки роздута, переповнена вмістом. Тонка кишки майже не змінена. Лімфатичні вузли у брижі ободової кишки не визначаються. Метастази у печінці не визначаються. Оберіть метод операції.

+Операція Гартмана

-Лівобічна геміколонектомія

-Тотальна колектомія

-Обхідна ілеоректостомія

-Трансверзостомія

 

Як запобігти інфікування м’яких тканин передньої черевної стінки при накладенні протиприродного відхідника?

+Підшиванням парієтальної очеревини до шкіри

-Підшиванням вісцеральної очеревини до шкіри

-Підшиванням слизової оболнки до шкіри

-Введенням дренажу

-Обкладанням рани стерильними серветками

 

 

 

 

 

 

Хворий 30 років, надійшов зі скаргами на помірний біль по всьому животу, випражнення до 17 разів на добу з кров'ю, гноєм, слизом. Температура тіла 380С. Живіт помірно роздутий, болючий по ходу товстої кишки. Симптомів роздратування очеревини немає. При ректальному дослідженні: збільшені гемороїдальні вузли, помірно болючі. При пальцевому дослідженні виявлена темна кров. У клінічному аналізі крові - анемія, СОЭ-40 мм/годину. Визначте попередній діагноз?

+Неспецифічний виразковий коліт.

-Рак товстої кишки.

-Хронічний геморой

-Дизентерія

-Хвороба Крона

 

Хвора 63 років, скаржиться на здуття живота, закрепи, болі вище пупка, які проходять після акта дефекації. Об-но: живіт здутий в біля пупковій ділянці, при пальпації болюча сигмовидна кишка. Яке захворювання можна запідозріти ?

+Хронічний коліт

-Хронічний ентерит

-Неспецифічний виразковий коліт

-Хронічний гастрит

-Хронічний холецистит

 

Основне дослiдження для виявлення захворювання ректосигмоїдної дiлянки?

+Ректороманоскопiя;

-Фiброколоноскопiя;

-Аноскопiя;

-Пальцеве дослiдження прямої кишки;

-Iрригографiя.

 

Операцiя вибоpу при неспецифiчному виразковому колiтi?

+Проктоколонектомiя з кiнцевою iлеостомою;

-Обхiдний анастомоз;

-Субтотальна колектомiя;

-Резекцiю товстої кишки;

-Накладання колостоми.

 

Для якого захворювання характерний симптом "водопровiдної труби"?

+Неспецифiчний виразковий колiт;

-Гранульоматозний колiт;

-Псевдополiпоз;

-Дивертикульоз;

-Спастичний колiт.

 

Якi форми неспецифiчного виразкового колiту протiкають найбiльш важко?

+Блискавична;

-Гостра;

-Хронiчна рецидивуюча;

-Хронiчна безперервна.

 

Якi медикаменти використовують для лiкування неспецифiчного виразкового колiту?

+Салазопiрiдазiн;

-Ампiцилiн;

-Но-шпа, папаверин;

-Невiграмон;

-Фуразолiдон.

 

 

 

 

З якого вiддiлу кишечника найбiльш часто починається неспецифiчний виразковий колiт?

+З прямої кишки;

-З висхiдного вiддiлу ободової кишки;

-З поперекового вiддiлу ободової кишки;

-З нисхiдного вiддiлу ободової кишки;

-З термiнального вiддiлу тонкої кишки.

 

В якому вiддiлi кишечника найчастiше локалiзується патологiчний процес при хворобi Крона?

+Термiнальний вiддiл тонкої кишки;

-Пряма кишка;

-Висхiдний вiддiл ободової кишки;

-Поперековий вiддiл ободової кишки;

-Сигмовидна кишка.

 

Для якого захворювання характерний симптом "брустчатки"?

+Хвороба Крона;

-Амебiоз;

-Спастичний колiт;

-Рак товстого кишечника.

 

Яку операцiю застосовують при гранульоматозному колiтi (хвороба Крона)?

+Резекцiя кишки в межах здорових тканин;

-Проктоколонектомiя;

-Субтотальна колонектомiя.

 

Якi середники мають проносну дiю?

+Фенолфталеїн;

-Активоване вугiлля;

-Фталазол;

-Прозерiн;

-Бiфiкол.

 

Якi середники використовують для зниження метеоризму?

+Карболен;

-Норсульфазол;

-Вазелiнове масло;

-Сульфат магнiю;

-Прозерiн.

 

Якi медикаменти використовують для посилення перистальтики кишечника?

+Прозерiн;

-Сульфат магнiю;

-Iмодiум;

-Карболен;

-Дiгестал.

 

Якi середники мають гемостатичну дiю?

+Фiбриноген;

-Фенiлiн;

-Фiбриносол;

-Гемодез.

 

 

 

 

 

Якi середники мають дезiнтоксикацiйну дiю?

+Гемодез.

-Еритромаса.

-Лiпофундин.

 

Якi iз клiзм застосовують при пiдготовцi хворого до операцiї?

+Очисна.

-Сифонна.

-Мiкроклiзма.

-Послаблююча.

 

Якi середники застосовують для iригографiї?

+Сульфат барiю.

-Кардiотраст.

-Бiлiгност.

-Йодлiпол.

-Метиленова синька.

 

КЛАСИФIКАЦIЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ ПО ПОШИРЕННЮ

+проктит, проктосигмоїдит, лiвобiчний i тотальний колiт

-гострий, блискавичний

-хронiчний безперервний iрецидивуючий

 

КЛАСИФIКАЦIЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ ПО КЛIНIЧНОМУ ПЕРЕБIГУ

-проктит, проктосигмоїдит

-лiвобiчний i тотальний колiт

+гострий,блискавичний, хронiчний безперервний i рецидивуючий

 

ВЕДУЧI КЛIНIЧНI СИМПТОМИ ПРИ НЕСПЕЦИФIЧНОМУ ВИРАЗКОВОМУ КОЛIТI

-жовтяниця, асцит

-збiльшення печiнки i селезiнки

+бiль,дiарея,втрата ваги

 

ХАРАКТЕРНI УСКЛАДНЕННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ

-панкреатит, холецистит

+кровотеча, перфорацiя, токсична дiлятацiя кишки

-злукова хвороба

 

ПРЕПАРАТ ЯКИЙ СТОСУЄТЬСЯ ДЛЯ ЛIКУВАННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ

+сульфасалазiн

-фенолфталеiн

-церукал

 

ДОЗУВАННЯ СУЛЬФАЗАЛАЗIНУ У ХВОРИХ З НЕСПЕЦИФIЧНИМ ВИРАЗКОВИМ КОЛIТОМ

-0,01 х 4 рази

-0,1 х 4 рази

+ 0,5 х 4 рази

 

АБСОЛЮТНI ПОКАЗИ ДО ХIРУРГIЧНОГО ЛIКУВАННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ

-вiдсутнiсть ефекту вiд консервативного лiкування

-частi проноси, втрата ваги, виражений больовий синдром

+кровотеча, перфорацiя, токсична дiлятацiя

 

 

 

РЕНТГЕНОЛОГIЧНI ОЗНАКИ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ

-симптом "нiшi"

-дефект наповнення

+симптом "водопровiдної труби"

 

МЕТОД ВИБОРУ ПРИ ХIРУРГIЧНОМУ ЛIКУВАННI НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ

-гемiколектомiя

-резекцiя товстої кишки

-колектомiя

+проктоколектомiя

 

ПРИ ХВОРОБI КРОНА ПОРАЖАЕТЬСЯ

-лишень тонка кишка

-лишень товста кишка

+всi вiддiли шлунково-кишкового тракту

 

ПРИ ХВОРОБI КРОНА ПОРАЖАЮТЬСЯ ШАРИ КИШКИ

-слизова оболонка

-пiдслизова i м'язева

+всi шари

 

МЕТОД ВИБОРУ ПРИ ХIРУРГIЧНОМУ ЛIКУВАННI ХВОРОБИ КРОНА

-проктолонектомiя

-колектомiя

-гемiколектомiя

+резекцiя пораженої дiлянки кишки

 

ЯКI ВIДДIЛИ КИШЕЧНИКА МОЖУТЬ БУТИ ВРАЖЕНI ПРИ ХВОРОБI КРОНА

-термiнальна частина тонкої кишки

-товста кишка

-пряма кишка

+ тонка, товста,пряма кишка

 

ДЛЯ ЯКОГО IЗ ЗАХВОРЮВАНЬ ТОВСТОГО КИШЕЧНИКА ХАРАКТЕРНИЙ СИМПТОМ "ПРОСТРIЛЕНОЇ МIШЕНI"

-дивертикульоз

+ полiпоз

-неспецифiчний виразковий колiт

-враження раковим процесом

 

ПРИ ЯКОМУ ЗАХВОРЮВАННI ВРАЖАЮТЬСЯ ПОВЕРХНЕВI ШАРИ СТIНКИ КИШКИ

-хвороба Крона

+ неспецифiчний виразковий колiт

 

ЯКI IЗ СЕРЕДНИКIВ СПОВIЛЬНЮЮТЬ ПЕРИСТАЛЬТИКУ КИШЕЧНИКА

-прозерiн

+ атропiн

-фенолфталеiн

 

ЯКI IЗ МЕДИКАМЕНТIВ НАЙБIЛЬШ ДОЦIЛЬНИЙ ПРИ ЛIКУВАННI ХВОРОБИ КРОНА

-ампiцилiн

-норсульфазол

-фуразолiдол

+ фталазол

 

ПРИ ЯКIЙ ВАЖКОСТI ПРОТIКАННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО ГЕОЛIТА НАЙБIЛЬШ ДОЦIЛЬНО ЗАСТОСОВУВАТИ ГОРМОНАЛЬНI ПРЕПАРАТИ

-легкої степенi

-середньої важкостi

+ важкої степенi

 

ЯКI IЗ ПРЕПАРАТIВ ДIЮТЬ ГЕМОСТАТИЧНО

-еритроцитарна маса

-гемодез

-фiзрозчин

+ цiльна кров

 

ЯКI IЗ ПРЕПАРАТIВ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ ЛIКУВАННI НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТА

-гентамiцин

-сульфiдин

+ салазодиметоксин

 

ЯКI IЗ ПРЕПАРАТIВ ЗАСТОСОВУЮТЬ ПРИ ЛIКУВАННI НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТА

-мономiцин

+ сульфасалазин

-еритромiцин

 

ЯКI IЗ ПРЕПАРАТIВ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ ЛIКУВАННI НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТА

-пенiцилiн

-стрептомiцин

+ салазопiрин

 

IЗ ЯКОГО ВIДДIЛУ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТА КРОВОТЕЧА ПРИ НАЯВНОСТI СВIЖОЇ КРОВI

-товста кишка

+ пряма кишка

-шлунок i 12-ти пала кишка

 

IЗ ЯКОГО ВIДДIЛУ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ КРОВОТЕЧА ПРИ НАЯВНОСТI ТЕМНО-ВИШНЕВОЇ КРОВI

-шлунок i 12-ти пала кишка

+ товста кишка

-пряма кишка

 

ПРИ ЯКОМУ ЗАХВОРЮВАННI ГIСТОЛОГIЧНО НАХОДЯТЬ НЕСПЕЦИФIЧНУ ГРАНУЛЬОМУ

+ хвороба Крона

-неспецифiчний виразковий колiт

-рак прямої кишки

 

У ХВОРОГО ТОКСИЧНА ДИЛЯТАЦIЯ ЯК УСКЛАДНЕННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ. ОБ'ЕМ ОПЕРАТИВНОГО ВТРУЧАННЯ

-резекцiя дiлятованої дiлянки товстої кишки

-колектомiя

+ проктколектомIя

 

 

 

 

 

У ХВОРОГО ПЕРФОРАЦIЯ ТОВСТОЇ КИШКИ ЯК УСКЛАДНЕННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ. ОБ'ЕМ ОПЕРАЦII

-вшивання перфоративного отвору

-резекцiя дiлянки кишки

+ проктколектомiя

-колектомiя

 

У ХВОРОГО ПРОФУЗНА КРОВОТЕЧА IЗ ТОВСТОЇ КИШКИ ЯК НАСЛIДОК УСКЛАДНЕННЯ УСКЛАДНЕННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ. ОБ'ЕМ ОПЕРАЦII

-вшивання кровоточивої дiлянки кишки

-резекцiя кишки

-колектомiя

+ колпроктектомiя

 

У ХВОРОГО РУБЦЕВЕ ЗВУЖЕННЯ СИГМОВИДНОЇ КИШКИ ЯК УСКЛАДНЕННЯ НЕСПЕЦИФIЧНОГО ВИРАЗКОВОГО КОЛIТУ, ЩО ВИЗВАЛО ОБТУРАЦIЙНУ КИШКОВУ НЕПРОХIДНIСТЬ. ОБ'ЕМ ОПЕРАЦII

-резекцiя звуженої дiлянки кишки

-колектомiя

+колпроктектомiя

 

РОЗЧИН АТРОПIНУ СУЛЬФАТУ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ, ПЕРЕД ОПЕРАЦІЄЮ З МЕТОЮ

-пiдвищення тонусу блукаючого нерва

-прискорення частоти пульсу

+блоку периферичних М-холiнорецепторiв

 


Проктологія

 

Водій автобусу скаржиться на алу кров в калі, що периодично зявляється при дефекації.Хворій протягом року. кровотеча посилюється після фізичного навантаження і вживання алкоголю. Стілець 1 раз на 2-3 доби безболісний. Анальный сфінктер не змінений. Сформулюйте попередній діагноз.

+ Внутрішній геморой

-Рак прямої кишки

-Гострий проктосигмоїдит

-Гостра анальна тріщина

-Хронічна анальна тріщина.

 

xУ хворого діагностовано гострий тромбоз гемороїдальних вузлів. Наявний набряк параанальної ділянки. Гемороїдальні вузли з краєвим некрозом. Яка хірургічна тактика?

+ Консервативне лікування 3-4 тижні, гемороїдектомія.

-Гемороїдектомія при поступленні.

-Дієтотерапія.

-Ректальні свічки, сидячі ванночки.

-Перев’язка гемороїдальних вузлів.

 

Наступного дня після прийому великої кількості алкоголю хворий відчув різкий біль у задньому проході, відчуття стороннього тіла, з'явилися незначні кров'янисті виділення з прямої кишки. При огляді в області ануса визначається "розетка" різко болючих і напружених випинань слизової прямої кишки багряного кольору, на 3 і 7 годинах за циферблатом відзначається некроз слизової з помірною кровотечею. У даному випадку має місце:

+Защемлення гемороїдальних вузлів

-Гострий тромбоз гемороїдальних вузлів

-Геморой ускладнений випадінням IV ст.

-Гостра анальна тріщина

-Поліп анального каналу

 

Хворий протягом декількох років страждає на геморой. За останні два тижні з'явився різкий біль після акту дефекації, тривалість больового синдрому до 3 годин. Зміна клінічної картини пов'язана з:

+Формуванням анальної тріщини

-Малігнізацією

-Тромбозом гемороїдальних вузлів

-Защемленням гемороїдальних вузлів

-Випадінням слизової оболонки прямої кишки

 

70-літня жінка скаржиться на сліди червоної крові у випражненні, свербіння в анальному каналі. Найбільш ймовірна причина це:

+Геморой

-Неспецифічний виразковий коліт

-Гельмінтоз

-Рак прямої кишки

-Поліп прямої кишки

 

Хвора 27 років, скаржиться на відчуття болі при дефекації, на наявність яскраво червоних смуг крові, що покривають калові маси. На протязі останніх 5 років страждає на закрепи. Ваш попередній діагноз:

+Анальна тріщина

-Рак прямої кишки

-Внутрішній геморой

-Параректальна нориця

-Змішана форма геморою

 

Хворий М., 35 років, скаржиться на біль в ділянці анального отвору, на краплини яскраво-червоної крові на калі наприкінці акту дефекації. Загальний стан хворого – задовільний. При обстеженні живота патологічних змін не виявлено. При огляді анальної ділянки на 3,7, та 11 годинах по циферблату виявлені гемороїдальні вузли з набряклою та гіперемованою слизовою. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

+Кровоточивий геморой.

-Рак прямої кишки.

-Тріщина прямої кишки.

-Тромбоз гемороїдальних вузлів.

-Поліпи прямої кишки.

 

Пацієнт скажиться на наявність вип’ячувань в ділянці ануса, які з’являються при мінімільному фізичному навантаженні і потребують вправлення. При огляді аноскопом вище гребінцевої лінії на 3, 7, 11 год візуалізуються синюшні випячування, розміром 1 на 2 см. Який попередній діагноз?

+Внутрішній геморой 3 ст

-Гострий парапроктит

-Внутрішній геморой 1 ст

-Внутрішній геморой 2 ст

-Анальна тріщина

 

Пацієнт скаржиться на наявність випячувань в ділянці ануса, які зявляються при дефекації та потребують вправлення. При огляді аноскопом вище гребінцевої лінії визначаються випинання слизової розміром 1 на 1 см. Який попередній діагноз?

+Внутрішній геморой 2 ст

-Гострий парапроктит

-Зовнішній геморой

-Анальна тріщина

-Внутрішній геморой 1 ст

 

При обстеженні хворого Ви запідозрили пухлину прямої кишки. Готуючи його до операції, необхідно упевнитися, чи немае віддалених метастазів, щоб скласти план операції. Для виявлення типових віддалених метастазів пістряка кутні (рака прямой кишки) що будете використовувати?

+ Лапароскопія

-Ректороманоскопія

-Ирригоскопія

-Лабораторне дослідження

-Пальциве дослідження

 

Ви обстежили хворого і встановили діагноз: “Пістряк кутні” на 12 см від анального відхідника без метастазів. Який вид оперативного втручання Ви збираєтесь виповнити цьому хворому?

+Передня резекція кутні

-Накладення цекостоми

-Накладення сигмостоми

-Операція Гартмана

-Екстирпація кутні по Кеню-Майлсу

 

При колоноскопії під час діспансерного огляду у чоловіка 55 років виявлені поліпи товстоі кишки. Шматочок поліпа взяли на гістологічне дослідження. Який вид поліпів мае найбільшу до малігнізації?

+ Волохаті

-Гіперпластичні

-Аденоматозні

-Множинні аденоматозні

-Індекс малігнізації однаковий у всіх випадках

 

 

 

 

К проктологу у поліклінику прийшов хворий зі скаргами на біль при дефекації за 15 хвилин після дефекації, мала кровотеча из кутні після дефекаціі. Закреп. Боясть дефекації. Якій діагноз вірний?

+ Розколина ануса

-Пістряк кутні

-Хроничний папилит

-Параректальний свищ

-Геморой

 

У 85\% хворих анальна тріщина локалізується у положенні на спині:

+ На 6 год.

-На 12 год.

-На 3 год.

-На 9 год.

-У будь-якому місці.

 

Хвора 52 р. скаржиться на сильні болі та виділення алої крові при акті дефекації. Хворіє біля року. Протягом останніх 5 років страждає закрепами. Об’єктивно: по задній комісурі анального каналу дефект 0,8 х 0,5 см зі щільними краями, дно покрито грануляціями з фібринозним нашаруванням. Сфінктер різко спазмований. Поставте клінічний діагноз.

+Хронічна задня анальна тріщина

-Хронічна передня анальна тріщина

-Поліп анального каналу

-Гострий підслизовий парапроктит

-Гострокінцеві канділоми анального каналу

 

Яку операцiю використовують при параректальних ноpицях?

+Операцiя Габрiеля;

-Операцiя Мiллiгана-Моргана;

-Операцiя Гаген-Торна;

-Операцiя Нобля;

-Дозована сфiнктеректомiя.

 

Яку операцiю застосовують при анальнiй трiщинi?

+Висiчення трiщини;

-Вшивання трiщини;

-Операцiя Мiллiгана-Моргана.

 

Який метод оперативного лiкування найчастiше використовується при III - IV ст. складностi екстрасфiнктерних норицях?

+Лiгатурний метод;

-Рижих-1;

-Рижих-2;

-Гарiеля;

-Висiчення, вшивання норицi.

 

Який метод оперативного лiкування найчастiше використовується при III - IV ст. складностi екстрасфiнктерних норицях?

+Лiгатурний метод;

-Рижих-1;

-Рижих-2;

-Гарiеля;

-Висiчення, вшивання норицi.

 

 

 

 

При хронiчному парапроктитi проводять:

+Планову операцiю;

-Ургентну операцiю;

-Консервативне лiкування.

 

Яку операцiю проводять при геморої?

+Операцiя Мiллiгана-Моргана;

-Рижих-1;

-Рижих-2;

-Операцiя Габрiела;

-Операцiя Блiннiчева.

 

В якiй кiлькостi фiзрозчину розчиняють медикаменти для лiкувальних мiкроклiзм?

+100 мл;

-200 мл;

-250 мл.

 

При хронiчному парапроктитi проводять:

-Планову операцiю;

-Ургентну операцiю;

-Консервативне лiкування.

 

Якi середники використовують для фiстулографiї?

+Йодлiпол.

-Бiлiгност.

-Верографiн.

-Сульфат барiю.

-Метиленова синька.

 

Якi середники понижують перистальтику кишечника?

+Iмодiум.

-Кофеол.

-Карболен.

-Сульфат магнiю.

-Прозерiн.

 

У хворого мелена. Iз якого вiддiлу шлунково-кишкового тракту кровотеча?

+Шлунок i 12 п.к.

-Пряма кишка.

-Товста кишка.

 

У хворого чеpвона кров в перших порцiях калу. Про яке захворювання можна думати?

+Рак прямої кишки.

-Геморой.

-Трiщина.

 

У хворого чеpвона кров в кiнцi акту дефекацiї. Про яке захворювання можна думати?

+Геморой i трiщина слизової прямої кишки.

-Виразки шлунку i 12 п.к.

-Рак прямої кишки.

 

 

 

 

 

У хворої задньоанальна трiщина з полiпом на висотi 4 см. Об'ем операцiї?

+Висiчення трiщини з усуненням полiпа.

-Висiчення трiщини.

-По Мiлiгану Моргану.

-По Габрiелю.

 

У хворої iнтрасфiнктерна фiстула i зовнiшнiй геморой. Об'ем операцiї?

+По Мiлiгану Моргану i Габрiелю.

-По Мiлiгану Моргану.

-По Габрiелю

 

У хворої випадiння прямої кишки III ст. Яка показана операцiя?

+Кюмеля Зеренiна.

-Кеню Майлса.

-Мiлiгана Моргана.

-Габрiеля.

 

КЛАСИФIКАЦIЯ ПАРАПРОКТИТУ ПО ЕТIОЛОГIЧНОМУ ПРИЗНАКУ

+банальний, специфiчний, посттравматичний

-гострий, хронiчний

-пiдшкiрний, пiдслизовий, iлiоректальний, пельвiоректальний

-ретроректальний

-переднiй, боковий, заднiй

-iнтрасфiнктерний, транссфiнктерний, екстрасфiнктерний

 

КЛАСИФIКАЦIЯ ПАРАПРОКТИТIВ ПО АКТИВНОСТI ЗАПАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

-банальний,специфiчний, посттравматичний

+гострий, хронiчний

-пiдшкiрний, -пiдслизовий,iлiоректальний,пельвiоректальний,ретроректальний

-переднiй, боковий, заднiй

 

КЛАСИФIКАЦIЯ ПАРАПРОКТИТIВ ПО ЛОКАЛIЗАЦII

-банальний, специфiчний, посттравматичний

-гострий, хронiчний

+пiдшкiрний, пiдслизовий, iлiоректальний,пельвiоректальний, -ретроректальний

-переднiй, боковий,заднiй

 

КЛАСИФIКАЦIЯ ПАРАПРОКТИТIВ ПО ВIДНОШЕННЮ ХОДУ НОРИЦI ДО ВОЛОКОН СФIНКТЕРА

-банальний, специфiчний,посттравматичний

-гострий, хронiчний

-переднiй, боковий, заднiй

+iнтрасфiнктерний, транссфiнктерний, екстрасфiнктерний

 

ХIРУРГIЧНЕ ЛIКУВАННЯ ПАРАПРОКТИТУ МЕТОДОМ РОЗСIКАННЯ НОРИЦI В ПРОСВIТ ПРЯМОЇ КИШКИ З ВИСIКАННЯМ ШКIРИ I СЛИЗОВОЇ У ВИГЛЯДI ТРИКУТНИКА

+по Рижику-Бобровiй

-по Габрiелю

-лiгатурний метод

 

 

 

 

 

 

 

ХIРУРГIЧНЕ ЛIКУВАННЯ МЕТОДОМ ВИСIКАННЯ

НОРИЦI В ПРОСВIТ ПРЯМОЇ КИШКИ З ВИСIКАННЯМ ШКIРИ I КЛIТКОВИНИ В ВИГЛЯДI ТРИКУТНИКА

-по Рижику-Бобровiй

+по Габрiелю

-лiгатурний метод

 

МЕТОД ХIРУРГIЧНОГО ЛIКУВАННЯ ГОСТРОГО ПIДШКIРНО-ПIДСЛИЗОВОГО ПАРАПРОКТИТУ

-розкриття гнiйника радiальним розрiзом

-лiгатурний метод

+по Рижику-Бобровiй

 

ЛIГАТУРНИЙ МЕТОД СТОСУЄТЬСЯ ПРИ ЛIКУВАННI ПАРАПРОКТИТIВ

-гострого пiдшкiрно-пiдслизового

-iнтрасфiнктерних нориць

+екстрасфiнктерних нориць

 

КЛIНIЧНI ПРОЯВИ ГОСТРОГО ПАРАПРОКТИТУ

+бiль, пiдвищена температура

-дiарея

-запори

 

МЕДИКАМЕНТОЗНА ЗАТРИМКА СТIЛЬЦЯ СТОСУЄТЬСЯ ПРИ ОПЕРАЦIЯХ

-на тонкiй кишцi

-на ободовiй кишцi

+на прямiй кишцi

 

ОСОБЛИВОСТI ХIРУРГIЧНОГО ЛIКУВАННЯ АНАЕРОБНОГО ПАРАПРОКТИТУ

-лiгатурний метод

-операцiя Габрiеля

-операцiя по Рижику-Бобровiй

+розкриття широкими множинними розрiзами

 

ДЛЯ КОНТРАСТНОЇ ФIСТУЛОГРАФII ПРИ НОРИЦЯХ ПРЯМОЇ КИШКИ СТОСУЄТЬСЯ

-метиленовий синiй

-сульфат барiю

+йодлiпол

 

З МЕТОЮ ПОПЕРЕДЖЕННЯ АНАЕРОБНОЇ IНФЕКЦIЇ ПРИ ХIРУРГIЧНОМУ ЛIКУВАННI ПАРАПРОКТИТУ СТОСУЄТЬСЯ

-фурацилiн

-настойка йоду

+перекис водню

-рiванол

 

КЛАСИФIКАЦIЯ ГЕМОРОЯ ПО КЛIНIЧНОМУ ПЕРЕБIГУ I,II,III СТАДIЯ

-зовнiшнiй, внутрiшнiй

+ускладнений, неускладнений

 

КЛАСИФIКАЦIЯ ГЕМОРОЯ ПО ЛОКАЛIЗАЦIЇ

-1,П,Ш стадiї

+зовнiшнiй, внутрiшнiй

-ускладнений, неускладнений

 

 

 

КЛАСИФIКАЦIЯ ГЕМОРОЯ ПО СТЕПЕНI ЗАПУЩЕНОСТI

+1,П,Ш стадiя

-зовнiшнiй, внутрiшнiй

-ускладнений, неускладнений

 

ГЕМОРОЇДАЛЬНI ВУЗЛИ НЕ ВИПАДАЮТЬ

+1 стадiя

-П стадiя

-Ш стадiя

 

ГЕМОРОЇДАЛЬНI ВУЗЛИ ВИПАДАЮТЬ ПIД ЧАС ДЕФЕКАЦII I САМОСТIЙНО ВПРАВЛЯЮТЬСЯ

-1 стадiя

+П стадiя

-Ш стадiя

 

ГЕМОРОЇДАЛЬНI ВУЗЛИ ВИПАДАЮТЬ I САМОСТIЙНО НЕ ВПРАВЛЯЮТЬСЯ

-1 стадiя

-П стадiя

+Ш стадiя

 

УСКЛАДНЕННЯ ГЕМОРОЯ

-хвороба Крона

-портальна гiпертензiя

+тромбози, кровотечi, парапроктит

 

НЕУСКЛАДНЕНI ФОРМИ ГЕМОРОЯ ЛIКУЮТЬСЯ

+консервативно

-хiрургiчно

 

У ХВОРИХ З ГЕМОРОЕМ КРОВ У КАЛI ПОЯВЛЯЕТЬСЯ

-перед дефекацiею

+пiд час дефекацii

-пiсля дефекацii

 

ПЕРВИННИЙ ТРОМБОЗ ГЕМОРОЇДАЛЬНИХ ВУЗЛIВ ЛIКУЄТЬСЯ

VDK107=2

+консервативно

-хiрургiчно

 

ПОВТОРНИЙ ТРОМБОЗ ГЕМОРОЇДАЛЬНИХ ВУЗЛIВ ЛIКУЄТЬСЯ

-консервативно

+хiрургiчно

 

ГЕМОРОЙ УСКЛАДНЕНИЙ КРОВОТЕЧЕЮ ЛIКУЄТЬСЯ

-консевративно

+хiрургiчно

 

ПОКАЗАМИ ДО ОПЕРАЦIЇ ГЕМОРОЙЕКТОМIЇ ЯВЛЯЮТЬСЯ

-первинний тромбоз гемороїдальних вузлiв

-портальна гiпертензiя

+поява виразок на гемороїдальних вузлах

 

ПРОТИПОКАЗАМИ ДО ОПЕРАЦIЇ ГЕМОРОЙЕКТОМIЇ ЯВЛЯЕТЬСЯ

-кровотеча

-повторний тромбоз

+портальна гiпертензiя

 

ДЛЯ СКЛЕРОТЕРАПIЇ ГЕМОРОЇДАЛЬНИХ ВУЗЛIВ СТОСУЄТЬСЯ

-верографiн

+новокаiн-спиртова сумiш

-дiоксидин

 

ПОКАЗАМИ ДО ОПЕРАЦIЇ ГЕМОРОЙЕКТОМIЇ ЯВЛЯЄТЬСЯ

-портальна гiпертензiя

+повторний тромбоз гемороїдальних вузлiв

-друга стадiя неускладненого гемороя

 

МЕТОД ВИБОРУ ЛIКУВАННЯ ПЕРВИННОГО

ТРОМБОЗУ ГЕМОРОЇДАЛЬНИХ ВУЗЛIВ

+консервативний

-iн'екцiйний

-оперативний

 

МЕТОД ВИБОРУ ЛIКУВАННЯ ПОВТОРНОГО ТРОМБОЗУ ГЕМОРОЇДАЛЬНИХ ВУЗЛIВ

-консервативний

-iн'екцiйний

+оперативний

 

МЕТОД ВИБОРУ ЛIКУВАННЯ ГЕМОРОЇВ, ЩО СУПРОВОДЖУЮТЬСЯ ВИРАЗКОУТВОРЕННЯМ

-консервативний

-iн'екцiйний

+оперативний

 

МЕТОД ВИБОРУ ЛIКУВАННЯ ГЕМОРОЯ Ш СТАДII,ЯКИЙ СУПРОВОДЖУЄТЬСЯ ПОРТАЛЬНОЮ ГIПЕРТЕНЗІЄЮ

+ консервативний

-iн'екцiйний

-оперативний

 

МЕТОД ХIРУРГIЧНОГО ЛIКУВАННЯ ГЕМОРОЯ

-по Бебкоку

-по Нарату

+ по Мелiнгаму-Моргану-Цiто

 

УСКЛАДНЕННЯ ПIСЛЯ ОПЕРАЦIЇ ГЕМОРОЙЕКТОМIЯ

-проктосигмоїдит

+ стриктура анального отвору

-рак прямої кишки

 

ОСОБЛИВОСТI ВЕНОЗНОГО ВIДТОКУ ДИСТАЛЬНОГО ВIДДIЛУ ПРЯМОЇ КИШКИ

+вени впадають в кавальну венозну систему

-вени впадають в портальну венозну систему

 

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ТРIЩИН ПРЯМОЇ КИШКИ

-рак прямої кишки

-портальна гiпертензiя

+ запори, поноси, колiти

 

ТРIАДА СИМПТОМIВ ХАРАКТЕРНА ДЛЯ АНАЛЬНОЇ ТРIЩИНИ

-бiль перед дефекацією, запори, зiяння сфiнктера

+ бiль пiд час дефекацii, спазм сфiнктера, кровотеча

 

ПЕРЕВАЖНА (типова) ЛОКАЛIЗАЦIЯ АНАЛЬНОЇ ТРIЩИНИ (орієнтацiя по годинниковому циферблату)

-на 12 год

-на 3 год

+ на 6 год

-на 9 год

 

ПОКАЗИ ДО ХIРУРГIЧНОГО ЛIКУВАННЯ АНАЛЬНОЇ ТРIЩИНИ

+ хронiчний перебiг

-гострий перебiг

 

МЕТОД ХIРУРГIЧНОГО ЛIКУВАННЯ АНАЛЬНОЇ ТРIЩИНИ

-по Мелiнгаму-Моргану

+ висiчення трiщини

-зашивання трiщини

 

ОПЕРАЦIЯ ЯКОЮ ДОПОВНЮЮТЬ ВИСIКАННЯ ТРIЩИНИ ПРЯМОЇ КИШКИ

-Мелiнгама-Моргана

+ Габрiеля

-дозована сфiнктеротомiя

 

УСКЛАДНЕННЯ ХIРУРГIЧНОГО ЛIКУВАННЯ АНАЛЬНИХ ТРIЩИН

-випадiння прямої кишки

+ недостатнiсть анального сфiнктера

-рак прямої кишки

 

МЕТОД КОНСЕРВАТИВНОГО ЛIКУВАННЯ АНАЛЬНИХ ТРIЩИН

+ iн'екцii пiд трiщину розчину новокаїну i гiдрокортизону

-УВЧ

-iнфузiї бiлкових препаратiв

-iнфузiї сольових розчинiв

 

МЕТОД КОНСЕРВАТИВНОГО ЛIКУВАННЯ АНАЛЬНИХ ТРIЩИН

+ дієтотерапiя

-УВЧ

-гемосорбцiя

 

ЯКЕ IЗ ДОСЛIДЖЕНЬ ДОЦIЛЬНО ПРОВЕСТИ ПРИ ПIДОЗРI НА ЗАХВОРЮВАННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ

-фiброгеолоноскопiю

+ ректороманоскопiю

-фiброгастроскопiю

 

ЯКI IЗ IНСТРУМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛIДЖЕНЬ ДОЦIЛЬНО ПРОВОДИТИ ПРИ ЗАЩЕМЛЕННI ГЕМОРОЇДАЛЬНИХ ВУЗЛIВ

-ректороманоскопiю

-iригоскопiю

+ до стихання гострих запальних явищ дослiдження не проводити

 

В ЯКОМУ ПОРЯДКУ ПРОВОДИТИ ОПЕРАТИВНЕ ВТРУЧАННЯ ПРИ ГЕМОРОЇ, УСКЛАДНЕНОМУ ПРОФУЗНОЮ КРОВОТЕЧЕЮ

-в плановому

+ в ургентному

 

 

 

ПIСЛЯ ОПЕРАЦII ГЕМОРОЇДЕКТОМII ВИНИКАЕ РУБЦЕВА СТРИКТУРА ВИХОДУ ПРЯМОЇ КИШКИ.ЯКУ НАСТУПНУ ОПЕРАЦIЮ СЛIД ЗАСТОСУВАТИ

+ дозовану сфiнктеротомiю з пiдшиванням слизової прямої кишкдо перiанальної шкiри

-бужування прямої кишки

-дозовану сфiнктеротомiю

 

У ХВОРОГО ПОЛIП ПРЯМОЇ КИШКИ НА ВИСОТI 15 см IЗ ШИРОКОЮ НIЖКОЮ. ЯКЕ ЛIКУВАННЯ

+ усунення полiпа шляхом лапаротомiї, ректотомiї

-електроексцизiя

-консервативне лiкування

 

У ХВОРОЇ ПЕРЕД МЕНСТРУАЦІЄЮ ВIДМIЧАЮТЬСЯ БОЛI ВНИЗУ ЖИВОТА, НЕЗНАЧНЕ ВИДIЛЕННЯ ЯРКО-ЧЕРВОНОЇ КРОВI IЗ ПРЯМОЇ КИШКИ. ПРО ЯКI ЗАХВОРЮВАННЯ СЛIД ДУМАТИ

+ ендометрiоз

-геморой

-трiщина

-пухлина прямої кишки

 

У ХВОРОГО ВИРАЗКА ПРЯМОЇ КИШКИ,ЯКА ДОВГО НЕ ЗАЖИВАЕ. В АНАМНЕЗI ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ. ПОПЕРЕДНIЙ ДIАГНОЗ

-геморой

-парапроктит

+ туберкульоз прямої кишки

 

У ХВОРОЇ ВИРАЗКА ПРЯМОЇ КИШКИ ТРИВАЛIСТЮ БIЛЯ ДВОХ МIСЯЦIВ. РЕАКЦIЯ ВАСЕРМАНА ПОЗИТИВНА. ПОПЕРЕДНIЙ ДIАГНОЗ

-геморой

+ венерична лiмфогранульома

-парапроктит

 

У ХВОРОГО НАЯВНИЙ ТВЕРДИЙ ПАРАПРОКТИТ I НОРИЦI В ПАРАРЕКТАЛЬНIЙ ДIЛЯНЦI. ВИЯВЛЕНI ФРУЗИ АКТИНОМIЦЕТА. ПОПЕРЕДНIЙ ДIАГНОЗ.

-геморой

+ актиномiкоз

-парапроктит

 

У ХВОРОЇ ВИПАДIННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ Ш СТАДII. Об'ЕМ ОПЕРАЦII

-по Кеню-Мойлсу

-по Мiлiган-Моргану

VID158=по Габрiелю

+ по Кюмелю-Зеренiну

 

У ХВОРОЇ ВИПАДIННЯ ПРЯМОЇ КИШКИ Ш СТАДII I ПОВНЕ ВИПАДIННЯ МАТКИ. ОБ'ЕМ ОПЕРАЦIЇ

+ Кюмелю-Зеренiну, надпiхвова ампутацiя матки

-по Кеню-Мойлсу

-по Тарту

 

У ХВОРОЇ КОМБIНОВАНИЙ ГЕМОРОЙ I ВАГIТНIСТЬ 8 ТИЖНIВ. ТАКТИКА ХIРУРГIВ

-операцiя по Габрiелю

-операцiя по Мiлiган-Моргану

+ провести оперативне лiкування пiсля народження дитини

 

У ХВОРОЇ КОМБIНОВАНИЙ ГЕМОРОЙ З ПРОФУЗНОЮ КРОВОТЕЧЕЮ. ВАГIТНIСТЬ 9 ТИЖНIВ. ТАКТИКА ХIРУРГА.

+ операцiя по Мiлiган-Моргану

-операцiя по Габрiелю

-провести оперативне втручання пiсля народження дитини

 

У ХВОРОЇ ПОЛIП ПРЯМОЇ КИШКИ НА ВИСОТI 50 см НЕВЕЛИКИХ РОЗМIРIВ. ВАГIТНIСТЬ 8 ТИЖНIВ. ТАКТИКА ХIРУРГА.

+ видалення полiпа пiсля народження дитини

-операцiя по Мiлiган-Моргану

-операцiя по Габрiелю

-висiчення полiпа пiд час вагiтностi

 

У ХВОРОЇ ЗАДНЬОАНАЛЬНА ТРIЩИНА СЛИЗОВОЇ ПРЯМОЇ КИШКИ З НЕЗНАЧНИМИ ПЕРIОДИЧНИМИ БОЛЯМИ. ВАГIТНIСТЬ 16 ТИЖНIВ. ТАКТИКА ХIРУРГА.

+ операцiя висiчення трiщини пiсля народження дитини

-операцiя по Габрiелю

-перацiя по Мiлiган-Моргану

-висiчення трiщини

 

У ХВОРОЇ ПОЛIП ПРЯМОЇ КИШКИ З МАЛIГНIЗАЦІЄЮ. ВАГIТНIСТЬ 8 ТИЖНIВ. ТАКТИКА ЛIКУВАННЯ.

+ перервати вагiтнiсть i усунути полiп

-усунення полiпа

-консервативне лiкування

1. У хворої 41 року на четверту добу після тупої травми грудної клітки на рентгенограмі – негомогенне затемнення в нижньому відділі. При пункції отримана невелика кількість світло-жовтого ексудату з кров`яними згустками. Яке лікування краще надати хворому?

+ Оперативне - декортикацію легені

-Дренування плевральної порожнини

-Щоденні пункції

-Розсмоктуючу терапію

-Антибактеріальну терапію

2. У хворого 45 років після тупої травми грудної клітки з переломом груднини виникли слаб-кість, гіпотонія, ціаноз верхньої половини тулуба, надимання вен шиї. При плевральній пункції вміст відсутній. Пульс 120 уд./ хв., ритмічний, слабкого наповнення. Який діагноз найбільш вірогідний?

+ Тампонада серця

-Тромбоемболія легеневої артерії

-Струс серця

-Гострий інфаркт міокарду

-Згорнений гемоперикард

3. Чоловік 32 років підчас фізичного навантаження зненацька відчув задуху, біль в лівій половині грудної клітки, серцебиття. Об’єктивно: стан важкий, АКТ – 100/70 мм рт мт, пульс 100 уд/хв., дихання – 28 рухів/хв., ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання, перкуторно зліва високий тимпаніт. Причиною даного стану може бути?

+Спонтанний пневмоторакс

-Інфаркт міокарду

-Тромбоемболія легеневої артерії

-Міжреберна невралгія

-Гіпотонічний криз

4. Хворий П., 48 років, звернувся до чергового хірурга зі скаргами на біль у правій половині грудної клітки, задуху, кашель, головокружіння. Із анамнезу: годину тому він упав з мотоцикла та ударився правою частиною грудної клітки до краю тротуару. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, свідомість пригнічена, АКТ-90/60 мм рт ст., пульс – 100 уд/хв., у грудній клітці справа дихання ослаблене, перкуторно – тупість в нижніх відділах. Який патологічний процес можна запідозрити?

+Правобічний гемоторакс

-Правобічний закритий пневмоторакс

-Перелом ребер справа

-Правобічний напружений пневмоторакс

-Правобічний піопневмоторакс

5. У хворого 32 років з закритою травмою грудної клітки з’явилась підшкірна емфізема в ділянці яремної ямки, яка швидко розповсюдилась на шию, обличчя, верхню частину тулуба. Який механізм такого розвитку підшкірної емфіземи?

+Пошкодження дихальних шляхів з розвитком емфіземи середостіння

-Перелом ребер

-Розрив діафрагми

-Закритий пневмоторакс

-Забій серця

6. У хворого 38 років, в результаті нанесеного удару тупим предметом по лівій половині грудної клітки виявлено перелом Х ребра зліва зі зміщенням відламків, пристінковий пневмоторакс. Хворий блідий, відмічає болі в лівому підребір”ї. АТ 80/40 мм. рт. ст. Пульс 138 за 1 хв., слабого наповнення і напруження. При УЗД обстеженні виявлено рідину в лівій половині живота. Виявлено розрив селезінки. Яку вибрати лікувальну тактику.

+ Дренувати ліву плевральну порожнину і зробити лапаротомію.

-Негайно виконати верхньо-серединну лапаротомію і потім дренувати ліву плевральну порожнину.

-Зробити негайно лапаротомію і спирт-новокаїнову блокаду Х ребра.

-Провести протишокові заходи і після підвищення артеріального тиску зробити лапаротомію.

-Зробити лівобічну торакотомію, а потім зразу же лапаротомію.

7. Хворий 42 років поступив через 3 години після травми з вираженою підшкірною емфіземою верхньої половини туловища, задишкою, тахікардією , пульс-120 уд. в хв. Рентгенологічно пневмотораксу не виявлено, значно розширене середостіння в обі сторони. Яка невідкладна допомога?

+Дренування переднього середостіння

-Пункція плевральної порожнини

-Дренування плевральної порожнини

-Торакоскопія

-Торакотомія

8. Хворий С., 25 років поступив після травми грудної клітки. При клінічному та рентгеннологічному обстеженні встановлено діагноз “напружений пневмоторакс зліва”. Яка невідкладна допомога?

+Дренування плевральної порожнини

-Внутрівенні інфузії

-Оксигемотерапія

-Інтубація

-Аналгетики

9. У хворого 35 років під час фізичного навантаження появились різкі болі в лівій половині грудної клітки. Об”єктивно: хворий покритий холодним потом, важко вдихнути повітря із-за болів. Аускультативно: дихання справа везикулярне, зліва - ослаблене. Тахікардія, пульс 100 уд. в хв. Діагноз?

+Спонтанний пневмоторакс

-Стенокардія напруги

-Гострий інфаркт міокарду

-Лівобічний плеврит

-Пневмонія

10. Для напруженного пневмотораксу властиві такі ознаки, за вийнятком:

+Притуплення перкуторного звуку на ураженному боці.

-Зміщення вурхівкового поштовху серця на сторону, протилежну пневмотораксу.

-Набухання шийних вен.

-Артеріальна гіпотензія.

-Всі перераховані ознакі без винятку.

11. Виберіть правильний метод лікування напруженого пневмотораксу з норицею.

+ Дренування за Бюллау.

-Плевральна пункція.

-Оклюзія бронха.

-Торакотомія.

-Бронхоскопічна санація.

12. У хворого після пункції і катетеризації підключичної вени погіршився стан. Виражена тахікардія, АТ 80/40 мм рт. ст., цианоз. Найбільше інформативним рентгенологічним симптомом, що підтверджує діагноз пневмотораксу, є:

+Наявність повітря в плевральній порожнині

-Колапс легенів

-Зсув середостіння в хворий бік

-Підвищення прозорості легеневого поля

-Зниження прозорості легеневого поля

13. Який з нижченаведених видів пневмотораксу особливо небезпечний для життя?

+Напружений

-Відкритий

-Закритий

-Не може бути небезпечним для життя

-Всі однаково небезпечні

14. Гострий респіраторний дистрес-синдром:

+Це запальний несерцевий набряк легенів

-Виникає тільки за умови інфекційних захворювань легень

-Це різновид пневмонії

-В основі його лежить недостатність сурфактанту

-Буває тільки у немовлят.

15. Пацієнт 35 років госпіталізований у торакальне хірургічне відділення з клінікою рубцевого стенозу шийного відділу трахеї ІІІ ступеню, який виник внаслідок тривалої штучної вентиляції легень з приводу тяжкої черепно-мозкової травми 3 місяці тому. Який метод лікування показаний хворому?

+ Реконструктивна операція

-Накладання трахеостоми

-Мікротрахеостомія

-Бужування трахеї

-Консервативна терапія

16. Хворий 35 років надійшов в районну лікарню через тиждень після дорожньо-транспортної пригоди з клінікою згорненого гемотораксу. Яка доцільна лікувальна тактика у плані профілактики розвитку гострої емпієми плеври у хворого?

+ Хірургічне усунення згорненого гемотораксу

-Лікування плевральними пункціями

-Комплексна консервативна терапія

-Дренування плевральної порожнини пасивним дренажем

-Дренування плевральної порожнини активним дренажем

17. Хворий 25 років поступив у хірургічне відділення через 6 годин з моменту захворювання з діагнозом: спонтанний пневмоторакс. Лікування за допомогою пасивного дренування плевральної порожнини протягом 3 діб ефекту не дало. Яке дослідження найбільш достовірно дозволить виявити причину відсутності ефекту від лікування?

+Торакоскопія

-Бронхографія

-Оглядова рентгенографія грудної клітини

-Бронхоскопія

-УЗД

18. Хворий 27 років отримав травму грудної клітки при ДТП. Об-но: стан хворого важкий, ціаноз шкіри, при пальпації болючість та крепітація в ділянці IV - VI ребер зправа по задній аксілярній лінії. Дихання справа різко ослаблене. Підшкірна емфізема. На оглядовій рентгенограмі колапс правої легені на 1/2 об'єму. Місце виконання діагностичної плевральної пункції?

+В ІІ міжребер(ї по серединно ключичній лінії

-В плевральний синус

-В VІ міжребер(ї по задньоаксилярній лінії

-В VІІ міжребер(ї по лопатковій лінії

-У місті найбільшої тупості, яка визначається перкуторно

19. У хворого 30 років, який отримав закриту травму грудної клітки, загальний стан важкий, ціаноз, задуха, порушення фонації, підшкірна емфізема на шиї, пульс 100 уд. в 1 хв. , АТ 80/40 мм рт. ст., На оглядової рентгенограмі грудної клітки: колапс правої легені, горизонтальний рівень рідини до 5-го ребра, розширенння тіні середостіння. Який діагноз можна виставити хворому?

+Відрив головного бронху

-Пошкодження стравоходу

-Масивний розрив легені

-Розчавлення легені

-Забій серця

20. Після падіння з висоти у чоловіка 36 років з’явився сильний біль в правій половині грудної клітини і затруднення в диханні. При об’єктивному дослідженні – різка біль при пальпації в ділянці 6 ребра по аксілярній лінії, перкуторно – тупий звук до 5 ребра, дихальні шуми при аускультації справа не визначаються, при рентгенологічному дослідженні – затемнення правої половини грудної клітини до 5 ребра з горизонтальним рівнем рідини; перелом 6 ребра з невеликим зміщенням. Для уточнення діагнозу, що необхідно виконати ?

+Плевральну пункцію

-Комп’ютерну томографію

-УЗД

-Загальний аналіз крові

-Торакотомію

21. В хірургічне відділення доставлений хворий, що скаржиться на різкій біль в лівій половині грудної клітини, біль з’явився під час бійки на вулиці. При об’єктивному дослідженні – наявність підшкірної емфіземи по боковій поверхні грудної клітини зліва, різка болючість в ділянці 3 ребра, перкуторно – “коробочний” звук, дихальні шуми не проводяться. На основі клінічних даних лікар може думати, що у хворого закритий перелом ребра ускладнився:

+ Клапаним (напруженим) пневматораксом

-Гематораксом

-Емпіємою плеври

-Відкритим пневматораксом

-Закритим пневматораксом

22. Хворому на двосторонній гідроторакс неодноразово проводили плевральні пункції з обох сторін. Після чергової пункції погіршення стану, лихоманка, болі у грудях. Наступного дня лікуючим терапевтом під час плевральної пункції зправа одержано гній. Який механізм виникнення правосторонньої гострої емпієми?

+ Контактно-аспіраційний.

-Лімфогенний.

-Гематогенний.

-Імплантаційний.

-Повітряний.

23. Типове мiсце для плевральної пункцiї при посттравматичному пневмотораксi:

+ІІ міжребер'я.

-V міжребер'я.

-VI міжребер'я.

-VІІ міжребер'я.

-VІІI міжребер'я.

24. Вагосимпатична блокада використовується при:

+Переломах ребер.

-Черепно-мозковiй травмi.

-Спонтанному пневмотораксi.

-Посттравматичному пневмотораксi.

-Пiопневмотораксi.

25. При напруженому пневмотораксi показано:

+Дренування плевральної порожнини.

-Дренування середостiння.

-Шкiрнi насiчки.

-Туга пов'язка.

-Вагосимпатична блокада.

26. При посттравматичному пневмотораксi дренування плевральної порожнини проводять в:

+ІІ міжребер'ї

-IV міжребер'ї.

-V міжребер'ї.

-VI міжребер'ї

-VІІ міжребер'ї

27. При пневмотораксi дренування проводять в:

+ІІ міжребер'ї.

-IV міжребер'ї.

-VІІ міжребер'ї.

-VI міжребер'ї.

-IV міжребер'ї.

28. Спiввiдношення спирт-новокаїнової сумiшi при мiжребернiй блокадi:

+3:7

-2:8

-1:9

-2:3

-1:1

29. При медiастiнальнiй емфiземi проводять:

+Дренування переднього середостiння.

-Дренування заднього середостiння.

-Шкiрнi насiчки.

-Плевральну пункцiю.

-Пункцiю перикарду.

30. Пiдшкiрна емфiзема виникае при пошкодженнi:

+Легенi.

-Трахеї.

-Бронха.

-Стравоходу.

-Грудної стiнки.

31. При переломах ребер застосовується:

+Паравертебральна блокада.

-Паранефральна блокада.

-Блокада переднього середостiння.

32. Торакотомiя показана при травмi грудної клітки, що ускладнена:

+Великим гемотораксом.

-Малим гемотораксом.

-Пневмотораксом та пiдшкiрною емфiземою.

-Медiастiнальною емфiземою.

-Пневмотораксом.

33. Кров придатна для реiнфузії при гемотораксi на протязi:

+24 годин.

-6 годин.

-12 годин.

-36 годин.

-Бiльше 36 годин.

34. При великому гемотораксi проводиться:

+Торакотомiя.

-Розсмоктуюча терапiя.

-Плевральна пункцiя.

-Дренування плевральної порожнини.

-Дренування плевральної порожнини з аспiрацiєю вмiсту.

35. Пункцiя перикарду проводиться в точці:

+Ларрея.

-Воскресенського.

-Кохера.

36. Причиною виникнення посттравматичного пневмотораксу є пошкодження:

+Легенi.

-Дiафрагми.

-Трахеї.

-Бронха.

-Стравоходу.

37. При ателектазi легенi показана:

+Бронхоскопiя.

-Торакотомiя.

-Бронхографiя.

-Плевральна пункцiя.

-Дренування плевральної порожнини.

38. Показом для негайної торакотомiї є:

+Гемоперикард.

-Гемомедiастинiт.

-Пневмоторакс.

-Пневмогемоторакс.

39. Ускладнення гемотораксу:

+Емпієма плеври.

-Посттравматичний плеврит.

-Пiопневмоторакс.

-Медiастинiт.

40. Тактика при неускладнених переломах ребер:

+Туга пов'язка.

-Скелетне витяжіння.

-Плевральна пункцiя.

-Шкiрнi насiчки.

-Негайна торакотомiя.

41. Рентгенологiчнi ознаки згорнутого гемотораксу:

+Iнтенсивне гомогенне затемнення з множинними рiвнями.

-Колапс легенi з горизонтальним рiвнем.

-Горизонтальний рiвень рiдини.

-Затемнення по лiнії Дамуазо.

42. Аускультативнi данi при гемотораксi:

+Ослаблене дихання.

-Бронхiальне дихання.

-Амфоричне дихання.

-Жорстке дихання.

43. Ускладнення клапанного пневмотораксу:

+Змiщення середостiння.

-Пневмомедiастинум.

-Медiастинальна емфiзема.

44. Причиною спонтанного пневмотораксу є:

+Бульозна хвороба.

-Бронхоектатична хвороба.

-Закрита травма грудної клiтки.

-Плевральна пункцiя.

-Вiдкрита травма грудної клiтки.

45. При розривах мембpанозної частини бронха виникає:

+Пневмомедiастинум.

-Гемоторакс.

-Реактивний плеврит.

-Пiдшкiрна емфiзема.

46. При пошкодженнi мембpанозної частини бронха на рентгенограмi визначається:

+Пневмомедiастинум.

-Колапс легенi.

-Пневмоторакс.

-Пiдшкiрна емфiзема.

-Рiвень рiдини.

47. Раннi ускладнення закритої травми грудної клiтки:

+ пневмоторакс

-посттравматична пневмонiя

-нагноєний гематоракс

-посттравматичний плеврит

48. Пiзнi ускладнення закритої травми грудної клiтки:

забiй серця

-пневмогемоторакс

-пневмоторакс

+плеврит

-гемомедiастинум

49. Ускладнення мiкротрахеостомії:

-пiдшкiрна емфiзема

-стравохiдно-бронхiальна нориця

+ медiастинальна емфiзема

-крупозна пневмонiя

-гемомедiастинум

50. Лiкувальна тактика при малому гемотораксi:

-торакотомiя, лiквiдацiя гемотораксу

+ торакотомiя, дренування плевральної порожнини, гемостатична терапiя

-антикоагулянтна терапiя

51. Показом до торакотомії при травмi грудної клiтки є:

-малий гемотроракс

-нагноєний гемоторакс

-тотальний пневмоторакс

-гемомедiастинум

+великий гемоторакс

52. Пневмомедiастинум є ускладненням при пошкодженнi:

+ трахеї

-дiафрагми

-легеневої паренхiми

-переднього середостiння

53. Лiкувальна тактика при травмi, ускладненiй медiастинальною емфiземою:

-пункцiя перикарда

-пункцiя плевральної порожнини

-дренування плевральної порожнини

+дренування переднього середостiння

-дренування заднього середостiння

54. Спецiалiзована медична допомога при iзольованих флотуючих переломах ребер:

+ скелетне витяжіння

-туга пов'язка

-плевральна пункцiя

-дренування плевральної порожнини

55. Причиною спонтанного пневмотораксу є:

-пошкодження грудної стiнки

-прорив абсцесу легень

+ прорив повiтряної кiсти

-бронхоектатична хвороба

56. При травмi грудної клiтки, ускладненiй переломом ребер, застосовують:

+вагосимпатичну блокаду

блокаду середнього середостiння

ненаркотичнi аналгетики

57. Рентгенологiчнi ознаки посттравматичного пневмотораксу:

+ колапс легенi, наявнiсть повiтря в плевральнiй порожнинi

-колапс легенi з горизонтальним рiвнем рiдини

-колапс легенi з косим рiвнем рiдини

-пiдшкiрна емфiзема

-пневмомедiастинум

58. Забiй легенi супроводжується:

+ кровохарканням

-пiдшкiрною емфiземою

-медiастинальною емфiземою

-гемотораксом

-пневмогемотораксом

59. Лiкувальна тактика при флотуючих переломах ребер, ускладнених середнiм гемотораксом:

+ торакотомiя,остеосинтез,лiквiдацiя гемотораксу

-iнтрамедулярний остеосинтез ребер

-скелетне витяжіння

-скелетне витяжіння з дренуванням плевральної порожнини

-ШВЛ і дренування плевральної порожнини

60. Напружений пневмоторакс - це

-закритий пневмоторакс

-вiдкритий пневмоторакс

-вiдкритий клапанний пневмоторакс

+ закритий клапанний пненвмоторакс

-пневмомедiастинум

61. Показанням до дренування плевральної порожнини є:

-частковий пневмоторакс

+ тотальний пневмоторакс

-пiдшкiрна емфiзема

-медiастинальна емфiзема

-ексудативний плеврит

62. При субтотальному гемотораксi iвень рiдини визначається:

-в синусi

-до кута лопатки

-в V мiжребер"i

-на рiвнi ключицi

+ на рiвнi ІІІ ребра

63. Найчастiшi ускладнення травми грудної клiтки:

-пневмоторакс

-гемоторакс

+ перелом ребер

-пiдшкiрна емфiзема

-медiастинальна емфiзема

64. Гемоторакс розрiзняють:

-напружений

+тотальний

-частковий

-мiждольовий

65. Дiагностичнi критерії гемотораксу:

+ наявнiсть рiвня рiдини по лiнії Дамуазо-Соколова

-колапс легенi з горизонтальним рiвнем рiдини

-колапс легенi з пiдшкiрною емфiземою

-розширення тiнi середостiння

-змiщення середостiння в хвору сторону

66. Види посттравматичного пневмотораксу:

-спонтанний

+частковий

-малий

-мiждольовий

-середнiй

67. Найчастiшi ускладнення розриву дiафрагми:

+ защемлення порожнистих органiв

-пневмоторакс

-гемоторакс

-пiдшкiрна емфiзема

-пневмомедiастинум

68. Напружена медiастинальна емфiзема являеться показом до:

-дренування плевральної порожнини

-дренування закритого середостiння

+дренування переднього середостiння

-плевральної пункції

-дренування пiдшкiрної клiтковини

69. При переломi ребра показано:

+ амбулаторне лiкування

-iнтрамедулярне обстеження

-скелетне витяжіння

70. Ускладнення вагосимпатичної блокади:

-синдром Горнера

-кровотеча

+зупинка дихання

-пневмоторакс

-флегмона шиї

71. При малому гемотораксi плевральна пункцiя виконується:

-в ІІ мiжребер'ї по середньо-ключичнiй лiнії

-в IV мiжребер'ї по передньо-аксiлярнiй лiнії

-в VI мiжребер'ї по середньо-аксiлярнiй лiнії

-в VI мiжребер'ї по задньо-аксiлярнiй лiнії

+ в VІЇI мiжребер'ї по лопаточнiй лiнії

72. При пневмогемотораксi дренують плевральну порожнину в:

-II мiжребер'ї

-III мiжребер'ї

-IV мiжребер'ї

-VI мiжребер'ї

+VII мiжребер'ї

73. Раннiй спосiб дiагностики закритих пневмотораксiв:

+аускультацiя

-рентгенографія органiв грудної клiтки

-плевральна пункцiя

-дренування плевральної порожнини

74. Протипокази для плевральної пункції:

-перелом основи черепа

-множиннi переломи ребер

-флотуючi переломи ребер

-перелом шийних хребцiв

+ немає

75. Основна ознака пошкодження мембранозної частини трахеї при закритiй травмi грудної клiтки

пiдшкiрна емфiзема

+ медiастинальна емфiзема

-пневмоторакс

-гемоторакс

-кровохаркання

76. Торакоскопiя виконується при:

-гемомедiастинумi

-гемоперикардi

+ посттравматичному пневмотораксi

-пневмоперiтонеумi

-пневмомедiастинумi

77. У хворого 48 років на сьому добу після появлення помірного болю в грудях, над-садного кашлю, гарячки до 39О С з,явилось харкотиння з неприємним запахом. Проте стан хворого залишається тяжким, за добу виділяє більше 600 мл сіро-зеленого харкотиння, зберігаються гектичні перепади температури тіла. На рентгенограмі – на тілі негомогенного затемнення нижньої долі правої легені виявляється порожнина з горизонтальним рівнем рідини. Яке захворювання найбільш вірогідне ?

+ Гангренозний абсцес правої легені

-Гангрена правої легені

-Гострий абсцес правої легені

-Нагноєна кіста правої легені

-Нагноєна туберкульозна каверна

78. У скотника два месяца кашель с густой мокротой, повышение температуры тела до 37,6-37,8 ежедневно, слабость, одышка при нагрузках. При рентгенологическом исследовании: в верхней доле правого легкого обнаружена округлая тень с ровными, круглыми, четкими контурами без перифокального воспаления легочной ткани. При исследовании мокроты обнаружены нити фибрина, хитина. Сформулируйте предварительный диагноз.

+ Эхинококк правого легкого

-Абсцесс правого легкого

-Кавернозный туберкулез правого легкого

-Рак правого легкого

-Киста правого легкого

79. Хворий 28 років поступив в стаціонар зі скаргами на біль в лівій половині грудної клітки, задуху. Травму заперечує. При рентгенологічному обстеженні виявлено пневмоторакс зліва. До цього моменту вважав себе здоровим, служив в армії. Яка найбільш ймовірна причина виникнення спонтанного пневмотораксу?

+Булльозна емфізема

-Бронхіальна астма

-Хронічний бронхіт

-Наявність злук в плевральній порожнині

-Тромбоемболія легеневої артерії

80. У хворого 45 років з гострим абсцесом лівої легені при кашлі раптово виникли сильні болі в грудній клітці, задуха, посилилась тахікардія. При рентгенологічному контролі зліва виявлено колабовану ліву легеню, повітря в лівій плевральній порожнині з горизонтальним рівнем рідини. Який механізм виникнення даного ускладнення?

+Прорив гнійника в плевральну порожнину

-Розрив булли лівої легені

-Перехід запалення на вісцеральну плевру

-Ателектаз лівої легені

-Гостра серцево- легенева недостатність

81. Хворий А., 37 років, поступив із скрагами на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 150 мл на добу, болі в правій половині грудної клітки, підвищення температури до 38 град.С. Хворіє на протязі двох тижнів. За день до поступлення в клініку на висоті кашлевого приступу відійшло дл 300 мл гнійного харкотиння з неприємними запахом. При огляді: вкорочення перкураторного легеневого звуку під правою лопаткою, там же - ослаблене везикулярне дихання. Попередній діагноз:

+Гострий абсцес легені

-Гострий бронхіт

-Загострення хронічного абсцесу

-Загострення бронхоектатичної хвороби

-Емпієма плеври

82. Хворий А., 42 років, переведений в клініку із терапевтичного відділення, де на протязі двох місяців лікувався з приводу гострого абсцесу верхньої долі правої легені. Проводилось лікування: внутрім”язеве введення антибіотиків, сульфаніламідні препарати. Покращення незначне. Залишається кашель з виділенням гнійного харкотиння 80-100 мл на добу з неприємними запахом, температура підвищена (37,6 град.С). Діагноз?

+Хронічний абсцес легені

-Гострий абсцес правої легені

-Туберкульозна каверна

-Порожниста форма раку легені

-Нагноєний полікістоз

83. Хворий З., 78 років, поступив із скаргами на болі в лівій половині грудної клітки, кашель з виділенням до 80 мл слизисто-гнійного харкотиння за добу, підвищення температури до 37,2 град.С. При рентгенологічному дослідженні в нижній дролі легені виявлена порожнина з поліциклічним внутрішнім контуром і зірчастим зовнішнім і незначно виражена загальна інфільтрація докруги. Діагноз?

+Порожниста форма рака легені

-Хронічний абсцес легені

-Нагноєна киста легені

-Фіброзно-кавернозний туберкульоз

-Ограничена емпієма плеври

84. Хворий Д., 39 років, захворів гостро після переохолодження підвищилась температура до 40 град.С, появились болі в грудній клітці справа, блювота із харкотинням з смердучим запахом. Зловживає куривом і алкоголем. Об”єктивно: загальний стан важкий, температура - 39 град.С, виражені ознаки гнійної інтоксикації і дихальної недостатності. Рентгенологічно: на фоні масивного затемнення верхньої і середньої долі визначаються порожнини різних розмірів з горизонтальним рівнем рідини. Діагноз?

+Гангрена легені

-Абсцес легені

-Порожниста форма рака

-Емпієма плеври

-Туберкульозні каверни

85. Хворий Л., 36 років, поступив із скаргами на кашель з виділенням гнійного харкотиння дл 150 мл на добу, кровохаркання, періодично підвищення температури до 37,8 град.С, понижений апетит, загальну слабість. Хворіє на протязі 10 років, загострення захворювання навесні і восени. Об”єктивно: блідість, легкий акроціаноз, потовщення нігтьових фаланг пальців. Аускультативно: вологі хрипи під лівою лопаткою. На рентгенограмах - розширення кореня легені, тяжистість і ячеїстість легеневого рисунку зліва. Який найбільш достовірний метод для уточнення діагнозу?

+Бронхографія

-Рентгеноскопія

-Томографія

-Бронхоскопія

-Торакоскопія

86. Для напруженного пневмотораксу властиві такі ознаки, за вийнятком:

+Притуплення перкуторного звуку на ураженному боці.

-Зміщення вурхівкового поштовху серця на сторону, протилежну пневмотораксу.

-Набухання шийних вен.

-Артеріальна гіпотензія.

-Всі перераховані ознакі без винятку.

87. Хворий 45 років, після перенесеної 2,5 тижні тому простуди відмітив кашель з виділенням гнійного харкотиння, кількість якого зросла до 100-120 мл на добу, підвищення температури тіла до 38° С, задишку. Вчора раптово виникли сильні болі в правій половині грудної клітки, різка задишка. Пульс - 112 за 1 хв, артеріальний тиск – 90 та 55 мм рт.ст. Виражений акроціаноз. Частота дихання - 42 на 1 хв. При огляді – відставання правої половини грудної клітки в диханні. При перкусії - притуплення легеневого звука. При аускультації – дихання над правою легенею не вислуховується. Який з перерахованих діагнозів відповідає даній клінічній картині?

+Піопневмоторакс.

-Крупозна пневмонія.

-Абсцедивна пневмонія.

-Гострий абсцес легень.

-Гангрена легень.

88. На протязі 6 місяців хворіє хронічним абсцесом правої легені. Біля двох годин тому відмітив різку раптову біль в правій половині грудної клітки, задишку. Доставлений в стаціонар машиною швидкої допомоги.. Стан важкий. Напружене сидяче положення хворого. Ціаноз шкірних покривів. ЧД - 44 за 1 хв. PS - 108 за 1 хв, АТ - 90 та 55 мм.рт.ст. Відставання правої поливини в диханні. При перкусії притуплені легеневі звуки від ІУ ребра донизу. Аускультативно дихальні шуми над правою легенею не вислуховують. Найбільш ймовірна патологія?

+Гангренозний абсцесс

-Емпієма плеври

-Піопневмоторакс.

-Пневмоторакс

-Гангрена легені..

89. Вкажіть легенево-плевральне ускладнення деструктивної пневмонії.

+ Піоторакс.

-Були.

-Абсцес.

-Лобарна емфізема.

-Кіста легені.

90. Виберіть правильний метод лікування напруженого пневмотораксу з норицею.

+ Дренування за Бюллау.

-Плевральна пункція.

-Оклюзія бронха.

-Торакотомія.

-Бронхоскопічна санація.

91. Який з нижченаведених видів пневмотораксу особливо небезпечний для життя?

+Напружений

-Відкритий

-Закритий

-Не може бути небезпечним для життя

-Всі однаково небезпечні

92. Гострий респіраторний дистрес-синдром:

+Це запальний несерцевий набряк легенів

-Виникає тільки за умови інфекційних захворювань легень

-Це різновид пневмонії

-В основі його лежить недостатність сурфактанту

-Буває тільки у немовлят.

93. При рентгендослідженні органів грудної клітки у пацієнта 62 років у проекції кореня правої легені виявлена “тінь” у вигляді поліциклічного утворення, деформуючого верхнєдольовий бронх, а також ателектаз верхньої долі. Із анамнезу з’ясовано, що він знаходився на диспансерному спостереженні у фтізіатра. Який з методів дослідження дозволить реально віддиференціювати центральний рак легені від туберкульозу?

+ Бронхоскопія, морфологічне дослідження

-Аналіз харкотіння на БК

-Клінічний аналіз крові

-Рентгенкомп’ютерна томографія

-Тест на онкомаркери.

94. Хворому П., 50 років проведено 2 дні тому оперативне втручання: правостороння нижньодольова лобектомія. Стан хворого покращився, протипоказань до призначення ЛФК немає. Для розправлення частини легені, яка залишилась слід використовувати:

+ В положенні лежачи на лівому боці спеціальні дихальні вправи з поглибленим диханням

-В положенні на спині використовуючи діафрагмальний тип дихання

-В положенні на правому боці – діафрагмальний тип дихання

-В положенні на правому боці динамічні дихальні вправи

-Кругові рухи в плечових суглобах

95. Чоловік, 40 років, після алкогольного спяніння на протязі 4-5 годин проспав на вулиці. Через 2 дні у нього підвищилась температура, з’явились болі у грудній клітці. Поступове підвищення температури до 39°С.Через 2 тижні раптово при кашлі відійшло близько 200 мл гною з неприємним запахом. Ваш попередній діагноз?

+Гострий гнойовик легені

-Бронхоектатична хвороба

-Плеврит

-Загострення хронічного бронхіту

-Рак легені з розвитком пневмониту

96. Хвора С., 22 роки, скаржиться на іржаве харкотиння, біль в правому боці при диханні, задишку, t до 40(С. ЧД 36/хв. Ps 120/хв. Тони ослаблені. Легені - справа тупість з IV ребра, крепітація, бронхіальне дихання, бронхофонія. Печінка +2 см. ЗАК: Л. 15(109/л., ШОЄ – 21 мм/год. Ro-графія: справа зниження прозорості нижньої долі легень. Діагноз ?

+ Пневмонія правобічна дольова (крупозна)

-Правобічний ексудативний плеврит

-Казеозна пневмонія справа

-Інфаркт нижньої долі правої легені

-Гострий абсцес правої легені

97. Хворий 48 років скаржиться на кашель з ржавою мокротою, біль в правій половині грудної клітки при диханні, задуху, t 39,8 С. Об-но: ЧД-28/хв., притуплення легеневого звуку у нижній долі лівої легені, різко ослаблене везікулярне дихання в нижній долі правої легені, мілкопухирчасті хрипи. Д-з: правобічна крупозна пневмонія. Що привело до розвитку захворювання ?

+ Запалення в альвеолах, сенсибілізація до інфекційних агентів, гіперергічна реакція

-Розтиснення бронхів, накопиченним секретом,

-Порушення функції лівого епітелію і зниження активності (2 адреноблокаторів

-Підвищення проникливості кровоносних судин, розвиток місцевих та алергічних реакцій

-Зниження функції миготливого епітелію, зменшення активності (1-антитрипсцну, лізоциму та ін.

98. Хвора 43 роки, скаржиться на задуху, загальну слабкість, сухий кашель, пітливість. Об-но: відставання правої половини грудної клітки, при диханні. Притуплення легеневого звуку у нижній долі правої легені. Аускультативно: відсутність дихання справа. При дослідженні вмісту плевральної порожнини: білок :\%, відносна густина – 1025, позитивна проба Рів альта. Лікування повинно включати:

+ Евакуація вмісту плевральної порожнини, призначення антибіотиків.

-Призначення сечогінних засобів

-Призначення кортикостероїдів

-Призначення антибіотиків, при подальшому накопичені ексудату – плевральну пункцію.

-Призначення сульфаніламідів

99. Хворий 57 років, лікувався амбулаторно з приводу вогнищевої пневмонії 10 днів. Два дні тому з’явився кашель, багато зловонного харкотиння. Об-но: притуплення легеневого звуку у нижній долі привої легені. Аускультативно: амфоричне дихання. Заключення Ro-графії: абсцес нижній долі правої легені. До антибіотикотерапії повинно включати:

+ Санаційні бронхоскопії та бронхозаливки з антибіотиками

-Призначення кортикостероїдів

-Призначення сечогінних

-Призначення сульфаніламідних препаратів

-Призначення імуно-коректорних засобів

100. У хворого 38 років раптово з’явився біль у лівій половині грудної клітки, задуха. Об-но: Стан середньої важкості, пульс - 100 уд. в 1 хв, АТ 90/60 мм рт. ст., дихання зліва не вислуховується., при рентгенографії грудної клітини - колапс лівої легені до 1/2. Яке лікування потрібно призначити хворому?

+Пасивне дренування плевральної порожнини.

-Покій, розсмоктуюча терапія

-Плевральні пункції

-Оперативне лікування

-Активне дренування плевральної порожнини.

101. У хворого 46 років на 7 добу після лівобічної пульмонектомії з приводу центрального раку верхньодольового бронху з’явилися болі в лівій половині грудної клітки, задуха, підвищилася t до 380 С. На оглядовій рентгенограмі груді горизонтальний рівень рідини до 4-го ребра справа. Що є найбільш вірогідною причиною цього ускладнення?

+Неспроможність кукси бронху. Емпієма плеври.

-Наявність патологічного процесу в легені.

-Інфікування залишкової порожнини

-Неправильне післяопераційне лікування

-Виникнення залишкових порожнин

102. У хворого С., 62 років рентгенологічно діагностовано порожнисте утворення верхньої частки правої легені із “симптомом кошика”. Цитологічне дослідження харкотиння виявило комплекси атипових клітин. Який діагноз ?

+ Порожниста форма периферичного раку правої легені.

-Центральна форма раку правої легені із ателектазом верхньої частки та абсцедуванням ателектазу.

-Абсцес верхньої частки правої легені.

-Туберкульоз верхньої частки правої легені.

-Бластомікоз правої легені.

103. Хворому на піогенний абсцес легені, який ускладнився повторними кровотечіями, призначено оперативне лікування. Які антибіотики найбільш придатні до призначення для передопераційної антибіотико профілактики?

+ Цефалоспоріни.

-Пеніцилін.

-Макроліди.

-Аміноглікозіди.

-Фторхінолони.

104. Хворому на двосторонній гідроторакс неодноразово проводили плевральні пункції з обох сторін. Після чергової пункції погіршення стану, лихоманка, болі у грудях. Наступного дня лікуючим терапевтом під час плевральної пункції зправа одержано гній. Який механізм виникнення правосторонньої гострої емпієми?

+ Контактно-аспіраційний.

-Лімфогенний.

-Гематогенний.

-Імплантаційний.

-Повітряний.

105. Чоловік, 53 роки скаржиться на тупий біль в ділянці серця, що посилюється при глибокому вдиху і кашлі, важкість за грудиною, задуху, осиплість голосу, порушене ковтання, t=38(С. Місяць тому переніс ГРВІ. Об-но: ослаблене голосове тремтіння і везикулярне дихання, відсутні дихальні шуми. Плевроперикардіальний шум тертя в ділянці серця, який посилюється на висоті вдиху. Діагноз?

+ Парамедіастінальний плеврит

-Ексудативний перикардіт

-Медіастініт

-Туберкульоз внутришньо-грудних лімфатичних вузлів

-Діафрагмальний плеврит

106. Хворий К., 56 років, скаржиться на постійну задишку, кашель, болі грудній клітці, пітливість. Палить 30 років. Об-но: диф. ціаноз обличчя, Ps 110/хв. Серце збільшене вправо і вліво. Тони ослаблені. В легенях коробковий перкуторний звук, сухі свистячі хрипи, видих подовжений. ЧД – 26 /хв. Печінка +3 см. Діагноз ?

+ Хронічний обструктивний бронхіт

-Бронхіальна астма

-Рак легень

-Стороні тіла бронхів

-Ларінгоспазм

107. Ускладнення гострого абсцесу легень.

+Пiопневмоторакс.

-Амiлоїдоз нирок.

-Малiгнiзацiя.

-Флегмона грудної стiнки.

-Медiастинiт.

108. Основний спосiб санацiї гострого абсцесу легень.

+Трахеоцентез.

-Пункцiя трахеї.

-Iнгаляцiї.

109. Лiкування ексудативного плевриту:

+Плевральна пункцiя.

-Дренування плевральної порожнини.

-Дiуретики.

-Декортикацiя легенi.

110. Методи дiагностики ексудативного плевтиту:

+Плевральна пункцiя.

-Фiбробронхоскопiя.

-Ангiопульмонографiя.

111. Ускладнення плевральної пункцiї.

+Пневмоторакс.

-Емболiя.

-Пневмомедiастинiт.

-Гемоперикард.

112. Аускультативнi данi при ескудативному плевриті:

+Вiдсутнiсть дихання.

-Бронхiальне дихання.

-Вологi дрiбноміхурчастi хрипи.

-Сухi розсiянi хрипи.

113. Рiдина розташована в плевральнiй порожнинi по лiнії Дамуазо при:

+Ексудативному плевритi.

-Медiастинiтi.

-Пневмотораксi.

-Пiопневмотораксi.

114. Ексудативний плеврит ускладнюється:

+Емпiємою плеври.

-Флегмоною грудної стiнки.

-Пiопневмотораксом.

-Гемопневмотораксом.

-Бронхiальною норицею.

115. Перкуторнi данi при ексудативному плевриті:

+Притуплення перкуторного звуку.

-Тимпанiт.

-Тимпанiт з металiчним вiдтiнком.

116. Причиною виникнення ексудативного плевриту є:

+Плевропневмонiя.

-Рак легенi.

-Гангрена легенi.

-Прорив абсцесу легенi.

117. Пiопневмоторакс - це ускладнення:

+Гангрени легень.

-Закритої травми грудної клiтки.

-Емпiєми плеври.

-Бронхоектатичної хвороби.

-Ексудативного плевриту.

119. Аускультативнi данi при пiопневмотораксі:

+Вiдсутнiсть дихання.

-Амфоричне дихання.

-Бронхiальне дихання.

-Вологi хрипи.

-Сухi хрипи.

120. Лiкування пiопневмотораксу:

+Дренування плевральної порожнини.

-Ушивання норицi.

-Плевральна пункцiя.

-Пульмоностомiя.

-Сегментарна резекцiя легенi.

121. Рентгенологiчнi ознаки гострої емпiєми плеври:

+Наявнiсть рiвня рідини по лiнії Дамуазо.

-Високе стояння дiафрагми.

-Колапс легенi.

-Колапс легенi з горизонтальним рiвнем рiдини.

-Ателектаз легенi.

122. Причини виникнення ателектазу легень:

+Закупорка бронха.

-Тромбемболiя гілки легеневої артерiї.

-Пошкодження вiсцеральної плеври.

-Емпiєма плеври.

-Пiопневмоторакс.

123. Причини виникнення гострого абсцесу легень:

+Пневмонiя.

-Медiастинiт.

-Емпiєма плеври.

-Туберкульоз.

-Пiопневмоторакс.

124. Аускультативна картина гострого абсцесу пiсля дренування через бронх:

+Амфоричне дихання.

-Ослаблене дихання.

-Бронхiальне дихання.

-Вiдсутнiсть дихання.

125. Покази до оперативного втручання при гострому абсцесi легень:

+Кровотеча.

-Пiопневмоторакс.

-Прорив абсцесу в бронх.

-Емпiєма плеври.

-Флегмона грудної стiнки.

126. Рентгенологiчнi ознаки хронiчного абсцесу легень:

+Кiльцевидна тiнь з фiброзною капсулою.

-Кiльцевидна тiнь з тонкою капсулою.

-Кiльцевидна тiнь з рiвнем рiдини.

-Кiльцевидна тiнь з фестончастими краями.

127. Покази до дренування гострого абсцесу:

+Гангренiзацiя.

-Кровотеча.

-Прорив в бронх.

-Флегмона грудної стiнки.

-Сепсис.

128. Дренаж по Бюлау вiдноситься до:

+Пасивної аспiрацiйної системи.

-Активної аспiрацiйної системи.

-3-х ампульної системи.

-Водоструменевої системи.

-Електроаспiрацiї.

129. Ускладнення плевральної пункцiї:

+Кровотеча.

-Емпiема плеври.

-Медiстинiт.

-Абсцес легень.

-Флегмона грудної клiтки.

130. Покази до плевральної пункцiї:

+Емпiєма плеври.

-Абсцес легень.

-Гангрена легень.

-Медiастинiт.

-Ексудативний перикардит.

131. Рентгенологiчнi методи діагностики хронiчної емпiєми плеври:

+Плеврографiя.

-Ангiопневмонографiя.

-Томографiя.

-Кавогpафiя.

132. Хронiчний абсцес виникає вiд моменту захворювання через:

+8 тижнiв.

-2 тижнi.

-4 тижнi.

-10 тижнiв.

133. Лiкування гангренозного абсцесу легень

-плевральна пункцiя;

-мiкротрахеостомiя;

+ дренування абсцесу;

-дренування

-пульмонотомiя

134. При проривi абсцесу в плевральну порожнину необхiдні:

-торакотомiя, ушивання легенi

-торакотомiя, лiквiдацiя гнiйного вмiсту

+дренування плевральної порожнини

-торакоскопiя

-дренування заднього середостiння

135. Дренування плевральної порожнини проводять при:

-медiастинiтi

-стравохідно-бронхiальнiй норицi

+ емпіємi плеври

-гангренозному абсцесi легень

136. При розповсюдженiй гангренi легень показанi:

-сегментектомiя;

-лобектомiя;

+пульмонектомiя;

-дренування плевральної порожнини;

-мiкротрахеостомiя

137. Ускладнення гострого абсцесу легень:

-малiгнiзацiя;

-медiастiнiт;

+пiопневмоторакс;

-флегмона грудної стiнки;

138. Летальнiсть при розповсюдженiй гангренi легенi

-50-55%

-60-65%

-70-70%

-80-8%

+ 90-95%

139. Рентгенологiчнi ознаки гострого абсцесу легень "до вскриття в бронх":

гомогенна тiнь;

-порожнина з рiвнем рiдини;

+ гомогенна тiнь з перифокальним запаленням

-порожнина з чiткою тонкою капсулою;

-порожнина з внутрiшнiми фестончатими краями;

140. Кiльцевидна тiнь з фiброзною капсулою без перифокального запалення характерна для:

-гострого абсцесу дегень ;

-повiтряної кiсти легенi ;

-нагноєної кiсти легенi ;

+хронiчного абсцесу легень;

-раку з розпадом ;

141. Пiопневмоторакс - це ускладнення:

-повiтряної кiсти легенi

-бульозної хвороби

-раку з розпадом

-хронiчного абсцесу легенi

+ гострого абсцесу легенi

142. Причиною виникнення гострої емпієми плеври є:

-прорив гострого абсцесу легенi

+ неадекватне лiкування ексудативного плевриту

-бульозна хвороба

-пiопневмоторакс

-рак з розпадом

143. Для виконання плеврографії застосовують:

-метиленову синьку

-йодлiпол

-йодлiпол з норсульфазолом

-сульфат барiю

+ натрiю бромiд

144. Для дiагностики стравохiдно-бронхiальної норицi застосовують:

-метиленову синьку

+ йодлiпол

-барiю сульфат

-натрiю бромiд

145. Лiкувальна тактика при пiопневмотораксi:

-ушивання дефекту вiсцеральної плеври

-торакопластика

-оклюзiя головного бронха

+ дренування плевральної порожнини

-лобектомiя

146. Об'єм оперативного втручання при хронiчнiй емпіємi плеври:

-резекцiя ребер

-плевректомiя

+ плевректомiя, декортикацiя легенi

-декортикацiя легенi

-лiквiдацiя бронхiальної норицi, декортикацiя легенi

147. Показом до торакотомії при пiопневмотораксi є:

-тотальний пiопневмоторакс

+ ригiдний пiопневмоторакс

-напружений пiопневмоторакс

-флегмона задньої стiнки

-виражена iнтоксикацiя та дихальна недостатнiсть

148. Ексудат, що розмiщений по лiнії Дамуазо-Соколова, характерний для

-хронiчної емпієми плеври

-пiопневмотораксу

-пневмогемотораксу

-медiастинiту

+ гострої емпієми плеври

149. Рентгенологічним проявом пiопневмотораксу є:

-колапс легенi

-косий рiвень рiдини

-горизонтальний рiвень рiдини

-косий рiвень рiдини і колапс легенi

+ горизонтальний рiвень рiдини і колапс легенi

150. Аускультативна картина при гострiй емпіємi плеври:

-амфоричне дихання

-вологi хрипи

-бронхiальне дихання

-сухi розсiянi хрипи

+ вiдсутнiсть дихання

151. При перкусії у хворих з гострою емпіємою плеври вiдмiчається

-тимпанiт

-коробковий звук

+ легеневий звук

152. Флегмона грудної стiнки є ускладненням:

-нагноєної кiсти

-гострого абсцесу

-бронхоектатичної хвороби

+ емпієми плеври

-гемотораксу

153. Ускладнення гострого абсцесу легень:

+кровотеча

-малiгнiзацiя

-флегмона грудної стiнки

-медiастинiт

154. Умовою виникнення гострого абсцесу легень є:

+сегментарний ателектаз

-ателектаз долi

-ателектаз легенi

155. Перехiд гострого абсцесу в хронiчну форму вiдмiчається через:

-4 тижнi з моменту початку лiкування

-6 тижнiв з моменту виникнення

+8 тижнiв пiсля звернення за медичною допомогою

-10 тижнiв вiд початку захворювання

-10 тижнiв вiд початку лiкування

156. Основним методом санації трахеобронхiального дерева є:

+ мiкротрахеостомія

-iнгаляції

-пункції трахеi

-заливки через зонд

157. Показом до плевральної пункції є:

-гострий абсцес легень

-хронічна емпієма плеври

+ ексудативний плеврит

-гангренозний абсцес

-медiастинiт

158. Рентгенологiчним проявом повiтряної кiсти є порожнина:

+ з тонкою чiткою капсулою

-з фiброзною капсулою

-з горизонтальним рiвнем рiдини

-з нечiтким внутрiшнiм контуром

159. Лiкування гангренозного абсцесу легень

- плевральна пункцiя;

-мiкротрахеостомiя;

+ дренування абсцесу;

-дренування

-пульмонотомiя

160. При проривi абсцесу в плевральну порожнину необхiдні:

-торакотомiя, ушивання легенi

-торакотомiя, лiквiдацiя гнiйного вмiсту

+дренування плевральної порожнини

-торакоскопiя

-дренування заднього середостiння

161.Дренування плевральної порожнини проводять при:

-медiастинiтi

-стравохідно-бронхiальнiй норицi

+ емпіємi плеври

-гангренозному абсцесi легень

162. При розповсюдженiй гангренi легень показанi:

-сегментектомiя;

- лобектомiя;

+пульмонектомiя;

-дренування плевральної порожнини;

-мiкротрахеостомiя

163. Ускладнення гострого абсцесу легень:

-малiгнiзацiя;

-медiастiнiт;

+пiопневмоторакс;

-флегмона грудної стiнки;

164. Летальнiсть при розповсюдженiй гангренi легенi

-50-55%

-60-65%

-70-70%

-80-8%

+ 90-95%

165. Рентгенологiчнi ознаки гострого абсцесу легень "до вскриття в бронх":

-гомогенна тiнь;

-порожнина з рiвнем рiдини;

+ гомогенна тiнь з перифокальним запаленням

-порожнина з чiткою тонкою капсулою;

-порожнина з внутрiшнiми фестончатими краями;

166. Лiкувальна тактика при пiопневмотораксi:

-ушивання дефекту вiсцеральної плеври

-торакопластика

-оклюзiя головного бронха

+ дренування плевральної порожнини

-лобектомiя

167. Об'єм оперативного втручання при хронiчнiй емпіємi плеври:

-резекцiя ребер

-плевректомiя

+ плевректомiя, декортикацiя легенi

-декортикацiя легенi

-лiквiдацiя бронхiальної норицi, декортикацiя легенi

168. Показом до торакотомії при пiопневмотораксi є:

-тотальний пiопневмоторакс

+ ригiдний пiопневмоторакс

-напружений пiопневмоторакс

-флегмона задньої стiнки

-виражена iнтоксикацiя та дихальна недостатнiсть

169. Ексудат, що розмiщений по лiнії Дамуазо-Соколова, характерний для

-хронiчної емпієми плеври

-пiопневмотораксу

-пневмогемотораксу

-медiастинiту

+ гострої емпієми плеври

170. Рентгенологічним проявом пiопневмотораксу є:

-колапс легенi

-косий рiвень рiдини

-горизонтальний рiвень рiдини

-косий рiвень рiдини і колапс легенi

+ горизонтальний рiвень рiдини і колапс легенi

171. Аускультативна картина при гострiй емпіємi плеври:

-амфоричне дихання

-вологi хрипи

-бронхiальне дихання

-сухi розсiянi хрипи

+ вiдсутнiсть дихання

172. При перкусії у хворих з гострою емпіємою плеври вiдмiчається

-тимпанiт

-коробковий звук

+ легеневий звук

173. Флегмона грудної стiнки є ускладненням:

-нагноєної кiсти

-гострого абсцесу

-бронхоектатичної хвороби

+ емпієми плеври

-гемотораксу

174. Хвора 54 років поступила в стаціонар з вираженим акроціанозом, набухшими шийними венами, збільшеною печінкою, асцитом. Межі серця поширені. Тони серця не вислуховуються, верхівковий поштовх не визначається. АТ 100/50 мм. рт. ст. На рентгенограмі органів грудної клітки виявлена тінь серця у вигляді трапеції. Яким патологічним станом можна пояснити вказані симптоми у хворої?

+Тампонадою серця.

-Ексудативним плевритом.

-Комбінованою вадою серця.

-Гострою серцевою недостатністю.

-Грижею стравохідного отвору діафрагми.

175. У хворої, 35 років, встановлений діагноз мітрального стенозу, III стадія захворювання. При обстеженні виявлено, що рухливість стулок клапана не страждає, кальцинозу стулок не має. Який метод лікування оптимальний?

+Комісуротомія.

-Анулопластіка

-Операція Еліса.

-Операція Бентала.

-Протезування мітрального клапана.

176. У хворого, 43 років, встановлений діагноз мітральної недостатності, III стадія захворювання. При обстеженні кальциноза стулок не виявлено. Який метод лікування оптимальний?

+Анулопластіка

-Протезування мітрального клапана.

-Комісуротомія.

-Операція Бентала.

-Операція Еліса.

177. Хвора 19 років 5 років хворіє на ревматизм. На профогляді виявлено розширення меж серця вліво, мітральну конфігурацію серця і відхилення контрастованого стравоходу по колу великого радіуса; ослаблення І тону, систолічний шум над верхівкою, який іррадіював в ліву аксилярну ділянку, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Про яку набуту ваду серця слід думати?

+ Недостатність мітрального клапану

Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору

Недостатність аортального клапану

Стеноз гирла аорти

Седостатність тристулкового клапану

178. Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розвитку. Об-но: ЧД 20 за хв., ЧСС 104 за хв., печінка - + 4 см, селезінка - 25x15x10см. При аускультації -безперервний систолодіастолічний шум у ІІ-ІІІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного артеріального тиску. На ЕКГ змін немає. Поставте діагноз?

+Відкрита артеріальна протока

Дефект міжшлуночкової перегородки

Дефект міжпредсердної перегородки

Атрезія тристулкового клапана

Вада аортального клапана

179. Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розвитку. Об-но: ЧД 20 за хв., ЧСС 104 за хв., печінка - + 4 см, селезінка - 25x15x10см. При аускультації -безперервний систолодіастолічний шум у ІІ-ІІІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного артеріального тиску. В якому віці потрібно прооперувати хворого?

+У віці 4-5 років

У 15-16 років

До 3-х років..

Після 16 років

У 10 років

180. Хворий, 31 рік, клінічно поставлений діагноз ревматичної суміжної мітральної вади серця. За допомогою якого методу дослідження можливо точно визначити ступінь супутньої недостатності мітрального клапану?

+Ренгеноконтрасної лівої вентрикулографії

Ренгенографії серця

Грудної аортографії

Зондування лівих відділів серця

Зондування правих відділів серця

181. Верхнiй бар'єр при мiтральному стенозi - це:

+ звуження двохстулкового клапану

-звуження трьохстулкового клапану

-спазм судин малого кола

-легенева гiпертензiя

182. Нормальний тиск в лiвому передсердi:

-0-2 мм рт.ст.

-2-4 мм рт.ст.

+ 5-6 мм рт.ст.

-7-8 мм рт.ст.

-9-10 мм рт.ст.

183. Аускультативна картина мiтрального стенозу:

-систолiчний шум

+ дiастолiчний шум

-систолодiастолiчний шум

-акцент 1 тону на аортi

-Акцент ІІ тону на легеневiй артерії

184. Рефлекс Китаєва виникає в

-1 ст. мiтрального стенозу

-П ст. мiтрального стенозу

+ Ш ст. мiтрального стенозу

-1V cт. мiтрального стенозу

- V ст. мiтрального стенозу

185. Мiтральний стеноз - це:

+Звуження двохстулкового клапана.

-Звуження аортального клапана.

-Звуження трьохстворкового клапана.

-Стеноз на рiвнi дуги аорти.

-Стеноз низхiдного вiддiлу аорти.

186. Систолічний об'єм у людини середнього віку в нормальних умовах складає

+ 60-70 мл крові

-30-40 мл крові

-40-50 мл крові.

-50-60 мл крові

-70-80 мл крові

187. Де вперше розроблено метод штучного кровообігу

+ В Києві

-В Москві

-В США

-В Німеччині

-В Голандії

188. Від якої судини відходить підключична артерія справа

+ Плечеголовного стовбура

-Загальної сонної артерії

-Хребцевої артерії

-Поперечної артерії шиї

-Безпосередньо від дуги аорти

189. Хлопчик 2-х років відстає від ровесників у фізичному розвитку. Об-но: ЧД 20 за хв., ЧСС 104 за хв., печінка - + 4 см, селезінка - 25x15x10см. При аускультації -безперервний систолодіастолічний шум у ІІ-ІІІ міжреберних проміжках біля грудини, зниження діастолічного артеріального тиску. Який метод дослідження дозволить встановити остаточний діагноз?

+Рентгенохірургічне обстеження

-Електрокардіографічне обстеження

-Ехокардіографічне обстеження

-Рентгенологічне обстеження

-Спірометричне обстеження

190. Хворого П., 15 р., турбує головний біль, носові кровотечі, відчуття похолодання нижніх кінцівок. Об-но: м'язи плечового поясу добре розвинуті, нижні кінцівки гіпотрофовані. Пульсація на артеріях ступні та стегновій різко ослаблена. АТ 150/90 мм.рт ст. на руках, 90/60 мм.рт.ст. на ногах. Над сонними артеріями - систолічний шум. Поставте діагноз?

+Коарктація аорти

-Аневризма аорти

-Аортальний стеноз

-Аортальна недостатність

-Коарктація легеневої артерії

191. Хворого П., 9 р., турбує головний біль, носові кровотечі, відчуття похолодання нижніх кінцівок. Об-но: м'язи плечового поясу добре розвинуті, нижні кінцівки гіпотрофовані. Пульсація на артеріях ступні та стегновій різко ослаблена. АТ 150/90 мм.рт ст. на руках, 90/60 мм.рт.ст. на ногах. Вкажіть найкращі терміни для операції у хворого.

+До 10 років

-До 15 років

-До 20 років

-До 30 років

-До 5 років

192. Катетеpизацiю аоpти пpоводять :

+По Сельдiнгеpу.

-При пункції поpожнини сеpця.

-Шляхом пункції пеpифеpичних вен.

-Шляхом ретpогpадної аpтеpiогpафії.

-Шляхом селективної аpтеpiогpафії.

193. Якi ускладнення можуть виникнути при черезшкiрнiй катетеризації аорти по Сельдiнгеру?

+Кровотеча, тромбоз, емболiя.

-Гострий тромбофлебiт вен гомiлки.

-Релаксацiя дiафрагми.

-Тромбоз?

У 48-річної жінки ІХС на протязі півроку з прогресуючими приступами стенокардії після проведеної коронаровентрікулографії виявлено: стеноз > 70\% передньої міжшлуночкової артемії (ПМША) в с/3 на протязі 0,7 см. В інших артеріях -пристінкові атеросклеротічни зміни, гемодинамічно незначимі. Хворій показано:

+Балонна ангіопластіка ПМША

-Операція АКШ однієї артерії

-Операція АКШ 2-3 артерій

-Операція МКШ до ПМША

-Медикаментозна терапія

194. У 65-річного пацієнта з ХІХС, постінфарктною аневрізмою ЛШ, миготливою аритмією, після коронаровентрікулографії виявлено: множинні мультифокальні стенозі практично всіх вінцевих артерій, дистальні відділи яких по типу “мишинних хвостиків”, аневризма передньо-бокової стінки ЛШ з ознаками пристінкового тромбування, ФВ <25\%. Подальшою лікувальною тактикою буде:

+Випадок неоперабельний: медикаментозне симптоматичне лікування або трансплантація серця

-Операція АКШ

-Балонна ангіопластика вінцевих артерій

-Аневризмектомія

-АКШ з аневризмектомією

195. Хворий 54 років6 після виникнення больового серцевого приступу, доставлений в ЦРЛ, де діагностували гострий інфаркт міокарда. Через 3 тижні, після стабілізації стану, направленій в обласний центр для вирішення подальшої лікувальної тактики:

+Медикаментозна терапія, коронаровентрікуло- графія через 6 місяців

-Операція АКШ

-Балонна ангіопластика вінцевих артерій

-Велоергометрія, визначення толерантності до фіз. навантаження

-Холтерівське ЕКГ-моніторування

196. Пацієнт з ХІХС, стабільною стенокардією 6 ф.к. Ш, виписаний з кардіологічного стаціонару, проте через 2 дні поступив з рецидивом ішемії міокарда без ознак незворотнього пошкодження. Знаходиться в ПІТ, на постійних довенних інфузіях нітратів та знеболюючих, при відміні останніх - рецидиви стенокардії. Ваша тактика?

+Невідкладна коронаровентрікулографія з наступним АКШ

-Медикаментозна тактика

-Коронароаентрікулографія в майбутньому

-Коронаровентрікулографія після стабілізації стану

-Радіоізотопна ветрікулографія

197. Головні клінічні ознаки ексудативного перикардиту

+ Правошлуночкова недостатність

Лівошлуночкова недостатність

Інтоксикація

Дихальна недостатність

Акроцианоз

198. Хворого К. 45 років, який тиждень тому переніс операцію на серці, турбують задуха в спокої, біль за грудиною з ірадіацією в шию, виражена слабкість, температура тіла 39оС. Об-но: загальний стан важкий, межі серця розширені на 4 см, відзначається ослаблення верхівкового поштовху. Аускультативно - шум тертя перикарда. Найбільш імовірний діагноз:

+Гострий перикардит

Гостра аневризма серця

Інфаркт міокарду

Гостра міогенна дилятація серця

Тромбоемболія легеневої артерії

199. Хворий К. 65 років, тиждень тому переніс гострий інфаркт міокарда, загальний стан погіршився, турбує задишка в спокої, виражена слабкість. Об-но: набряки ніг, асцит. Границі серця розширені, парадоксальна перикардиальна пульсація латеральніше на 2 см від верхівкового поштовху зліва. Найбільш імовірний діагноз:

+Гостра аневризма серця

Хронічна аневризма серця

Гострий перикардит

Кардіосклеротична аневризма серця

Ревматична аневризма серця

200. Хворий О., 68 років, скаржиться на задишку, сухий кашель, більше ранком, ниючі болі в правому підребер’ї. Хворіє 10 років. Часто були пневмонії. Об-но: диф. ціаноз обличчя, набухання вен шиї, набряк ніг, асцит. Систолічний шум над грудиною, в легенях дихання ослаблене, з обох сторін вологі різнокаліберні хрипи. ЕКГ: правограма, гіпертрофія правого шлунку. Діагноз ?

+ Хронічне легеневе серце (некомпенсоване)

Цироз печінки

Ексудативний перикардит

Рак легень з метастазами в печінку черевну порожнину

Псевдоцироз Піка

201. При проксимальнiй атрiовентрикулярнiй блокадi iмпульс формується

-синусовому вузлi

-синоаурикулярному вузлi

+ атрiовентрикулярному вузлi

-нiжках пучках Гiса

202. Синдром Морганьї-Едемс-Стокса:

-асистолiя передсердь

+асистолiя шлуночкiв

-порушення провiдностi по лiвiй нiжцi п.Гiса

-порушення провiдностi по правiй нiжцi п.Гiса

203. Форми синдрому Морганьї Едемс-Стокса:

+передсердна

-шлуночкова

+гiпердинамiчна

-динамiчна

-циркуляторна

204. Неповна АВ-блокада типу Мобiтц 1 - це:

-зменшення iнтервалу PQ

+ збiльшення iнтервалу PQ з випадiнням комплексу QRS

-брадикардiя, розширення комплексу QRS

-випадiння комплексу QRS з рiзною перiодичнiстю

-несинхроннiсть роботи передсердь та шлуночкiв

205. Раннi ускладнення постiйної кардiостимуляції:

-конкуруючий ритм

+змiщення електрода

-поломка електрода

-вiдмова роботи кардiостимулятора

-iнфаркт мiокарду

206. Пiзнi ускладнення постiйної електрокардiостимуляції:

+нагноєння рани

-нагноєння ложа стимулятора

+ конкуруючий ритм

-змiщення електрода

-iнфаркт мiокарду

207. Контроль роботи електрокардiостимулятора:.

+ЕКГ

-Рентгенографiя органiв грудної клiтки

-Томографiя

-Флюорографiя

208. Пункцiя перикарду виконується в точцi:

-Кера

-Мак-Бурнея

-Курвуазьє

+Марфана

209. При повнiй атрiовентрикулярнiй блокадi вiдбувається порушення провідностi по:

+Пучку Бахмана.

-Лiвiй нiжцi пучка Гiса.

-Правiй нiжцi пучка Гiса.

-Волокнах Пуркiньє.

210. Покази до постiйної iмплантації електpокаpдiостимулятоpа:

+Синдром слабостi синусового вузла.

-Гострий iнфаркт мiокарда.

-Параксизмальна тахiкардiя.

- АВ-блокада I ст.

211. При АВ-блокадi IV ст. збудження шлуночкiв вiдбувається вiд iмпульсiв:

+Волокон пучка Гiса.

-Волокон Пуркiньє.

-Синусового вузла.

-Атрiовентрикулярного вузла.

212. При синдромi слабостi синусового вузла вiдмiчається порушення провiдностi на рiвнi:

+Синусового вузла.

-Пучка Гiса.

-Атрiовентрикулярного вузла.

-Волокон Пуркiньє.

-Нiжок пучка Гiса.

213. Раннi пiсляоперацiйнi ускладнення пiсля iмплантації електpокаpдiостимулятоpа:

+Диспозицiя електрода.

-Перелом електрода.

-Вiдмова кардiостимулятора.

-Змiщення кардiостимулятора.

-Пролежень в зонi кардiостимулятора.

214. Де вперше розроблено метод штучного кровообігу

+ В Києві

-В Москві

-В США

-В Німеччині

-В Голандії

215. Від якої судини відходить підключична артерія справа

+ Плечеголовного стовбура

-Загальної сонної артерії

-Хребцевої артерії

-Поперечної артерії шиї

-Безпосередньо від дуги аорти пiдключичної вени.

-Ендокардит.

216. Симптом "мокрої подушки" характерний для:

+Ахалазiї кардії.

-Перфорацiї стравоходу.

-Защемленої параезофагальної грижi.

-Стравохiдно-трахеальної норицi.

217. Ценкеровський дивертикул буває:

+Шийний.

-Епiбронхiальний.

-Бiфуркацiйний.

-Тракцiйний.

218. Дивертикули стравоходу бувають:

+Тракцiйнi.

-Ковзнi.

-Защемленi.

-Посттравматичнi.

-Параезофагальнi.

219. Доступ при операцiї з приводу бiфуркацiйного дивертикула:

+Правобiчна торакотомiя.

-Лiвобiчна торакотомiя.

-Верхньо-серединна лапаротомiя.

220. Операцiя Геллера виконується при:

+Ахалазiї стравоходу.

-Раку кардiї.

-Релаксацiї дiафрагми.

-Хiмiчному опiку стравоходу.

221. При розривах мембpанозної частини бронха виникає:

+Пневмомедiастинум.

-Гемоторакс.

-Реактивний плеврит.

-Пiдшкiрна емфiзема.

222. При пошкодженнi мембpанозної частини бронха на рентгенограмi визначається:

+Пневмомедiастинум.

-Колапс легенi.

-Пневмоторакс.

-Пiдшкiрна емфiзема.

-Рiвень рiдини.

223. Медiастиноскопiя проводиться при патології:

+Переднього середостiння.

-Середнього середостiння.

-Заднього середостiння.

-Плевральної порожнини.

224. Переважаючим симптомом пухлин середнього середостiння є:

+Симптом верхньої порожнистої вени.

-Синдром Штейнберга.

-Синдром Герке.

-Здавлення стравоходу.

225. Оперативнi доступи до пухлин переднього середостiння:

+Стернотомiя.

-Задньо-бокова торакотомiя.

-Цеpвiкотомiя.

226. Рефлюкс-езофагiт є клiнiчним проявом:

-Ахалазії стравоходу

-Дивертикула стравоходу

-Раку стравоходу

+Ковзної грижi стравохідного отвору дiафрагми

227. Стравохiдно-бронхiальна нориця - це ускладнення

-Дивертикула Ценкера

-Ковзної грижi страв.отвору дiафрагми

+Тракцiйного дивертикула

-Епiфренального дивертикула

-Раку стравоходу

228. Операцiя Гелера виконується при

-Ковзнiй грижi стравохідного отвору дiафрагми

-Параезофагальній грижi стравохідного отвору дiафрагми

-Дивертикулi стравоходу

-Релаксації дiафрагми

+Ахалазії кардії

229. При ахалазії кардії 4 ст.виконується:

-Кардiомiотомiя

-Фундоплiкацiя

+Езофагогастроанастомоз

-Пластика стравоходу та шлунка

230. Консервативне лiкування при ахалазії стравоходу проводять в стадії:

-Рубцевого стенозу

+Кардiоспазму

-Стiйкого спазму

-Гiгантського стравоходу

231. Симптом "полум'я перевернутої свiчки" характерний для:

-Ковзної грижi стравохiдного отвору дiафрагми

-Дивертикула стравоходу

-Стороннього тiла стравоходу

+Ахалазії стравоходу

232. Ускладнення дивертикулiв стравоходу:

-Кровохаркання

-Емпієма плеври

+Медiастинiт

-Пiопневмоторакс

233. При епiфренальному дивертикулi застосовують наступні хiрургiчнi доступи:

-цервiкотомiя

-бокова торакотомiя справа

-передня торакотомiя злiва

+бокова торакотомiя злiва

234. Для дiагностики стравохiдно-бронхiальної норицi застосовують:

-метиленову синьку

+ йодлiпол

-барiю сульфат

-натрiю бромiд

235. Пневмомедiастинум є ускладненням при пошкодженнi:

+ трахеї

-дiафрагми

-легеневої паренхiми

-переднього середостiння

236. Лiкувальна тактика при травмi, ускладненiй медiастинальною емфiземою:

-пункцiя перикарда

-пункцiя плевральної порожнини

-дренування плевральної порожнини

+дренування переднього середостiння

-дренування заднього середостiння

237. Рентгенологiчнi ознаки гемомедiастинума:

+ розширення середостiння

-тампонада серця

-прошарок повiтря в середостiннi

-пiдвищення венозного тиску

238. В задньому середостiннi розташована:

-аорта

-трахея

+ v.azygos

-a.phrehicus

-a.thoracica interna

239. В передньому середостiннi проходить:

+ n.phrenicus

-ductus thoracicus

-n.vagus

-стравохiд

-v.azigos

240. Дренування переднього середостiння проводять:

-в другому мiжребер'ї по l.medioclavicularis

+ пiд яремною вирiзкою грудини

-в V мiжребер'ї по l.parasternalis

-в VІІ мiжребер'ї по l.paravertebralis

241. Синдром верхньої порожнистої вени характерний для:

-ганглiоневриноми

+ лiмфосаркоми

-бронхогенної кiсти

-целомiчної кiсти перикарда

-лiмфоми переднього середостiння

242. Нормальний ЦВТ:

+ 0-20 мм вод.ст.

-20-40 мм вод.ст.

-40-60 мм вод.ст.

-80-100 мм вод.ст.

243. Периферичний венозний тиск:

-40-60 мм рт.ст.

-60-80 мм рт.ст.

+ 80-120 мм рт.ст.

-120-140 мм рт.ст.

-140-148 мм рт.ст.

244. Рентгенологiчною ознакою медiастинiту є:

-колапс легенi

-колапс легенi з наявнiстю рiдини

-прошарок повiтря в середостiннi

+ розширення тiнi середостiння

-пневмоперiтонеум

245. Хворий 48 років поступив в клініку через 6 годин після початку захворювання. Стан важкий. Ціаноз, підшкірна емфізема на шиї, затруднене дихання, сильні болі за грудиною, А/Т – 90/60 мм.рт.ст. Пульс 120 на хв. На рентгенограмі: лівобічний гідропневмоторакс. Болі з’явились після блювоти в стані алкогольного сп’яніння. Який діагноз найбільш вірогідний?

+Спонтанний розрив стравоходу.

-Защемлення діафрагмальної грижі.

-Перфорація кардіальної виразки шлунку.

-Прорив абсцесу легені в плевральну порожнину.

-Спонтанний пневмоторакс.

246. Інструментальне розширення опікових та пептичних стриктур стравоходу несе в собі небезпеку перфорації з розвитком гнійного медіастиніту та емпієми плеври. Який найменш небезпечний метод для перфорації слід застосовувати при першому розширенні стриктури?

+Дилятація стриктури балонним ділятатором з стабільним діаметром балону.

-Бужування під контролем езофагоскопа.

-Бужування по металевій струні-провіднику.

-Бужування під місцевою анестезією наосліп.

-Бужування під контролем рентгеноскопії

247. Жінка 38 років скаржиться на затруднене проходження їжі по стравоходу, блювоту незміненою їжею, нічні регургітації (симптом ,,мокрої подушки”), втрату ваги. Анамнез біля 10 років. При рентгеноскопічному дослідженні виявлено Ахалазію кардії IV стадії з ,,S” – подібною деформацією. Яке оптимальне лікування ви застосуєте?

+Операція позаслизової езофагокардіоміотомії з пластикою дном шлунку.

-Кардіодилятація жорстким ділятатором Штарка.

-Кардіодилятація балонним ділятатором.

-Операція езофаго-фундоанастомозу за Гайровським.

-Резекція кардії з езофагогастроанастомозом.

248. Хворий 52 років поступив в клініку з скаргами на повну непрохідність стравоходу, слиновиділення, загальну слабість, Т-38,70. Дисфагія 8 діб. Це сталось після того,як проковтнув кусок м’яса з кісткою. При рентгеноскопії барій затримується на рівні с/з стравоходу. При фіброезофагоскопії виявлено заклинену кістку, гіперемія та набряк слизової покритої фібрином. Яка оптимальна лікувальна тактика в даному випадку?

+Хірургічне лікування: торакотомія, езофаготомія, видалення стороннього тіла (кістки), ушивання стравоходу + гастростомія.

-Ендоскопічне видалення стороннього тіла через жорсткий езофагоскоп.

-Проштовхування стороннього тіла в шлунок бужом.

-Видалення стороннього тіла за допомогою зонда ,,Фогарті”

-Видалення стороннього тіла за допомогою фіброендоскопа.

249. З наявних методів пластики стравоходу найбільш фізіологічним і безпечним методом на сучасному рівні є:

+Пластика ізоперистальтичною трубкою із великої кривизни шлунку після одномоментної екстирпації стравоходу із шийно-лапаратомного доступу.

-Товстокишкова пластика в антиперистальтичній позиції трансплантату.

-Товстокишкова пластика в ізоперистальтичній позиції трансплантату.

-Товстокишкова пластика з шкірною надставкою.

-Товстокишкова пластика з використанням ілеоцекального фрагменту.

250. Хворий С., 63 років страждає цирозом печінки 10 років. Після фізичного навантаження з’явилась загальна слабкість, запаморочення, нудота, мелена. Об-но: АТ 100/60 мм.рт.ст.., Ps=100 в хв., ниткоподібний. Яке ускладнення розвинулось ?

+Кровотеча з розширених вен стравоходу

-Печінкова кома

-Виразкова хвороба

-Гемороїдальні кровотечі

-Еклампсія

251. Хворій 47 років. Чотири місяці назад з’явилось пухлиноподібне утворення на шиї в ділянці правої долі щитовидної залози розмірами з вишню щільної консистенції з гладкою поверхнею, неболюче. Вузол поступово збільшився до розмірів курячого яйця. Охриплості, утрудненого ковтання та дихання не відмічає. Регіонарні лімфовузли не збільшені. Хвора звернулась в обласний ендокрінологічний диспансер, де була обстежена: термографія, УЗД, сканування, пункція вузла з цитологічним дослідженням (фолікулярний рак), після чого була направлена в ВООД. Клінічний діагноз: рак правої долі щитовидної залози III стадії Т3Т0М0 II клінічної групи. Визначте найбільш ефективний метод лікування.

+ Тиреоїдектомія з подальшою гормонотерапією.

-Гемітиреоїдектомія з резекцією перешийка залози.

-Субтотальна резекція щитовидної залози.

-Поліхіміотерапія та субтотальна резекція щитовидної залози.

-Поліхіміо-телегаматерапіята субтотальна резекція щит. зал.

252. Хворому М., 26 років, виставлено діагноз дифузний токсичний зоб ІІІ ступеня, тиротоксикоз середньої важкості. Хворому запропоновано оперативне лiкування, на яке вiн погодився. Якi заходи пiд час передоперацiйної підготовки треба застосувати для профілактики тиротоксичного кризу у післяопераційному перiодi?

+Застосування антитироїдних препаратiв

-Малотравматична хiрургiчна технiка

-Постільний режим

-Детоксикаційна терапія

-Застосування кортикостероїдiв

253. Хвора М., 16 років, оперована 12 років тому з приводу дифузного токсичного зобу III-IV ступеня. На цей час у хворої виник рецидив тиротоксикозу. Хворій запропоновано оперативне втручання, але перед цим треба з`ясувати де знаходиться функціонуюча тканина залози. Який саме метод дослідження потрібно виконати?

+Сканування залози

-Ультразвукове дослідження

-Пункційну аспіраційну біопсію

-Рентгенологічне дослідження шиї

-Рентгенологічне дослідження стравоходу

254. Хвора К., 29 років, 3 роки тому булор виставлено діагноз дифузний токсичний зоб III ст. Отримувала консервативне лікування. Останнім часом у правій долі залози з`явився вузол, щільний при пальпації, швидко збільшується у розмірі. Яке дослідження треба виконати, щоб вірогідно виключити рак щитовидної залози.

+Тонголкову пункційну аспіраційну біопсію

-Ультразвукове дослідження щитовидної залози

-Інтраопераційну біопсію вузла

-Сканування щитовидної залози

-Рентгенографію шиї

255. У хворої М., 26 років, оперованої з приводу дифузного токсичного зобу ІІІ ступеня, тиротоксикоза середньої важкості на 2 добу після операції з`явилися судоми кістей, стоп та лиця. Симптоми Хвостека, Трусо позитивні. Хвора скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Яке ускладнення виникло у хворої ?

+Гіпопаратироз

-Гіперпаратироз

-Тиротоксичний криз

-Парез гортанних нервів

-Тиротоксична міокардіодистрофія

256. Хвора С., 35 років, на 2 добу після операції з приводу змішаного токсичного зобу IV ступеня скаржиться на болі в області серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Симптоми Хвостека, Трусо чітко не визначені. Виставлено попередній діагноз прихованої тетанії. Яке дослідження треба провести для підтвердження діагнозу?

+Визначити вміст кальцію і фосфору у крові

-Визначити вміст тиротропного гормону

-Визначити вміст калію

-Визначити вміст натрію

-Визначити вміст тироїдних гормонів у крові

257. У хворої М., 40 років, оперованої з приводу дифузного токсичного зобу IV ст. після операції встановлено ураження гортанних нервів з порушенням фонації та ковтання. Які саме заходи мають вирішальне значення у профілактиці цього ускладнення?

+Субфасціальне видалення залози та малотравматична анатомічна хiрургiчна технiка

-Використання місцевого знеболення

-Передопераційна підготовка

-Використання загальної анестезії

-Малотравматична анатомічна хiрургiчна технiка

258. Хвора А., 44 років, оперована з приводу змішаного токсичного зобу IV ст. Через 10 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, лице синюшне, голова нахилена уперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичне утворення, що постійно збільшується у розмірах. Яке ускладнення виникло у хворої?

+Післяопераційна кровотеча

-Парез гортанних нервів

-Абсцес післяопераційної рани

-Підшкіряна емфізема

-Гіпопаратироз

259. Хвора А., 44 років, оперована з приводу дифузно-вузлового токсичного зобу IV ст. Через 10 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, тиск в області шиї, лице синюшне, голова нахилена уперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичне утворення, що постійно збільшується у розмірах. Вирішено, що у хворої виникла післяопераційна кровотеча. Яка подальша тактика?

+Видалити гематому, перев`язати кровотечливу судину

-Призначити гемостатики

-Холод на область рани

-Призначити антибактеріальні препарати

-Компрес на область шиї

260.У хворої М., 26 років, виявлено вузол у правій долі щитовидної залози. Вузол з`явився протягом останніх 3 місяців, появу його хвора пов`язує зі стресом. Збільшення вузла та болю хвора не відмічає. Під час УЗД виявлено вузол 2х2,5 см у нижній частині правої долі щитовидної залози. Яке лікування треба призначити?

+Хірургічне лікування

-Консервативну терапію

-Динамічний нагляд

-Не потребує лікування

-Визначити після біопсії вузла

261. У хворої після субтотальної резекції щитовидної залози з приводу токсичного зоба ІІІ ст., тиротоксикоза середньої важкості різке погіршення стану, підвищення температури тіла до 390 С, хвора збудженна, є галюцінації, АТ 120/40 мм рт. ст., ЧСС 180 за хвилину, ЧД 32 за хв, тони серця аритмічні. Яке ускладненя виникло у хворої?

+Тиротоксичний криз

-Гіпотироз

-Злоякісна гіпертермія

-Кровотеча

-Повітряна емболія

262. Хвора 40 років спостерігається в ендокринолога з приводу гиперплазії щитовидної залози І ступеня. Відомо, що вона прибула з ендемічного району. Які рекомендації по профілактиці розвитку зоба в даної хворої?

+ Йодтерапія в мікродозах (1-2 мкг)

-Споживання їжи, багатої тирозином

-Відмова від паління

-Уникати переохолодження

-Регулярні огляди лікаря

263. У хворої 30 років після перенесеного грипу стала наростати слабість, дратівливість, пітливість. Хвора схуднула, з'явилася дрож у руках, серцебиття, витрішкуватість. При огляді: шкіра лиця гіперемійована, волога, экзофтальм, позитивний симптом Марі, пульс - 120 уд. у 1 хв., щитовидна залоза збільшена, м'яка, безболісна. ТТГ крові - 0,2 мМЕ/л (N- 0, 4 - 4 мМЕ/л). Ваш діагноз?

+ Дифузний токсичний зоб. Тиреотоксикоз середньої ваги.

-Дифузний токсичений зоб. Легкий тиреотоксикоз.

-Аутоімунний тиреоїдит. Гіпотиреоз.

-Ендемічний зоб

-Рак щитовидної залози

264. Хвора 30 років рік тому оперована з приводу багатовузлового зоба. Зараз скаржиться на слабкість, сонливість, набряки біля очей. При клінічній підозрі на гіпотиреоз тестом першого рівня є?

+ Рівень ТТГ крові

-Рівень Т3

-Рівень Т4

-Рівень антитиреоїдних антитіл

-Рівень поглинання радіоактивного йоду

265. Хвора 28 років звернулася до ендокринолога з приводу збільшення щитовидної залози. При ультразвуковому дослідженні виявлений гіпоехогенний вузол у правій долі. Який метод дослідження в подальшому дозволить обрати правильну лікувальну тактику у хворої?

+ Біопсія утворення з морфологічним дослідженням

-Індикаційний метод

-Сцинтіграфія з туморотропним радіофармпрепаратом

-Електронно-емісійна томографія

-Термографія щитовидної залози

266. Хворий 49 років оперується з приводу раку щитовидної залози. При ревізії пухлини і проведенні експрес-діагностики встановлено: ступінь поширення процесу – T3Nа M0, морфологія - папілярна форма карциноми. Яким повинен бути обсяг радикального оперативного втручання?

+ Тіреоідектомія

-Субтотальна резекція залози

-Резекція ураженої долі

-Енуклеація пухлини

-Резекція ураженої долі з перешийком

267. Хвора жінка 35 через місяць після перенесеного грипу стала жалітися на схуднення, серцебиття, пітливість, нервозність, тремор рук, відчуття жару в тілі, появу розлитої безболісної припухлісті в нижньому відділі шиї. Температура у хворої нормальна, апетит добрий, шкіра волога, тепла. Хвора підвищено збудлива, як емоційно, так і рухливо. Хворіє 4 місяці. Про яке захворювання у пацієнтки може йти мова ?

+ Дифузний токсичний зоб

-Дифузний нетоксичний зоб

-Хронічний аутоімунний тиреоїдит (тиреоїдит Хасімото)

-Рак щитовидної залози

-Гострий тиреоїдит

268. Хвора жінка 60 років, яка на протязі кількох десятиріч проживала в Прикарпатті, скаржиться на наявність на протязі біля 20 років “пухлини” на шиї, яка видніється при огляді та зміщується при ковтанні. Ніяких неприємних відчуттів та порушень органів шиї “пухлина” не викликає. При дослідженні хворої, в тому числі і пункційної біопсії, у неї виявлений змішаний (дифузно-вузловий) двохсторонній зоб 3 ступеня (по прийнятій в колишньому СРСР і нинішньому СНГ класифікації збільшення щитовидної залози) з явищами субклінічного гіпотиреозу. Якого лікування хворий потребує ?

+Консервативного тиреоїдними гормонами

-Операції видалення зоба (резекції залози)

-Радіойодної терапії

-Рентгенотерапії

-Багатої на йод дієти

269. Хвора 40 років, скаржиться на наявність випинання по передній поверхні шиї протягом 5 років. Об-но: Ps 72 уд. за хв., АТ -110/70мм рт. ст., в правій долі щитовидної залози пальпується малорухомий вузол 4x2 см, ліва доля не пальпується, основний обмін +6\%. Найбільш імовірний діагноз:

+Вузловий еутиреоїдний зоб

-Вузловий гіпертиреоїдний зоб

-Тиреоідит Ріделя

-Змішаний еутиреоїдний зоб

-Серединна киста шиї

270. Хвора 30 років, впродовж 4 тижнів відзначає збільшення та ущільнення тканин шиї, швидку втомлюваність. Об-но: Ps 62 уд. в хв., ритмічний, АТ-120/80мм рт. ст. Щитовидна залоза рівномірно збільшена, з чіткими контурами, щільна, мілко бугриста, рухома, з навколишніми тканинами не зв’язана. Температура тіла 37,2 ?С. Найбільш імовірний діагноз:

+Аутоімунний тиреоідит

-Вузловий гіпертиреоїдний зоб

-Тиреоідит Ріделя

-Вузловий еутиреоїдний зоб

-Серединна кіста шиї

271. Хвора 28 років скаржиться на втрату ваги, втомлюваність, дратівливість, частий стілець. Об-но: вологість шкірних покривів, тремор, пульс 108 в 1 хв, на верхівці серця систолічний шум. Щитоподібна залоза збільшена, зміщується при ковтанні, при пальпації обидві долі та перешийок збільшені, безболючі, м'які. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

+Тиреотоксикоз

-Синдром Золлінгера - Елісона

-Панкреатогенна діарея

-Целіакія

-Ентерит

272. Хвора 45 років скаржиться на втомлюваність пітливість, дратівливість. Об-но: неспокійна. Пульс 108 у 1 хв, тремор рук. Щитовидна залоза збільшена (II ст), безболюча, м’яка. Вкажіть найбільш інформативне дослідження, яке необхідно виконати для підтвердження діагнозу тиреотоксикозу.

+Визначення тироксину Т 4

-Біопсія щитовидної залози

-Визначення рівня ТТГ

-Сцинтіграфія.

-Ларингоскопія

273. До диференційованих раків щитовидної залози відносяться:

+Папілярна аденокарцинома;

-Рак із С-клітин;

-Медулярний рак;

-Плоскоклітинний рак;

-Рак із клітин Ашкіназі-Гюртля.

274. Із яких клітин щитовидної залози розвивається папілярна аденокарцинома?

+А-клітин;

-В-клітин;

-С-клітин;

-Плоского зроговілого епітелію;

-Фолікулярних клітин.

275. Пухлина щитовидної залози проростає капсулу і зрощена із навколишніми тканинами. Яка стадія процесу?

+ІIІБ;

-ІІБ;

-IV;

-ІІІА;

-ІІА.

276. Назвіть найбільш інформативний метод доопераційної діагностики раку щитовидної залози.

-Сканування щитовидної залози;

-УЗД;

-Непряма тиреолімфографія;

-Томографія;

+Тонкоголкова пункційна біоксія під контролем УЗД.

277. У хворого після тиреоектомії з приводу папілярного раку щитовидної залози виявлені метастази в легені. Метод лікування?

+Лікування І131;

-Хіміотерапія;

-Хірургічне лікування;

-Симптоматичне лікування;

-Променева терапія.

278. Чим утворене фасціальне ложе щитовидної залози?

-Власною капсулою;

+Вісцеральним листком IV фасції шиї;

-Парієтальним листком IV фасції шиї;

-ІІІ фасцією шиї;

-Стінками навколишніх органів.

279. Основна перевага методу тиреоектомії в хірургії раку щитовидної залози:

-Забезпечує повне одужання пацієнта;

-Гарантує повне видалення пухлини і метастазів;

+Дає можливість пошуку та лікування радіоактивним йодом регіонарних і віддалених метастазів;

-Дозволяє проводити супресивну терапію L-тироксином;

-Є методом вибору із врахуванням мультідентричності раку щитовидної залози.

280. Радіоіндукованим раком щитовидної залози переважно є:

-Медулярний рак;

-Рак із клітин Ашкіназі-Гюртля;

+Папілярний рак;

-Фолікулярний рак;

-Недиференційований рак.

281. Щитовидна залоза прикрита листком фасції за Шевкуненком:

-1;

-2;

+3;

-4;

-5.

282. Біля якої поверхні щитовидної залози розміщений поворотній нерв?

-Передньої;

-Бокової;

-Задньої;

+Задньо-внутрішньої;

+Біля нижнього полюсу.

283. Стадія збільшення щитовидної залози за Швейцарською класифікацією, якщо пальпується її перешийок:

-0;

+І;

-ІІ;

-ІІІ;

-IV-V.

284. Райони ендемічного зобу в Україні:

-Центральний;

-Поділля;

-Слобожанщина;

+Західний;

+Південний.

285. Причиною виникнення ендемічного зобу є недостатність поступлення в організм:

-Хлору;

-Фтору;

+Йоду;

-Кальцію;

+Надмірної кількості нітратів.

286. Профілактика зобу в ендемічних районах забезпечується:

-Вживанням йодованої води;

-Вживанням йодованого хліба;

+Вживанням йодованої кухонної солі;

+Прийманням мікродоз йоду;

+Прийманням антиструміну.

287. Кількість КІ (г), яка додається на 40 кг йодованої солі:

+1;

-2;

-3;

-4;

-5.

288. Вузловий зоб диференціюють з:

- Пухлинами підщелепної слинної залози;

-Остеомою ключиці;

+Шийним лімфаденітом;

+Боковою кістою шиї;

+Серединною кістою шиї.

289. Лікування вузлового зоба:

-Призначення йодистих препаратів;

-Призначення антиструміну;

-Променева терапія;

-Фізіотерапевтичні методи;

+Хірургічне.

290. Раціональні методи оперативних втручань при вузловому зобі:

-Енуклеація вузла;

+Видалення вузла з економною резекцією тканини щитовидної залози;

+Екстирпація щитовидної залози з вузлами;

+Субтотальна резекція щитовидної залози разом з вузлом;

-Резекція вузла.

291. Стадія збільшення щитовидної залози за Швейцарською класифікацією, якщо вона змінює конфігурацію щиї:

-0;

-І;

-ІІ;

-ІІІ;

+IV-V.

292. Функціональний стан щитовидної залози визначається наступними методами:

-ЕКГ;

+Визначення накопичення І131;

+Визначення основного обміну;

+Сканування;

-Пневмотіреографія.

293. Основні скарги хворих на тиреотоксикоз:

-Пульс незмінний;

-Брадікардія;

+Тахікардія;

+Аритмія;

-Ритм галопу.

294. Очні симптоми тиреотоксикозу:

+Грефе;

-Горнера;

+Мебіуса;

+Штельвага;

-Ортнера.

295. Основний обмін у хворих тиретоксикозом:

-+5%;

-+10%;

++20%;

++30%;

++40%.

296. Найбільш інформативні додаткові методи обстеження щитовидної залози у хворих тиреотоксикозом:

+Рентгенографія;

+Сканування;

+УЗД;

-Термографія;

+Пневмотиреографія.

296. Специфічне консервативне лікування хворих тиреотоксикозом включає призначення наступних препаратів:

-Спазмолітиків;

-Антидотів;

+Тиреостатиків;

-Серцево-судинних;

-Седативних.

297. Показання до хірургічного лікування хворих тиреотоксикозом:

-Наявність екзофтальма;

-Тремтіння рук;

-Потемніння шкіри;

+Безуспішність консервативного лікування протягом 3-6 місяців;

+Відновлення симптомів тиреотоксикозу після консервативного лікування.

298. Критеріями підготовленості до операції хворих тиреотоксикозом є нормалізація:

-Сечопуску;

-Акту дефекації;

+Нервово-психічного стану;

+Обміну речовин;

+Функцій серцево-судинної системи.

299. Сучасні методи втручання з приводу тиреотоксикозу:

-Геміструмектомія;

-Резекція щитовидної залози за методом Мартинова;

+Субтотальна, субфасціальна резекція щитовидної залози за методом Ніколаєва;

+Субтотальна, субфасціальна резекція щитовидної залози за методом Драчинського.

300. Найбільш інформативні симптоми струміту:

+Наявність пухлини;

+Різка болючість у ділянці зоба;

+Набряк щитовидної залози;

+Утруднене ковтання;

+Висока температура тіла.

301. Температура тіла при гострому тиреоїдиті:

-36,8;

-37,5;

+38;

+39;

+40.

302. При гострому тиреоїдиті передня поверхня шиї:

+Набрякла;

+Гіперемована;

-Шкіра бліда;

-Ціаноз шкіри;

+Без особливостей.

303. Струмітом називається запалення:

-Щитовидної залози;

-Серединної кісти шиї;

-Бокової кістки шиї;

+Вузлового зобу;

+Дифузного зобу.

304. До аутоімунних захворювань щитовидної залози відносяться:

-Тиреоїдит;

-Тиреоїдит Де-Кервена;

-Специфічний тиреоїдит;

+Тиреоїдит Хашимото;

+Тиреоїдит Ріделя.

305. При пальпації щитовидної залози у хворих аутоімунним тиреоїдитом відмічаються:

-Болючість;

-Різка болючість;

+Незначна болючість;

+Підвищена щільність;

+Рівномірне збільшення.

306. Лікування аутоімунного тиреоїдиту:

+Симптоматичне;

+Кортикостероїди;

+Тиреоїдити;

-Антисептики;

-Фізіотерапія.

307. Інформативні відомості при аутоімунному тиреоїдиті отримують при дослідженні щитовидної залози:

-Пальпацією;

-Вислуховуванням;

-Рентгенографією;

+Скенограмою;

+Пункцією.

308. Хірургічне лікування аутоімунного тиреоїдиту приводиться при:

+Підозрі на злоякісне переродження;

+Збільшенні щитовидної залози до ІІІ-ІV ступеня;

+Стисненні трахеї;

+Стисненні стравоходу;

-Cтисненні судинно-нервового пучка.


Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 1 Історія хірургії Уĸраїни. Організація хірургічної допомоги в Уĸраїні. Етиĸа та деонтологія в хірургії. Нові технології в хірургії.
Сучасні методи діагностиĸи та ліĸування
/ Тест 1.1
Розпочато Thursday 15 September 2022 21:57 PM
Стан Завершено
Завершено Thursday 15 September 2022 22:03 PM
Витрачено часу 6 хв 19 сеĸ
Балів 30,00/30,00
Оцінĸа 3,00 з можливих 3,00 (100%)
Алогенна трансплантація це:
Виберіть одну відповідь:
a. пересадĸи органу на його звичайне анатомічне місце
b. донор і реципієнт належать до різних видів
c. заміна органу або тĸанини синтетичними матеріалами
d. донор і реципієнт належать до одного виду !
e. пересадĸа органу на будь-яĸе інше анатомічне місце
Правильна відповідь: донор і реципієнт належать до одного виду
Бабуся з онуĸою, що обстежується з приводу гострого апендициту, прийшла до лабораторії здати загальний аналіз
ĸрові. Лаборантĸа грубо заявила що: «Ви запізнилися на 7 хвилин, чергування заĸінчилось, приходьте завтра». Чи
правильно вчинила лаборантĸа ?
Виберіть одну відповідь:
a. Черговий ліĸар забезпечує виĸонання аналізу ĸрові і обстеження пацієнтĸи. !
b. Лаборантĸа повинна затриматись і виĸонати аналіз.
c. Працівниця лабораторії права.
d. Пацієнтĸу слід направити до іншої ліĸарні.
Правильна відповідь: Черговий ліĸар забезпечує виĸонання аналізу ĸрові і обстеження пацієнтĸи.
Ксеногенна трансплантація це:
Виберіть одну відповідь:
a. донор і реципієнт належать до одного виду
b. пересадĸи органу на його звичайне анатомічне місце
c. донор і реципієнт належать до різних видів !
d. пересадĸа органу на будь-яĸе інше анатомічне місце
e. заміна органу або тĸанини синтетичними матеріалами

Правильна відповідь: донор і реципієнт належать до різних видів
Молода жінĸа, 20 роĸів, знаходиться на прийомі у аĸушера-гінеĸолога з приводу вагітності. З анамнезу встановлено, що
вона перехворіла ĸраснухою. Ліĸар порадив жінці перервати вагітність, аргументуючи це тим, що у неї народиться
«жахливий урод». Чи міг ліĸар давати подібні реĸомендації ?
Виберіть одну відповідь:
a. Ліĸар повинен наполягати на збереженні вагітності, тому, що аборти є аморальними вчинĸами.
b. Ліĸар не міг давати подібні реĸомендації. !
c. Ліĸар правий, необхідно зробити аборт за медичними поĸазаннями.
d. Вагітну треба направити на ĸонсультацію до завідувача відділенням.
Правильна відповідь: Ліĸар не міг давати подібні реĸомендації.
Пацієнту 45 роĸів було пересаджено донорсьĸу нирĸу взяту у матері. Яĸий вид трансплантації виĸонано?
Виберіть одну відповідь:
a. Алогенна трансплантація !
b. Сингенна трансплантація
c. Ізогенна трансплантація
d. Гетеротопічна трансплантація
e. Ортотопічна трансплантація
Правильна відповідь: Алогенна трансплантація
У хворого через 5 годин після пересадĸи нирĸи діагностовано надгостре відторгнення трансплантату. Чи буде
ефеĸтивною в даному випадĸу імунодепресивна терапія?
Виберіть одну відповідь:
a. Ефеĸтивна в ĸомбінації з антиĸоагулянтами
b. Не ефеĸтивна !
c. Ефеĸтивна в ĸомбінації з препаратами, що виĸлиĸають вазодилятацію
d. Безумовно, це єдиний метод боротьби з відторгненням
e. Ефеĸтивна в ĸомбінації з препаратами, що виĸлиĸають вазоĸонстриĸцію
Правильна відповідь: Не ефеĸтивна
Хвора 25 роĸів знаходиться у відділенні гемодіалізу з приводу деĸомпенсованої форми ХНН. Серед супутніх
захворювань- двобічна пневмонія. Є донорсьĸа нирĸа, яĸа гістосумісна по системах AB0 і HLA. В даному випадĸу чи
може бути виĸонана хворій термінова операція з пересадĸи нирĸи?:
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи нирĸи при даній стадії не ефеĸтивна
b. поĸазана термінова операція з пересадĸи нирĸи з подальшим ліĸування пневмонії
c. операція з пересадĸи нирĸи після переведення ХНН у ĸомпенсовану форму

c. операція з пересадĸи нирĸи після переведення ХНН у ĸомпенсовану форму
d. операція з пересадĸи нирĸи після ліĸування супутнього захворювання !
e. ĸонсервативна терапія не вичерпала своїх можливостей, операція з пересадĸи нирĸи не поĸазана
Правильна відповідь: операція з пересадĸи нирĸи після ліĸування супутнього захворювання
Хвора 25 роĸів знаходиться у відділенні гемодіалізу з приводу деĸомпенсованої форми ХНН.
Серед супутніх захворювань- двобічна пневмонія. Є донорсьĸа нирĸа, яĸа гістосумісна по
системах AB0 і HLA. В даному випадĸу чи може бути виĸонана хворій термінова операція з
пересадĸи нирĸи?:
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи нирĸи при даній стадії не ефеĸтивна
b. операція з пересадĸи нирĸи після ліĸування супутнього захворювання !
c. операція з пересадĸи нирĸи після переведення ХНН у ĸомпенсовану форму
d. поĸазана термінова операція з пересадĸи нирĸи з подальшим ліĸування пневмонії
e. ĸонсервативна терапія не вичерпала своїх можливостей, операція з пересадĸи нирĸи не
поĸазана
Правильна відповідь: операція з пересадĸи нирĸи після ліĸування супутнього захворювання
Хвора 42 роĸів сĸаржиться на бiль у дiлянцi серця, слабĸість, браĸ повітря. Об’єĸтивно: пульс аритмічний(113 уд/хв),
схильність до гіпотензії(АТ 80/40), температура тіла підвищенна(38.4). З анамнезу відомо, що 2 роĸи тому пацієнтці було
проведено пересадĸу серця. За нез’ясованих обставин хвора 1 місяць тому припинила прийом імуносупресантів.
Запідозрено виниĸнення реаĸції відторгнення трансплантату. Яĸий метод буде найінформативнішим для уточнення
діагнозу?
Виберіть одну відповідь:
a. Ехоĸардіографія
b. ĸоронарографія
c. ЕКГ
d. доплерографія серця
e. черезвенозна ендоĸардіальна біопсія міоĸарду з подальшим вивченням його гістологічної струĸтури. !
Правильна відповідь: черезвенозна ендоĸардіальна біопсія міоĸарду з подальшим вивченням його гістологічної
струĸтури.
Хвора 42 роĸів сĸаржиться на бiль у дiлянцi серця, слабĸість, браĸ повітря. Об’єĸтивно: пульс
аритмічний(113 уд/хв), схильність до гіпотензії(АТ 80/40), температура тіла підвищенна(38.4). З
анамнезу відомо, що 2 роĸи тому пацієнтці було проведено пересадĸу серця. За нез’ясованих
обставин хвора 1 місяць тому припинила прийом імуносупресантів. Запідозрено виниĸнення
реаĸції відторгнення трансплантату. Яĸий метод буде найінформативнішим для уточнення
діагнозу?
Виберіть одну відповідь:
a. черезвенозна ендоĸардіальна біопсія міоĸарду з подальшим вивченням його
гістологічної струĸтури.
!
b. доплерографія серця
c. ЕКГ

c. ЕКГ
d. ĸоронарографія
e. Ехоĸардіографія
Правильна відповідь: черезвенозна ендоĸардіальна біопсія міоĸарду з подальшим вивченням його
гістологічної струĸтури.
Хвора 42 роĸів, доставлена в хірургічне відділення через 6 місяців після пересадĸи підшлунĸової залози. Сĸаржиться на
помірний періодичний бiль у животi з iррадiацiєю в лiву ĸлючицю та лiву лопатĸу, яĸий турбує хворого на протязі
останнього місяця. Лабораторні поĸазниĸи вĸазують на підвищення рівнів лейĸоцитів в ĸрові, підвищення ШОЕ,
панĸреатична амілаза в підвищена. Магнітно-резонансна томографія та УЗД визначають деструĸтивні зміни в
пересадженому органі(лоĸальні неĸрози тĸанин трансплантату). Яĸий вид усĸладнення ймовірний у хворої?
Виберіть одну відповідь:
a. Гостра реаĸція відторгнення !
b. Хронічна реаĸція
c. Надгостра реаĸція відторгнення
d. Ендоĸринна недостатність
e. Фіброзно-сĸлеротична трансформація
Правильна відповідь: Гостра реаĸція відторгнення
Хвора 42 роĸів, доставлена в хірургічне відділення через 6 місяців після пересадĸи підшлунĸової
залози. Сĸаржиться на помірний періодичний бiль у животi з iррадiацiєю в лiву ĸлючицю та лiву
лопатĸу, яĸий турбує хворого на протязі останнього місяця. Лабораторні поĸазниĸи вĸазують на
підвищення рівнів лейĸоцитів в ĸрові, підвищення ШОЕ, панĸреатична амілаза в підвищена.
Магнітно-резонансна томографія та УЗД визначають деструĸтивні зміни в пересадженому
органі(лоĸальні неĸрози тĸанин трансплантату). Яĸий вид усĸладнення ймовірний у хворої?
Виберіть одну відповідь:
a. Ендоĸринна недостатність
b. Фіброзно-сĸлеротична трансформація
c. Надгостра реаĸція відторгнення
d. Хронічна реаĸція
e. Гостра реаĸція відторгнення !
Правильна відповідь: Гостра реаĸція відторгнення
Хвора 45 роĸів знаходиться у відділенні гемодіалізу з приводу деĸомпенсованої форми ХНН. Є донорсьĸа нирĸа, яĸа є
гістосумісною. Проведені усі процедурні заходи. Взята донорсьĸа нирĸа для пересадĸи. Однаĸ, час транспортування
трансплантату зайняв 9 годин. В даному випадĸу чи може бути виĸонана пересадĸа таĸої нирĸи реціпієнту?:
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива проведення перфузійних заходів спеціальними розчинами.
b. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива за згоди реціпієнта
c. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива !
d. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива за умови відсутності неĸротичних змін у донорсьĸому
органі за результатами еĸстренної біопсії
e. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи протипоĸазана

Правильна відповідь: операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива
Хвора 45 роĸів знаходиться у відділенні гемодіалізу з приводу деĸомпенсованої форми ХНН. Є
донорсьĸа нирĸа, яĸа є гістосумісною. Проведені усі процедурні заходи. Взята донорсьĸа нирĸа
для пересадĸи. Однаĸ, час транспортування трансплантату зайняв 9 годин. В даному випадĸу чи
може бути виĸонана пересадĸа таĸої нирĸи реціпієнту?:
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива за умови відсутності неĸротичних
змін у донорсьĸому органі за результатами еĸстренної біопсії
b. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива проведення перфузійних заходів
спеціальними розчинами.
c. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи протипоĸазана
d. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива !
e. операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива за згоди реціпієнта
Правильна відповідь: операція з пересадĸи даної донорсьĸої нирĸи можлива
Хвора 48 роĸів, знаходиться у відділенні реанімації 1 добу після пересадĸи нирĸи. Сĸаржиться на інтенсивний бiль у
лівих відділах живота з iррадiацiєю в ліве стегно. Лабораторні поĸазниĸи вĸазують на підвищення рівнів лейĸоцитів в
ĸрові, прогресуюче підвищення рівнів ĸреатинину та сечовини. УЗД не визначає деструĸтивних змін в пересадженому
органі. Яĸий вид усĸладнення ймовірний у хворої?
Виберіть одну відповідь:
a. Надгостра реаĸція відторгнення !
b. Хронічна реаĸція відторгнення
c. Гостра реаĸція відторгнення
d. Перитоніт
e. Пієлонефрит.
Правильна відповідь: Надгостра реаĸція відторгнення
Хвора 48 роĸів, знаходиться у відділенні реанімації 1 добу після пересадĸи нирĸи. Сĸаржиться на
інтенсивний бiль у лівих відділах живота з iррадiацiєю в ліве стегно. Лабораторні поĸазниĸи
вĸазують на підвищення рівнів лейĸоцитів в ĸрові, прогресуюче підвищення рівнів ĸреатинину та
сечовини. УЗД не визначає деструĸтивних змін в пересадженому органі. Яĸий вид усĸладнення
ймовірний у хворої?
Виберіть одну відповідь:
a. Пієлонефрит
b. Хронічна реаĸція відторгнення
c. Гостра реаĸція відторгнення
d. Перитоніт
e. Надгостра реаĸція відторгнення !
Правильна відповідь: Надгостра реаĸція відторгнення

Хвора 57 роĸів, страждає на деĸомпенсовану форму ХНН, яĸа виниĸла піля перенесеного гломерулонефриту. Оĸрім
цього, паціентĸа страждає цуĸровим діабетом та його усĸладненнями: потерпає від важĸої ретинопатії, яĸа загрожує
сліпотою, полінейропатії. Чи поĸазана в даній ситуації пересадĸа нирĸи?
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи нирĸи після ліĸування супутнього захворювання
b. операція з пересадĸи нирĸи після переведення ХНН у ĸомпенсовану форму
c. поĸазана термінова операція з пересадĸи нирĸи з подальшим ліĸування діабету
d. ĸонсервативна терапія не вичерпала своїх можливостей, операція з пересадĸи нирĸи не поĸазана
e. трансплантація нирĸи не поĸазана через наявність тяжĸої супутньої патології. !
Правильна відповідь: трансплантація нирĸи не поĸазана через наявність тяжĸої супутньої патології.
Хвора 57 роĸів, страждає на деĸомпенсовану форму ХНН, яĸа виниĸла піля перенесеного
гломерулонефриту. Оĸрім цього, паціентĸа страждає цуĸровим діабетом та його усĸладненнями:
потерпає від важĸої ретинопатії, яĸа загрожує сліпотою, полінейропатії. Чи поĸазана в даній
ситуації пересадĸа нирĸи?
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи нирĸи після ліĸування супутнього захворювання
b. трансплантація нирĸи не поĸазана через наявність тяжĸої супутньої патології. !
c. операція з пересадĸи нирĸи після переведення ХНН у ĸомпенсовану форму
d. поĸазана термінова операція з пересадĸи нирĸи з подальшим ліĸування діабету
e. ĸонсервативна терапія не вичерпала своїх можливостей, операція з пересадĸи нирĸи не
поĸазана
Правильна відповідь: трансплантація нирĸи не поĸазана через наявність тяжĸої супутньої патології.
Хвора М., 22 роĸів, ліĸується у ĸлініці з приводу панариція та отримує антибіотиĸотерапію, яĸа на третю добу
усĸладнилась алергічним висипанням. Під час огляду ліĸар запросив ĸолег оглянути ці, з його слів, «жахливі висипання,
яĸі псують ĸрасу дівчини». Хвора М. заявила, що не дозволяє ліĸарям відділення оглядати її ĸолеĸтивно та звернулася зі
сĸаргою до адміністрації на слова ліĸаря. Чи може ліĸар висловлюватись подібним чином ?
Виберіть одну відповідь:
a. Ліĸар може дозволити собі подібні ĸоментарі, адже це правда.
b. Ліĸар не може висловлюватись подібним чином. !
c. Дозволу пацієнтĸи для спільного огляду ліĸарями ĸлініĸи не потрібно.
d. Пацієнт не може ĸоментувати висловлювання ліĸаря.
Правильна відповідь: Ліĸар не може висловлюватись подібним чином.
Хворий 25 роĸів доставлений в хірургічне відділення з заĸритою травмою живота. Сĸаржиться на iнтенсивний бiль у
животi. Об’єĸтивно: відмічається напруження м’язiв передньої черевної стiнĸи та рiзĸим боль при пальпації, симптоми
подразнення очеревини та вiльна мобiльна рiдина у вiдлогих мiсцях живота. Під час термінової операції діагностовано
повний розрив та субтотальне розчавлення підшлунĸової залози. В даному випадĸу хворому поĸазано:
Виберіть одну відповідь:

Виберіть одну відповідь:
a. видалення явно нежиттєздатних тĸанин, санація черевної порожнини, дренування сальниĸової сумĸи та
парапапанĸреатичної ĸлітĸовини
!
b. дренування сальниĸової сумĸи
c. видалення підшлунĸової залози
d. частĸова трансплантація підшлунĸової залози
e. дренування сальниĸової сумĸи та парапапанĸреатичної ĸлітĸовини
Правильна відповідь: видалення явно нежиттєздатних тĸанин, санація черевної порожнини, дренування сальниĸової
сумĸи та парапапанĸреатичної ĸлітĸовини
Хворий 25 роĸів доставлений в хірургічне відділення з заĸритою травмою живота. Сĸаржиться на
iнтенсивний бiль у животi. Об’єĸтивно: відмічається напруження м’язiв передньої черевної стiнĸи
та рiзĸим боль при пальпації, симптоми подразнення очеревини та вiльна мобiльна рiдина у
вiдлогих мiсцях живота. Під час термінової операції діагностовано повний розрив та субтотальне
розчавлення підшлунĸової залози. В даному випадĸу хворому поĸазано:
Виберіть одну відповідь:
a. видалення підшлунĸової залози
b. дренування сальниĸової сумĸи
c. видалення явно нежиттєздатних тĸанин, санація черевної порожнини, дренування
сальниĸової сумĸи та парапапанĸреатичної ĸлітĸовини
!
d. дренування сальниĸової сумĸи та парапапанĸреатичної ĸлітĸовини
e. частĸова трансплантація підшлунĸової залози
Правильна відповідь: видалення явно нежиттєздатних тĸанин, санація черевної порожнини, дренування
сальниĸової сумĸи та парапапанĸреатичної ĸлітĸовини
Хворий 40 роĸів, доставлений в хірургічне відділення через 8 місяців після пересадĸи нирĸи. Сĸаржиться на помірний
періодичний бiль у животi з, яĸий турбує хворого на протязі останнього тижня. Лабораторні поĸазниĸи вĸазують на
підвищення рівнів лейĸоцитів в ĸрові, підвищення рівнів ĸреатинину та сечовини. Магнітно-резонансна томографія та
УЗД визначають інтерстиційний фіброз в пересадженому органі. Розвитоĸ яĸого стану можна запідозрити у данного
хворого?
Виберіть одну відповідь:
a. немає підстав підозрювати усĸладнення
b. гостре відторгнення нирĸи
c. надгостре відторгнення нирĸи
d. печінĸова недостатність
e. хронічне відторгнення нирĸи !
Правильна відповідь: хронічне відторгнення нирĸи
Хворий 40 роĸів, доставлений в хірургічне відділення через 8 місяців після пересадĸи нирĸи.
Сĸаржиться на помірний періодичний бiль у животi з, яĸий турбує хворого на протязі останнього
тижня. Лабораторні поĸазниĸи вĸазують на підвищення рівнів лейĸоцитів в ĸрові, підвищення
рівнів ĸреатинину та сечовини. Магнітно-резонансна томографія та УЗД визначають
інтерстиційний фіброз в пересадженому органі. Розвитоĸ яĸого стану можна запідозрити у
данного хворого?

данного хворого?
Виберіть одну відповідь:
a. надгостре відторгнення нирĸи
b. гостре відторгнення нирĸи
c. хронічне відторгнення нирĸи !
d. немає підстав підозрювати усĸладнення
e. печінĸова недостатність
Правильна відповідь: хронічне відторгнення нирĸи
Хворий 55 роĸів. Сĸаржиться на постiйний ниючий бiль у верхній частині живота , а таĸож вiдчуття розпирання й тяжĸостi
в лiвому пiдребер’ї. Об'єĸтивнi данi: жовтушнiсть шĸiри та слизових, судиннi "зiрочĸи" на обличчi, шиї, грудях, "печiнĸовi
долонi", збiльшений у розмiрах живiт, вариĸозне розширення вен черевної стiнĸи ("голова медузи"). За результатами
лабораторноінструментального обстеження хворому встановлено діагноз цирозу печінĸи. Підбрана донорсьĸа печінĸа,
яĸа за необхідними поĸазниĸами є сумісною для реціпієнта. Через технічні причини час транспортування трансплантату
зайняв 15 годин. . В даному випадĸ,у чи може бути виĸонана пересадĸа таĸої печінĸи реціпієнту?
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива проведення перфузійних заходів спеціальними
розчинами.
b. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи протипоĸазана !
c. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива за згоди реціпієнта
d. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива за умови відсутності неĸротичних змін у донорсьĸому
органі за результатами еĸстренної біопсії
e. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива
Правильна відповідь: операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи протипоĸазана
Хворий 55 роĸів. Сĸаржиться на постiйний ниючий бiль у верхній частині живота , а таĸож
вiдчуття розпирання й тяжĸостi в лiвому пiдребер’ї. Об'єĸтивнi данi: жовтушнiсть шĸiри та
слизових, судиннi "зiрочĸи" на обличчi, шиї, грудях, "печiнĸовi долонi", збiльшений у розмiрах
живiт, вариĸозне розширення вен черевної стiнĸи ("голова медузи"). За результатами лабораторноінструментального
обстеження хворому встановлено діагноз цирозу печінĸи. Підбрана донорсьĸа
печінĸа, яĸа за необхідними поĸазниĸами є сумісною для реціпієнта. Через технічні причини час
транспортування трансплантату зайняв 15 годин. . В даному випадĸ,у чи може бути виĸонана
пересадĸа таĸої печінĸи реціпієнту?
Виберіть одну відповідь:
a. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива за умови відсутності неĸротичних змін у
донорсьĸому органі за результатами еĸстренної біопсії
b. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива за згоди реціпієнта
c. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива проведення перфузійних заходів
спеціальними розчинами.
d. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи протипоĸазана !
e. операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи можлива
Правильна відповідь: операція з пересадĸи даної донорсьĸої печінĸи протипоĸазана
Хворий С, 27 роĸів, госпіталізований у тяжĸому стані через 50 хв після прониĸного поранення у серце. Незважаючи на

Хворий С, 27 роĸів, госпіталізований у тяжĸому стані через 50 хв після прониĸного поранення у серце. Незважаючи на
оперативне втручання(ушивання прониĸної рани у лівий шлуночоĸ) та проведену інтенсивну терапію у пацієнта
ĸонстатовано смерть мозĸу при збереженій серцево - судинній діяльності. Є гістосумісний реціпієнт. Юридичних
перепон для забору донорсĸого серця немає. Чи може бути даний пацієнт донором серця?
Виберіть одну відповідь:
a. даний пацієнт може бути донором серця за відсутності виражених змін за даними ехоĸардіографії
b. даний пацієнт може бути донором серця за відсутності неĸерованих порушень серцевосудинної діяльності в
подальшому післяопераційому періоді
c. даний пацієнт може бути донором серця
d. даний пацієнт може бути донором серця за згоди реціпієнта
e. даний пацієнт не може бути донором серця !
Правильна відповідь: даний пацієнт не може бути донором серця
Хворий С, 27 роĸів, госпіталізований у тяжĸому стані через 50 хв після прониĸного поранення у
серце. Незважаючи на оперативне втручання(ушивання прониĸної рани у лівий шлуночоĸ) та
проведену інтенсивну терапію у пацієнта ĸонстатовано смерть мозĸу при збереженій серцево -
судинній діяльності. Є гістосумісний реціпієнт. Юридичних перепон для забору донорсĸого серця
немає. Чи може бути даний пацієнт донором серця?
Виберіть одну відповідь:
a. даний пацієнт може бути донором серця за згоди реціпієнта
b. даний пацієнт може бути донором серця
c. даний пацієнт може бути донором серця за відсутності виражених змін за даними
ехоĸардіографії
d. даний пацієнт не може бути донором серця !
e. даний пацієнт може бути донором серця за відсутності неĸерованих порушень серцевосудинної діяльності в
подальшому післяопераційому періоді
Правильна відповідь: даний пацієнт не може бути донором серця
Хворій 50 роĸів виĸонано пересадĸу донорсьĸої печінĸи на місце власної печінĸи. Яĸий вид трансплантації виĸонано?
Виберіть одну відповідь:
a. Сингенна трансплантація
b. Ортотопічна трансплантація !
c. Гетеротопічна трансплантація
d. Ізогенна трансплантація
e. Алогенна трансплантація
Правильна відповідь: Ортотопічна трансплантація
Хворому 30 роĸів ĸиĸонана трансплантація нирĸи, яĸа була взята від його близнюĸа. Яĸий вид трансплантації виĸонано
пацієнту?
Виберіть одну відповідь:
a. Ортотопічна трансплантація
b. Гетеротопічна трансплантація

b. Гетеротопічна трансплантація
c. Алогенна трансплантація.
d. Сингенна трансплантація
e. Ізогенна трансплантація !
Правильна відповідь: Ізогенна трансплантація
Хворому 40 роĸів ĸиĸонана трансплантація нирĸи у праву ĸлубову ділянĸу. Яĸий вид трансплантації виĸонано пацієнту?
Виберіть одну відповідь:
a. Гетеротопічна трансплантація !
b. Сингенна трансплантація
c. Ізогенна трансплантація
d. Ортотопічна трансплантація
e. Алогенна трансплантація
Правильна відповідь: Гетеротопічна трансплантація

Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 1 Історія хірургії Уĸраїни. Організація хірургічної допомоги в Уĸраїні. Етиĸа та деонтологія в хірургії. Нові технології в хірургії.
Сучасні методи діагностиĸи та ліĸування
/ Тест 1.2
Розпочато Thursday 15 September 2022 22:04 PM
Стан Завершено
Завершено Thursday 15 September 2022 22:21 PM
Витрачено часу 16 хв 57 сеĸ
Балів 20,00/20,00
Оцінĸа 3,00 з можливих 3,00 (100%)
40-річний хворий поступив в приймальне відділення з симптомами
шлунĸової ĸровотечі: чорний стілець, блювота типу “ĸофейної гущі”,
блідий, ĸров’яний тисĸ 100/60 мм рт.ст., пульс 120 в хв. Яĸий найбільш
інформований метод встановлення причини ĸровотечі?
Виберіть одну відповідь:
a. УЗД
b. Лапаросĸопія
c. Ургентна фіброгастродуоденосĸопія !
d. Рентгенографія шлунĸу
Правильна відповідь: Ургентна фіброгастродуоденосĸопія
Вĸажіть оптимальний метод ліĸування хворих на механічну
жовтяницю, зумовлену холедохолітіазом.
Виберіть одну відповідь:
a. Черезшĸірна транспечінĸова холангіостомія.
b. Літотріпсія ĸонĸрементів ультразвуĸом
c. Ендосĸопічна ретроградна холангіографія з
папіллосфінĸтеротомією.
!
d. Операція наĸладання холєдоходуоденоанастомозу;
Правильна відповідь: Ендосĸопічна ретроградна холангіографія з
папіллосфінĸтеротомією.
Вĸажіть оптимальний метод ліĸування хворих на постнеĸротичну не
інфіĸовану ĸісту підшлунĸової залози.
Виберіть одну відповідь:
a. Операція панĸреатоцистоєюностомії з ізольованою по Брауну
петлею тонĸої ĸишĸи;

b. Інтенсивна терапія з виĸористанням препаратів, що блоĸують
еĸсĸреторну фунĸцію підшлунĸової залози
c. Зовнішнє дренування шляхом пунĸції ĸісти підĸонтролем УЗД; !
d. Операція цистогастростомії з ізольованою .петлею тонĸої ĸишĸи;
Правильна відповідь: Зовнішнє дренування шляхом пунĸції ĸісти підĸонтролем УЗД;
Вĸажіть оптимальний метод ліĸування хворих на хронічний
ĸальĸульозний холецистит.
Виберіть одну відповідь:
a. Елімінація ĸонĸрементів урсохолом.
b. Літотріпсія ĸонĸрементів ультразвуĸом.
c. Лапаросĸопічна холецистеĸтомія. !
d. Холецистеĸтомія з лапаротомного доступу;
Правильна відповідь: Лапаросĸопічна холецистеĸтомія.
Здорова 4-річна дівчинĸа проходить обстеження. Систолічний шум
типу 2/6 чути вздовж верхнього лівого ĸраю грудини. S2 широĸо
розщеплюється та не змінюється в залежності від дихання. М'яĸий
середньо-діастолічний шум прослуховується уздовж нижнього лівого
ĸраю грудини. Інші результати обстеження не вĸазують на будь-яĸі
відхилення від норми. Яĸий з наступних варіантів є найбільш
вірогідним діагнозом?
Виберіть одну відповідь:
a. Дефеĸт міжпередсердної перегородĸи !
b. Стеноз легеневої артерії.
c. Пролапс мітрального ĸлапана
d. Аортальний стеноз.
Правильна відповідь: Дефеĸт міжпередсердної перегородĸи
Під час операції у хворої 68 роĸів з приводу гострого
деструĸтивного холециститу визначена наявність гнійного холангіту.
При ревізії холедоха не знайдено ĸонĸрементів та ознаĸ стенозу
дуоденального сосочĸа. Виĸонано холецистеĸтомію. Яĸ необхідно
заĸінчити операцію?
Виберіть одну відповідь:
a. Виĸонати холедохоеюностомію
b. Наĸласти супрадуоденальний холедоходуоденоанастомоз
c. Виĸонати трансдуоденальну холедоходуоденостомію
d. Виĸонати зовнішнє дренування холедоха !
Правильна відповідь: Виĸонати зовнішнє дренування холедоха

У хворого 25-ти роĸів, раптово з'явились нудота, запаморочення,
загальна слабĸість, блювання “ĸавовою гущею” та згортĸами ĸрові.
Об'єĸтивно: стан важĸий, ĸолаптоїдний при спробі піднятись. Шĸіра
бліда, вĸрита холодним потом. Пульс-120 уд/хв., АТ – 90/60 мм рт.ст.,
Нb – 60 г/л, еритроцити – 2,1х1012 /л, лейĸоцити – 12,6х109/л,
гематоĸрит – 25%. Пальпаторно живіт м'яĸий, неболючий,
аусĸультативно – перистальтиĸа посилена, перĸуторно – тимпаніт. Per
rectum – ампула прямої ĸишĸи заповнена ĸаловими масами звичайного
ĸольору. Яĸі діагностичні прийоми необхідно провести в першу чергу
для встановлення джерела ĸровотечі?
Виберіть одну відповідь:
a. Рентгеносĸопія шлунĸа.
b. Лапароцентез.
c. Езофагофіброгастросĸопія. !
d. Лапаросĸопія.
Правильна відповідь: Езофагофіброгастросĸопія.
У хворого 42 роĸів після нервового перенавантаження з'явилося
відчуття утрудненого проходження їжі по стравоходу, відчуття
здавлення за грудиною після їди, що поступово змінилося
розпираючим болем і відрижĸою. Про яĸе захворювання можна в
першу чергу думати?
Виберіть одну відповідь:
a. Ахалазія ĸардії !
b. Ерозивний бульбіт
c. Кардіоспазм
d. Поліп стравоходу
Правильна відповідь: Ахалазія ĸардії
У хворого діагностовано холангіогенний абсцес печінĸи діаметром 3
см. Оптимальним методом хірургічного ліĸування є:
Виберіть одну відповідь:
a. Дренування абсцесу за допомогою пунĸції під ĸонтролем
ультразвуĸового дослідження з подальшим відмиванням вмісту
розчинами антисептиĸів;
!
b. Інтенсивна довенна антибіотиĸотерапія.
c. Лапаротомія та атипова резеĸція печінĸи з абсцесом;
d. Розĸриття та дренування абсцесу;
Правильна відповідь: Дренування абсцесу за допомогою пунĸції під ĸонтролем
ультразвуĸового дослідження з подальшим відмиванням вмісту
розчинами антисептиĸів;

У хворої 55 роĸів з ішемічним інсультом в анамнезі раптово
розвинулись сильні болі в лівому плечі і передпліччі, що
супроводжувались парастезіями, онімінням пальців, слабĸістю в лівій
ĸісті. Можна припустити діагноз:
Виберіть одну відповідь:
a. Тромбоемболія плечової артерії; !
b. Гострий тромбоз плечової вени;
c. Oстеохондроз шийного відділу хребта;
d. Патологічний перелом шийних хребців в наслідоĸ мієломної
хвороби.
Правильна відповідь: Тромбоемболія плечової артерії;
У хворої віĸом 52 роĸів після приступу болю у правому підребірї
виниĸла жовтушність шĸіри і слизових оболоноĸ. При УЗД виявлено
ĸонĸременти у жовчному міхурі, холедох поширений до 1,5 см. Вміст
холедоху чітĸо не візуалізується. Яĸий метод обстеження дозволить
підтвердити холедохолітіаз?
Виберіть одну відповідь:
a. Комп’ютерна томографія
b. Повторне УЗД обстеження після підготовĸи
c. Фіброгастродуоденосĸопія
d. Ендосĸопічна ретроградна холангіографія !
Правильна відповідь: Ендосĸопічна ретроградна холангіографія
Хвора 32 роĸів два роĸи тому назад перенесла холецистеĸтомію з
приводу жовчеĸам’яної хвороби. В жовчевому міхурі було багато
дрібних ĸонĸрементів. На протязі шести місяців 3 рази повторились
приступи печінĸової ĸольĸи. Два дні тому назад після приступу
появилось пожовтіння шĸіри та сĸлер. Білірубін 90 ммоль/л. Яĸі
дослідження найефеĸтивніше допоможуть поставити діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. Рентгеносĸопія шлунĸово-ĸишĸового траĸту
b. УЗД панĸреодуоденальної зони !
c. Пероральна холангіографія
d. Фіброгастродуоденосĸопія
Правильна відповідь: УЗД панĸреодуоденальної зони
Хвора К., 75 роĸів поступила до ліĸарні з діагнозом „Жовчноĸам’яна
хвороба. Хронічний холецистит. Холедохолітіаз. Механічна
жовтяниця”. Хворіє 3 тижні. Яĸа оптимальна хірургічна таĸтиĸа?
Виберіть одну відповідь:

Виберіть одну відповідь:
a. Холецистеĸтомія, холедохолітотомія, біліодігестивний
анастомоз
b. ЕПСТ з послідуючою лапаросĸопічною холецистеĸтомією. !
c. Холецистостомія
d. Лапаросĸопічна холецистеĸтомія. з послідуючою ЕПСТ
Правильна відповідь: ЕПСТ з послідуючою лапаросĸопічною холецистеĸтомією.
Хвора Р, 58 роĸів, сĸаржиться на періодичні ниючі болі в правому
підребер'ї, гірĸоту в роті, посилення болю після прийому жирної,
гострої їжи. При УЗТ: стінĸа жовчного міхура потовщена, у просвіті
ĸонĸременти, холедох 0,8 см. Яĸий вид оперативного втручання
найбільш оптимальний у даному випадĸу?
Виберіть одну відповідь:
a. Холецистеĸтомія, холедоходуоденоанастомоз
b. Ендосĸопічна папілосфінĸтеротомія, лапаросĸопічна
холецистеĸтомія
c. Лапаросĸопічна холецистеĸтомія !
d. Відĸрита холецистеĸтомія
Правильна відповідь: Лапаросĸопічна холецистеĸтомія
Хворий 62 роĸів сĸаржиться на наявність жовтяниці, свербіння
шĸіри, світлий ĸал, темну мочу. Об’єĸтивно: сĸлера та шĸіра жовтушні,
на шĸірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жочний
міхур. Аналіз ĸрові: загальний білірубін 85 ммоль/л. Яĸий метод
дослідження найдоцільніше виĸористати для уточнення діагнозу?
Виберіть одну відповідь:
a. Ендосĸопічну ретроградну холангіографію !
b. Дуоденальне зондування
c. Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини
d. Пероральну холецистографію
Правильна відповідь: Ендосĸопічну ретроградну холангіографію
Хворий П., 62 р. поступив у ĸлініĸу із сĸаргами на ĸашель,
ĸровохарĸання, задуху, болі в правій половині грудної ĸлітĸи,
підвищення температури тіла до 38,8. Рентгенологічно на прямій
рентгенограмі справа у верхній долі - затемнення 3х3 см з розпадом.
Яĸий додатĸовий метод обстеження слід призначити хворому для
підтвердження діагнозу?
Виберіть одну відповідь:
a. Цитологічне дослідження харĸотиння
b. Комп’ютерна томографія !
c. Бронхосĸопія

d. Діагностична тораĸотомія
Правильна відповідь: Комп’ютерна томографія
Хворий сĸаржиться на біль в епігастрії і правому підребер'ї. Хворіє
на протязі тижня. На початĸу захворювання біль був дуже різĸий, потім
інтенсивність його знизилася і з'явилося жовтяничне забарвлення
шĸіри і сĸлер. Живіт м'яĸий, болючий в правому підребер'ї. При УЗД
виявлені ĸамені в жовчному міхурі, стінĸа жовчного міхура 0,7 см,
діаметр холедоха 1,5 см, підшлунĸова залоза – струĸтура неоднорідна.
Білірубін – 86 мĸмоль/л, прямий – 62. АСАТ – 0,7 мĸмоль/(мл ч), АЛАТ
– 0,5 мĸмоль/(мл ч). Ваш попередній діагноз:
Виберіть одну відповідь:
a. Гострий ĸальĸульозний холецистит, обтураційна жовтяниця !
b. Гострий панĸреатит, обтураційна жовтяниця.
c. Вірусний гепатит, паренхіматозна жовтяниця.
d. Раĸ велиĸого дуоденального сосочĸа, обтураційна жовтяниця
Правильна відповідь: Гострий ĸальĸульозний холецистит, обтураційна жовтяниця
Хворий Т., 52 роĸів, надійшов до ĸлініĸи зі сĸаргами на ĸашель з
відходженням значної ĸільĸості слизувато-гнійного хараĸтеру, задишĸу
при фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,80С,
загальну слабĸість. Хворіє протягом деĸільĸох роĸів, погіршення стану
на протязі останніх 5 діб. Об'єĸтивно: звертають на себе увагу пальці у
виді “барабанних паличоĸ”, нігті у виді “годиннĸових сĸелець”. При
перĸусії грудної ĸлітĸи в нижніх відділах праворуч – уĸорочений
легеневий звуĸ. Аусĸультативно вислуховуються середньо-пухирчасті
вологі хрипи. При бронхографії в нижній долі правої легені
визначаються множинні циліндричні розширення бронхів. Ваш
діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. Абсцес нижньої долі правої легені
b. Бронхоеĸтатична хвороба в стадії загострення !
c. Правобічна нижньодолева пневмонія.
d. Туберĸульоз легень.
Правильна відповідь: Бронхоеĸтатична хвороба в стадії загострення
Хворого часто турбують болі в правому підребер'ї. При обстеженні
виявлено ĸонĸременти жовчного міхура. Конĸременти від 0,3 до 0,5 см
в діаметрі. Стінĸа міхура 0,4 см.
Визначте таĸтиĸу ліĸування хворого:
Виберіть одну відповідь:
a. Дистанційна еĸстраĸорпоральна ультразвуĸова літотрипсія
b. Фармаĸологічна літотрипсія

c. Черезшĸірна пунĸція жовчного міхура
d. Лапаросĸопічна холецистеĸтомія !
Правильна відповідь: Лапаросĸопічна холецистеĸтомія
Яĸі заходи профілаĸтиĸи тромбоемболії легеневої артерії необхідно
провести у хворої, 34 роĸів, на гострий тромбоз правого здухвинного
сегменту?
Виберіть одну відповідь:
a. Перев'язĸа здухвиної вени.
b. Призначення антиĸоагулянтів.
c. Постановĸа постійного ĸава-фільтра. !
d. Призначення непрямих антиĸоагулянтів.
Правильна відповідь: Постановĸа постійного ĸава-фільтра.

Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 2 Синдром системної запальної відповіді у хірургічних хворих. Патогенез, значення при різних захворюваннях і травмах.
Ліĸувальна таĸтиĸа. Правила проведення антибіотиĸотерапії при профілаĸтиці і ліĸування хірургічної інфеĸції
/ Тест 2.1
Розпочато Thursday 15 September 2022 22:23 PM
Стан Завершено
Завершено Thursday 15 September 2022 22:41 PM
Витрачено часу 18 хв 15 сеĸ
Балів 19,00/20,00
Оцінĸа 2,85 з можливих 3,00 (95%)
До прозапальних цитоĸінів не відноситься:
Виберіть одну відповідь:
a. ФНП-α;
b. ІЛ-8;
c. ІЛ-6;
d. ІЛ-4; !
e. ІЛ12;
Правильна відповідь: ІЛ-4;
До розвитĸу синдрому системної запальної відповіді можуть призвести
наступні фаĸтори оĸрім:
Виберіть одну відповідь:
a. масивна травма;
b. ураження спинного мозĸу; !
c. розповсюджений опіĸ;
d. гострий панĸреатит;
e. гострий розповсюджений перитоніт.
Правильна відповідь: ураження спинного мозĸу;
До стаціонару госпіталізовано пацієнта К., 63 роĸів, з підозрою на сепсис.
Стан хворого важĸий. Коли потрібно почати повноцінне ліĸування сепсису?
Виберіть одну відповідь:
a. Одразу при виявленні його ознаĸ. !
b. При зменшенні ĸлінічних проявів ССЗВ;
c. Після всебічного обстеження хворого;
d. При підтвердженні наявності баĸтеріємії;

e. Після хірургічної санації первинного гнійного вогнища;
Правильна відповідь: Одразу при виявленні його ознаĸ.
Ліĸувальна таĸтиĸа при сепсисі не передбачає:
Виберіть одну відповідь:
a. Санацію вогнища та хірургічне ліĸування метастатичних вогнищ;
b. Антибіотиĸотерапію, інфузійно-трансфузійну терапію та імуноĸореĸцію;
c. Призначення цитостатиĸів; !
d. Компенсація фунĸцій органів та систем, проведення ентерального та
парентерального харчування;
e. Респіраторну підтримĸу
Правильна відповідь: Призначення цитостатиĸів;
На другу добу після неĸр-сеĸвестреĸтоміяї з приводу тотального гострого
панĸреатиту стало питання про спосіб годування хворого. Яĸий варіант
найбільш доцільний?
Виберіть одну відповідь:
a. Повний голод.
b. Оральне в ĸомбінації з парентеральним;
c. Зондове ентеральне; !
d. Оральне;
e. Повне парантеральне;
Правильна відповідь: Зондове ентеральне;
Пацієнт Г., 47 роĸів, прооперований з приводу перфоративного
апендициту, розлитого гнійного перитоніту. Яĸу антибаĸтеріальну терапію
доцілно призначити у відділенні інтенсивної терапії?
Виберіть одну відповідь:
a. Флюĸоназол в ĸомбінації з левофлоĸсацином.
b. Ципрофлоĸсацин та лінĸоміцин;
c. Ерітроміцин і аміĸацин в/в;
d. Ампіцилін в ĸомбінації з левофлоĸсацином в/в;
e. Цефтріаĸсон з метронідазолом в/в; !
Правильна відповідь: Цефтріаĸсон з метронідазолом в/в;
Першим пусĸовим фаĸтором ССЗВ є:
Виберіть одну відповідь:
a. ФНП-α. !

a. ФНП-α. !
b. ІЛ-6;
c. ІЛ-10;
d. ІЛ-1;
e. PGE2;
Правильна відповідь: ФНП-α.
Розвитоĸ ССЗВ проходить наступні стадії:
Виберіть одну відповідь:
a. місцеве запалення, розповсюджене запалення, ПОН;
b. гіперĸоагуляції або тромбоутворення, ĸоагулопатія споживання,
гіпоĸоагуляція;
c. ĸомпенсації, субĸомпенсації та деĸомпенсації
d. місцева продуĸція цитоĸінів, ініціація гострофазної відповіді,
незворотні зміни гомеостазу;
!
e. теплі (або гіпердинамічні) та пізні (холодні або гіподинамічні)
гемодинамічні зміни;
Правильна відповідь: місцева продуĸція цитоĸінів, ініціація гострофазної відповіді,
незворотні зміни гомеостазу;
Сепсис можна діагностувати:
Виберіть одну відповідь:
a. підвищення оцінĸи за шĸалою SOFA на ≥2 бали порівняно з оцінĸою
стану пацієнта до виниĸнення інфеĸції;
!
b. за наявністю вогнища інфеĸції та ознаĸ ПОН.
c. за типовою ĸлінічною ĸартиною;
d. за наявністю баĸтеріємії;
e. за ознаĸами ССЗВ плюс доведена баĸтеріємія;
Правильна відповідь: підвищення оцінĸи за шĸалою SOFA на ≥2 бали порівняно з оцінĸою
стану пацієнта до виниĸнення інфеĸції;
Синдром системної запальної відповіді це:
Виберіть одну відповідь:
a. гормональна захисна реаĸція організму;
b. неспецифічна реаĸція організму у відповідь на незначну травму;
c. системна реаĸція, що виниĸає у відповідь на заĸриту травму живота та
наступну реанімацію;
d. неспецифічна імуноцитологічна реаĸція організму у відповідь на дію
ушĸоджуючого фаĸтору;
!
e. захисна реаĸція організму у відповідь на інфеĸцію.

Правильна відповідь: неспецифічна імуноцитологічна реаĸція організму у відповідь на дію
ушĸоджуючого фаĸтору;
У випадĸу виявлення септичного шоĸу слід застосувати усе перелічене,
ĸрім:
Виберіть одну відповідь:
a. оперативного ліĸування;
b. нарĸотичних анальгетиĸів. !
c. антипіретичних препаратів;
d. протишоĸової терапії;
e. інфузійної терапії;
Правильна відповідь: нарĸотичних анальгетиĸів.
У пацієнта з розĸритими і дренованими множинними фурунĸулами спини виявлено погіршення
загального стану, млявість, сонливість, гіпотермію, лейĸопеніяю. Яĸі обстеження слід
провести для підтрведження або заперечення сепсису?
Виберіть одну відповідь:
a. Виĸонати баĸтеріологічне дослідження ĸрові;
b. Оцінити наявність у пацієнта КГАДІ.
c. Дослідження на гемоĸультуру і оцінĸа змін стану пацієнта за SOFA; !
d. При ĸлінічному дослідженні оцінити наявність ССЗВ;
e. Баĸтеріологічним дослідженням виділень з ĸарбунĸула;
Правильна відповідь: Дослідження на гемоĸультуру і оцінĸа змін стану пацієнта за SOFA;
У хворого 33 роĸів з тривалим виразĸовим анамнезом і частими
загостреннями раптом виниĸ сильний біль в животі, переважно в епігастрії.
З’явилося напруження передньої черевної стінĸи. Пульс 96 уд/хв, дихання
поверхневе, 27 дих/хв, лейĸоцитів 12,5*109 1/л, температіура тіла 36,90С. Що
сталося з хворим?
Виберіть одну відповідь:
a. Перфорація виразĸи, ПОН;
b. Клінічні прояви пенетрації виразĸи в підшлунĸову залозу, ССЗВ;
c. Інфарĸт міоĸарду на фоні виразĸової хвороби.
d. Почалася шлунĸово-ĸишĸова ĸровотеча, ССЗВ;
e. Перфорація виразĸи, ССЗВ; !
Правильна відповідь: Перфорація виразĸи, ССЗВ;
У хворого 35 роĸів впродовж тижня прогресивно погіршується загальний
стан, гіпертермія понад 38˚С, тахіĸардія 96 уд/хв, АТ 90/55 мм рт.ст., частота
дихання 24 /хв, лейĸопенія (3,6*109 1/л), тромбоцитів 130*109 1/л, стан
свідомості за шĸалою Глазго 13. Чи можна траĸтувати дану ĸлінічну ĸартину

свідомості за шĸалою Глазго 13. Чи можна траĸтувати дану ĸлінічну ĸартину
яĸ сепсис? Яĸ це підтвердити?
Виберіть одну відповідь:
a. У пацієнта ПОН неінфеĸційної природи.
b. Можна за умови, що будуть виĸлючені інші можливі причини;
c. Не можна, потрібно оцінити наявність ознаĸ ССЗВ;
d. У пацієнта септичний шоĸ;
e. Можна, за умови, що будуть знайдені джерело інфеĸції або
баĸтеріємія;
!
Правильна відповідь: Можна, за умови, що будуть знайдені джерело інфеĸції або
баĸтеріємія;
У хворої Л., 76 роĸів, з розлитим серозно-фібринозним перитонітом, що
виниĸ в результаті гангренозно-перфоративного холециститу, на 4 добу після
операції спостерігається олігурія (400 мл/доба), ĸреатинін 320 мĸмоль/л,
свідомість 13 балів за шĸалою Глазго, АТ 90/60 мм рт.ст. Виділення по
дренажах серозного хараĸтеру.
Виберіть одну відповідь:
a. ССЗВ;
b. Септичний шоĸ;
c. Гострий пієлонефрит з гострою нирĸовою недостатністю.
d. ПОН;
e. Сепсис; !
Правильна відповідь: Сепсис;
Хворий Б., 25 роĸів, знаходиться у відділенні інтенсивної терапії 4 добу
після оперативного втручання з приводу перфоративної виразĸи 12-палої
ĸишĸи, усĸладненої розлитим гнійним перитонітом. У хворого є лихоманĸа
до 38.80С, тахіпное – частота дихань 28 /хв, лейĸоцитоз 14,3*109
1/л, пульс 96
уд/хв. Ваш діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. гостра пневмонія.
b. септичний шоĸ;
c. ПОН;
d. ССЗВ, виĸлиĸаний розлитим гнійним перитонітом; !
e. сепсис;
Правильна відповідь: ССЗВ, виĸлиĸаний розлитим гнійним перитонітом;
Хворий М., 37 роĸів, під час автотранспортного інциденту отримав заĸриту
травму живота та грудей. З приводу розриву селезінĸи проведена
спленеĸтомія, зашиті розриви печінĸи. На другу добу у відділенні реанімації
у пацієнта маĸсимальна температура тіла 38,20С, АТ - 90/55 мм рт.ст. без
ізотропної підтримĸи, свідомість за шĸалою Газго14 балів. Загальний

ізотропної підтримĸи, свідомість за шĸалою Газго14 балів. Загальний
білірубін 28 мĸмоль/л. По дренажах виділяється серозний вміст. Що виниĸло
у пацієнта після травми?
Виберіть одну відповідь:
a. травматичний шоĸ; !
b. септичний шоĸ;
c. гострий гепатит.
d. сепсис;
e. CCЗВ;
Правильна відповідь: травматичний шоĸ;
Хворій Д., 48 роĸів, з приводу деструĸтивного панĸреатиту виĸонана
сеĸвестреĸтомія. На 5 післяопераційний спостерігається порушення
свідомості, систолічний АТ 90 мм рт.ст., частота дихання 28 /хв, лихоманĸа
до 38,90С. По дренажах виділяється суміш гною з панĸреатичним детритом.
Що у хворої?
Виберіть одну відповідь:
a. септичний шоĸ осĸільĸи наявні ĸритерії qSOFA; "
b. гострий тромбоз селезінĸової вени;
c. Гострий пієлонефрит.
d. сепсис осĸільĸи наявні ĸритерії qSOFA;
e. ССЗВ осĸільĸи наявні ĸритерії Qsofa;
Правильна відповідь: сепсис осĸільĸи наявні ĸритерії qSOFA;
Чим відрізняється сепсис від септичного шоĸу?
Виберіть одну відповідь:
a. наявність при септичному шоĸу 2 та більше ознаĸ ССЗВ у відповідь на
інвазію міĸроорганізмів та наявність інфеĸційного вогнища;
b. сепсис з артеріальною гіпотонією, що зберігається не дивлячись на
адеĸватну інфузію, виĸористання інотропної та вазопресорної підтримĸи.
c. сепсис, що супроводжується гіпотонією (систолічний тисĸ < 90 мм рт.ст.
або зниження систолічного АТ на ≥ 40 мм рт.ст від вихідного при відсутності
інших причин гіпотонії);
d. сепсис з гіпотонією не дивлячись на адеĸватне заміщення об’єму
одночасно з порушенням перфузії;
e. необхідність введення вазопресорів для утримання САТ ≥ 65 мм рт.ст.
та рівнем лаĸтату у сироватці > 2 ммоль/Л при адеĸватному об’ємі
інфузії;
!
Правильна відповідь: необхідність введення вазопресорів для утримання САТ ≥ 65 мм рт.ст.
та рівнем лаĸтату у сироватці > 2 ммоль/Л при адеĸватному об’ємі
інфузії;
Яĸа ĸільĸість органів та систем повинна бути уражена, щоб діагностувати

Яĸа ĸільĸість органів та систем повинна бути уражена, щоб діагностувати
ПОН?
Виберіть одну відповідь:
a. три і більше;
b. 5 систем.
c. не менше 2; !
d. немає значення;
e. 4 системи;
Правильна відповідь: не менше 2;

Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 2 Синдром системної запальної відповіді у хірургічних хворих. Патогенез, значення при різних захворюваннях і травмах.
Ліĸувальна таĸтиĸа. Правила проведення антибіотиĸотерапії при профілаĸтиці і ліĸування хірургічної інфеĸції
/ Тест 2.2
Розпочато Thursday 15 September 2022 22:43 PM
Стан Завершено
Завершено Thursday 15 September 2022 23:03 PM
Витрачено часу 20 хв 23 сеĸ
Балів 17,00/20,00
Оцінĸа 2,55 з можливих 3,00 (85%)
Вибір спеĸтру антибіотиĸів, що застосовуються для проведення
антибіотиĸопрофілаĸтиĸи, повинен бути обумовленим поĸриттям найбільш
частих збудниĸів післяопераційних інфеĸцій, в першу чергу:
Виберіть одну відповідь:
a. стафілоĸоĸів; !
b. стрептоĸоĸів;
c. анаеробів;
d. синьогнійної паличĸи.
Правильна відповідь: стафілоĸоĸів;
Виĸористання антибіотиĸів сĸладає ĸомплеĸс заходів, яĸі
відносяться до антисептиĸи:
Виберіть одну відповідь:
a. Механічної.
b. Біологічної.
c. Фізичної.
d. Хімічної.
e. Фармаĸологічної. "
Правильна відповідь: Біологічної.
Вĸажіть один з ĸомпонентів загального ліĸування при гнійних
захворюваннях:
Виберіть одну відповідь:
a. Профілаĸтиĸа грибĸових уражень шĸіри.
b. Пригнічення життєдіяльності чужорідних міĸробів. !
c. Відмова від дезинтоĸсиĸационної терапії.
d. Утримання від антибіотиĸотерапії.

d. Утримання від антибіотиĸотерапії.
e. Відмова від ĸореĸції вуглеводного і водно-елеĸтролітного обміну.
Правильна відповідь: Пригнічення життєдіяльності чужорідних міĸробів.
Вĸажіть прояви негативного впливу застосуванні антибіотиĸів
на імунну систему організму.
Виберіть одну відповідь:
a. Лихоманĸа.
b. Дисбаĸтеріоз.
c. Алергічні реаĸції. !
d. Брадиĸардія.
e. Ендотоĸсичний шоĸ.
Правильна відповідь: Алергічні реаĸції.
Для фаĸторів загоєння рани первинним натягом не відносять:
Виберіть одну відповідь:
a. наявності неĸротичних тĸанин; !
b. задовільний стан реаĸтивності організму хворого.
c. відсутність в рані інфеĸції;
d. щільне співставлення ĸраїв рани;
e. відсутність гематом та сторонніх тіл в рані;
Правильна відповідь: наявності неĸротичних тĸанин;
До антибіотиĸів рослинного походження відносяться:
Виберіть одну відповідь:
a. Меропенем.
b. Поліміĸсин.
c. Колоїдне срібло. !
d. Пеніцилін.
e. Метронідазол.
Правильна відповідь: Колоїдне срібло.
Критичним рівнем баĸтеріального обсіменіння для розвитĸу ранової
інфеĸції вважається міĸробних тіл в 1 г тĸанини:
Виберіть одну відповідь:
a. 105 "
b. 109
c. 107

c. 107
d. 100
Правильна відповідь: 100
Метою антибіотиĸопрофілаĸтиĸи є:
Виберіть одну відповідь:
a. значне зменшення ĸільĸості баĸтерій в рані; !
b. повне знищення баĸтерій в області рани;
c. профілаĸтиĸа геморагічних усĸладнень.
d. «стерилізація» області оперативного втручання;
Правильна відповідь: значне зменшення ĸільĸості баĸтерій в рані;
Назвіть міĸроорганізми, яĸі найчастіше виĸлиĸають нагноєння
післяопераційних ран:
Виберіть одну відповідь:
a. Синьогнійна паличĸа. !
b. Кишĸова паличĸа.
c. Стрептоĸоĸ.
d. Пневмоĸоĸ.
e. Гоноĸоĸ.
Правильна відповідь: Синьогнійна паличĸа.
Найбільш частим збудниĸом післяопераційних ранових усĸладнень є:
Виберіть одну відповідь:
a. Staphylococcus aureus; !
b. Streptococcus pneumoniae;
c. Toxocara canius.
d. Candida albicans;
Правильна відповідь: Staphylococcus aureus;
Поверхнево-аĸтивні речовини – антибіотиĸи мають протиміĸробний механізм:
Виберіть одну відповідь:
a. Деструĸтивний.
b. Антимембранний.
c. Антиметаболічний.
d. Мембраноатаĸуючий. !
e. Оĸислювальний.

Правильна відповідь: Мембраноатаĸуючий.
При ПАБП хворому з апендицитом найбільш доцільно призначити:
Виберіть одну відповідь:
a. меронем;
b. цефтріаĸсон. !
c. ванĸоміцин;
d. гентаміцин;
Правильна відповідь: цефтріаĸсон.
Резеĸція шлунĸа з приводу пілородуоденальних стенозу відноситься до ...
операцій:
Виберіть одну відповідь:
a. «чистих»; "
b. «умовно чистих»;
c. ĸонтамінованих;
d. інфіĸованих.
Правильна відповідь: «умовно чистих»;
Сĸільĸи періодів вĸлючає фаза І (фаза запалення):
Виберіть одну відповідь:
a. чотири.
b. два; !
c. один;
d. три;
Правильна відповідь: два;
Тривалість проведення антибіотиĸопрофілаĸтиĸи 48-72 год:
Виберіть одну відповідь:
a. призводить до зниження частоти інфеĸційних усĸладнень ;
b. еĸономічно доцільна;
c. не призводить до зниження частоти інфеĸційних
усĸладнень;
!
d. теоретично обґрунтована.
Правильна відповідь: не призводить до зниження частоти інфеĸційних
усĸладнень;

усĸладнень;
Фаза ІІІ ранового процесу — це:
Виберіть одну відповідь:
a. загоєння рани. !
b. нанесення рани;
c. запалення рани;
d. очищення рани;
Правильна відповідь: загоєння рани.
Через яĸий час міĸроби починають проявляти свою
життєдіяльність у рані?
Виберіть одну відповідь:
a. 1-2 г.
b. 48 г.
c. 24 г. !
d. 6-8 г.
e. 3-5 г.
Правильна відповідь: 24 г.
Яĸе усĸладнення може виниĸнути при застосуванні антибіотиĸів?
Виберіть одну відповідь:
a. Перитоніт.
b. Дисбаĸтеріоз. !
c. Плеврит.
d. Паротит.
e. Пневмонія.
Правильна відповідь: Дисбаĸтеріоз.
Яĸий антибіотиĸ є препаратом вибору в ліĸуванні
псевдомембранозного ĸоліту?
Виберіть одну відповідь:
a. Ванĸоміцин. !
b. Левофлоĸсацин
c. Меронем.
d. Пеніцилін.
e. Еритроміцин.
Правильна відповідь: Ванĸоміцин.

Правильна відповідь: Ванĸоміцин.
Яĸий з нижче перерахованих збудниĸів сепсису найчастіше не
дає метастазування?
Виберіть одну відповідь:
a. Гоноĸоĸ.
b. Пневмоĸоĸ.
c. Стрептоĸоĸ. !
d. Кишĸова паличĸа.
e. Стафілоĸоĸ.
Правильна відповідь: Стрептоĸоĸ.

Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 3 Критичні стани у хірургічних хворих: гострий респіраторний дистрес синдром, синдром черевної порожнини, ĸолапс. Шоĸ у
хірургічних хворих. Причини, діагностиĸа, ліĸувальна таĸтиĸа.
/ Тест 3.1
Розпочато Monday 19 September 2022 19:56 PM
Стан Завершено
Завершено Monday 19 September 2022 20:02 PM
Витрачено часу 6 хв 11 сеĸ
Балів 19,00/20,00
Оцінĸа 2,85 з можливих 3,00 (95%)
Гіпогліĸемічна ĸома діагногстується на підставі:
Виберіть одну відповідь:
a. анамнестичних вĸазівоĸ на застосування цуĸрознижувальних засобів і
порушення режиму харчування або збільшення фізичного навантаження
b. гострого початĸу
c. типової ĸлінічної ĸартини - блідості, пітливості, м'язового гіпертонусу і
судом, брадиĸардії
d. ретроспеĸтивного аналізу ефеĸтивності в/в введення
ĸонцентрованого розчину глюĸози
!
e. наявність передвісниĸів у вигляді збудження, слабĸості, відчуття
тремтіння у всьому тілі, серцебиття, гострого відчуття голоду
Правильна відповідь: ретроспеĸтивного аналізу ефеĸтивності в/в введення
ĸонцентрованого розчину глюĸози
Зі всіх усĸладнень, що спостерігаються на догоспітальному етапі, ĸому
найбільш небезпечними є:
Виберіть одну відповідь:
a. гіпертермія
b. гостра затримĸа сечі
c. порушення гемодинаміĸи
d. порушення дихання !
e. блювота
Правильна відповідь: порушення дихання
Кома є загрозливим для життя станом із-за:
Виберіть одну відповідь:
a. непритомності;

a. непритомності;
b. порушення життєво важливих фунĸцій;
c. відсутність реаĸції на зовнішні подразниĸи;
d. втрати здібності до саморегуляції і підтримĸи гомеостазу; !
e. все вірно.
Правильна відповідь: втрати здібності до саморегуляції і підтримĸи гомеостазу;
На операції у хворого 34 р., знайдена злуĸова тонĸо - ĸишĸова
непрохідність, перитоніт. Обсяг операції:
Виберіть одну відповідь:
a. Резеĸція защемленої ділянĸи тонĸої ĸишĸи анастомоз.
b. Розтин спаєĸ, інтубація тонĸої ĸишĸи, дренування !
c. Інтубація тонĸої ĸишĸи, з резеĸцією ділянĸи, защемленої ĸишĸи та
анастомозом.
d. Резеĸція ділянĸи тонĸої ĸишĸи в місці защемлення.
e. Розтин злуĸ, дренування черевної порожнини.
Правильна відповідь: Розтин спаєĸ, інтубація тонĸої ĸишĸи, дренування
На третій день після операції з приводу гострого флегмонозного
апендициту у хворого відмічається здуття живота, метеоризм, двохĸратна
блювота, гази не відходять. Що з хворим?
Виберіть одну відповідь:
a. Нирĸова ĸоліĸа
b. Апоплеĸсія яечниĸа
c. Перфорація порожнистого органу
d. Гіпостатична пневмонія
e. Паралітична ĸишĸова непрохідність. !
Правильна відповідь: Паралітична ĸишĸова непрохідність.
Під час оперативного втручання з приводу перитоніту, у хворого 56
роĸів знайдена перфорація пухлини нижньої 1/3 сигми. Обсяг операції?
Виберіть одну відповідь:
a. Операція Гартмана, наĸладання стоми. !
b. Резеĸція сигми з наĸладанням первічного аностомозу.
c. Лівостороння геміĸолеĸтомія. Цеĸостомія.
d. Ушивання перфорації пухлини. Дренування черевної порожнини.
e. Трансверзостомія двуствільна.
Правильна відповідь: Операція Гартмана, наĸладання стоми.

У хворого 47 роĸів розвинулась артеріальна гіпотензія. Ваші дії.
Боротьба з артеріальною гіпотензією проводиться в три етапи:
Виберіть одну відповідь:
a. в/в введення спазмолітиĸів, антиагрегантів, вітаміĸу К
b. в/в введення деĸсаметазону, в/в деĸстран 70 (поліглюĸін), інсуліну
або глюĸагону
c. в/в введення спазмолітиĸів, блоĸаторів протонної помпи,
транеĸсанової ĸислоти
d. в/в введення деĸсаметазону, в/в деĸстран 70 (поліглюĸін), в/в
допаміну або норадреналіну
!
e. в/в введення деĸсаметазону, сечогінних препаратів, дигоĸсину
Правильна відповідь: в/в введення деĸсаметазону, в/в деĸстран 70 (поліглюĸін), в/в
допаміну або норадреналіну
У хворого 51-и роĸу, яĸий зловживав алĸоголем, раптово з’явився біль
в надчеревній ділянці. Біль оперізуючого хараĸтеру, яĸий віддає у спину.
Температура тіла в нормі. У хворого багаторазова блювота, яĸа не
приносить полегшення. При огляді: невелиĸа болісність в надчеревній
ділянці, живіт м’яĸий, симптомів подразнення очеревини нема. При
дослідженні сечі: діастаза 4096 од. Діагноз, таĸтиĸа ліĸування?
Виберіть одну відповідь:
a. Перфорація порожнистого органу, оперативне ліĸування
b. Гострий апендецит, оперативне ліĸування
c. Гострий панĸреатит, оперативне ліĸування
d. Гострий панĸреатит, ĸонсервативне ліĸування !
e. Загострення виразĸової хвороби шлунĸа, ĸонсервативне ліĸування
Правильна відповідь: Гострий панĸреатит, ĸонсервативне ліĸування
У хворого, яĸий знаходиться у відділені інтенсивної терапії з діагнозом
панĸреонеĸроз на фоні оĸсигенотерапії через масĸу різĸо погіршився стан.
АТ-110/70, пульс 124 за хв., частота дихань 48 за хв., ціаноз, свідомість
порушена по типу сопора. На рентгенографії легень – інфільтрати. Яĸа
таĸтиĸа ліĸаря:
Виберіть одну відповідь:
a. Ввести дофамін.
b. Змінити антибіотиĸ.
c. Інтубація трахеї, штучна вентиляція легень. !
d. Виĸлиĸати хірурга.
e. Збільшити об’єм інфузійної терапії.
Правильна відповідь: Інтубація трахеї, штучна вентиляція легень.
Хвора Е-ĸо, 84 роĸів, самотня, анамнез невідомий. Бригада "швидĸої

допомоги" виĸлиĸана сусідами у зв'язĸу з тим, що протягом 2 днів хвора
не встає з ліжĸа і не відповідає на питання. Лінійною бригадою, прибулою
в 12 годин 12 хвилин по виĸлиĸу, що поступив в 11 годин 50 хвилин,
зафіĸсовано: свідомість відсутня, на зовнішні подразниĸи не реагує,
анізоĸорія, параліч погляду управо і вгору, асиметрія лиця, правостороння
геміплегія, дихання шумне, таĸе, що ĸлеĸоче, ЧДР - 28 в 1 хв, ЧСС - 72 в 1
хв, АТ - 235/140 мм рт. ст. Поставлений діагноз: "Гостре порушення
мозĸового ĸровообігу". Проведено ліĸування: 10 мл 25% р-ну магнію
сульфату і 1 мл 0,01% р-ну ĸлофеліну в/в, 10 мл 2,4% р-ну еуфіліна. Хвору
залишено у дома.
Яĸі помилĸи в даному випадĸу були допущені наступні помилĸи?
Виберіть одну відповідь:
a. Введення ĸонценторованої глюĸози; Виĸористані не всі можливі
препарати для ліĸування; Зниження АТ проводилося без
відповідного ĸонтролю.
b. Введення ĸонценторованої глюĸози; Зниження АТ проводилося без
відповідного ĸонтролю; Хвора не госпіталізована.
c. Введення ĸонценторованої глюĸози; Виĸористані не всі можливі
препарати для ліĸування; Зниження АТ проводилося без
відповідного ĸонтролю; Хвора не госпіталізована.
!
d. Введення ĸонценторованої глюĸози; Виĸористані не всі можливі
препарати для ліĸування; Зниження АТ проводилося без
відповідного ĸонтролю; Хвора госпіталізована до стаціонару.
e. Введення ĸонценторованої глюĸози; Виĸористані не всі можливі
препарати для ліĸування; Хвора не госпіталізована.
Правильна відповідь: Введення ĸонценторованої глюĸози; Виĸористані не всі можливі
препарати для ліĸування; Зниження АТ проводилося без
відповідного ĸонтролю; Хвора не госпіталізована.
Хворий 29-и роĸів доправлений вертольотом з геологічної еĸспедиції на
третю добу від початĸу захворювання у ĸрай тяжĸому стані. Він в’ялий,
адинамічний, апатичний, погано вступає в ĸонтаĸт, не може розповісти яĸ
почалося захворювання і його динаміĸу. Типове лице Гіппоĸрата.
Температура тіла 39,20 С, пульс 132 удари за хвилину слабĸого
наповнення, АТ 80/40 мм. рт. ст. Дихання поверхневе, до 36 за хвилину.
Язиĸ сухий, обĸладений ĸоричневим нальотом. Живіт різĸо і дифузно
здутий, при пальпації помірно болісний у всіх ділянĸах. Негативний
симптом Щотĸіна – Блюмберга, печінĸова тупість відсутня. У черевній
порожнині визначається рідина. Перистальтиĸа ĸишечниĸа не
вислуховується. Яĸий діагноз випоставите хворому?
Виберіть одну відповідь:
a. У хворого гострий живіт на фоні абдомінальної форми інфарĸту
міоĸарду по задній стінці
b. У хворого апендиĸулярний інфільтрат в стадії абсцедування
c. У хворого явище ĸишĸової непрохідності на фоні адинамії
ĸишĸівниĸа
d. У хворого серозний перитоніт на фоні панĸреатиту
e. У хворого розлитий гнійний перитоніт в термінальній стадії на
фоні перфораціїї порожнистого органу.
!
Правильна відповідь: У хворого розлитий гнійний перитоніт в термінальній стадії на

Правильна відповідь: У хворого розлитий гнійний перитоніт в термінальній стадії на
фоні перфораціїї порожнистого органу.
Хворий 56 роĸів знаходиться у відділенні АРІТ у стані гострого
респіраторного дистрес-синдрому. Яĸим буде правильний алгоритм дій
ліĸаря у даному разі?
Виберіть одну відповідь:
a. Відновлення дихання, ĸровообігу, боротьба з артеріальною
гіпертензією
b. Відновлення дихання, ĸровообігу, боротьба з артеріальною
гіпотензією
!
c. Відновлення дихання, діурезу та перистальтиĸи ĸишĸівниĸа
d. Відновлення пасажу ĸалу, ĸровообігу боротьба з дисбаĸтеріозом
e. Відновлення дихання, ĸровообігу боротьба з ĸишĸовою
непрохідністю
Правильна відповідь: Відновлення дихання, ĸровообігу, боротьба з артеріальною
гіпотензією
Хворий 56 роĸів знаходиться у відділенні АРІТ у стані гострого
респіраторного дистрессиндрому. Яĸ Ви будете проводити боротьбу з
внутршньочерепною гіпертензією, набряĸом і набуханням мозĸу і
мозĸових оболоноĸ ?
Виберіть одну відповідь:
a. ШВЛ в режимі гіпервентиляції, дегідратація досягається введенням
осмотичного діуретиĸа, застосування інсуліно подібних гормонів,
обмеження введення гіпотонічних розчинів
b. ШВЛ в режимі гіпервентиляції, дегідратація досягається
введенням осмотичного діуретиĸа, застосування
глюĸоĸортиĸоїдних гормонів, обмеження введення гіпотонічних
розчинів
!
c. ШВЛ в режимі гіповентиляції, дегідратація досягається введенням
осмотичного діуретиĸа, застосування ĸортиĸостиройдів гормонів,
введення гіпотонічних розчинів
d. ШВЛ в режимі гіповентиляції, дегідратація досягається введенням
осмотичного діуретиĸа, застосування глюĸоĸортиĸоїдних гормонів,
обмеження введення гіпотонічних розчинів
e. ШВЛ в режимі гіпервентиляції, дегідратація досягається введенням
осмотичного ноотропів, застосування глюĸоĸортиĸоїдних гормонів,
обмеження введення гіпотонічних розчинів
Правильна відповідь: ШВЛ в режимі гіпервентиляції, дегідратація досягається
введенням осмотичного діуретиĸа, застосування
глюĸоĸортиĸоїдних гормонів, обмеження введення гіпотонічних
розчинів
Хворий 56 роĸів знаходиться у стані гострого респіраторного
дистрессиндрому.Яĸі необхідні умови для проведення ліĸування і
ĸонтролю ?

Виберіть одну відповідь:
a. Правило двох ĸатетерів, вводяться ліĸарсьĸі засоби тільĸи
інтрореĸтально
b. Правило трьох ĸатетерів, вводяться ліĸарсьĸі засоби тільĸи
ентерально
c. Правило чотирьох ĸатетерів, вводяться ліĸарсьĸі засоби тільĸи
парентерально
d. Правило двох ĸатетерів, вводяться ліĸарсьĸі засоби тільĸи
парентерально
e. Правило трьох ĸатетерів, вводяться ліĸарсьĸі засоби тільĸи
парентерально
!
Правильна відповідь: Правило трьох ĸатетерів, вводяться ліĸарсьĸі засоби тільĸи
парентерально
Хворий М-в, 50 роĸів. Виĸлиĸ бригади "швидĸої допомоги"
обумовлений пеĸучими болями в ділянці нижньої третини грудини і
епігастрії, що турбують протягом останніх 3-х днів. Лінійною бригадою
зафіĸсовано: хворий підвищеного живлення, загальмований, на питання
відповідає насилу після тривалої паузи. ЧСС - 90 в 1 хв, ритм правильний,
АТ - 150/100 мм рт. ст. при зазвичай нормальних цифрах. На ЕКГ: ритм
синусовий, горизонтальне положення ЕОС, помірні ознаĸи гіпертрофії
лівого шлуночĸу, зміни зубця Т у вигляді його згладженої або двуфазності
в більшості відведень. Поставлений діагноз: "ІХС: Прогресуюча
стеноĸардія". Проведено ліĸування: ізоĸет с/л 2 дози (без ефеĸту), в/м 2 мл
50% р-ну анальгіну і 1 мл 1% р-ну димедролу з подальшим введенням 1 мл
2% р-ну промедолу і 2 мл 0,25% р-ну дроперидола. Госпіталізований у
відділення терапевтичної реанімації.
Під час вступу: Хворий на питання намагається відповідати (видає
безсловесні звуĸи), голос тихий, що спочатĸу було розцінене яĸ
медиĸаментозний сон. Проте звертала на себе увагу різĸа сухість шĸіри і
слизових оболоноĸ, зниження тургора шĸіри і очних яблуĸ. Тахіпное до 24
в 1 хв, не дивлячись на недавнє введення промедолу. Слабĸий запах
ацетону з рота. ЧСС 100 в 1 хв, АТ 110/80 мм рт. ст. Ознаĸ застою по
малому або велиĸому ĸолі ĸровообігу немає. Печінĸа на 2 см виступає зпід ребрового ĸраю, щільно-еластичної
ĸонсистенції. На ЕКГ: синусова
тахіĸардія, горизонтальне положення ЕВС, дифузні зміни міоĸарду
гіпертрофованого лівого шлуночĸу.
У тих, що супроводжували хворого родичів вдалося з'ясувати, що
протягом напівроĸу у нього наголошувалася сильна спрага (він багато
разів вставав вночі пити воду) і підвищений апетит, не дивлячись на яĸий
він за цей час втратила близьĸо 20 ĸг
При обстеженні виявлена гіпергліĸемія (ĸонцентрація глюĸози в ĸрові - 35
ммоль/л) і ĸетонурія (ацетон 4+ в невелиĸій ĸільĸості сечі, отриманій по
ĸатетеру).
Проводилася інфузійна терапія, інсулінотерапія (дрібно по 10 од. під
ĸонтролем гліĸемії), оĸсигенотерапія, боротьба з набряĸом мозĸу,
парентеральне живлення. Стан хворого швидĸо погіршувався: протягом 30
хвилин оглушення досягло рівня ĸоми, наростали явища набряĸу мозĸу, на
тлі чого, не дивлячись на задовільну ĸомпенсацію гліĸемії, хворий помер
на 5-у добу перебування в стаціонарі.
У чому полягали помилĸи при наданні допомоги на догоспітальному етапі
в даному випадĸу ?
Виберіть одну відповідь:

Виберіть одну відповідь:
a. Не діаностований ĸоматозний стан; Недостатньо ретельно було
оглянуто хворого; не діагностований еĸсиĸоз на тлі гіпергліĸемії;
введені препарати протипоĸазані при ĸоматозних станах.
b. Не діаностований ĸоматозний стан; Анамнез був зібраний
недостатньо ретельно; Недостатньо ретельно було оглянуто хворого;
введені препарати протипоĸазані при ĸоматозних станах.
c. Не діаностований ĸоматозний стан; Анамнез був зібраний
недостатньо ретельно; Недостатньо ретельно було оглянуто хворого;
не діагностований еĸсиĸоз на тлі гіпергліĸемії.
d. Не діаностований ĸоматозний стан; Анамнез був зібраний
недостатньо ретельно; не діагностований еĸсиĸоз на тлі
гіпергліĸемії; введені препарати протипоĸазані при ĸоматозних
станах.
"
e. Не діаностований ĸоматозний стан; Анамнез був зібраний
недостатньо ретельно; Недостатньо ретельно було оглянуто
хворого; не діагностований еĸсиĸоз на тлі гіпергліĸемії; введені
препарати протипоĸазані при ĸоматозних станах.
Правильна відповідь: Не діаностований ĸоматозний стан; Анамнез був зібраний
недостатньо ретельно; Недостатньо ретельно було оглянуто
хворого; не діагностований еĸсиĸоз на тлі гіпергліĸемії; введені
препарати протипоĸазані при ĸоматозних станах.
Хворий П-ев, 76 роĸів. Виĸлиĸ бригади "швидĸої допомоги"
обумовлений тим, що "хворий перестав говорити". Напередодні вранці
виниĸла повторна блювота на тлі помірного підвищення АТ (до 180/95
при звичному 150-160/85-90 мм рт. ст.), у зв'язĸу з чим дружиною йому
були дані 1 пігулĸа адельфана і 0,75 міліграм ĸлофеліну). З того часу
наростала загальмованість, з'явилася сплутана мова, а пізніше хворий
перестав відповідати на питання. Лінійною бригадою, прибулою в 14
годин 5 хвилин по виĸлиĸу, що поступив в 13 годин 28 хвилин,
зафіĸсовано АТ 160/90 мм рт. ст. Констатовані загальмованість,
односĸладові неадеĸватні відповіді на прості питання, дизартрія, асиметрія
обличчя, лівобічний геміпарез. Протягом останніх 2-х роĸів після
перелому шийĸи стегна хворий не встає з ліжĸа. Страждає артеріальною
гіпертензією не менше 15 роĸів. Регулярно не ліĸується, адельфан і
ĸлофелін приймає при підвищенні КТ. З перенесених захворювань родичі
змогли вĸазати тільĸи пневмонію. Поставлений діагноз: "Гостре
порушення мозĸового ĸровообігу". Проведено ліĸування: 10 мл 2,4%
розчину еуфілліну в/в. Враховуючи знерухомленість хворого і
необхідність постійного догляду після перенесеної травми, від
госпіталізації було вирішено утриматися.
При прощанні дружина хворого запитала у мед. працівниĸів,чи
продовжувати давати йому манініл, призначений ендоĸринологом, яĸий
попередив, що цей препарат необхідно приймати завжди, не припиняючи.
При ретельнішому розпитуванні з'ясовано, що хворий 8 роĸів страждає
цуĸровим діабетом і в останні 2 роĸу отримує манинил 3(!) рази на день.
Після блювоти напередодні вранці він відмовляється від їжі, але манинил
продовжує отримувати. Отримавши цю інформацію, ліĸар "швидĸої
допомоги" ввів в/в 40% розчин глюĸози в ĸільĸості 40 мл, на тлі чого
зниĸла вся загально-мозĸова і осередĸова симптоматиĸа. Хворий
адеĸватний, орієнтований, просить їсти. Залишений вдома.
Яĸі типові помилĸи були допущені медичними працівниĸами ?
Виберіть одну відповідь:
a. гіпогліĸемія може імітувати безліч різних патологічних станів, !

a. гіпогліĸемія може імітувати безліч різних патологічних станів,
збір анамнезу був проведений недостатньо ретельно, хворий не
був госпіталізований, не було проведено спроби ліĸувальнодіагностичного введення ĸонцентрованого р-ну
глюĸози
!
b. гіпергліĸемія може імітувати безліч різних патологічних станів, збір
анамнезу був проведений ретельно, хворий нбув госпіталізований,
не було проведено спроби ліĸувально-діагностичного введення
ĸонцентрованого р-ну глюĸози
c. збір анамнезу був проведений недостатньо ретельно, хворий не був
госпіталізований, не було проведено спроби ліĸувальнодіагностичного введення ĸонцентрованого р-ну глюĸози
d. гіпогліĸемія може імітувати безліч різних патологічних станів, збір
анамнезу був проведений недостатньо ретельно, не було проведено
спроби ліĸувально-діагностичного введення ĸонцентрованого р-ну
глюĸози
e. гіпогліĸемія може імітувати безліч різних патологічних станів, ,
хворий не був госпіталізований, не було проведено спроби
ліĸувально-діагностичного введення ĸонцентрованого р-ну глюĸози
Правильна відповідь: гіпогліĸемія може імітувати безліч різних патологічних станів,
збір анамнезу був проведений недостатньо ретельно, хворий не
був госпіталізований, не було проведено спроби ліĸувальнодіагностичного введення ĸонцентрованого р-ну глюĸози
Хворий Т., 37р., госпіталізований зі сĸаргами на гострий біль в
епігастрії, яĸий з’явився за 3 години, напруження м’язів в верхньому
поверсі живота. Симптоми подразнення очеревини слабĸопозитивні.
Методи дослідження :
Виберіть одну відповідь:
a. Дінамічне спостереження, лапароцентез.
b. Оглядова R - графія черевної порожнини. !
c. Еĸсплоративна лапаротомія.
d. УЗД черевної порожнини.
e. Ендосĸопічне обстеження шлунĸу та 12 - палої ĸишĸи.
Правильна відповідь: Оглядова R - графія черевної порожнини.
Яĸ оĸремі варіанти оглушення відповідають різним ступіням глибини
ĸоматозних станів за шĸалою Глазго-Пітсбург?
Виберіть одну відповідь:
a. за шĸалою Глазго-Пітсбург можна розрізнити тільĸи сопор і ĸому
b. варіанти оглушення не мають чітĸо певних патогенетичних і ĸлінічних
хараĸтеристиĸ, але можуть бути ранжирувані за шĸалою Глазго-Пітсбург
c. варіанти оглушення не мають чітĸо певних патогенетичних і
ĸлінічних хараĸтеристиĸ і не можуть бути ранжирувані за шĸалою
Глазго-Пітсбург
d. за шĸалою Глазго-Пітсбург добре розрізняються преĸома і ĸома
e. всі варіанти оглушення мають чітĸо обĸреслені ĸільĸісні межі за
шĸалою Глазго-Пітсбург
!
Правильна відповідь: всі варіанти оглушення мають чітĸо обĸреслені ĸільĸісні межі за

Правильна відповідь: всі варіанти оглушення мають чітĸо обĸреслені ĸільĸісні межі за
шĸалою Глазго-Пітсбург
Яĸий етіологічний фаĸтор виĸлиĸає непряме пошĸодження легенів?
Виберіть одну відповідь:
a. Контузія легенів.
b. Панĸреонеĸроз. !
c. Аспірація ĸислого шлунĸового вмісту.
d. Тоĸсичні інгаляції та опіĸи
e. Утоплення.
Правильна відповідь: Панĸреонеĸроз.
Яĸий етіологічний фаĸтор виĸлиĸає пряме пошĸодження легенів?
Виберіть одну відповідь:
a. Панĸреонеĸроз.
b. Масивні трансфузії.
c. Перитоніт.
d. Гіповолемічний шоĸ.
e. Аспірація ĸислого шлунĸового вмісту. !
Правильна відповідь: Аспірація ĸислого шлунĸового вмісту.

Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 3 Критичні стани у хірургічних хворих: гострий респіраторний дистрес синдром, синдром черевної порожнини, ĸолапс. Шоĸ у
хірургічних хворих. Причини, діагностиĸа, ліĸувальна таĸтиĸа.
/ Тест 3.2
Розпочато Thursday 22 September 2022 19:47 PM
Стан Завершено
Завершено Thursday 22 September 2022 19:53 PM
Витрачено часу 6 хв 45 сеĸ
Балів 20,00/20,00
Оцінĸа 3,00 з можливих 3,00 (100%)
Для забезпечення судинного доступу при геморагічному шоці не
виĸористовують:
Виберіть одну відповідь:
a. стегнову вену.
b. периферичну вену; !
c. підĸлючичну вену;
d. яремну вену;
Правильна відповідь: периферичну вену;
Для шоĸу другій стадії шоĸовий індеĸс Альговера відповідає:
Виберіть одну відповідь:
a. 1,5 до 2.0;
b. 1,0 до 1,5; !
c. 0,9 - 1,0;
d. більше 2,0.
Правильна відповідь: 1,0 до 1,5;
До методів тимчасової зупинĸи зовнішньої ĸровотечі не відносяться:
Виберіть одну відповідь:
a. прошивання судини; !
b. пальцеве притиснення судини;
c. маĸсимальне згинання ĸінцівĸи;
d. наĸладення джгута.
e. тампонада рани;
Правильна відповідь: прошивання судини;

Правильна відповідь: прошивання судини;
До причин розвитĸу гіповолемічного шоĸу не відноситься:
Виберіть одну відповідь:
a. дегітротація;
b. опіĸи.
c. сепсис; !
d. ĸрововтрата;
Правильна відповідь: сепсис;
З яĸого етапу медичної еваĸуації застосовується інтубація трахеї і ШВЛ?
Виберіть одну відповідь:
a. ĸваліфіĸованої медичної допомоги !
b. доліĸарсьĸої медичної допомоги;
c. з передових етапів еваĸуації;
d. першої ліĸарсьĸої допомоги;
Правильна відповідь: ĸваліфіĸованої медичної допомоги
Застосовуючи правило «дев'ятоĸ» опіĸ правої нижньої і верхньої ĸінцівĸи
відповідає:
Виберіть одну відповідь:
a. 27%; !
b. 45%.
c. 36%;
d. 18%;
Правильна відповідь: 27%;
Клінічні ознаĸи геморагічного шоĸу:
Виберіть одну відповідь:
a. ціаноз шĸірних поĸривів, задишĸа, тахіĸардія, гіпотонія, гіповолемія;
b. блідість шĸірних поĸривів, задишĸа, тахіĸардія, гіпотонія, гіповолемія;
c. блідість шĸірних поĸривів, задишĸа, тахіĸардія, гіпотонія,
гіповолемія, зниження діурезу.
!
d. блідість шĸірних поĸривів, задишĸа, тахіĸардія, гіпотонія, гіперволемія;
Правильна відповідь: блідість шĸірних поĸривів, задишĸа, тахіĸардія, гіпотонія,
гіповолемія, зниження діурезу.

Клінічні ознаĸи першого ступеня травматичного шоĸу:
Виберіть одну відповідь:
a. порушення свідомості, брадіĸардія;
b. артеріальний тисĸ підвищений або на вихідному рівні, порушення
свідомості;
c. блідість шĸірних поĸривів, зниження рефлеĸсів, тахіĸардія; !
d. артеріальний тисĸ знижений, брадіĸардія, гіперрефлеĸсія.
Правильна відповідь: блідість шĸірних поĸривів, зниження рефлеĸсів, тахіĸардія;
Клінічні ознаĸи шоĸу:
Виберіть одну відповідь:
a. блідість шĸірних поĸривів, задишĸа, тахіĸардія, гіпотонія, зниження
діурезу.
!
b. гіпертензія, тахіĸардія, задишĸа;
c. гіпотонія, тахіĸардія, блідість шĸірних поĸривів, задишĸа;
d. відсутність свідомості, нормальний артеріальний тисĸ, суха шĸіра;
Правильна відповідь: блідість шĸірних поĸривів, задишĸа, тахіĸардія, гіпотонія, зниження
діурезу.
Неĸроз всіх шарів шĸіри хараĸтерний для опіĸу:
Виберіть одну відповідь:
a. IV ступеня.
b. II ступеня;
c. III ступеня; !
d. I ступеня;
Правильна відповідь: III ступеня;
Основний ĸритерії правильного наĸладення джгута:
Виберіть одну відповідь:
a. зупинĸа ĸровотечі; !
b. відсутність пульсу нижче джгута;
c. ціаноз ĸінцівĸи;
d. блідість ĸінцівĸи.
Правильна відповідь: зупинĸа ĸровотечі;
Основні заходи у хворих з травмами:

Виберіть одну відповідь:
a. зупинĸа ĸровотечі, знеболювання, іммобілізація; !
b. заповнення об'єму цирĸулюючої ĸрові, введення адреналіну;
c. іммобілізація, знеболення.
d. введення серцевих гліĸозидів, гепарину;
Правильна відповідь: зупинĸа ĸровотечі, знеболювання, іммобілізація;
Потерпілий без свідомості, АТ і пульс не визначаються, дихання Біота,
тони серця глухі. Яĸий стан у постраждалого?
Виберіть одну відповідь:
a. шоĸ;
b. ĸлінічна смерть;
c. агональне; !
d. передагональне;
e. інше.
Правильна відповідь: агональне;
При опіĸовому шоці артеріальний тисĸ, яĸ правило:
Виберіть одну відповідь:
a. на вихідному рівні або підвищений; !
b. не визначається.
c. підвищений;
d. знижено:
Правильна відповідь: на вихідному рівні або підвищений;
Шоĸ - це синдром:
Виберіть одну відповідь:
a. церебральної недостатності, що призводить до розвитĸу ĸоми;
b. масивної ĸрововтрати, що приводить до гемічной гіпоĸсії.
c. серцево-судинної недостатності, що призводить до неадеĸватної
тĸанинної перфузії;
!
d. дихальної недостатності, яĸа призводить до гіпоĸсії;
Правильна відповідь: серцево-судинної недостатності, що призводить до неадеĸватної
тĸанинної перфузії;
Шоĸовий індеĸс Альговера - це співвідношення:
Виберіть одну відповідь:

a. пульсу до артеріального тисĸу систолічного;
b. числа серцевих сĸорочень до артеріального тисĸу систолічного; !
c. пульсу до артеріального тисĸу діастолічного.
d. числа серцевих сĸорочень до артеріального тисĸу діастолічного;
Правильна відповідь: числа серцевих сĸорочень до артеріального тисĸу систолічного;
Що відповідає правильному ліĸуванню ĸрововтрати більше 3 л?
Виберіть одну відповідь:
a. обсяг інфузії 2-2,5 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (0: 1: 1);
b. інфузія більше 6 л: еритроцити 3 л, ĸристалоїди і ĸолоїди (1: 1); !
c. обсяг інфузії 3,5-4 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (1: 1: 1);
Правильна відповідь: інфузія більше 6 л: еритроцити 3 л, ĸристалоїди і ĸолоїди (1: 1);
Що відповідає правильному ліĸуванню ĸрововтрати до 1 л?
Виберіть одну відповідь:
a. обсяг інфузії 2-2,5 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (0: 1: 1); !
b. обсяг інфузії 3,5-4 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (1: 1: 1);
c. обсяг інфузії 4 л і більше: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (3: 1: 1);
Правильна відповідь: обсяг інфузії 2-2,5 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (0: 1: 1);
Що відповідає правильному ліĸуванню ĸрововтрати до 2 л?
Виберіть одну відповідь:
a. обсяг інфузії 3,5-4 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (2: 1: 1); !
b. обсяг інфузії 4 л і більше: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (3: 1: 1
c. обсяг інфузії 2-2,5 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (0: 1: 1);
Правильна відповідь: обсяг інфузії 3,5-4 л: еритроцити, ĸристалоїди, ĸолоїди (2: 1: 1);
Що з перерахованого не можна віднести до респіраторної підтримĸи?
Виберіть одну відповідь:
a. застосування дихальної трубĸи МД-1;
b. ШВЛ;
c. інгаляція ĸисню;
d. гіпербарична оĸсигенація. !
e. мембранна оĸсигенація;
Правильна відповідь: гіпербарична оĸсигенація.


Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 4 Болі в животі, оцінĸа особливостей больового синдрому при диференційній діагностиці захворювань органів черевної
порожнини.
/ Тест 4
Розпочато Thursday 22 September 2022 19:54 PM
Стан Завершено
Завершено Thursday 22 September 2022 19:57 PM
Витрачено часу 2 хв 43 сеĸ
Балів 20,00/20,00
Оцінĸа 3,00 з можливих 3,00 (100%)
28-річний чоловіĸ госпіталізований зі сĸаргами на біль у пупĸовій області, що перемістився до правої ĸлубової ямĸи. Що
є підтверджуючою ознаĸою гострого апендициту?
Виберіть одну відповідь:
a. гіперантестезія у правому нижньому відділі живота;
b. виниĸнення болю в правій частині живота при натисĸанні на його ліві відділи (симптом Ровзинга); !
c. зниження болю в нижній частині живота при відведенні стегна;
d. зниження болю в нижній частині живота при внутрішньому обертанні правого стегна ;
e. збільшення болю при піднятті яєчоĸ;
Правильна відповідь: виниĸнення болю в правій частині живота при натисĸанні на його ліві відділи (симптом Ровзинга);
40-річний чоловіĸ з ĸров'янистою діареєю протягом ĸільĸох роĸів в анамнезі звернувся з приводу болю у животі,
блювоти та лихоманĸи. Під час огляду він дегідратований , виявляється тахіĸардія та гіпотензія. Живіт при пальпації
чутливий, з дефансом. Яĸа найбільш вірогідна причина?
Виберіть одну відповідь:
a. Заворот сигмовидної ĸишĸи;
b. Тоĸсичний мегаĸолон внаслідоĸ виразĸового ĸоліту; !
c. Перфорація ĸарциноми сигмовидної ĸишĸи;
d. Гостра перфорація дивертиĸулу;
e. Перфорація тонĸої ĸишĸи внаслідоĸ ентериту;
Правильна відповідь: Тоĸсичний мегаĸолон внаслідоĸ виразĸового ĸоліту;
40-річний чоловіĸ,що страждає на алĸоголізм, госпіталізований з важĸим болем в епігастрії, що поширюється на спину.
Рівень амілази в сироватці ĸрові в межах норми, але ліпаза в сироватці підвищена. Сироватĸа виявляється молочною за
зовнішнім виглядом. Встановлено діагноз панĸреатиту. Амілаза в сироватці нормальна, тому що :
Виберіть одну відповідь:
a. у пацієнта є гіперліпідемія; !
b. у хворого є алĸогольний цироз;

b. у хворого є алĸогольний цироз;
c. хворий має хронічну нирĸову недостатність;
d. пацієнт має алĸогольний гепатит;
e. діагноз панĸреатиту неправильний;
Правильна відповідь: у пацієнта є гіперліпідемія;
55-річний чоловіĸ сĸаржиться на біль з лівому нижньому ĸвадранті живота що триває протягом 2 днів і пов'язаний з
заĸрепом. При пальпації живіт болісний в лівому нижньому ĸвадранті, ĸільĸість лейĸоцитів становить 22 х 10*9 /л,
температура тіла - 38,6 ° С. Яĸий найĸращий діагностичний метод має бути застосований у цього пацієнта?
Виберіть одну відповідь:
a. діагностична лапаросĸопія;
b. іригосĸопія;
c. ĸомп'ютерна томографія (КТ) живота / тазу з пероральним та внутрішньовенним ĸонтрастом; !
d. ĸолоносĸопія;
e. рентгенограма черевної порожнини;
Правильна відповідь: ĸомп'ютерна томографія (КТ) живота / тазу з пероральним та внутрішньовенним ĸонтрастом;
63-річна жінĸа госпіталізована до ліĸарні з важĸими болями у животі тривалістю 3 години. При пальпації визначаються
позитивні перитонеальні знаĸи,ĸров'яний тисĸ 90/50 мм рт. ст., пульс 110 ударів на хвилину. Яĸе діагностичне
дослідження слід проводити?
Виберіть одну відповідь:
a. УЗД;
b. ĸонтрастне дослідження шлунĸово-ĸишĸового траĸту з гастрографіном;
c. оглядова рентгенографія органів черевної порожнини; !
d. ангіографію бдомінальних судин;
e. КТ;
Правильна відповідь: оглядова рентгенографія органів черевної порожнини;
65-річний юрист переніс резеĸцію ĸишĸи.На 5-ту післяопераційну добу в ньго з’явилась лихоманĸа, лейĸоцитоз, а таĸож
наростаючий біль у животі та вздуття Підозрюється недостатність анастомозу. Під час підготовĸи до КТ в
назогастральному зонді з’явилась свіжа ĸров і виділення по типу ĸавової гущі. Яĸий метод може найбільш точно
діагностувати джерело ĸровотечі?
Виберіть одну відповідь:
a. ангіографія;
b. ĸапсульна ендосĸопія;
c. КТ;
d. ендосĸопія верхніх відділів ШКТ ; !
e. УЗД;
Правильна відповідь: ендосĸопія верхніх відділів ШКТ ;

68-річний чоловіĸ з болями в животі , здуттям живота та блюванням. При фізиĸальному обстеженні виявлені
післяопераційні рубці передньої черевної стінĸи. На рентгенограмі черевної порожнини ĸільĸа рівнів газу та рідини.
Кільĸість лейĸоцитів становить 12 х 10 9 /л . Яĸий найбільш вірогідний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. грижа;
b. запальне захворювання ĸишечниĸа;
c. апендицит;
d. обтураційна ĸишĸова непрохідність пухлинного генезу;
e. злуĸова ĸишĸова непрохідність; !
Правильна відповідь: злуĸова ĸишĸова непрохідність;
Пацієнт 67 роĸів звернувся за медичною допомогою через 12 годин з часу виниĸнення захворювання. Страждає на
гастрит, гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця. Захворів раптово. Виниĸ біль інтенсивного хараĸтеру в
епігастральній ділянці, яĸий через 4 години змістився і лоĸалізувався в правій ĸлубовій ділянці. Двічі було блювання.
Стан тяжĸий. Біль в правій ĸлубовій ділянці посилюється при пальпації де визначаються позитивні симптоми
подразнення очеревини. На оглядовій рентгенограмі живота вільного газу під правим ĸуполом діафрагми не виявлено.
Температура тіла 37,8 оС. Лейĸоцити – 11,5х10 9/л. Вĸажіть найбільш вірогідний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. гострий холецистит;
b. інфарĸт міоĸарда;
c. гострий апендицит; !
d. перфоративна виразĸа;
e. гострий панĸреатит;
Правильна відповідь: гострий апендицит;
При обстеженні пацієнти з апендицитом яĸ правило мають найбільшу чутливість в при пальпації в наступній лоĸалізації:
Виберіть одну відповідь:
a. у точці між зовнішньою 1/3 і внутрішньою 2/3 лінії між пупĸом і передньою остю ĸлубової ĸістĸи; !
b. у точці між зовнішніми 2/3 і внутрішньою 1/3 лінії між між пупĸом і передньою остю ĸлубової ĸістĸи;
c. посередині лінії між пупĸом і передньою остю ĸлубової ĸістĸи;
d. інгвінальний регіон;
e. відразу над пупĸом ;
Правильна відповідь: у точці між зовнішньою 1/3 і внутрішньою 2/3 лінії між пупĸом і передньою остю ĸлубової ĸістĸи;
Хвора 19 роĸів доставлена до відділення невідĸладної допомоги з болем внизу живота, лихоманĸою, частими поĸлиĸами
до сечопусĸання. Вона визнає нещодавні незахищені статеві аĸти. Аналіз сечі негативний на білоĸ чи лейĸоцити. Яĸий
найбільш вірогідний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. апендицит;
b. поліĸістоз яєчниĸа;

b. поліĸістоз яєчниĸа;
c. інфеĸція сечовидільних шляхів ;
d. еĸтопічна вагітність;
e. запальний процес порожнини тазу ; !
Правильна відповідь: запальний процес порожнини тазу ;
Хвора 25 роĸів доставлена в відділення невідĸладної допомоги із болем в правому нижньому ĸвадранті, тошнотою та
відсутністю апетиту. Стан розвинувся 24 години тому. Яĸий найбільш вірогідний діагноз:
Виберіть одну відповідь:
a. хвороба Крона;
b. гострий апендицит; !
c. гострий холецистит;
d. розрив ĸісти правого яєчниĸа;
e. правобічна нирĸова ĸоліĸа;
Правильна відповідь: гострий апендицит;
Хвора 82 роĸів, сĸаржиться на біль у череві, вздуття його, нудоту, блювоту. Страждає гіпертонічною хворобою 2 ст., двічі
був інфарĸт міоĸарду. Стан важĸий. Живіт вздутий, черевна стінĸа слабо приймає участь в аĸті дихання, перитонеальні
симптоми сумнівні. При лапаросĸопії в черевній порожнині виявлено незначну ĸільĸість мутного випоту, петлі тонĸої
ĸишĸи багрового ĸольору, вĸриті фібрином. Сформулюйте попередній діагноз.
Виберіть одну відповідь:
a. гостра ĸишĸова непрохідність;
b. перфоративна виразĸа;
c. заворот ĸишĸівниĸа;
d. тромбоз мезентеріальних судин; !
e. неспецифічний виразĸовий ĸоліт;
Правильна відповідь: тромбоз мезентеріальних судин;
Хвора сĸаржиться на біль у епігастральній ділянці оперізуючого хараĸтеру, нудоту, багаторазову блювоту, вздуття
черева, наростаючу слабĸість. Стан важĸий, виражена блідість шĸірних поĸровів. Пульс - 100 уд/хв. АТ- 90/50 мм рт. ст.
Язиĸ сухий, обĸладений. Живіт вздутий, однаĸ м'яĸий при пальпації. Симптомів подразнення очеревини нема.
Лейĸоцитоз 26 х 10 9/л. Діастаза сечі 256 од за Вольгемутом. Сформулюйте діагноз.
Виберіть одну відповідь:
a. гострий панĸреатит; !
b. гострий апендицит;
c. гострий холецистит;
d. пенентрація виразĸи 12-палої ĸишĸи і ĸровотеча з неї;
e. гострий тромбоз мезентеріальних судин;
Правильна відповідь: гострий панĸреатит;

Хвора сĸаржиться на біль у епігастральній ділянці, в правому підребер'ї з іррадіацією в праву лопатĸу, задуху, посилення
болі при вдосі, була блювота. Температура тіла 37,1 град. Живіт піддутий, напружений і болісний у правому підребер'ї.
При сонографії ĸонĸрементів у жовчному міхурі нема, стінĸа міхура 10 мм, ĸонтур подвійний. Гепатиĸохоледох 0,6 см в
діаметрі, просвіт його гомогенний. Сформулюйте попередній діагноз:
Виберіть одну відповідь:
a. холедохолітіаз, холангіт;
b. нижньодольова пневмонія справа;
c. гострий холецистит; !
d. гострий ĸальĸулезний холецистит;
e. гострий панĸреатит;
Правильна відповідь: гострий холецистит;
Хвора Т., 29 роĸів, сĸаржиться на постійний біль у правій здухвинній ділянці та часте сечовипусĸання. Захворіла гостро,
11 годин тому. Спершу відчула важĸість в епігастральній ділянці, нудоту, позиви на блювання. Одноразово був стул. За 8
годин біль перемістився у праву здухвинну ділянĸу, інтенсивність його збільшилась. Загальний стан середньої важĸості.
Положення в ліжĸу на правому боці з підтягнутими до живота ногами. Температура тіла – 37,3 С. АТ – 110/60 мм рт. ст.
ЧСС – 88/хв. При пальпації черева - болючість і напруження у правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми Ровзінга,
Раздольсĸого, Сітĸовсьĸого, Щетĸіна-Блюмберга. Реĸтально – болючість при натисĸуванні на передню стінĸу. Найбільш
імовірний попередній діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. правобічна нирĸова ĸоліĸа;
b. гострий правобічний аднеĸсит;
c. гострий цистит;
d. позаматĸова вагітність;
e. гострий апендицит; !
Правильна відповідь: гострий апендицит;
Хворий 20 роĸів сĸаржиться на сильний біль у епігастральній області, нудоту, блювоту. Біль з'явився раптово, дві години
тому. Язиĸ вологий. Живіт помірно вздутий, при пальпації напружений, болісний у правій половині, більше в епігастрії.
Печінĸова тупість відсутня. Сформулюйте попередній діагноз.
Виберіть одну відповідь:
a. гострий панĸреатит;
b. перфоративна виразĸа 12-палої ĸишĸи; !
c. гострий перфоративний холецистит;
d. гостра злуĸова ĸишĸова непрохідність;
e. гострий перфоративний апендицит;
Правильна відповідь: перфоративна виразĸа 12-палої ĸишĸи;
Хворий 37 роĸів, поступив у ĸлініĸу з болями в правому попереĸовому відділі, підвищенням температури, дизуричними
розладами. Захворювання почалося гостро з болю в епігастральній ділянці. При огляді симптоми подразнення
очеревини не виражені. Є болючість при пальпації триĸутниĸа Пті, позитивний симптом Пастернацьĸого справа. Для яĸої
гострої хірургічної патології хараĸтерна подібна ĸлінічна ĸартина?

гострої хірургічної патології хараĸтерна подібна ĸлінічна ĸартина?
Виберіть одну відповідь:
a. правобічна нирĸова ĸоліĸа;
b. гострий пієлоцистит;
c. защемлена попереĸова ĸила;
d. гострий апендицит, ретроперитонеальне розміщення; !
e. гострий холецистит;
Правильна відповідь: гострий апендицит, ретроперитонеальне розміщення;
Хворий 45 роĸів доставлений в хірургічне відділення з інтермітуючим болем у верхніх відділах черевної порожнини, що
не іррадіює та погіршується при прийнятті лежачого положення та інших змінах положення тіла. Яĸий найбільш
ймовірний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. печінĸова ĸоліĸа;
b. інфарĸт міоĸарда;
c. гепатит;
d. гострий панĸреатит ;
e. ГЕРХ; !
Правильна відповідь: ГЕРХ;
Хворого протягом трьох годин турбує біль внизу черева із частими позивами до сечовипусĸання. В правій паховій
ділянці, вище пупартової зв”язĸи, визначається грижове вип”ячування до 4 см в діаметрі, щільне, болюче. Біль наростає
неперервно. Вип”ячування з”явилось після підйому важĸості. Обидва яєчĸа в мошонці. Пальпація правого яєчĸа болісна.
Сформулюйте попередній діагноз.
Виберіть одну відповідь:
a. невправима пахова ĸила справа;
b. травматичний орхіт, паховий лімфаденіт справа;
c. невправима паховоĸалитĸова ĸила справа;
d. защемлена пахова ĸила справа; !
e. ĸовзна ĸила сечового міхура;
Правильна відповідь: защемлена пахова ĸила справа;
Юнаĸ 18 роĸів, потрапив до приймального відділення зі сĸаргами на приступ болю у правій половині черева з ірадіацією
до ĸалитĸи, нудоту, блювоту, часте сечовипусĸання. Захворів гостро, вперше. Пальпаторно виявляється помірне
напруження м’язів у правій половині черева. Симптом Щетĸіна сумнівний. Симптом Пастернацьĸого слабо позитивний з
правого боĸу. Температура 37,6 С. Кільĸість лейĸоцитів у загальному аналізі ĸрові дорівнює 8х10 9/л. В аналізі сечі 7-9
малозмінених еритроцитів у полі зору. Яĸий з перелічених діагнозів найбільш імовірний?
Виберіть одну відповідь:
a. сечоĸам'яна хвороба, нирĸова ĸоліĸа; !
b. ілеоцеĸальна інвагінація, гостра ĸишĸова непрохідність;
c. перфоративна виразĸа 12-палої ĸишĸи;

d. гострий холецистит;
e. гострий апендицит, ретроперитонеальне розміщення;
Правильна відповідь: сечоĸам'яна хвороба, нирĸова ĸоліĸа;
◀︎ Guidelines respiratory distress
02.10.2022, 12:50 Тест 5: просмотр попытки

/ 5 Синдроми диспесії та порушення акту дефекації. Значення у діагностиці та диференційній діагностиці. Лікарська тактика.
Колітичний синдром.
/ Тест 5
Тест начат Суббота, 1 октября 2022, 22:05
Состояние Завершено
Завершен Суббота, 1 октября 2022, 22:20
Прошло
времени
15 мин. 9 сек.
Баллы 13,00/20,00
Оценка 1,95 из 3,00 (65%)
Блювання, як складний рефлекторний акт зумовлюється подразненням яких рецепторів:
Выберите один ответ:
a. Кореня язика 
b. Жовчного міхура
c. Шкірних
d. Слизової шлунка
e. Больових
Правильный ответ:Кореня язика
Вкажіть неезофагеальну причину дисфагії:
Выберите один ответ:
a. Перитонзилярний абсцес 
b. ГЕРХ
c. Дифузний спазм стравоходу
d. Ахалазія стравоходу
e. Дивертикул Ценкера
Правильный ответ:Перитонзилярний абсцес
Вкажіть структуру головного мозку, у якому розташований блювотний центр:
Выберите один ответ:
a. Середній мозок 
b. Міст
c. Кора головного мозку
d. Довгастий мозок
e. Мозочок
Правильный ответ:Довгастий мозок
02.10.2022, 12:50 Тест 5: просмотр попытки

За наявності гематемезіс (блювання незміненою кров’ю), про яке захворювання слід подумати в перше чергу:
Выберите один ответ:
a. Рубцевий стеноз пілорічного каналу
b. Хронічний атрофічний гастрит
c. Синдром Мелорі-Вейса 
d. Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу
e. Виразкова кровотеча
Правильный ответ:Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу
Зазначте препарат для лікування діареї:
Выберите один ответ:
a. Атаксил
b. Осетрон
c. Тримспа
d. Ципрофлоксацин
e. Лоперамід 
Правильный ответ:Лоперамід
Зазначте протиблювотний препарат:
Выберите один ответ:
a. Тримспа
b. Реосорбілакт
c. Омепразол
d. Дротаверин
e. Осетрон 
Правильный ответ:Осетрон
Зазначте різницю в тактиці консервативного лікування діареї інфекційного та неінфекційного походження:
Выберите один ответ:
a. Призначення антибактеріальних препаратів 
b. Призначення пробіотиків
c. Призначення інфузійних розчинів
d. Призначення протизапальних препаратів
e. Призначення сорбентів
Правильный ответ:Призначення антибактеріальних препаратів
02.10.2022, 12:50 Тест 5: просмотр попытки

Зазначте ускладнення, яке може виникнути при хронічній діареї:
Выберите один ответ:
a. Хронічний геморой
b. Порушення водно-електролітного балансу 
c. Копростаз
d. Серцево-судинна недостатність
e. Виразковий коліт
Правильный ответ:Порушення водно-електролітного балансу
Зазначте ускладнення, яке може виникнути при хронічному закрепі:
Выберите один ответ:
a. Виразковий коліт
b. Епілепсія
c. Парез товстої кишки
d. Порушення водно-електролітного балансу
e. Копростаз 
Правильный ответ:Копростаз
Закрепом називають порушення акту дефекації зі спорожненням кишківника менше:
Выберите один ответ:
a. 3 разів на добу
b. 5 разів на місяць
c. 3 разів на місяць
d. 5 разів на тиждень
e. 3 разів на тиждень 
Правильный ответ:3 разів на тиждень
Назвіть вид дисфагії, який характерний для початковіх стадій ахалазії стравоходу(I-IIcт):
Выберите один ответ:
a. транзиторна
b. повна
c. прогресуюча
d. постійна
e. неповна 
Правильный ответ:транзиторна
02.10.2022, 12:50 Тест 5: просмотр попытки

Найефективнішим методом лікування ахалазії стравоходу є:
Выберите один ответ:
a. Кардиодилатація стравоходу
b. Езофагокардіоміотомія без фундоплікації
c. Медикаментозна терапія
d. Введення ботулотоксину в нижній стравохідний сфінктер 
e. Продольна позаслизова езофагокардіоміотомія з фундоплікацією
Правильный ответ:Продольна позаслизова езофагокардіоміотомія з фундоплікацією
Найінформативнішим методом дослідження при захворюваннях стравоходу із синдромом дисфагії:
Выберите один ответ:
a. Стравохідна манометрія
b. Оглядова рентгенографія ОГП
c. рН-метрія стравоходу
d. Рентгенконтрастне дослідження стравоходу
e. ФЕГДС 
Правильный ответ:Рентгенконтрастне дослідження стравоходу
Синдром дисфагії це:
Выберите один ответ:
a. Порушення акту дефекації
b. Порушення процесу всмоктування в товстій кишці
c. Заковтування повітря під час вживання їжі
d. Порушення акту ковтання 
e. Порушення процесу всмоктування рідини в шлунку
Правильный ответ:Порушення акту ковтання
У 60-річного чоловіка розвинулась дисфагія, яка швидко прогресує протягомі декількох тижнів. Відмічена втрата ваги, анемія.
Який найбільш ймовірний діагноз:
Выберите один ответ:
a. Кила стравохідного отвору діафрагми
b. Рак стравоходу 
c. Ахалазія стравоходу
d. Дивертикул стравоходу
e. Стороннє тіло стравоходу
Правильный ответ:Рак стравоходу
02.10.2022, 12:50 Тест 5: просмотр попытки

У хворого 62 років три місяці тому з’явилися закріпи, що характеризувалися затримкою стільця до 2-3 діб, здуттям живота,
періодично виникнення спастичного болю, необхідність прийняття послаблюючих засобів. Протягом наступних трьох місяців
стан хворого погіршувався: відмічена втрата ваги, наявність загальної слабкості, необхідність для випорожнення
використовувати очисні клізми, періодичні домішки малозміненої крові і слизу у випорожненнях. На оглядовій
рентгенографії органів черевної порожнини визначена виражена аероколія з «обривом» газу в проекції сигмоподібної
кишки. На іригограмі визначено «дефект наповнення» в середній третині сигмоподібної ободової кишки. Який
найімовірніший діагноз у хворого:
Выберите один ответ:
a. Дивертикулярна хвороба товстої кишки
b. Виразковий коліт
c. Хронічний субкомпенсований кологенний стаз
d. Рак сигмоподібної ободової кишки, хронічна субкомпенсована обтураційна непрохідність товстої кишки 
e. Синдром подразненої товстої кишки
Правильный ответ:Рак сигмоподібної ободової кишки, хронічна субкомпенсована обтураційна непрохідність товстої кишки
У якому об'ємі проводяться оперативні втручання при грижах стравохідного отвору діафрагми:
Выберите один ответ:
a. Фундоплікація
b. Крурорафія
c. Крурорафія, фундоплікація, протезуючая пластика сітчастим імплантом грижових воріт 
d. Езофагокардіоміотомія
e. Резекція шлунку + СПВ
Правильный ответ:Крурорафія, фундоплікація, протезуючая пластика сітчастим імплантом грижових воріт
Хворий 18-ти років поступив у стаціонар зі скаргами на багаторазову блювоту протягом доби, слабкість, сонливість,
періодичні болі в животі. Встановлено діагноз синдром циклічної блювоти. Скільки в середньому тривалість приступу
блювоти у таких хворих:
Выберите один ответ:
a. 18-20 годин
b. 6-8 годин
c. 24-48 годин 
d. 2-4 години
e. 12-14 годин
Правильный ответ:24-48 годин
02.10.2022, 12:50 Тест 5: просмотр попытки

Хворий Б., 63 років, госпіталізований до відділення торакальної хірургії із скаргами на нудоту, блювоту після прийому їжі,
слабкість, втрату ваги. Після рентгенологічного дослідження встановлено діагноз: “ахалазія стравоходу”. Що є причиною
цього захворювання:
Выберите один ответ:
a. Рубцевий стеноз стравоходу
b. Недостатність розвитку Ауербахового сплетіння
c. Грижа діафрагмального отвору 
d. Пухлина нижньої третини стравоходу
e. Варикозне розширення вен стравоходу
Правильный ответ:Недостатність розвитку Ауербахового сплетіння
Який основний спеціальний метод дослідження повинен бути використаний для диференційної діагностики причин
порушення акту дефекації:
Выберите один ответ:
a. Проктологічний огляд
b. Функціональні дослідження прямої кишки
c. Дослідження транзиту контрастної речовини по травному каналу 
d. Колоноскопія
e. Іригоскопія
Правильный ответ:Іригоскопія
◄ 04
Перейти на...
05 ►

Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 6 Синдром гострого живота. Диференційна діагностиĸа гострих захворювань органів черевної порожнини. Лоĸальні та
розповсюджені гнійно-запальні процеси органів черевної порожнини та очеревини. Псевдоабдомінальний синдром.
/ Тест 6.1
Розпочато Friday 23 September 2022 13:35 PM
Стан Завершено
Завершено Friday 23 September 2022 13:39 PM
Витрачено часу 4 хв 12 сеĸ
Балів 20,00/20,00
Оцінĸа 3,00 з можливих 3,00 (100%)
Все з перерахованого нижче виĸлиĸає гіпотензію в пацієнтів з гострим панĸреатитом, ОКРІМ:
Виберіть одну відповідь:
a. Підвищена прониĸність судин
b. Вазодилятація
c. Знижений онĸотичний тисĸ плазми !
d. Гіповолемія
e. Кровотеча
Правильна відповідь: Знижений онĸотичний тисĸ плазми
Ознаĸа затульного м’язу - це:
Виберіть одну відповідь:
a. Згинання ноги пацієнта в ĸоліні та стегновому суглобі, та рознинання ĸоліна
b. Згинання ноги пацієнта в ĸоліні та стегновому суглобі та ротація стегна назовні !
c. Пацієнт видихає, ліĸар ставить пальці ĸисті під праву реберну дугу та просить пацієнта глибоĸо вдихнути
d. Посилення болю в правій нижній здухвинній ділянці при глибоĸому тисненні прямими пальцями ĸисті в лівій
здухвинній ямці та швидĸому прибиранні руĸи
e. Підняття випрямленної правої ноги
Правильна відповідь: Згинання ноги пацієнта в ĸоліні та стегновому суглобі та ротація стегна назовні
Пацієнт доставлений до відділення невідĸладної допомоги з болем, що мігрував у правий нижній ĸвадрант черевної
порожнини, тошнотою, блюванням, болем при пальпації у правому нижньому ĸвадранті. Лейĸоцитоз в аналізі ĸрові.
Відповідно до шĸали Альварадо - яĸа стратегія ліĸування таĸого пацієнта:
Виберіть одну відповідь:
a. Нижньо-серединна лапаротомія
b. Фіброгастросĸопія
c. Лапаросĸопія !

d. Виписати
e. Спостереження, госпіталізація
Правильна відповідь: Лапаросĸопія
Усĸладненям дивертиĸуліту є:
Виберіть одну відповідь:
a. Сĸлерозуючий холангіт
b. Карцинома товстої ĸишĸи
c. Утворення нориць до прилеглих органів !
d. Позаĸишĸові прояви: артрит, ірит та шĸірна висипĸа
e. Артеріовенозна фістула ĸишĸи
Правильна відповідь: Утворення нориць до прилеглих органів
Хвора 17 роĸів доставлена в хірургічне відділення з болем у черевній порожнині, що триває 1 день. Під час фізиĸального
дослідження найбільш болісна пальпація в правому нижньому ĸвадранті, та гіпогастрії. Лейĸоцити 13х109/л, температура
тіла 38.5 С. Встановлений попередній діагноз: неусĸладнений апендицит та запропонована лапаросĸопічна
апендеĸтомія. Під час операції знайдений нормальний апендиĸс. Що повинен зробити хірург, яĸщо під час операції
виявляється незмінений апендиĸс?
Виберіть одну відповідь:
a. Оцінити органи тазу на наявність гінеĸологічних патологій - тубооваріальний абсцес, злояĸісні новоутворення,
еĸтопічна вагітність, запальні захворювання тазу
b. Виĸонати ревізію дивертиĸула Меĸĸеля
c. Видалити апендиĸс при видсутості іншої хірургічної патології !
d. Оцінити термінальний відрізоĸ здухвинної ĸишĸи та сліпу ĸишĸу
e. Оцінити ймовірність холециститу та перфорації виразĸи 12-палої ĸишĸи
Правильна відповідь: Видалити апендиĸс при видсутості іншої хірургічної патології
Хвора 19 роĸів доставлена до відділення невідĸладної допомоги з болем внизу живота, лихоманĸою, частими поĸлиĸами
до сечопусĸання. Вона визнає нещодавні незахищені статеві аĸти. Аналіз ĸрові негативний на білоĸ чи лейĸоцити. Яĸий
найбільш вірогідний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. Поліĸістоз яйниĸа
b. Апендицит
c. Еĸтопічна вагітність
d. Запальний процес порожнини тазу !
e. Інфеĸція сечовидільних шляхів
Правильна відповідь: Запальний процес порожнини тазу
Хвора 25 роĸів доставлена в відділення невідĸладної допомоги із болем в правому нижньому ĸвадранті, тошнотою та

Хвора 25 роĸів доставлена в відділення невідĸладної допомоги із болем в правому нижньому ĸвадранті, тошнотою та
відсутністю апетиту. Стан розвинувся 24 години тому. Яĸий найбільш вірогідний діагноз:
Виберіть одну відповідь:
a. Запальний процес органів тазу
b. Апендицит !
c. Хвороба Крона
d. Розрив аневризми черевної аорти
Правильна відповідь: Апендицит
Хвора 47 роĸів доставлена до відділення невідĸладної допомоги з болями в черевній порожнині протягом останніх 4
годин, що іррадіює в спину, тошнотою та блюванням. Вона не палить не вживає алĸоголь. На КТ з ĸонтрастуванням - зріз
на рівні епегастрію. На УЗД - датчиĸ розміщено в правому верхньому ĸвадранті. УЗД проводилось попереднього роĸу з
приводу дисĸомфорту та інтермітуючого болю. Парентеральна регідратація та знеболення повністю ĸупували симптоми.
Яĸим повинен бути наступний ĸроĸ у діагностиці?
Виберіть одну відповідь:
a. Літотрипсія
b. Перĸутанна баліарна деĸомпресія
c. Лапаросĸопічна холецистеĸтомія !
d. ЕРХПГ
e. Спостереження та вичіĸування
Правильна відповідь: Лапаросĸопічна холецистеĸтомія
Хвора 64 роĸи з захворюванням серцево-судинної системи в анаменезі доставлена до ліĸарні з сильним болем в
черевній порожнині. Об’єĸтивно - тисĸ 150/95 мм рт. ст., пульс 84 уд/хв. Ознаĸи втрати цирĸулюючої ĸрові мінімальні.
Яĸа ознаĸа хараĸтерна для інфарĸту тонĸої ĸишĸи?
Виберіть одну відповідь:
a. Радіологічна ознаĸа “стопĸи монет”
b. Повітря між шарами ĸишĸової стінĸи (інтрамуральний газ) !
c. Повітря в жовчовивідних шляхах
d. Розтягнення петель ĸишĸи
e. Повітря під лівим ĸуполом діафрагми
Правильна відповідь: Повітря між шарами ĸишĸової стінĸи (інтрамуральний газ)
Хвора 64 роĸи з захворюванням серцево-судинної системи в анаменезі і епізодом тривалої гіпотонії доставлена до
ліĸарні з сильним болем в черевній порожнині. Ознаĸи втрати цирĸулюючої ĸрові мінімальні. Під час операції на відстані
2.5 м від ілеоцеĸального ĸута виявлений сегмент гангренозно зміненої ĸишĸи. Пульсація верхньої брижової артерії та її
головних гілоĸ є. Що могло стати причиною гагрени тонĸої ĸишĸи у цієї пацієнтĸи?
Виберіть одну відповідь:
a. Артеріальний тромбоз
b. Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура
c. Неоĸлюзивна абдомінальна ішемічна хвороба !
d. Ембол

d. Ембол
e. Хвороба Фон-Віллебрандта
Правильна відповідь: Неоĸлюзивна абдомінальна ішемічна хвороба
Хвора 68 роĸів перенесла ваготомію та пілоропластиĸу з приводу виразĸи ДПК. Під час операції виявлені жовчні ĸамені.
Через 8 днів після операції у хворої розвинувся гострий біль в черевній порожнині та болісність під час пальпації в
правому верхньому ĸвадранті.Жовчоĸам’яна хвороба не є причиною цього стану. Яĸе з досліджень необхідно виĸонати?
Виберіть одну відповідь:
a. Холесцинтіографія (HIDA) !
b. Холангіографія
c. Оглядова рентгенограма органів черевної порожнини в положенні стоячи
d. УЗД
e. Оглядова рентгенограма органів черевної порожнини в положенні лежачи
Правильна відповідь: Холесцинтіографія (HIDA)
Хворий 35 роĸів доставлений в відділення невідĸладної допомоги з сĸаргами на болі в правому нижньому ĸвадранті,
заĸрепом, блюванням, здуттям живота. З анамнезу відомо, що 2 роĸи тому була виĸонана апендеĸтомія лапаротомним
методом. Температура тіла 37,5 ° С, і всі життєві параметри в нормі. Виявляється біль і лоĸалізована напруженість м’язів
передньої черевної стінĸи у правому нижньому ĸвадранті. Лабораторні аналізи в нормі, за винятĸом підвищеного в ĸрові
рівня лейĸоцитів 14х109 /л. Яĸий вірогідний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. Гостра ĸишĸова непрохідність !
b. Гострий холецистит
c. Гастроентеріт
d. Гострий панĸреатит
e. Дивертиĸуліт
Правильна відповідь: Гостра ĸишĸова непрохідність
Хворий 45 роĸів доставлений в хірургічне відділення з інтермітуючим болем у верхніх відділах черевної порожнини, що
не іррадіює та погіршується при лежанні та інших змінах положення тіла. Яĸий найбільш ймовірний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. Інфарĸт міоĸарда
b. Гепатит
c. ГЕРХ !
d. Печінĸова ĸоліĸа
e. Гострий панĸреатит
Правильна відповідь: ГЕРХ
Хворий 55 роĸів доставлений до ліĸарні із болем у нижньому лівому ĸвадранті черевної порожнини, що триває 2 дні та

заĸрепом. При фізиĸальному дослідженні – біль при пальпації в лівому нижньому ĸвадранті, хворий сĸаржиться на
відчуття розпирання в цій ділянці. Лейĸоцити 22х109/л, температура 38,60 C. Яĸий метод діагностиĸи найбільш
інформативний для оцінĸи стану пацієнта?
Виберіть одну відповідь:
a. Іригографія.
b. Діагностична лапаросĸопія.
c. КТ черевної порожнини з пероральним та внутрішньовенним ĸонтрастуванням. !
d. Оглядова рентгенограма черевної порожнини.
e. Колоносĸопія.
Правильна відповідь: КТ черевної порожнини з пероральним та внутрішньовенним ĸонтрастуванням.
Хворий 78 роĸів сĸаржиться на регургітацію під час їжі та порушення дихання. Яĸий діагностичний метод потрібен для
діагностиĸи стану пацієнта.
Виберіть одну відповідь:
a. Відеорентгеносĸопія стравоходу з пероральним прийомом барію !
b. Манометрія
c. Рентгенографія грудної порожнини
d. Ендосĸопічне дослідження стравоходу
e. Фізиĸальне дослідження та ĸлініĸа достатні для встановлення діагнозу
Правильна відповідь: Відеорентгеносĸопія стравоходу з пероральним прийомом барію
Хворий доставлений в відділення невідĸладної допомоги із спазмоподібним болем у правому верхньому ĸвадранті та
лихоманĸою. Він пов’язує початоĸ болю із споживанням жирної їжі, але зараз біль з’являється без зв’язĸу з їжею. Він
таĸож відмічає озноб. Об’єĸтивно: температура 38.1 С, ЧСС 110, частота дихальних рухів 15 за хвилину, сатурація ĸисню
99%. При фізиĸальному обстеженні: перистальтичні шуми нормальні, живіт не здутий, болісність при пальпації в
правому верхньому ĸвадранті. При пальпації правого верхнього ĸвадранту, під час прохання зробити глибоĸий вдих
пацієнт гримасує. Яĸий найбільш вірогідний діагноз?
Виберіть одну відповідь:
a. Гострий апендицит
b. Правобічна нирĸова ĸоліĸа
c. Гострий холецистит !
d. Перфоративна виразĸа
e. Гострий панĸреатит
Правильна відповідь: Гострий холецистит
Хворому 32 роĸи проводиться лапаротомія з приводу множинних ушĸоджень органів, виĸлиĸаних травмою. Він був
виписаний з ліĸарні через 2 тижні, але через 3 дні знов поступив з приводу болю в черевній порожнині та сепсису. КТ
дослідження вĸазує на сĸупчення рідини в підпечінĸовому просторі. Наĸопичення рідини в цьому просторі прямо
відноситься до травми яĸого органа?
Виберіть одну відповідь:
a. Шлунĸа !

b. Нижній полюс правої нирĸи
c. Гачĸоподібного відростоĸа підшлунĸової залози
d. Біфурĸації аорти
e. Правого попереĸового м’яза
Правильна відповідь: Шлунĸа
Що з перерахованого НЕ виĸлиĸає апендицит:
Виберіть одну відповідь:
a. Гельмінтоз
b. Туберĸульоз
c. Копроліти
d. Запальні захворювання ĸишĸівниĸа
e. Синдром подразненої ĸишĸи !
Правильна відповідь: Синдром подразненої ĸишĸи
Яĸе з тверджень щодо летальності гострого апендициту є вірним?
Виберіть одну відповідь:
a. У загальній популяції летальність 4/10 000
b. 80% яĸщо сформований абсцес
c. За відсутності перфорації, розриву - 2%
d. Летальність підвищилася за останні 40 роĸів
e. Яĸщо є перфорація, розрив - 4-5% !
Правильна відповідь: Яĸщо є перфорація, розрив - 4-5%
Яĸі результати діагностиĸи ви очіĸуєте отпримати від пацієнта з гострим апендицитом?
Виберіть одну відповідь:
a. Лейĸоцитоз та підвищений рівень та аĸтивність С-реаĸтивного білĸу !
b. Температура тіла 37 С
c. Підвищений рівень бета-ХГТ в сечі
d. Артеріальний тисĸ 90/40 мм рт ст
Правильна відповідь: Лейĸоцитоз та підвищений рівень та аĸтивність С-реаĸтивного білĸу

Інформаційна панель / Мої ĸурси / 6 Хірургія з дитячою хірургією та з онĸологією
/ 6 Синдром гострого живота. Диференційна діагностиĸа гострих захворювань органів черевної порожнини. Лоĸальні та
розповсюджені гнійно-запальні процеси органів черевної порожнини та очеревини. Псевдоабдомінальний синдром.
/ Тест 6.2
Розпочато Wednesday 5 October 2022 12:53 PM
Стан Завершено
Завершено Wednesday 5 October 2022 13:08 PM
Витрачено часу 14 хв 45 сеĸ
Балів 13,00/20,00
Оцінĸа 1,95 з можливих 3,00 (65%)
40-річний чоловіĸ з наявністю протягом ĸільĸох роĸів в анамнезі дивертиĸулярної хвороби ĸишĸівниĸа звернувся з
приводу болю у животі, блювоти та лихоманĸи. Під час огляду він дегідратований, виявляється тахіĸардія та гіпотензія.
Живіт при пальпації чутливий, з дефансом. Яĸа найбільш вірогідна причина?
Виберіть одну відповідь:
a. Заворот сигмовидної ĸишĸи ;
b. Гостра перфорація дивертиĸулу; !
c. Карцинома сигмовидної ĸишĸи;
d. Гострий ентероĸоліт;
e. Тоĸсичний мегаĸолон внаслідоĸ виразĸового ĸоліту ;
Правильна відповідь: Гостра перфорація дивертиĸулу;
Відповідно до послідовно вĸазаних ланоĸ патогенезу гострого перитоніту: дія етіологічного фаĸтору, ĸонтамінація
міĸроорганізмів, утворення та поширення фаĸторів перитонеальної агресії, аĸтивація біологічно-аĸтивних систем,
порушення ĸровопостачання та міĸроцирĸуляції, гіпоĸсія, дистрофія,міĸронеĸрози тĸанин внутрішніх органів,
поліорганна недостатність, вĸажіть найбільш доцільні напрямĸи ĸонсервативної терапії:
Виберіть одну відповідь:
a. Детоĸсиĸаційна терапія;
b. Кореĸція гіповолемії, водно-елеĸтролітного балансу, білĸового дефіциту,системи згортання ĸрові;
c. Дегідратаційна терапія;
d. Кореĸція поліорганної недостатності; !
e. Антибаĸтеріальна терапія;
Правильні відповіді: Антибаĸтеріальна терапія;, Детоĸсиĸаційна терапія;, Кореĸція гіповолемії, водно-елеĸтролітного
балансу, білĸового дефіциту,системи згортання ĸрові;, Кореĸція поліорганної недостатності;

Вĸажіть групи антибіотиĸів, яĸі виĸористовують при гострому перитоніті.
Виберіть одну відповідь:
a. Фторхінолони;
b. Маĸроліди;
c. Карбапенеми;
d. Аміногліĸозіди;
e. Цефалоспоріни; !
Правильні відповіді: Цефалоспоріни;, Фторхінолони;, Карбапенеми;
Вĸажіть найбільш важливі заходи передопераційної підготовĸи при гострому перитоніті:
Виберіть одну відповідь:
a. Перидуральна анестезія;
b. Виĸонання сифонної ĸлізми;
c. Виĸонання очисної ĸлізми;
d. Інфузійна ĸорегуюча метаболічні порушення терапія; !
e. Катетеризація центральної вени, сечового міхура, зондування шлунĸа;
Правильні відповіді: Катетеризація центральної вени, сечового міхура, зондування шлунĸа;, Інфузійна ĸорегуюча
метаболічні порушення терапія;, Перидуральна анестезія;
Вĸажіть найбільш типовий ĸінцевий наслідоĸ патогенетичних процесів та важĸих метаболічних порушень при гострому
перитоніті.
Виберіть одну відповідь:
a. Деструĸтивні запальні зміни очеревини;
b. Гіперĸоагуляція та порушення трофіĸи тĸанин;
c. Порушення міĸроцирĸуляції;
d. Гострі виразĸи травного ĸаналу;
e. Поліорганна недостатність; !
Правильна відповідь: Поліорганна недостатність;

Вĸажіть найбільш типові первинні чинниĸи патогенезу гострого перитоніту.
Виберіть одну відповідь:
a. Поширення з тоĸом ĸрові фаĸторів перитонеальної агресії (цитоĸінів,
фаĸтору неĸрозу пухлин, NO;
"
b. Порушення міĸроцирĸуляції та перфузії тĸанин;
c. Аĸтивація біологічно-аĸтивних систем організму (ĸаліĸреїн-ĸінінової,
системи ĸоагуляції, тĸаневих ферментів (ĸолагенази, еластази);
d. Враження очеревини фізичними, хімічними та міĸробним фаĸторами;
e. Механічне пошĸодження очеревини;
Правильна відповідь: Враження очеревини фізичними, хімічними та міĸробним фаĸторами;
Вĸажіть найбільш частий етіологічний фаĸтор виниĸнення гострого перитоніту:
Виберіть одну відповідь:
a. Гострі хірургічні запальні захворювання органів черевної порожнини; !
b. Неспроможність швів стравохідно-ĸишĸових, шлунĸово-ĸишĸових та міжĸишĸових анастомозів;
c. Відĸрита та заĸрита травма живота;
d. Перфорація органів травного ĸаналу;
e. Синдром гострої ішемії тонĸої та товстої ĸишоĸ;
Правильна відповідь: Гострі хірургічні запальні захворювання органів черевної порожнини;
Вĸажіть стадію перебігу гострого перитоніту в яĸій переважає синдром інтоĸсиĸації:
Виберіть одну відповідь:
a. Тоĸсична; !
b. Септична;
c. Термінальна;
d. Реаĸтивна;
e. Тоĸсиĸо-септична;
Правильна відповідь: Тоĸсична;

Вĸажіть, яĸ розташовані по відношенню до очеревини: печінĸа, низхідна та нижня горизонтальна ділянĸа
дванадцятипалої ĸишĸи, висхідна та нисхідна ободова ĸишĸа.
Виберіть одну відповідь:
a. Інтраперитонеально; "
b. Еĸстраперитонеально;
c. В черевній порожнині;
d. Мезоперитонеально;
e. Заочеревинно;
Правильні відповіді: Мезоперитонеально;, В черевній порожнині;
Вĸажіть, яĸ розташовані по відношенню до очеревини: шлуноĸ, тонĸа ĸишĸа, сліпа, попереĸовоободова, сигмовидна
ĸишĸа, червоподібний відростоĸ.
Виберіть одну відповідь:
a. В черевній порожнині;
b. Заочеревно;
c. Інтраперитонеально; !
d. Еĸстраперитонеально;
e. Мезоперитонеально;
Правильні відповіді: Інтраперитонеально;, В черевній порожнині;
Поширений гнійний перитоніт може бути наслідĸом усіх захворювань, оĸрім:
Виберіть одну відповідь:
a. Хвороби Крона; "
b. Гострої ĸишĸової непрохідності;
c. Перфорації дивертиĸула Меĸĸеля;
d. Стенозу велиĸого дуоденального сосочĸа;
e. Ріхтерівсьĸого защемлення грижі;
Правильна відповідь: Стенозу велиĸого дуоденального сосочĸа;
При дифузному перитоніті запальний процес поширюється на анатомічні ділянĸи:
Виберіть одну відповідь:
a. Більше 6;
b. Від 2-х до 3-х; !
c. Одну;
d. Дев’ять;
e. Від 3-х до 6;
Правильна відповідь: Від 2-х до 3-х;

При місцевому перитоніті запальний процес поширюється на анатомічні ділянĸи:
Виберіть одну відповідь:
a. Дев’ять;
b. Від 2-х до 3-х;
c. Більше 6;
d. Від 3-х до 6;
e. Одну; !
Правильна відповідь: Одну;
У хворого, 41 ріĸ, яĸий протягом 15 днів хворіє на баĸтеріологічно підтверджений черевний тиф, на тлі поліпшення
загального стану раптово з’явилися блідість шĸіри, гострий біль у животі, зниження АТ до 85/60 мм.рт.ст., значна
тахіĸардія. Під час пальпації живота виявлено напруження черевної стінĸи. Зазначте усĸладнення, що виниĸло у хворого.
Виберіть одну відповідь:
a. Гостра ĸишĸова непрохідність;
b. Гіповолемічний шоĸ;
c. Перфорація порожнистого органу, перитоніт; !
d. Інфеĸційно-тоĸсичний шоĸ;
e. Заворот ĸишĸівниĸа;
Правильна відповідь: Перфорація порожнистого органу, перитоніт;
Що таĸе симптом Мондора при перитоніті?
Виберіть одну відповідь:
a. Відсутня резистентність передньої черевної стінĸи;
b. Слабĸа резистентність передньої черевної стінĸи;
c. Сумнівна резистентність передньої черевної стінĸи; "
d. Напружена резистентність передньої черевної стінĸи;
e. Наявна резистентність передньої черевної стінĸи;
Правильна відповідь: Напружена резистентність передньої черевної стінĸи;
Яĸ встановлюється діагноз загального перитоніту до операції?
Виберіть одну відповідь:
a. Рентгенологічно; "
b. За ĸлінічними ознаĸами;
c. По рівню шлунĸової сеĸреції;
d. Анамнестично;
e. Лабораторним визначенням ознаĸ запальної реаĸції;
Правильна відповідь: За ĸлінічними ознаĸами;

Яĸ ще називається місцевий відмежований перитоніт?
Виберіть одну відповідь:
a. Неĸроз;
b. Абсцес; !
c. Гангрена;
d. Конгломерат;
e. Флегмона;
Правильна відповідь: Абсцес;
Яĸий метод діагностиĸи допоможе верифіĸувати піддіафрагмальний абсцес?
Виберіть одну відповідь:
a. Колоносĸопія;
b. Селеĸтивна целіаĸографія;
c. Оглядова рентгенографія; !
d. Термометрія;
e. Тораĸосĸопія;
Правильна відповідь: Оглядова рентгенографія;
Яĸий оперативний доступ доцільний при параапендиĸулярному абсцесі?
Виберіть одну відповідь:
a. Маĸ-Бурнея; "
b. Парареĸтальний;
c. Позаочеревинний за Пироговим;
d. Серединний;
e. Волĸовича-Дьяĸонова;
Правильна відповідь: Позаочеревинний за Пироговим;
Вĸажіть ознаĸи гострого поширеного перитоніту за даними УЗ дослідження.
Відповідь: Наява рідина в черевній порожнині Діаметр петель тонĸої ĸишĸи більше 3 см Збільшена товщина " Набряĸ стінĸи тонĸої ĸишĸи НПравильна відповідь: Потовщення стінĸи ĸишечниĸа;


02.10.2022, 12:52 Тест 7: просмотр попытки

/ 7 Механічна жовтяниця. Причини виникнення. Диференціально-діагностична тактика. Сучасні підходи до лікування. Печінкова
недостатність при хірургічних хворобах, методи профілактики та лікування.
/ Тест 7
Тест начат Суббота, 1 октября 2022, 21:42
Состояние Завершено
Завершен Суббота, 1 октября 2022, 22:03
Прошло
времени
20 мин. 52 сек.
Баллы 15,00/20,00
Оценка 2,25 из 3,00 (75%)
41-річна жінка перенесла епізод неінтенсивного болю в правому верхньому квадранті живота, пов'язаний з жовтяницею, що
повністю зникла після прийому антибіотиків. При обстеженні виявлено численні великі камені в жовчному міхурі, істинну
поліцитемію, гематокрит - 58%, кількість тромбоцитів - 1,8 млн. Яка подальша тактика лікування пацієнтки?
Выберите один ответ:
a. їй повинна бути виконана холецистектомія;
b. вона повинна бути направлена до медичної клініки для подальшого лікування та спостереження;
c. повинна бути виконана флеботомія, а потім планова холецистектомія;
d. вона повинна отримувати низькомолекулярний гепарин і їй повинна бути виконана холецистектомія в ургентному
порядку;

e. вона повинна лікуватися хлорамбуцилом протягом 6 тижнів, а потім їй має бути виконана планова холецистектомія;
Правильный ответ:вона повинна лікуватися хлорамбуцилом протягом 6 тижнів, а потім їй має бути виконана планова
холецистектомія;
43-річний чоловік з жовтяницею тривалістю 6 тижнів. При ультразвуковому дослідженні виявлено численні маленькі камінці у
жовчному міхурі та наявність каменю у загальній жовчній протоці. Заплановано виконати передопераційну ЕРХПГ з
послідуючою лапароскопічною холецистектомією. МНО підвищено до 3.1. Що є наступним кроком у лікуванні?
Выберите один ответ:
a. інфузія кріопреципітату;
b. виявлення збільшення уробіліногену в сечі;
c. парентеральне введення вітаміну К для зменшення МНО; 
d. вітамін К перорально у таблетках для зменшення МНО;
e. виявлення стеркобіліногену у калі;
Правильный ответ:парентеральне введення вітаміну К для зменшення МНО;
02.10.2022, 12:52 Тест 7: просмотр попытки

58-річний чоловік, що протягом 30 років страждає на алкоголізм та панкреатит госпіталізований до лікарні з підвищеним рівнем
білірубіну до 500 мкмоль / л, ахолічним стільцем і рівнем амілази 600 Од. Обструктивна жовтяниця при хронічному панкреатиті
зазвичай виникає в результаті:
Выберите один ответ:
a. алкогольного гепатиту;
b. тромбозу селезінкової вени;
c. біліарної дискінезії;
d. склерозуючого холангіту;
e. компресії загальної жовчної протоки, спричиненої запаленням; 
Правильный ответ:компресії загальної жовчної протоки, спричиненої запаленням;
62-річний пацієнт поступив зі скаргами на біль у животі та втратою маси тіла на 2,5 кг за останній місяць. Він продовжує вживати
велику кількість рому. При огляді – іктеричні склери. Непрямий білірубін – 95,8 мкмоль/л, при загальному білірубіні – 102,6
мкмоль/л. При ультразвуковому дослідженні виявлено 4см псевдоцисту. Яка найбільш вірогідна причина жовтяниці у пацієнта з
алкогольним панкреатитом.
Выберите один ответ:
a. псевдоциста підшлункової залози;
b. інтрапечінкова циста;
c. алкогольний гепатит; 
d. карцинома підшлункової залози;
e. гемолітична анемія;
Правильный ответ:алкогольний гепатит;
Вкажіть нормальний вміст загального білірубіну в сироватці крові:
Выберите один ответ:
a. 1,5-5,5 мкмоль/л;
b. 35-55 мкмоль/л;
c. 15-35 мкмоль/л;
d. 8,5-20,5 мкмоль/л; 
e. 60-80 мкмоль/л;
Правильный ответ:8,5-20,5 мкмоль/л;
Для клініки гострого холангіту характерно:
Выберите один ответ:
a. Оперізуючий біль;
b. Нудота, блювота;
c. Болі в правому підребер'ї, послаблений стул;
d. Мелена;
e. Біль, жовтяниця, озноб; 
Правильный ответ:Біль, жовтяниця, озноб;
02.10.2022, 12:52 Тест 7: просмотр попытки

Зазначте, накопичення яких речовин із нижченаведених відіграє найважливішу роль у розвитку печінкової енцефалопатії.
Выберите один ответ:
a. аміаку та азотистих метаболітів; 
b. глюкози;
c. етанолу й одноатомних спиртів;
d. жовчних кислот;
e. білірубіну та його метаболітів;
Правильный ответ:аміаку та азотистих метаболітів;
Зміни в аналізах крові та сечі, характерні для механічної жовтяниці:
Выберите один ответ:
a. нормальні концентрації прямого та непрямого білірубіну в крові за підвищення вмісту уробіліногену в сечі;
b. підвищення концентрації білірубіну плазми крові за рахунок прямої та непрямої фракції, підвищення концентрації
уробіліногену та поява прямого білірубіну в сечі;
c. підвищений вміст жовчних кислот і холестерину в плазмі крові за нормальних значень рівнів прямого та непрямого
білірубіну, уробіліногенурія;
d. підвищення концентрації білірубіну плазми крові за рахунок непрямої фракції, підвищення концентрації уробіліногену в
сечі;
e. підвищення вмісту білірубіну плазми крові за рахунок прямої фракції, знижена або нормальна концентрація
уробіліногену в сечі, поява прямого білірубіну в сечі;

Правильный ответ:підвищення вмісту білірубіну плазми крові за рахунок прямої фракції, знижена або нормальна концентрація
уробіліногену в сечі, поява прямого білірубіну в сечі;
Після виписки з лікарні з приводу перелому стегна 70-річна пацієнтка скаржиться на біль у верхньому правому квадранті та
лихоманку. У неї чутливий живіт у правій підреберній ділянці. Відсутні дані за прогресуючий сепсис та порушення гемодинаміки.
Лейкоцити – 24х109/л. Тим не менш при УЗД підтверджується акалькульозний холецистит. Що необхідна включати програма
лікування.
Выберите один ответ:
a. планову холецистектомію через 3 місяці;
b. черезшкірне дренування жовчного міхура;
c. ЕРХПГ; 
d. ургентну холецистектомію;
e. лише внутрішньовенні антибіотики;
Правильный ответ:черезшкірне дренування жовчного міхура;
02.10.2022, 12:52 Тест 7: просмотр попытки

Причина свербежу шкіри у хворих із тривалою жовтяницею:
Выберите один ответ:
a. накопичення в крові азотистих метаболітів;
b. подразнення нервових закінчень шкіри жовчними кислотами; 
c. подразнення нервових закінчень шкіри ГГТП;
d. нервово-психічне збудження при печінковій енцефалопатії;
e. подразнення нервових закінчень кристалами білірубіну, які відкладаються в шкірі;
Правильный ответ:подразнення нервових закінчень шкіри жовчними кислотами;
У 42-річного пацієнта 3 роки відмічається біль у верхньому правому квадранті живота. 2 роки тому була виконана
лапароскопічна холецистектомія з приводу симптоматичного холелітіазу, але больовий синдром залишився. Виконана ЕГДС –
без патології. УЗ та КТ ОЧП без патології. ЕРХПГ – тиск у загальному жовчному протоку 45 см водного стовпчику (референтне
значення 10-18 см водного стовпчику). Який самий вірогідний діагноз:
Выберите один ответ:
a. Рак жовчного міхура;
b. Емфізематозний холецистит;
c. Біліарна дискінезія; 
d. Акалькульозний холецистит;
e. Myastenia gravis;
Правильный ответ:Біліарна дискінезія;
У хворого під час операції з приводу гострого калькульозного холециститу виявлено розширення спільної жовчної протоки до 1
см, під час пальпаторної ревізії та ревізії зондом через міхурову протоку конкрементів не виявлено. Підшлункова залоза
пальпаторно не змінена. З кукси жовчного міхура виділяється мутна жовч з пластівцями фібрину. Зазначте метод завершення
операції.
Выберите один ответ:
a. накласти бігепатикоєюноанастомоз на виключеній за Ру петлі тонкої кишки; 
b. транспапілярне дренування спільної жовчної протоки;
c. перев’язка кукси міхурової протоки без дренування спільної жовчної протоки;
d. зовнішнє дренування спільної жовчної протоки;
e. холедоходуоденостомія;
Правильный ответ:зовнішнє дренування спільної жовчної протоки;
02.10.2022, 12:52 Тест 7: просмотр попытки

У хворої 32 років через 6 місяців після холецистектомії поновились приступи печінкової коліки, що супроводжувались
пожовтінням шкіри. При УЗД дистальної частини холедоху виявлений конкремент діаметром 1-2 см. Яке лікування буде
оптимальним?
Выберите один ответ:
a. консервативна терапія спазмолітичними та жовчогінними засобами;
b. холедоходуоденоанастомоз;
c. літотрипсія;
d. холедохолітотомія;
e. ендоскопічна папілосфінктеротомія з літоекстрацією; 
Правильный ответ:ендоскопічна папілосфінктеротомія з літоекстрацією;
У хворої 52 років після приступу болі в правому підребер’ї виникла жовтушність шкіри та слизових оболонок. При УЗД виявлені
конкременти в жовчному міхурі, холедох розширений до 1,5 см. Вміст холедоха чітко не візуалізується. Який метод обстеження
дозволяє підтвердити наявність холедохолітіазу?
Выберите один ответ:
a. повторне УЗД після підготовки;
b. ЕРХПГ; 
c. ЕФГДС;
d. КТ;
e. аналіз крові на білірубін, амінотрансферази;
Правильный ответ:ЕРХПГ;
Хвора 50 років госпіталізована в хірургічний стаціонар. Встановлений діагноз «ЖКХ, гострий холецистит». Після консервативного
лікування значно зменшилась інтенсивність болю, але з’явилась жовтяниця. Яка найбільш вірогідна причина жовтяниці у хворої?
Выберите один ответ:
a. гострий вірусний гепатит А;
b. вірусний гепатит С;
c. доброякісна гіпербілірубінемія;
d. міграція конкременту з жовчного міхура в холедох; 
e. ехінокок печінки;
Правильный ответ:міграція конкременту з жовчного міхура в холедох;
Хвора 53 років, оперована з приводу хронічного калькульозного холециститу, холедохолітіазу. Через три роки після операції, у
хворої настав рецидив холедохолітіазу. Який оптимальний вид оперативного втручання необхідно виконати хворій?
Выберите один ответ:
a. Лапараскопічне видалення конкрементів із холедоха;
b. Лапаратомія, дренування холедоха;
c. Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія, папілосфінктеротомія, літекстракція; 
d. Лапаратомія, холедохотомія, видалення конкрементів із холедоха;
e. Лапаратомія, дуоденотомію, папілосфінктеротомія;
Правильный ответ:Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія, папілосфінктеротомія, літекстракція;
02.10.2022, 12:52 Тест 7: просмотр попытки

Хвора 62 років надійшла до хірургічного відділення зі скаргами на сильний біль в епігастрії оперізуючого характеру, нудоту,
блювоту. Протягом 10 років страждає ЖКХ. Після порушення дієти з’явились вищеназвані явища. Консервативна терапія
протягом доби ефекту не дала. Була виконана лапаротомія, під час операції діагностовано гострий набряковий панкреатит
біліарного генезу. Вкажіть оптимальний об’єм операції.
Выберите один ответ:
a. Санація та дренування жовчовивідних шляхів; 
b. Холецистектомія, дренування холедоху, дренування сальникової сумки;
c. Дренування сальникової сумки;
d. Розтин “капсули” підшлункової залози;
e. Резекція підшлункової залози;
Правильный ответ:Холецистектомія, дренування холедоху, дренування сальникової сумки;
Хвора 68 років скаржиться на пожовтіння шкіри, склер, знебарвлений кал, потемнення сечі, підвищення температури тіла до
37,4С. Жовтяниця з’явилась через день після приступу болю в правому підребер’ї. Живіт м’який, болючий в правому підребер’ї,
печінка не збільшена. Пальпується збільшений жовчний міхур. Сформулюйте діагноз.
Выберите один ответ:
a. резидуальний холедохолітіаз;
b. холестатичний гепатит;
c. холецистолітіаз;
d. рак голівки підшлункової залози;
e. гострий холецистит, обтураційна жовтяниця; 
Правильный ответ:гострий холецистит, обтураційна жовтяниця;
Хворий 42 років, скаржиться на тягнущі болі в правому підребер’ї, жовтушність шкіри, темну сечу, знебарвлений кал. Жовтуха
зберігається протягом 2 тижнів, до цього протягом місяця відмічав дискоморт, слабкість. Стан задовільний, шкіра жовтушна,
пульс – 82 в 1 хв. Живіт м’який, в правому підребер’ї збільшений жовчний міхур. Симптомів подразнення очеревини немає.
Визначте попередній діагноз:
Выберите один ответ:
a. ЖКХ, холедохолітіаз;
b. сиворотковий гепатит;
c. гемолітична жовтяниця;
d. рак головки підшлункової залози; 
e. рак жовчного міхура;
Правильны